Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: T-O-M tallan stopbar ja wraparoundin hyödyt?
1 2
iec
26.04.2016 00:44:55 (muokattu 26.04.2016 00:45:59)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää myöhäisiltaa arvoisat mnetin jäsenet. Mitä etua on laittaa kielet wraparound- tyylisesti tune-o-matic -tallan stopbariin kiinni?
 
Lisääkö se sustainia, lisääkö se kielten kestoa (ei mene poikki tallapalan kohdalta), vai helpottaako se bendausta kielten näennäisen venyvän osan pituuden lisääntymisen seurauksena?
 
Kertokaapa kokemuksia onko tuollaisessa ollut oikeasti mitään käytännön hyötyä.
 
Katsoin tänään yhden YouTube-pätkän jossa Joe Bonamassa ainakin mainitsi tuosta bendausten helpottumisesta. Siinäpä sain kipinän tähän aiheeseen.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
jra
26.04.2016 01:09:50 (muokattu 26.04.2016 01:14:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tuosta on jotain hyötyä, niin varmaankin riippuu siitä millainen kaulakulma kitarassa on. Eikös esim. Les Pauleissa ole vuosien ja jopa yksilöiden mukaan melkoisen isoa vaihtelua tuossa suhteessa? Jossain tapauksissa jos haluaa kielten kulman pysyvän kohtuullisena, niin joutuu joko nostamaan stop barin todella ylös tai sitten vetämään kielet ylä kautta ympäri. Itse olen selvinnyt tähän asti sillä, että nostan stop baria tarvittaessa sen verran, että reunimmaiset kielet eivät ota tallaan kiinni muuten kuin palojen kohdalta. Tuokin voi olla enemmänkin vain psykologiaa, eikä käytännön eroa ole. Osahan laittaa sitten prikkoja stop barin ja kannen väliin, jotta saavat edelleen kontaktin samalla tavalla kuin jos se olisi kiristetty kantta vasten.
 
Sustainista en tiedä, mutta omien kokemusten mukaan, jos kulmaa on liikaa, niin kielet saattavat soida muuten huonommin, katkeilla herkemmin ja soittotatsikaan ei ole optimaalinen. En ole kyllä vuosiin tosissaan tuota testaillut, kun tuntuu, että nykysäädöt ovat ainoissa kahdessa tom-kitarassa ok. Yhdessä telessä huomasin, että joskus oli kiilannut kaulakulmaa lisää, ja kun jonkin aikaa sitten poistin sen ja sain tallapalat järkevämmälle korkeudelle, niin kitara on nyt parempi soittaa ja soi puhtaammin.
 
Varmaan jollakin on oikeaakin tietoa asiasta.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
tuskiz
26.04.2016 06:47:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen tiedän, että jos kitarassa loppuu stopbarin säätövara tavallaan kesken niin ettei kieliä saa olla olemaan koskematta tallan takaosaan mistä ne laskeutuvat stopbariin eikä tahdo/voi kääntää kaikkia tallapaloja niin, että pystysuora kulma on kohti stopbaria voi kielet täten laittaa wraparound tyyliin. Tuo kielien osuminen tallaan vaikuttaa auttamattomasti sustainiin ja stop barikaan ei pitäisi olla ihan kohti taivasta optimaalisesti, vaan ainoastaan hieman nostettu vaikka useimmat tykkääkin että stopbar on täysin alhaalla.
 
B-tone-flat
26.04.2016 08:40:42 (muokattu 26.04.2016 08:43:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen kokeillut molempia tapoja useampaan kertaan laittamalla kielet vaihdon yhteydessä vuoronperään ylä- ja alakautta. Yläkautta laitettaessa olen samaa mieltä Joen kanssa. Lopuksi päädyin viemään kielet alakautta ja nostin stopbaria sen verran että sain kielten kulman sellaiseksi jossa ollaan ikäänkuin puolessa välissä siitä mentäisiinkö ylä- vai alakautta. Tämä toimii, soittotatsi helpompi, ikäänkuin "löysempi". Sustainia riittää ihan ok. En huomannut oikeastaan mitään eroa siinä onko stopbar kannessa kiinni vaiko snadisti ilmassa. T: puukorva
 
Marshall Amps have a thundering sound of a good ol' Alabama Train.
iec
26.04.2016 08:59:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin tosiaan, että laitanko seuraavan kerran kieliä vaihtaessa kielet wraparound-tyylillä. Eipä tuossa mitään häviä, vaikka kokeileekin. Stopbariin saattaa kyllä tulla naarmuja, mutta so not. Mun Studio on sen verran työkalumainen ja siinä on luonnollisessa käytössä tullutta roadwornia muutenkin :D
 
Laittakaahan vielä muutkin mietteitä asiasta.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Krice
26.04.2016 09:07:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei se kieli välitä mitään siitä millä tavalla se on kiinni siellä stop barissa, eli ei mitään merkitystä mihinkään. Bendaaminen puolestaan helpottuu kun laittaa ohuemmat kielet.
 
basisti1971
26.04.2016 09:35:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
iec: Mietin tosiaan, että laitanko seuraavan kerran kieliä vaihtaessa kielet wraparound-tyylillä. Eipä tuossa mitään häviä, vaikka kokeileekin.
 
