Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Bänditoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uuden jäsenen testaus
1 2
WANISH
03.04.2016 21:31:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun yhtyeenne kuvittelee löytäneensä mahdollisen puuttuvan palasen (ei Robin viittaus), mitä keinoja ootte käyttäny, et näette jannun/jannan soveltuvuuden? Vetelettekö biisejä läpi vai onko käytössänne jotain harjotteita, mitä laitatte kaverin vetämään?
 
Ois tulossa uus kitaristiehdokas kokeilemaan tässä lähitulevaisuudessa, eikä kyseisestä tilanteesta ole mitään kokemusta, miten häntä kannattais testata. Onko muilla jotain hyviä jippoja tilanteeseen?
 
Tähän ketjuun tottakai muitakin uusia soittajia (rumpalit, koskettimet, laulu, puhallinsektiot etc.) koskevia jippoja jakoon, niin saadaan ihmisille lisää viisautta päähän!
 
ÄrGee
03.04.2016 23:46:48 (muokattu 03.04.2016 23:47:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaksi vuotta sitten lähdin nykyiseen bändiin, ja soitettiin omia biisejä. Viime vuoden lopussa uudelle kosketinsoittajalle tehtiin samoin. (Joka muuten löytyi tämän sivuston wanted-osastolta.)
 
Musiikkityylistä riippuen jonkinlainen jamittelu/improvisointi voi olla paikallaan.
 
Tähän vielä videota miten hommat tehdään isossa maailmassa. Dream Theaterin koe-esiintymiset rumpalin tontille. Ihan kiinnostava videosarja, vaikka ei bändistä välittäisikään.
 
https://www.youtube.com/watch?v=DZ3DMDxdpfM
 
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
Antti1
04.04.2016 00:00:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mua kiinnostaa seuraavat asiat:
-millainen henkilö on kyseessä (bändikemia)
-mitä uutta hän pystyy tuomaan bändiin (luovuus, musikaalisuus)
-millaisia tavoitteita ja mahdollisuuksia hänellä on bändin suhteen
-millaisia rajoitteita hänellä on bändin suhteen (perhe, koulut, työt, muut bändit yms.)
-soittotaito ja soittokamat (kyllä vain) ylimalkaisesti
 
Pelkän biisilistan läpi kahlaamisen sijaan siis paljon keskustelua ja mahdollisesti jotain luovaa puuhastelua: jonkin pohjan päälle uuden tekemistä, aiemmin annettu tehtävä jostain biisistä (esim. keksi rytmin päälle soinnutus pätkään x), jonkinlainen jamittelu jne. Jotkut videoivat näitä suorituksia ja vertailevat jälkikäteen.
 
Seuraa muutamia ajatuksia aiheesta. Hyvällä soittotaidolla ei tee hittoakaan, jos henkilö ei sovi porukkaan. Vastavuoroisesti taas hyväkään tyyppi ei välttämättä ole oikea valinta, jos soittotaito ei mitenkään riitä vision toteuttamiseksi. Porukkaan täydellisesti sopiva ja soittotaitoinen henkilö ei ole oikea valinta, jos hän ei pääse ikinä treeneihin ja/tai keikoille. Luova henkilö ei välttämättä sovi, jos taju lähtee esiintymistä ajatellessakin. Kova esiintyjä ei välttämättä sovi, jos hän ei ole luova. Kompromisseja siis ja täytyy vain keksiä keinot, joilla mitataan kulloisenkin bändin tarpeen mukaisia asioita.
teukka
04.04.2016 08:39:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on jouduttu hakemaan uusi basisti ja rumpali tässä puolen vuoden sisään ja kyllä ensin on vaan haastateltu kaveri ja kuunneltu jutut ja asenne. Sitten pistetty kotiläksyksi tsekkailla vapaavalintaiset biisit mihin haluaa ekana tutustua ja kokeiltu käytännössä treeneissä. Potentiaali on arvioitu vaikka ei biisit aivan maaliin meniskään siten että pysyykö tempo ja riittääkö paukut. Loput on motivaatiosta kiinni ja molempien kohdalla näyttää osuneen kohdalle.
 
Mutta totta se että kemiat pitää ensin toimia ja soittotaidot olla alkuun riittävät. Loppu asettuu ajan kanssa.
 
Siis onko muita kuin V-mäisiä kitaroita?
JohnJ
04.04.2016 09:41:19 (muokattu 04.04.2016 09:43:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teukka: Meillä on jouduttu hakemaan uusi basisti ja rumpali tässä puolen vuoden sisään ja kyllä ensin on vaan haastateltu kaveri ja kuunneltu jutut ja asenne. Sitten pistetty kotiläksyksi tsekkailla vapaavalintaiset biisit mihin haluaa ekana tutustua ja kokeiltu käytännössä treeneissä. Potentiaali on arvioitu vaikka ei biisit aivan maaliin meniskään siten että pysyykö tempo ja riittääkö paukut. Loput on motivaatiosta kiinni ja molempien kohdalla näyttää osuneen kohdalle.
 
Mutta totta se että kemiat pitää ensin toimia ja soittotaidot olla alkuun riittävät. Loppu asettuu ajan kanssa.

 
Tässä on hyväksi havaittu ja itsekin käytetty sapluuna. Eli juttutuokio kannattaa pitää ennen kuin edes lähdetään treenikselle kikkailemaan. Vaikka ois soittimensa kanssa jumalaan rinnastettava tapaus, ei se auta jos henkilön luonne ei muun bändin kanssa kohtaa yhtään. Ja tietenkin myös päinvastoin, mutta tässä järjestyksessä toimimalla vältetään se, että bändin tarvitsisi edes miettiä värväämistä niillä perusteilla että on vitun kova soittaja vaikka onkin ihmisenä täysi mulkku.
 
Metal meets the bone!
basisti1971
04.04.2016 09:55:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kummallakin puolella tilannetta katselleena on jonkinnäköisiä suuntaviivoja tullut löydettyä.
Ainoastaan suuntaviivoja tosin, koska harrastamisesta on aina ollut kyse, eikä vaatimukset kumminkaan puolin ole asettaneet rajoja esimerkiksi toimeentulolle tai kalustolle.
Basistina nuo basistin tärkeimmät ominaisuudet, pakun/farkun ja PA:n, toki olen likipitäen alusta asti omannut.
 
Musiikkikin on pääsääntöisesti ollut suoraviivaisen helppoa cover-osastoa.
 

 

 
#1 on kuitenkin ollut, ja on aina, henkilökemia.
 
Kakarana kun kaikki olivat enemmän tai vähemmän tuttuja keskenään, soiteltiin ja perusteltiin bändejä sellaisten henkilöiden kanssa joiden kanssa synkkasi, ja annettiin sellaisten joidenka kanssa ei synkannut, valita jonkun muun hiekkalaatikon.
Hiekkalaatikoista kun ei varsinaisesti pulaa ollut.
 
Vanhempana kun piirit olivat edelleen pienehköt, tutustuttiin ensin hieman etukäteen ennen kuin pukattiin projektia tulille.
 
Nyt asuinpaikanvaihdoksen myötä kun kaikki vanhat kontaktit jäivät harrastustoimintaa ajatellen auttamattomasti liian kauas, on usein pitkähkö puhelinkeskustelu se ensimmäinen sähköpostiviestin/SMS:n jälkeinen kontakti, jonka jälkeen naamatusten palaveri.
 
Pitkäikäisimmän orkesterin kyllä sitten toisaalta saattoi ennen muuttoa alulle soittopiirien ulkopuolinen henkilö joka monivuotisen väsytystaktiikan avulla sai mut vihdoin viimein pitkältä paussilta takaisin basson varteen :).
Oma lehmä oli toki jannulla ojassa kerhollensa housebändiä kasatessaan, mutta kaikki osapuolet hyötyivät hommasta yhtälailla.
Lämpimät muistot on tuosta aikakaudesta jäljellä, ja komiasti porskuttavat edelleen eteenpäin ilman minuakin.
 

 

 
#2 on tavoitteet.
 
Jos jäsenten tavoitteet ja päämäärät bänditoiminnasta eroavat syystä tai toisesta kovasti, kallisarvoista aikaa tuhraantuu aina vääjäämättä joltain osapuolelta tarpeettomasti.
 
Jos aika ja omistautuminen ei ole ongelma, ja kaikki sekä tiedostavat että eritoten hyväksyvät "epäsuhdan" ja tuosta epäsuhdasta vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin tapahtuvan kipeästikin kirpaisevan teiden erkanemisen, ei ongelmaa toki tavallaan ole.
 
"Friends with benefits"-syndrooma on kyllä kaikin tavoin enemmän kuin todennäköinen lopputulos moisesta.
 

 

 
Tilanne muuttuu ja monimutkaistuu tietenkin ihan toisenlaiseksi kun palkka (puolin ja toisin), kiertueet, studiosessiot yms. kuviot astuvat kuvaan mukaan.
Tuolloin on kyllä usein ammattitahotkin sanasensa sanomassa asiaan ja vaikuttamassa päätöksentekoon.
Osaaminen, kalusto, ulkonäkö, ikä yms. esimerkiksi voivat nousta hyvinkin määräävään asemaan.
 

 

 

 
Koesoiton/-laulun tekninen toteutus on sitten täysin tapauskohtainen.
Onhan melkolailla eri asia hommata bilebändiin täydessä vauhdissa kyytiin hyppäävää muusikkoa, tai vuosien taidepläjäykselliseen luomisprosessiin uutta verta.
Unohtamatta tai millään tapaa aliarvioimatta toki sitä ensimmäistä bändiä jonka me kaikki jossain vaiheessa olemme pystyyn pistäneet / -johon olemme liittyneet.
 

 
Omalla kohdalla on alusta lähtien ekaan sessioon liki poikkeuksetta sovittu pari, kolme biisiä jotka opetellaan, ja siitä mennään eteenpäin.
Jos on mennäkseen.
 
Nykyään tallennuslaitteistojen mitättömän hinnan ansiosta kokolailla pitkälle päästään toki enemmän tai vähemmän etänäkin.
Erääseen bändiin kun esimerkiksi basistin korvaajaksi pyrin, olin mukana nauhoittamassa ex-basistin kera tehdyn viimeisen keikan.
 

 

 
Seikka joka ei useinkaan jommalle kummalle tilanteen osapuolelle (yleensä bändille :)) ole selvästikään täysin auennut, on se että samalla kun bändi valkkaa uutta muusikkoa, muusikko valkkaa uutta bändiä.
Vaikka bändi olisikin haltioissaan kokelasta riveihinsä oitis liittämässä, ei tunne ole aina ihan molemminpuolinen...
 
T:Samuli
 
Rämppy
04.04.2016 13:18:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meikäläisen bändikuvioissa on aina mennyt niin, että se vaan loksahtaa tai sitten ei. Kun homma toimii, kaikki huomaavat sen heti ja välittömästi. Ollaan heti samalla aaltopituudella niin soiton kuin henkilökemian puolesta. Jos on täytynyt ottaa koeajalle tai vastaavaa, on peli jo menetetty.
 
In Finland we have this thing called "diu diu".
Funkånaut
04.04.2016 15:18:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa sopia tosiaan etukäteen pari rallia, mitä voisi veivata ja vähän bänditoiminnan tavoitteista voi kysellä. Sit reeniksellä tsekataan
 
- persoona ja
- soittotaidot
 
niin kyllä sillä pääsee hyvin alkuun. Tarttee tosin aina muistaa ylempänä mainittu, että ei pelkästään bändi tutustu uuteen soittajaan vaan myös uusi soittaja etsii uutta kokoonpanoa ja tsekkaa bändiä siihen henkeen.
 
"I've been described, ladies and gentlemen, as a sex symbol. That symbol is a question mark. Followed by a no." Jimmy Carr
Vessajono
04.04.2016 15:37:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Sit reeniksellä tsekataan
 
- persoona
- soittotaidot
- viinapää
 
Ja jos tyypillä on C-kortti tai PA ja sen faijalla on peräkärry tai Sprinter niin sit kandee pitää kiinni vaikka ois miten mulkku ja/tai paska soittaja.
 
Funkånaut: Noi naisten halut kuulostaa kyllä melko paljon luodilta mukesin katossa poistutettuja varusmiehiä kutittelemassa eiku mun perseeseen.
Kailis
06.04.2016 21:43:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tavoitteet. Olisi ihan hyvä selvittää mihin soitollaan pyrkii. Onko se vain treenikämpällä harrastettavaa kivaa vai pyritäänkö keikoille/levyttämään.
 
JuhaHo: Lienen sokea, mutta en näe linkkiä missään.
Kefiiri
07.04.2016 09:49:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kailis: Tavoitteet. Olisi ihan hyvä selvittää mihin soitollaan pyrkii. Onko se vain treenikämpällä harrastettavaa kivaa vai pyritäänkö keikoille/levyttämään.
 
Niin ja treenikämppäsoittelussakin on erilaisia tavoitteellisuuden ja sitoutumisen asteita. Mutta hommahan voi kehittyä, aluksi soitellaan huvikseen ja sitten huomataan että tässähän olisi ainesta lähteä keikoillekin.
 
Uuden soittajan hommaaminen alkaa näitä lukiessa tuntua mutkikkaammalta kuin mitä se käytännössä onkaan. Vähän sama kun nuorena luki Hite-raporttia, että ei helkkari, pitääkö tosiaan näin monta asiaa ottaa yhtä aikaa huomioon :D
 
En ole musiikin asiantuntija.
Generalissimo
07.04.2016 10:07:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

WANISH: Kun yhtyeenne kuvittelee löytäneensä mahdollisen puuttuvan palasen (ei Robin viittaus), mitä keinoja ootte käyttäny, et näette jannun/jannan soveltuvuuden? Vetelettekö biisejä läpi vai onko käytössänne jotain harjotteita, mitä laitatte kaverin vetämään?
 
Ois tulossa uus kitaristiehdokas kokeilemaan tässä lähitulevaisuudessa, eikä kyseisestä tilanteesta ole mitään kokemusta, miten häntä kannattais testata. Onko muilla jotain hyviä jippoja tilanteeseen?
 
Tähän ketjuun tottakai muitakin uusia soittajia (rumpalit, koskettimet, laulu, puhallinsektiot etc.) koskevia jippoja jakoon, niin saadaan ihmisille lisää viisautta päähän!

 
Lyöt jointin käteen ennen reenien alkua. Jos ei kelpaa tai nyrpistelee --> tiukkis
 
Kefiiri
07.04.2016 10:12:00 (muokattu 07.04.2016 10:43:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muokkaus: Ääh, tyhmä läppä pois :D
 
En ole musiikin asiantuntija.
Funkånaut
07.04.2016 15:22:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Generalissimo: Lyöt jointin käteen ennen reenien alkua. Jos ei kelpaa tai nyrpistelee --> tiukkis
 
Mielestäni en ole kauhea tiukkis, vaikken jatsitupakkia röyhyttele.
 
Pikemminkin jointin väkisin tyrkyttäjät ovat niitä munapäitä, joista kannattaa pysyä erossa.
 
"I've been described, ladies and gentlemen, as a sex symbol. That symbol is a question mark. Followed by a no." Jimmy Carr
Kefiiri
07.04.2016 15:37:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kai se oli läppä Generalissimolta... kaikki väkisin tyrkyttäminen on rasittavaa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Generalissimo
07.04.2016 19:15:26 (muokattu 07.04.2016 19:17:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Mielestäni en ole kauhea tiukkis, vaikken jatsitupakkia röyhyttele.
 
Pikemminkin jointin väkisin tyrkyttäjät ovat niitä munapäitä, joista kannattaa pysyä erossa.

 
Siksi sanoinkin, että jos nyrpistelee, eli voi ihan hyvin kieltäytyä olematta tiukkis... enkä tarkoittanut väkisin tyrkyttämistä, vaan tarjoamista tyyliin, "otatko bissen jos haluut"? =)
 
santakasa
09.04.2016 10:14:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meidän, kun piti vaihtaa kitaristia niin tiesin yhden jampan etukäteen. Pistin sille viestiä ja kuulostelin sen mieltämystä tulla soittamaan raskaampaa metallia. Sitten laitoin pari tabulatuuria meidän biiseistä, jotka opetteli. Myöhemmin mentiin treenikselle soittelemaan. Oli selkeästi treenannut biisejä. Haluttiin myös toinen sooloja soittava kitaristi, joten soolotaito tsekattiin nopeasti rullaamalla avointa kieltä. Pystyi lennosta heittää sooloa ja hyvää, joten kitaristi oli testattu. Myöhemmin kitaristilla on ilmennyt ajoittain motivation puutetta treenaamiseen. Jouduttu hieman potkia persuksille silloin tällöin.
 
kun kaulaparrat yrittävät uhota olevansa ernuja genressä, jonka olennaispiirre on elää vanhempien nurkissa 35-vuotiaiksi asti - emukka
MannihilatoR
09.04.2016 22:50:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

santakasa: joten soolotaito tsekattiin nopeasti rullaamalla avointa kieltä.
 
voitko hieman avata mitä tuo tarkoittaa?!
 
santakasa
10.04.2016 08:30:49 (muokattu 10.04.2016 08:31:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MannihilatoR: voitko hieman avata mitä tuo tarkoittaa?!
 
Keskitemmolla tremoloa ja alinta kieltä avoimena H-vireessä. Oli juuh ehkä hiukka epäselvästi laitettu. Niin ja tietysti toinen vetää sooloa siihen : D
 
kun kaulaparrat yrittävät uhota olevansa ernuja genressä, jonka olennaispiirre on elää vanhempien nurkissa 35-vuotiaiksi asti - emukka
Kefiiri
10.04.2016 18:00:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pakko sanoa että en ymmärrä vieläkään (:-/
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «