Aihe: Roland Blues Cube
1 2 3 4 5 6 7 8 9
aristoteles666
13.04.2016 13:51:55
 
 
juu, näin päin, soitin vuosikausia yhdessä ravintolassa joka viikko Yamahan DG 80 wattisella (mallintava, pääte taransistori) vahvistimella ja ikinä ei loppunut teho kesken, ostin sitten 20W putkikombon, että se olisi "näppärä pieni keikkavahvistn", muuten hyvä, mutta se jäi täysin jalkoihin, vaikka oli kuinka täysillä.
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
Hynkel
13.04.2016 14:03:43
teemu-t-k: koko kirjoitus
 
Tässä miehelle plussaa, tänä sarkasmin ja nettivittuilun aikakautena on mukavaa vaihtelua, kun joku vääntää oikein rautalangasta ja keskittyy asiaan. Ja kiitos näkemyksestä, varmasti on juuri näin kun sanot.
Oh, oh, no more buttered scones for me, mater. I'm off to play the grand piano. Pardon me while I fly my aeroplane.
Laulava Kylätohtori
13.04.2016 14:18:00
teemu-t-k: ...
 
Että joku vielä viitsii Mnetissä. Hienoa! Plussalla pläjäytin...
They pass too much electricity. -SRV
BugBadWolf
13.04.2016 16:12:11
teemu-t-k: Aika karkea yleistys....
 
No juu. Jos ei joskus vähän yleistäisi, foorumikirjoittelua pitäisi kutsua kirjanvaihdoksi.
 
Ei ollut typo.
 
En muuten ole yksin tämän yleistykseni kanssa. Asian on kuultu minua viisaampienkin suusta. Jostain syystä se (monesti, ettei nyt taas yleistettäisi) käytännön tasolla toimii näin. Arvelen, että melunmittauksessa on jotakin säröytymiseen liittyvää rajausta ja putkivahvistin nostaa vielä äänenpainetta tuon rajan ylitettyään. Mutta se teoriatieto puuttuu.
 
Onko se tehonmittaus oikeasti vahvistimien rakenne-erot huomioonottaen tasapuolinen, jos ajatellaan vain vahvistimen tuottaman melun määrää?
 
Kaiuttimiin liityvät asiat olivat kyllä tiedossa (noin suurin piirtein), mutta sehän ei ole se asia jota pohdiskelin. Näitä eroja on kohdattu samaan kaappiin eri laitteita soviteltaessa.
 
Putkivahvistimia on toki erilaisia ja ne säröytyvät eri tavalla. Jos Aristoteles on hakenut 20W koneestaan isoa cleania, eipä ole ihme ettei onnistunut. Jos vahvistin on ollut vielä helposti säröytyvä rokkikone, sehän on ilmiselvä asia. Clean kaipaa aina Watteja kaverikseen. Ja jos on vielä isoa bassopäätäkin vailla, taas se Watti siellä kiusana.
 
Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta silti vahvistimien teho mitataan jollakin tavalla. Minkälaisilla säännöillä tuo tapahtuu? Jätetään nyt ne soundit ja vahvistimeen kytketyt laitteet sieltä pois, että pysytään aiheen ytimessä.
En usko että minun juttujani kannattaa ottaa ihan tosissaan. Minä en ainakaan ota ;D
Zammy
14.04.2016 09:44:16
BugBadWolf: Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta silti vahvistimien teho mitataan jollakin tavalla. Minkälaisilla säännöillä tuo tapahtuu?
 
No yleensähän ainakin hifilaitepuolella ilmoitetaan teho tietyllä särömäärällä, joka vielä koetaan puhtaana ja hyvänä soundina. Tuossa on eroja valmistajittain, että paljonko mittauksessa sallitaan säröä. Tehoahan yleensä aina lähtee enemmänkin, mutta ei välttämättä enää ainakaan hifikajarit siitä tykkää ja tuskin kuulijakaan.
 
Sama lienee kitaravahvistinpuolella (tosin kitaraelementit ei sitten ole niin herkkiä rikkoutumaan vaikka päätesärölläkin niitä kiusataan) ja yleensä sitten kun se transistoripääte alkaa clippaamaan, niin se ei enää ole kovin nättiä, mutta putkivahvareissa sitä säröä kärsii olla paljon enemmän mukana, se on joskus jopa toivottavaa. Ja todennäköisesti jos haetaan sellaista puhtaalta kuulostavaa soundia, niin silloinki putkivahvistimen kanssa säröä saa olla aika runsaasti mukana ja ääni kuulostaa edelleen puhtaalta ja miellyttävältä , transistorien kohdalla tilanne lienee ainakin pääsääntöisesti toinen. Transistorivahvarit lienee kehittyneet niin, että se hyvä soundi saadaan tehtyä etuasteen puolella ja niin pitkään kun päätteessä riittää voimaa toistaa puhtaasti ja dynaamisesti se etusen soundi, niin kaikki on hyvin ja soundaa kivalta.
Minulla on pappatunturi, sininen ja sporttinen. Sillä naiset isketään, sen sorttinen.
Jymi
14.04.2016 13:14:55
Puhdasta spekulaatiota mutta oikohan siten putkipelien tehoja tietyllä säröllä ei ole edes mitattu.
 
Ehkä siinä on käynyt niin että 50-luvun suunnittelijasetä on vaan yksinkertaisesti tehnyt laskelaman anodijännite x biasvirta x 2 putkea = 35W ja määritellyt vahvistimen 35 wattiseksi.
 
Kun käyttäjät sitten ovat mieltäneet sen tyyliset koneet samoilla putkilla ja putkimäärällä noin 40 wattiseksi niin valmistajat ovat jatkaneet samaa linjaa tehomääräpieraisuissaan. Homma sujuu kun mitää standardia tms. ei kitaraputkipelien mittaamiseen tuskin edes on ja käyttäjät saavat vertailuarvon jolla verrata tehoja muihin putkipeleihin.
 
Todellisuudessa tarvittaessa tehoa irtoaakin sitten enemmän ainakin sopivasti säröytyneenä.
Kefiiri
14.04.2016 13:29:23 (muokattu 14.04.2016 13:30:12)
Mun ymmärtääkseni eri kitaravahvistinfirmat ilmoittavat tehot keskenään hyvinkin erilaisella säröytyneisyyden asteella, että sikäli ilmoitetut tehot eivät ole suoraan vertailukelpoisia.
En ole musiikin asiantuntija.
teemu-t-k
14.04.2016 14:49:54
Kefiiri: Mun ymmärtääkseni eri kitaravahvistinfirmat ilmoittavat tehot keskenään hyvinkin erilaisella säröytyneisyyden asteella, että sikäli ilmoitetut tehot eivät ole suoraan vertailukelpoisia.
 
Juurikin niin. Tosin paljonko tuolla on merkitystä käytännössä; Sillä 100W teholla saat vaan sen kaksinkertaisen äänenvoimakkuuden verrattuna 10W joten pienien erojen kuulemiseen äänevoimakkuudessa tarvitaan oikeasti hyvin suuria eroja tehossa. Onko 10W @ 1%THD vs. 10W @ 0.5% THD -erolla oikeasti NIIN paljon sitten käytännön merkitystä sen äänenpaineen suhteen...
 
Sitä en kiellä, että sillä isommalla teholla lohkeaa kyllä pääsääntöisesti enemmän "headroomia", mutta toikin on semmonen kinkkinen juttu sillä puhtaasti soiva 1000W bassovahvistin voi kuulostaa hiljaisemmalta kuin särölle tuutattu 5W kitaravahvistin, koska korva aistii niiden soundit ihan täysin eri tavoin: Toisessa on paljon dynamiikkaa mille korva ei ole äärimmäisen herkkä, ja koko taajuuskaistaa hyödynnetään reilusti, toinen on kompressoitu särölle ja toistaa lähinnä keskitaajuuksia joille korva on äärimmäisen herkkä.
 
Jengi välillä hakee ihan eri juttuja siltä vahvistimelta. Jos haluat "puhdasta" toistoa - siis oikeasti - niin sitten tarvitaan hieman sitä tehoakin; oli kyseessä sitten putki tai transistorikone niin monesti päädytään siihen 50W - 70W rajapyykkiin. Jos tykkää soitella rosoilla ja kliinit ei ole ehdoton must joku 1W - 20W pelikin voi olla ihan soiva. Jos haluaa soitella bassoa ja peukutella menemään niin sitten varmaan katsellaan jo 200W + -tehoisia pelejä. Oli niissä sitten putket tai transistorit.
 
Monien instrumenttivahvistimien kohdalla menee vielä niin, että ne speksit tehon ja harmonisen särön suhteen koskevatkin lähinnä sitä pääteastetta. Lyöt kiinni etuasteen ja se säröttää sen signaalin jo niin pahasti, että näyttäisi rumalta paperilla lukea ne speksit. Joku Ampeg:in SVT-3PRO;n pääte tuuttaa sen 450W tehoa ulos, kunnes kosket siihen "Tube Drive" namiskaan ja puhdas, särötön antoteho putoaa jonnekin 60-watin hujakoille - ihan vaan sen etuasteen signaaliprosessoinnin takia.
 
Sitten noi uudet Quilter:ithän on varustettu jollain about 400W päätteellä, mutta kliiniä tehoa otetaan ulos vaan joku 100W ja loput 300W jää reserviksi särösoundien dynamiikkaa varten. Lopputulos kuulostaa enemmän -kitara-putkivahvistimelta kuin vaikka McIntosh:in tai Audio Research:in tuhansien eurojen "referenssi" -styrkkarit, joita voisi pikemminkin verrata HiFeimpiin transistorivahvistimiin.
 
Joo, tosi usein vahvistimet ei todellakaan ole keskenään vertailukelpoisia. Ja tää todellakin menee paljon syvemmälle kuin se miten ne lukemat teholle tai harmoniselle särölle on mitattu. Joku Mesa Mark V ja Epiphone Valve Junior on molemmat putkistyrkkareita mutta mun mielestä niitä ei voi missään mielessä edes pistää samalle viivalle keskenään. Soundillisestikin ovat ihan täysin erilaisia.
Åboensis
16.04.2016 12:48:23
 
 
Åboensis: No niin, nyt olen omin silmin nähnyt, että paikallisessa musaliikkessä toden totta ON ainakin yksi kappale Blueskuutioita myynnissä ja käpisteltävänä. Siellä se kökötti keskellä kauppaa hyllyssä ;D. Sen verran oli tietenkin kiire, etten kerinnyt testimään, mutta sormella tökkäsin, että oli todellinen...
 
Sen verran täytyy päivittää tätä silminnäkijähavaintoa, että niitä kuutioita on siellä itse asiassa kaksi (2) erilaista: Stage ja Hot. Taaskaan en joutanut kumpaakaan testaamaan, mitä nyt piruuttani nuppeja vääntelin hassuihin säätöihin. Vähän kyllä himottaisi mennä ihan varta vasten kokeilemaan, mutta saas nyt nähdä...
"I dont know who they think they are, smashing a perfectly good guitar" - John Hiatt -
Jytäurpo
16.04.2016 14:57:09
On transistorivahvistimia ja transistorivahvistimia, mulla on vanha HH IC100 ilmoitettu teho 100 W 0,01% THD 4 ohm ja maks virrankulutus 180 va ja ei lopu teho edes 16 ohm kaapilla, jollon antaa 50 W. Esim. Blues Cube Stage ilmoitettu teho 60 W ja maks virrankulutus 58 W, aika jännä hyötysuhde.
"You can't judge a book by looking at the cover" - Bo Diddley R.I.P.
Laulava Kylätohtori
16.04.2016 21:20:05
Åboensis: Sen verran täytyy päivittää tätä silminnäkijähavaintoa, että niitä kuutioita on siellä itse asiassa kaksi (2) erilaista: Stage ja Hot. Taaskaan en joutanut kumpaakaan testaamaan, mitä nyt piruuttani nuppeja vääntelin hassuihin säätöihin. Vähän kyllä himottaisi mennä ihan varta vasten kokeilemaan, mutta saas nyt nähdä...
 
Mees ny testaamaan vaan, äläkä pidä hulluja jännityksessä... :)
They pass too much electricity. -SRV
Åboensis
16.04.2016 22:15:22
 
 
Laulava Kylätohtori: Mees ny testaamaan vaan, äläkä pidä hulluja jännityksessä... :)
 
Eikäku mä vähän odotan että jos Gabe ehtis ensin. Mulla on niin paljon puuroakin korvissa... ;D
"I dont know who they think they are, smashing a perfectly good guitar" - John Hiatt -
Hynkel
17.04.2016 08:45:56 (muokattu 17.04.2016 08:46:12)
Sen verran lisäilen tänne vielä kun lupasin, että hyvin tuo toimi livetilanteessa eilen. Ja siis mulla on Artist yhdellä 12-tuumaisella , noissa malleissa on nimittäin jonkin verran eroja. Ei sirkkeliä, ei kyykkäystä, hyvää soundia kaikkinensa. Toki venue oli myös sellainen, jossa on akustiikan puolesta aina helppoa, ja tällä kertaa mukana oli jopa miksaaja. Mutta siis, hyvä on.
Oh, oh, no more buttered scones for me, mater. I'm off to play the grand piano. Pardon me while I fly my aeroplane.
Metalkallo
28.05.2016 00:17:14
Tässä on ihan hyvä testi video blues cubesta.
https://www.youtube.com/watch?v=lyvwrE7Njg0
 
Mitenköhän tuommoinen pärjää esim. Fenderiä vastaan?
Mikä on musiikkia minulle ei välttämättä ole musiikkia muille.
hallu
28.05.2016 18:17:37
Metalkallo: Tässä on ihan hyvä testi video blues cubesta.
https://www.youtube.com/watch?v=lyvwrE7Njg0
 
Mitenköhän tuommoinen pärjää esim. Fenderiä vastaan?

 
Riippuu varmaan vähän Fenderistä :-D olen soitellut paljon Fendereillä ja tälläkin hetkellä pykälässä on yksi ja tuon testivideon perusteella veikkaisin, että Bluescube pärjää ihan hienosti.
 
Itse en kylläkään laita mielelläni vahvistimia vastakkain vaan soittelen sillä mistä satun kulloinkin tykkäämään enkä anna häiritä vaikka joku olisikin sitä "parempi".
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
Metalkallo
28.05.2016 23:56:03
hallu: Riippuu varmaan vähän Fenderistä :-D olen soitellut paljon Fendereillä ja tälläkin hetkellä pykälässä on yksi ja tuon testivideon perusteella veikkaisin, että Bluescube pärjää ihan hienosti.
 
Itse en kylläkään laita mielelläni vahvistimia vastakkain vaan soittelen sillä mistä satun kulloinkin tykkäämään enkä anna häiritä vaikka joku olisikin sitä "parempi".

 
Joo, eihän mikään sinänsä parempi ole toistaan, vain erilaisia. Mietiskelin vaan tuota vs kun blues cubea hehkutetaan juuri tuon putkimaisuuden takia, ja kuuleman perusteella ihan hyvin hoitaa hommansa tuollaiseksi koneeksi. Hinta voisi olla kyllä ehdottomasti halvempi, ihan liian suolainen tällä hetkellä. Nuppikin tuosta maksaa thomannilla 1555e! :D
 
Artist malli maksaa jotain 925e ja sekin on aika paha.
Mikä on musiikkia minulle ei välttämättä ole musiikkia muille.
hallu
29.05.2016 08:36:42
Metalkallo: Joo, eihän mikään sinänsä parempi ole toistaan, vain erilaisia. Mietiskelin vaan tuota vs kun blues cubea hehkutetaan juuri tuon putkimaisuuden takia, ja kuuleman perusteella ihan hyvin hoitaa hommansa tuollaiseksi koneeksi. Hinta voisi olla kyllä ehdottomasti halvempi, ihan liian suolainen tällä hetkellä. Nuppikin tuosta maksaa thomannilla 1555e! :D
 
Artist malli maksaa jotain 925e ja sekin on aika paha.

 
Niinhän se on. Itse en kylläkään tunnusta putkia ja mulle riittää, että soundi on hyvä.
 
Offtopik alkaa/ - Oletteko muuten miettineet, että mitä se "putkimaisuus" oikein on? sehän ei tule putkista, kun sen aikaansaaminen ei vaadi putkia, vaan se tulee jostakin muusta koska analoginen transistorivahvistinkin voidaan kytkeä niin, että se kuulostaa "putkimaiselta". Sehän tarkoittaa samalla myös sitä että edes kaikki putkivahvistimet eivät ole "putkimaisia". Offtopik päättyy/
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
heviäijä
29.05.2016 17:02:03
On muuten vaarallista kun kattoo yhden videon ja samantien kaasuttaa, onneks hinta on niin järjetön ettei ole hätää :)
SOTKEMINEN ON KIVAA SIIHEN ASTI KUNNES PITÄÄ ALOITTAA SIIVOAMINEN!ll Wake up dead, in a plywood bed six feet from rest of your life.
Stone
29.05.2016 17:32:40
 
 
Vasta nyt kiinnostuin hieman itsekin blues cubesta (kiitos vaan jäsen tsim), joskin olen kuullut vahvistimen nimen, mutta että se on näinkin hypetetyn mullistava laitos, niin se oli jotain uutta.
 
Tässäkö se nyt sitten lopultakin niin innovatiivinen laitos, joka pystyy samaan kuin class A putkivahvistimet, mutta ilman putkia? Eli nytkö se " kultainen" mesa boogie voidaankin säilöä sinne lakanan alle vara koneeksi :)
 
Pitänee lisätä testattavien listaan tämä blues cubekin siis.
"If you want heavy metal, listen to John Lee Hooker, listen to that motherfucker play. Thats heavy metal. Thats armour"! - Keith Richards
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)