Kokeile ihmeessä, itse en aikoinaan huomannut juuri mitään muutosta, mutta puhtaasti rytmikitaristi kyllä olin.
Kokeilin sekä ympäri, että pelkästään yläkautta kiertämistä.
 

 

 
iec: Stopbariin saattaa kyllä tulla naarmuja, mutta so not.
 
Pehmeissä/huonosti pinnotetuissa saattaa kielet pureutua stopbariin, ja lohkeileva pinnoite voi soittotyylistä riippuen pureutua ihoon.
 
Kaikissa stop-bareissa ei myöskään ole sisäreuna/alareuna pyöristetty, seikka joka voi aiheuttaa kielten katkeilua.
 
Sen verran halpoja ja helposti saatavia ovat tätänykyä, ettei uudenkaan laadukkaan ostaminen budjettia kait kaada.
 
T:Samuli
 
iec
26.04.2016 09:44:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei se kieli välitä mitään siitä millä tavalla se on kiinni siellä stop barissa, eli ei mitään merkitystä mihinkään. Bendaaminen puolestaan helpottuu kun laittaa ohuemmat kielet.
 
Tästä tuntuu olevan eri mielipiteitä. Itse en ole siis käytännössä testannut tuota wraparound-tyyliä ja sen vaikutusta bendattavuuteen ja siksi kyselenkin kokemuksia. Sen toki tiedän, että ohuemmilla kielillä bendaus on helpompaa. Tosin se ei ole omalla kohdalla ongelma. Aion edelleen pitää .010-.046-setin Les Paulissa, kun se on helppo soittaa ja soundaa hyvälle.
 
Oletkos Krice itse testannut tuota wraparoundia missään kitarassa? Teoriassa fysiikan lakien mukaan (olettaen että kieli luistaa sekä satulassa että tallassa vapaasti) pitempi matka satulasta viritystappeihin ja tallasta stopbariin mahdollistaa pitemmän kielen venyvän osan pituuden, joten tuo Joe Bonamassan kertoma juttu voi hyvinkin pitää paikkansa.
 
Tässä muuten se video minkä katsoin: https://youtu.be/fyjXqm6uPoc
Ja tuossa näkyy hyvin, että Bernie Marsdenin Beastilla soittaessa Joe käyttää wraparound tyylistä kielten kiinnitystä stopbariin.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
GiovanniDiRondo
26.04.2016 09:51:16
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielet käyttäytyvät eri tavalla riippuen siitä kulmasta missä ne kulkevat sen tallapalan yli, kuinka paljon soivan kielen tukipisteen ja kiinnityspisteen välillä on kielen pituus.
 
Näitä eroja on kyllä luultavasti kovin vaikea objektiivisesti kuvata.
 
Yleinen käsitys on että wrap-around-tallassa kielet soivat jotenkin pehmeämmin, venytykset alkavat purra nopeammin. Kitka ja kielen jännityksen lisäämiseen tarvittava voima toimii eri tavalla.
 
Itsellä esim. 9-42 setti juurikin wraparound-tallassa tekee venytyksistä ja erityisesti vibratosta intensiivisempiä. Samalla huomaan että muutan soittotatsia kevyemmäksi ja tavallaan niin kuin tukee sitä soittimen omaa luonnetta.
 
Stop bar - vaihtoehdossa soitto on artikuloivampaa, ja jostain syystä käytän mieluummin sen kanssa 10-46 settiä. Mutta jos soitan sitä soitinta samalla tavalla kuin tuota wraparoundia, niin ei kukaan ulkopuolinen nita eroja kuule.
 
Bändissä tärkein tehtäväni on tukea laulajan tulkintaa ja sitä tekstiä mitä hän tulkitsee.
Numb
26.04.2016 09:57:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on saman skaalan kitaroissa toisessa t-o-m ja kielet wraparoundina stopbarin ympäri, toisessa on wraparound -talla. Molemmat kielitetty .10-.46 -setillä.
 
Vertailussa tuntuma on se, että t-o-m -kitarassa bendit ovat hieman kevyempiä.
 
Olen tässä t-o-m -kitarassa aikoinaan testaillut kuulenko mitään eroa kielet wraparoundina vs. takaa läpi. En kuullut. Jälkimmäinen testaus oli wraparound, ja sen jälkeen on vain tullut kielet laitettua sillain.
 
Sen verran disclaimeria, että kitaroissa on erilaiset kaulaprofiilit ja erikokoiset nauhat. Ne toki vaikuttavat tatsiin.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head "Dunnet Headin musa on parhaiten kuvattavissa silleen, että se muistuttaa sitä kuin suomalaiset aikuisrokkarit kirjoittais irlantilaisia juomalauluja." - Arttu
naavanka_
26.04.2016 10:13:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joissain kitaroissa käytetään vieläkin suoraan puuhun pureutuvaa ruuvvia tallassa, eli tämmöistä http://www.premierguitar.com/ext/re … p13_PG_CLM_GuitarShop101_image6.jpg
 
Tuommoisen paskasysteemin kanssa kielet kannattaa vetää stopparin yli ettei ruuvveihin ei kohdistu painetta eivätkä romahda.
 
erty
26.04.2016 10:37:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Mulla on saman skaalan kitaroissa toisessa t-o-m ja kielet wraparoundina stopbarin ympäri, toisessa on wraparound -talla. Molemmat kielitetty .10-.46 -setillä.
 
Vertailussa tuntuma on se, että t-o-m -kitarassa bendit ovat hieman kevyempiä.
 
Olen tässä t-o-m -kitarassa aikoinaan testaillut kuulenko mitään eroa kielet wraparoundina vs. takaa läpi. En kuullut. Jälkimmäinen testaus oli wraparound, ja sen jälkeen on vain tullut kielet laitettua sillain.
 
Sen verran disclaimeria, että kitaroissa on erilaiset kaulaprofiilit ja erikokoiset nauhat. Ne toki vaikuttavat tatsiin.

 
Samat kokemukset täälläkin. Aikoinaan asensin vibrolan wraparound -tallaiseen SG:seen, jonka jälkeen tuntuma oli huomattavasti kevyempi vaikka kielisetti pysyi samana. Toki vibrola antaa bendatessa hieman periksi, mut ei nyt ihan niin paljon kuin esim. kelluva straton talla. Soundi ja atakkikin tosin muuttui pehmeämmäksi.
 
Kokeilin myös LP Deluxen kanssa wraparoundin vaikutusta, mutten siitä kokeilusta juurikaan viisastunut. Jätin wraparoundiksi, koska tällöin tallan kielikulma on just sopiva eikä kielet ota t-o-m:n reunaan kiinni. Eipä tarvi huolehtia stopbarin korkeudesta kun se on kanteen ruuvattuna sopiva.
 
Kefiiri
26.04.2016 11:08:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Teoriassa fysiikan lakien mukaan (olettaen että kieli luistaa sekä satulassa että tallassa vapaasti) pitempi matka satulasta viritystappeihin ja tallasta stopbariin mahdollistaa pitemmän kielen venyvän osan pituuden, joten tuo Joe Bonamassan kertoma juttu voi hyvinkin pitää paikkansa.
 
Pitempi venyvä osa tosiaan venyy kevyemmin, mutta eikös sitten toisaalta täydy venyttää kieltä pitemmälle jotta saadaan esim. puolen sävelaskelen nousu sävelkorkeuteen?
 
Sehän voi tehdä soittotuntumasta hallitumman, jos voi ottaa fyysisesti laajemman vibraton joka kuulostaa samalta kuin kapea-alaisempi kielen taivuttelu.
 
En ole musiikin asiantuntija.
iec
26.04.2016 11:13:25
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Pitempi venyvä osa tosiaan venyy kevyemmin, mutta eikös sitten toisaalta täydy venyttää kieltä pitemmälle jotta saadaan esim. puolen sävelaskelen nousu sävelkorkeuteen?
 
Sehän voi tehdä soittotuntumasta hallitumman, jos voi ottaa fyysisesti laajemman vibraton joka kuulostaa samalta kuin kapea-alaisempi kielen taivuttelu.

 
Korvallahan ne venytykset tehdään, tai siis sormilla, mutta eiköhän sitä opi tekemään venytykset kuten eri skaalaisilla kitaroillakin soittaessa. Mutta joo, voisi kuvitella että venytys olisi hallitumpi.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Myrkky Nuoli
26.04.2016 11:21:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei se kieli välitä mitään siitä millä tavalla se on kiinni siellä stop barissa, eli ei mitään merkitystä mihinkään. Bendaaminen puolestaan helpottuu kun laittaa ohuemmat kielet.
 
No tämähän nyt ei pidä paikkaansa. Kulma, jossa tullaan tallapaloihin ja se kuinka kaukana tailpiece on tallasta vaikuttaa tuntumaan. On vaikea sanoa kovin luotettavasti miten missäkin tapauksessa, mutta vaikuttaa.
 
More Nintendo, less Marshall.
Juzpe
26.04.2016 11:26:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myrkky Nuoli: No tämähän nyt ei pidä paikkaansa. Kulma, jossa tullaan tallapaloihin ja se kuinka kaukana tailpiece on tallasta vaikuttaa tuntumaan. On vaikea sanoa kovin luotettavasti miten missäkin tapauksessa, mutta vaikuttaa.
 
En sanoisi, että kovin vaikeaakaan. Perus statiikan laksentamenetelmillä voi melko helposti laskea miten tuo kielen jännitys jakautuu kitarassa, kunhan vaan nuo kulmat kielen taitekohdissa ovat selvillä.
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
basisti1971
26.04.2016 11:30:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
naavanka_: Tuommoisen paskasysteemin kanssa kielet kannattaa vetää stopparin yli ettei ruuvveihin ei kohdistu painetta eivätkä romahda.
 
:)
 
Jahka pääsivät aikoinaan Les Paulin (RIP) totaalisen susista tallaratkaisuista vaivihkaa siirtymään TOM tallaan, on Gibson tietääkseni aika pitkälti tuossa "paskaratkaisussa" LP:issa pitäytynyt.
 
Huuliharpputallassa (SG ainakin) oli tietty paksut ruuvit holkeissaan, mutta eipä noita ko. tallojakaan tunnu juuri löytyvän.
Vaikka tarvis olis :(.
 
En ole kyllä koskaan kuullut tai edes lukenut että oikein asennettuna/käytettynä olisi moiset romahtaneet.
Ariaa lukuunottamatta taitaa kaikissa mun LP kopsuissa -ja aidoissakin silloin kun moisia oli- ollut tuollainen TOM kiinnitys.
Ja Firebirdissä edelleen.
 
Aivan muut asiat mua Gibsonin laadussa närästää.
 

 

 
Joten...
 
Linkkiä esittää väitteesi tueksi?
 
Vai onko kyse siitä kun välkky yrittää kielten korkeutta stanuvireessä väkisin nostaa?
Silloin toki korkkaa melko nopeasti varsinkin kun jeesuksenleuat ottaa avuksi kun ei näppivoimat piisaa.
 
T:Samuli
 
iec
26.04.2016 11:47:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onneksi sentään nykyään taitaa olla käytössä nuo metalliset insertit puussa tune-o-matic-tallalle:
 
http://archive.gibson.com/Files/USA … tched/LPCGVSCH1-Features-Bridge.jpg
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Kefiiri
26.04.2016 13:13:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Korvallahan ne venytykset tehdään, tai siis sormilla..
 
Joo en minäkään tarkoittanut että venytys tehdään x millimetriä sivulle päin eikä ollenkaan kuunnella mitä tapahtuu :D
 
Mutta pitemmällä kielellä kenties on ikäänkuin motorisesti helpompaa osua oikeaan sävelkorkeuteen kun saa tehdä hieman laajemman liikkeen.
 
En ole musiikin asiantuntija.
tuskiz
26.04.2016 15:58:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moi.
 

 
:)
 
Jahka pääsivät aikoinaan Les Paulin (RIP) totaalisen susista tallaratkaisuista vaivihkaa siirtymään TOM tallaan, on Gibson tietääkseni aika pitkälti tuossa "paskaratkaisussa" LP:issa pitäytynyt.
 
Huuliharpputallassa (SG ainakin) oli tietty paksut ruuvit holkeissaan, mutta eipä noita ko. tallojakaan tunnu juuri löytyvän.
Vaikka tarvis olis :(.
 
En ole kyllä koskaan kuullut tai edes lukenut että oikein asennettuna/käytettynä olisi moiset romahtaneet.
Ariaa lukuunottamatta taitaa kaikissa mun LP kopsuissa -ja aidoissakin silloin kun moisia oli- ollut tuollainen TOM kiinnitys.
Ja Firebirdissä edelleen.
 
Aivan muut asiat mua Gibsonin laadussa närästää.
 

 

 
Joten...
 
Linkkiä esittää väitteesi tueksi?
 
Vai onko kyse siitä kun välkky yrittää kielten korkeutta stanuvireessä väkisin nostaa?
Silloin toki korkkaa melko nopeasti varsinkin kun jeesuksenleuat ottaa avuksi kun ei näppivoimat piisaa.
 
T:Samuli

 
Paskapuhetta oli tuo juttu, ikinä en ole kuullut että suoraan puuhun poratulla ABR1 ratkaisulla olisi mitenkään talla räjähtänyt kasaan, päinvastoin jengi väittää että sen etu vs. Nashville-talla jossa holkit ruuveille löytyy on isompi sustain. Mulla on Tokain SG:ssä tollainen ratkaisu kuitenkin, hyvin pelittää, harmittavasti vaan Tokain käyttämät metriset ruuvit on reiältään hieman liian isoja aidolle tuumajärjestelmän ABR1:lle, muuten olisin vaihtanut sellaisen tilalle.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «