Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mystinen häiriö-/maatto-ongelma
1
Serenity
23.02.2016 16:45:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyhäsin huvikseni pienen vahvistimen subwooferille stereoiden ääntä tukevoittamaan. Toimi ihan ok kunnes cd-soitin hajosi ja vaihdoin äänilähteeksi läppärin. Ääneen tuli kauhiat vinkunat ja pörinät (mikään muu audiolaite ei läppäristä pahastunut).
 
Vahvistin saa signaalin reteovahvarin toisesta kaiutinlähdöstä, siinä on simppeli passiivinen alipäästösuodatus taajuuden säädöllä ja volume. Päätevahvistin on halpis kitaravahvarista nyysitty tda2030-juttu, poweri on itse tehty +/- 12 V 78-/79-sarjan regulaattoreilla.
 
Pääte tuntui värähtelevän, joten lisäsin datalehden mukaisesti lähdön rinnalle vastuksen ja konkan sarjaan + 200n konkat käyttöjännitteeseen. Lisäksi lutikan inputtiin 20n maihin (on joskus auttanut häiröihin). Auttoi hiukan mutta ei poistanut ongelmaa.
 
Arvelin olisiko maadoitusjutuilla vaikutusta asiaan ja siirsin vahvarin verkkojohdon maadoittamattomaan töpseliin. Hah, johan loppui purinat - hetkeksi. Surina saattaa käynnistyä vaikkapa jos laitan toisessa huoneessa kattovalon päälle. Häiriö häviää vasta kun käyttää vahvarista virrat pois.
 
Mitähän tuolle keksisi?
 
SirElwood
23.02.2016 18:50:55 (muokattu 23.02.2016 18:53:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Datalehti kehoittaa huomioimaan osasijoittelun, olisikohan siinä ongelmaa? Et kertonut miten sen olet toteuttanut. Lisäksi datalehden 5. ja 6. taulukko kertoo komponenttiarvojen vaikutuksista vahvistinpiirin toimintaan.
 
Vähän kyllä vaikuttaisi siltä, että jokin saa nyt edelleen vahvistimen värähtelemään. Päätellen siitä, että kytkentä ei voi olla vakaa jos valokatkaisija aiheuttaa pulmia.
 
http://www.st.com/web/en/resource/t … l/document/datasheet/CD00000128.pdf
 
alark
23.02.2016 19:36:42 (muokattu 23.02.2016 19:39:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Serenity:
Vahvistin saa signaalin reteovahvarin toisesta kaiutinlähdöstä, siinä on simppeli passiivinen alipäästösuodatus taajuuden säädöllä ja volume.

 
Minkä aikakauden vahvistimesta on kyse? Onko kaiutinlähtö mallia perinteinen (signaali ja maa) vai ei? Muutama viikko sitten törmäsin viritykseen, jossa otettiin kotiteatterivahvistimen subbarilähdöstä signaali jollain motonetin erotinpalikalla myös erilliselle aktiivisubbarille seurauksena mojova hurina. Subbarilähtö oli pienen ihmettelyn ja yleismittarin lukemien perusteella D-luokan vahvistimesta (jotain yli 300kHz taajuutta näkyi), eikä maata kummassakaan johdossa. Ei oikein soveltunut signaalin sieppaamiseen perinteisin konstein tuo lähtö.
EDIT: Eipä se ongelma toki tämä ole, jos vasta läppäriin siirryttäessä ilmeni, mutta olkoon vinkkinä muille, jotka kaiutinsignaalista linjasignaalia sorvaavat.
 
Serenity
23.02.2016 19:37:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SirElwood: Vähän kyllä vaikuttaisi siltä, että jokin saa nyt edelleen vahvistimen värähtelemään. Päätellen siitä, että kytkentä ei voi olla vakaa jos valokatkaisija aiheuttaa pulmia.
 
Juu, siinä hilkulla se tuntuu olevan. Jotenkin nuo maadoitukset näyttää vaikuttavan asiaan. Virtalähde on kasattu omalle alumiinilevylle, mihin verkon suojamaa on kytketty. Samasta pisteestä lähtee maapiuha vahvistinosan runkoon, siitä sitten piirilevylle. Käyttöjännitteen +,- ja gnd menee powerikortilta suoraan vahvistimelle. Koko laitos on pienestä kitarakombosta modatussa puulootassa.
 
Onkohan tullut tehtyä joku maasilmukka, mihin läppärin häiriöt iskee? Pitää vissiin kokeilla irroitella noita maadoituksia eri kohdista ja katsoa mitä tapahtuu. Silläkin saattaa olla merkitystä, missä kohtaa suojamaa ja käyttöjännitteen 0 yhdistyy?
 
Serenity
23.02.2016 19:52:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

alark: Minkä aikakauden vahvistimesta on kyse? Onko kaiutinlähtö mallia perinteinen (signaali ja maa) vai ei?
 
Perinnevahvistin on kyseessä (stereo), vanha Technics. Kehuu olevansa class AA ja normaalit kajarin lähdöt, maapuoli näyttäisi olevan kytketty laitteen runkoon.
 
Hyvä huomio sinänsä, se vaan kun systeemi toimii ihan iloisesti kunnes laittaa sen (%&# läppärin käyntiin. Läppärin käyttöön siirryin koska olen siirtämässä cd-kokoelmaa digitaaliseen muotoon (flac). Parempaan soittimeen ei nyt ole varaa.
 
harpist
23.02.2016 20:53:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Serenity: Toimi ihan ok kunnes cd-soitin hajosi ja vaihdoin äänilähteeksi läppärin. Ääneen tuli kauhiat vinkunat ja pörinät (mikään muu audiolaite ei läppäristä pahastunut).
 
Mitähän tuolle keksisi?

 
Veikkaisin maalenkkiä joka syntyy hyvin usein kun läppäri kytketään audiovahvistimiin. Läppäreillä on hyvin usein virtapiireissä eri maapotentiaalit kuin muilla laitteilla - johtuen ilmeisemmin niiden "eristeellisestä" rakenteesta.
 
https://www.youtube.com/watch?v=g3WTyV5Lrzo
 
Homma ratkennee kun erotat läppärin ja muiden laitteiden välisen audio-kytkennän videollakin näytetyllä "maaerottimella". Laitteiden välillä kulkeva tasoitusvirta katkeaa ja hurinat lakkaavat.
 
http://www.discoland.fi/monacor-fga … -maaerotin-hirinpoistaja-1111684276
 
" Soittaa tunteella - tarvittaessa vähemmän " ....... soittotaitoa sekin.
Serenity
23.02.2016 21:26:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harpist: Veikkaisin maalenkkiä joka syntyy hyvin usein kun läppäri kytketään audiovahvistimiin...
Homma ratkennee kun erotat läppärin ja muiden laitteiden välisen audio-kytkennän videollakin näytetyllä "maaerottimella". Laitteiden välillä kulkeva tasoitusvirta katkeaa ja hurinat lakkaavat...

 
Hyvää infoa, kiitos kovasti! Täytyykin tutkia tuo juttu seuraavaksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «