Muusikoiden.net
26.03.2019
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Teoston jäsenyys ja työttömyysturva
1 2
Jake24-25
21.12.2015 21:33:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen puuhaillut työnhaun lisäksi innokkaasti omakustanteeni parissa ja nyt kun levy on liki valmis niin mieleeni tuli ajatus että mitenköhän työkkäri suhtautuu julkaistavaan ja kaupalliseen käyttöön menevään omakustanteeseen ja mahdolliseen Teoston jäsenyyteen ja mahdollisiin (toki epätodennäköisiin merkittäviin) korvauksiin. Onko kokemusta vastaavasti tilanteesta? Kannattaako minun laittaa liki valmis levy hyllylle siksi aikaa kunnes pääsen työkkärin listoilta pois ja julkaista se vasta sitten? Ajattelen tätä siksi koska Teosto-tulot ja rojaltit Spotifylta yms. vastaavilta tuskin tulevat olemaan kovinkaan merkittävät (jos niitä on ylipäätään lainkaan) ja jos työkkäri tulkitsee minut noiden takia ammattimuusikoksi. Onko näkemyksiä miten tämän asian kanssa kannattaisi menetellä? Työkkärissä ei oikein viitsisi avata suutaan siten että "julkaisen omakustanteen ja liityn Teostoon". Se voisi osua omaan nilkkaan. Olen kiitollinen hyvistä vinkeistä asian suhteen.
 
sammakko54
22.12.2015 02:21:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös Teosto ja Gramex maksa korvaukset kahdesti vuodessa? Korjatkaa jos olen väärässä. Ja näistä korvauksista maksetaan verot ja ne otetaan huomioon laskettaessa soviteltua työttömyyspäivärahaa. Vähän niinkuin kaikki muukin verotettava tulo aloittajan tapauksessa.
 
Hippien kaveri.
Antti1
22.12.2015 09:00:50 (muokattu 22.12.2015 09:02:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä olisin työttömänä ollessani saanut tehtyä miksauskeikkoja harvakseltaan ja summa olisi jäänyt alle sen 300€/kk rajan. En kuitenkaan voinut tehdä niitä, koska ukko.fi palvelun käyttämisen vuoksi mut olisi tulkittu yrittäjäksi ja kaikki tuet olisi lakkautettu. Suosittelen ainakin kysymään ennen julkaisua, että jos sä tekisit noin, niin minkälaisia seurauksia siitä saattaisi olla.
Jake24-25
22.12.2015 12:38:40 (muokattu 22.12.2015 12:41:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Mä olisin työttömänä ollessani saanut tehtyä miksauskeikkoja harvakseltaan ja summa olisi jäänyt alle sen 300€/kk rajan. En kuitenkaan voinut tehdä niitä, koska ukko.fi palvelun käyttämisen vuoksi mut olisi tulkittu yrittäjäksi ja kaikki tuet olisi lakkautettu. Suosittelen ainakin kysymään ennen julkaisua, että jos sä tekisit noin, niin minkälaisia seurauksia siitä saattaisi olla.
 
Tuota minäkin pelkään että jos julkaisen levyn ja saan tuloja siitä (vaikka pieniäkin) että tulkitaanko minut heti yrittäjäksi ja tuet katkeavat. Ensi vuonna käsittääkseni tulee se voimaan että esittävän taiteen tekijät muusikot yms. eivät ole oikeutettuja työttömyysturvaan joten tämä on mielestäni ihan järkevä asia miettiä. Ehkä asiaa voi kysyä jotenkin fiksusti ja selvittää mitä seurauksia julkaisusta voi olla. Pelkään vain että kysymisestä voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä koska he voivat työkkärissä alkaa heti syynäämään tilannettani ja saan selvityspyyntöjä ja tulee karenssi päälle. Tämä Suomen työttömyysjärjestelmä on täynnä byrokratiaa ja erilaisia pykäliä eikä mitään työltä näyttävää ei voi tehdä ilman että on vaarana karenssi yms. Harrastukset josta on mahdollista saada tuloja (vaikkakin pieniä) - kuten tämä - voivat olla haitallisia tässä byrokratian ja pykälien viidakossa. En aikaisemmin tätä ajatellut mutta hyvä että asia tuli mieleen ennen kuin julkaisin levyn eikä vasta sen jälkeen.
 
Oan
22.12.2015 16:09:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jake24-25: Ehkä asiaa voi kysyä jotenkin fiksusti ja selvittää mitä seurauksia julkaisusta voi olla. Pelkään vain että kysymisestä voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä koska he voivat työkkärissä alkaa heti syynäämään tilannettani ja saan selvityspyyntöjä ja tulee karenssi päälle.
 
Ei ne voi karenssia laittaa ilman että on jotain näyttöä. Eli jos vaan kysyt siihen malliin että ajattelit ehkä tulevaisuudessa jotain tällaista harkita niin mitäs sitten. Samalla täytyy muistaa korostaa että ison osan ajasta käytät rehelliseen työnhakuun(TM) ja kaikki muu on vain osa-aikaista harrastelua vapaalla.
 
Siihen kannattaa toki varautua että vaikka kysymykseen saisitkin positiivisen vastauksen niin lopullinen päätös voi olla jotain ihan muuta. Tosta pitäisi saada jonkinlainen ennakkopäätös eli sopimus aikaiseksi, mutta voi olla hankalaa...tai sitten jotenkin onnistut todistamaan että teet vain sivutoimisesti. Onnea taisteluun.
 
Ihmiselle kaikkein tärkein maailmassa on DÄGÄ.
LaMotta
22.12.2015 16:42:27 (muokattu 22.12.2015 16:57:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tähän saakka sivutoimisuuden määrittely on perustunut henkilön omaan selvitykseen johon työvoimahallinto on tyytynyt. Tämä on ensikäden tietoa.
 
Miten menettely muuttuu mahdollisesti tulevaisuudessa ei ole tiedossani.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Jake24-25
22.12.2015 17:40:24 (muokattu 22.12.2015 17:40:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oan:täytyy muistaa korostaa että ison osan ajasta käytät rehelliseen työnhakuun(TM) ja kaikki muu on vain osa-aikaista harrastelua vapaalla.
 
Juuri näin. Tätä aionkin tarvittaessa korostaa että suurimman osan ajastani käytän normaaliin työnhakuun ja tämä musiikki on vain harrastus ja harrastukseksi aion julkaista levyn ja musiikista en oleta ammattia enkä edes merkittäviä lisätuloja (hyvä kun omat saisi pois). Olenkin tehnyt tätä levyprojektia siinä sivussa sen minkä olen ehtinyt normaalin työnhaun lisäksi pitäen ykkösasiana tavallisen työn löytymisen enkä yrittänytkään kuvitella omakustanteen julkaisemisen johtavan ammattiin.
 
Mutta on muistettava, että koska levy on melkein valmis niin voin aivan hyvin jättää sen hyllylle odottamaan sopivaa ja riskitöntä julkaisuajankohtaa. Itseäni vaan harmitti se etten ollut ajatellut tätä mahdollisuutta, että levyä ei ehkä kannata työnhakijana ollessa julkaista, kun vasta nyt kun olen levyn parissa työskennellyt suuren osan vapaa-ajastani. Kun levy on tallessa tietokoneella (tottakai varmuuskopiot otettuna) niin ei haittaa viivästys sen julkaisemisessa. Tärkeintä on se, että tämä sivuprojekti ei uhkaa toimeentuloa eikä aiheuta turhia ongelmia.
 
daredevil
22.12.2015 18:02:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä pakko sinne Teostoon on liittyä, jos musiikki on vaan harrastus?
 
Neljä kanavaa riittää musiikin tekemiseen
Jake24-25
22.12.2015 18:24:44 (muokattu 22.12.2015 18:56:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

daredevil: Mikä pakko sinne Teostoon on liittyä, jos musiikki on vaan harrastus?
 
Siinä vaiheessa kun julkaisee levyn niin on hyvä tehdä paperihommat kuntoon esim. Teoston suuntaan että saa korvauksen jos musiikkia soitetaan julkisesti. Sitä on myöhemmin turha katua jos ei ole liittynyt ajoissa Teostoon. Tietenkään jos ei ole olemassa julkaistua levyä niin ei silloin kannata liittyä mutta jos julkaisee levyn laajempaan jakeluun niin silloin kannattaa mielestäni liittyä vaikka musiikki olisi harrastus ja siinä vaiheessa olisi hyvä jos ei olisi esim. työkkärin kirjoilla enää ettei tulisi mitään yllättäviä juttuja sieltä suunnasta. Tiedän ettei Teostoon ole pakko liittyä, mutta jos musiikkia on julkaistu laajemmin niin se käsittääkseni kannattaa vaikkeivat tulot olisikaan suuria. Käsittääkseni monet harrastajat ovat Teoston jäseniä jos heillä on julkaisuja tehtynä. Tulot Teostosta eivät välttämättä ole suuria, mutta jos käy hyvin ja levyä esim. kuunnellaan paljon digitaalisissa suoratoistopalveluissa yms. vastaavissa niin tulot voivat olla hyviä (tai jos ei hyviä niin ainakin sellaisia vähintään jotka kannattaa ottaa jos niitä sattuu saamaan). Kannattaa ennakolta varautua kaikkeen. Jälkeenpäin on turha itkeä korvausten perään vaikka homma olisi alkujaan ollut harrastus. Jos julkaisee levyn niin kannattaa hoitaa edunvalvonta kuntoon ennakkoon. Kuten ylläolevassa viestissä sanoin, en kuvittele musiikista itselleni ammattia mutta otan mielelläni mahdolliset korvaukset jos niitä satun saamaan edes vähän. Tämän mahdollistaa Teoston jäsenyys.
 
PJS
22.12.2015 18:26:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

daredevil: Mikä pakko sinne Teostoon on liittyä, jos musiikki on vaan harrastus?
 
Sieltä saa tota fyrkkaa.
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
daredevil
22.12.2015 19:13:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PJS: Sieltä saa tota fyrkkaa.
 
Tässäpä onkin syy miksi verottaja kiinnostuu.
 
Neljä kanavaa riittää musiikin tekemiseen
LaMotta
22.12.2015 19:27:16 (muokattu 22.12.2015 19:37:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

daredevil: Tässäpä onkin syy miksi verottaja kiinnostuu.
 
Ei se taida verottajaa kiinnostaa mikäli teosto hoitaa rahojen tilityksen yhteydessä verot sun muut maksut. Työttömän kyseessä ollessa asia kiinnostaa lähinnä työvoimahallintoa. Sitä taas ei kiinnosta rahaliikenne vaan pelkästään se että onko toiminta esteenä päätoimiselle työnhaulle. Rahaliikenne puolestaan kiinnostaa työttömyyskorvauksen maksajaa.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Jake24-25
22.12.2015 19:28:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

daredevil: Tässäpä onkin syy miksi verottaja kiinnostuu.
 
Juuri niin. Verottajahan käsittääkseni saa omansa suoraan Teoston tilittämistä ennakkopidätyksistä koska Teosto käsittääkseni pyytää verokortin liityttäessä - voin olla väärässäkin. Mutta koska Teosto-maksut lienevät näkyvän siten verotiedoissa niin myös työkkäri voi kiinnostua (jos on työkkärin asiakas). Siksi juuri otin asian esille ja mietin asiaa.
 
Tämän vuoksi siirtänen julkaisua siihen kunnes pääsen pois työkkärin vaikutuspiiristä. Kun olen töissä voin huoletta saada lisätuloja. Toki niistä pitää maksaa vero erikseen ja varsinaisesta päätyöstä erikseen - vai niputetaanko yhteen, sitä en tiedä? Nuo verotuskuviot Teosto-maksuista pitää myös kunnolla selvittää ennen julkaisua. En tiedä miten muut sivutoimiset Teoston jäsenet tekevät Teosto-maksujen kanssa. Onko oma toiminimi Teosto-maksuille vai sivutuloina verotetaan verokortilla? Mutta uskon että mahdolliset Teosto-tuloni ovat niin pieniä että ehkä firmaa ei kannata perustaa. Toki jos isompi potti tulisi niin sitten ehkä firmakin kannattaisi perustaa sivutoimisesti. Mutta Teostoon liityn ensisijaisesti sen takia että jos jotain sattuisi tulemaan korvauksina niin saisin ne. En usko että juuri mitään tulee, mutta aina kannattaa varautua ja ottaa selvää asioista - etukäteen.
 
LaMotta
22.12.2015 19:39:45 (muokattu 22.12.2015 19:42:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jake24-25: En usko että juuri mitään tulee, mutta aina kannattaa varautua ja ottaa selvää asioista - etukäteen.
 
Sen vuoksi tällainen foorumi on toiseksi viimeinen paikka mistä asiaa kannattaa yleensä tiedustella. Sitä viimeistä paikkaa täytyy vielä miettiä.
 
Työkkäriä kiinnostaa vain se että onko sivutoimi esteenä työnhaulle. Selvityksen annat sinä itse. Käy varmistamassa tämä asia työkkäristä etukäteen.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Jake24-25
22.12.2015 19:44:09 (muokattu 22.12.2015 19:44:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Sen vuoksi tällainen foorumi on toiseksi viimeinen paikka mistä asiaa kannattaa yleensä tiedustella. Sitä viimeistä paikkaa täytyy vielä miettiä.
 
Tällä foorumilla pyörii asiantuntevaa porukkaa jolla ehkä itsellään aikoinaan samansuuntaisia kokemuksia joten täältä sen vuoksi ajattelin kysäistä ensin. Toki verottaja ja Teosto sekä työkkäri ovat ne paikat mistä näitä asioita kannattaa selvittää ja niin tulen tekemäänkin. Kysyminen ei mitään maksa koskaan joten ei tässä ainakaan hävinnyt mitään.
 
Jake24-25
22.12.2015 19:47:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta:Työkkäriä kiinnostaa vain se että onko sivutoimi esteenä työnhaulle. Selvityksen annat sinä itse. Käy varmistamassa tämä asia työkkäristä etukäteen.
 
Jep. Näin teen. Mutta se pitää tehdä harkiten ettei työkkäri luule että on ryhtymässä yrittäjäksi ja katkaisee tuet. Pitää korostaa sitä että tekee harrastuspohjalta hommaa ja se ei estä työnhakua.
 
LaMotta
22.12.2015 19:49:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jake24-25: Jep. Näin teen. Mutta se pitää tehdä harkiten ettei työkkäri luule että on ryhtymässä yrittäjäksi ja katkaisee tuet. Pitää korostaa sitä että tekee harrastuspohjalta hommaa ja se ei estä työnhakua.
 
Eine niitä korvauksia voi mitenkään mielivaltaisesti katkaista jos sun sotullasi ei löydy mistään rekisteristä yritystoimintaan viittaavaa.
 
(Lausutaan elämään kyllästyneellä äänellä): "Jos ei kiinnosta niin ei tiällä mikkää pakko oo olla. Työ tiijättä missä on ovet."
Jake24-25
22.12.2015 20:01:12 (muokattu 22.12.2015 20:01:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LaMotta: Eine niitä korvauksia voi mitenkään mielivaltaisesti katkaista jos sun sotullasi ei löydy mistään rekisteristä yritystoimintaan viittaavaa.
 
Ne voivat pyytää selvityspyynnön yritystoiminnasta ja siltä ajalta kun selvityspyyntö on käsittelyssä on työnhakija karenssissa ja maksut jäädytetty. Toki yleensä tuo selvityspyyntö yritystoiminnasta tehdään ennen kuin mitään on maksettu eli siinä vaiheessa kun hakee työttömyysturvaa. Mutta jos puhuu itsensä pussiin ja he luulevat että se mitä olen tehnyt nyt ja aion julkaista on ollut heidän näkökulmastaan yritystoimintaa (vaikka olen tehnyt sitä vapaa-ajalla ja en ole saanut penniäkään) niin silloin voi joutua tekemään selvityksen ja joutuu karenssiin. Sitä en halua. Siksi mietin miten kerron asian heille etten puhu itseäni pussiin ettei tule vääriä käsityksiä. Nämä ovat asioita joiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Musiikki on harrastuksena vähän sellainen että sitä työkkärissä saatetaan katsoa että tuosta voi tulla työllistymiskeino varsinkin jos menee puhumaan oman levyn julkaisemisesta. Eli tämän vuoksi olisin erittäin varovainen ja miettisin tarkkaan miten asian heille esitän.
 
Jake24-25
22.12.2015 20:12:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tietenkin ehkä kannattaisi esittää asia työkkärissä niin että kysyy että miten he suhtautuisivat hypoteettiseen tilanteeseen jos tekee omakustannelevyn ja alkaa myymään sitä sekä liittyy Teostoon ja Gramexiin niin miten työkkäri asiaan suhtautuisi. Eli ei puhu mitään siitä että on jo tehnyt levyn vaan juuri tuollain että jos olisi tekemässä levyn jne. Tällöin ei tulisi sitä kuvaa että on jo tehnyt asian suhteen jotain. Lisäksi täytyy tottakai korostaa että toiminta on harrastuspohjalla, omalla ajalla ja että se ei estäisi työnhakua ja oikean työpaikan vastaanottamista.
 
Jake24-25
22.12.2015 20:55:36 (muokattu 22.12.2015 21:06:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Työkkärin touhuissa on se huono puoli että aina he eivät osaa sanoa jos kysyy (tai sanovat että katsotaan tapauskohtaisesti yms.) tai sanovat suoraan että ei mitään estettä (ja totuus paljastuu myöhemmin aivan muuksi). Esimerkiksi tiedän ihmisiä jotka ovat kysyneet aikoinaan mm. verkostomarkkinoinnin harjoittamisesta sivutoimisesti tai laskutuspalveluiden esim. ukko.fi käytöstä ja heille on sanottu että ei mitään estettä ja ei menetä päivärahaa mutta myöhemmin on tullut ilmoitus että työttömyysturva jäädytetty. Näiden kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana jos meinaa sivutoimisesti (vaikka harrastepohjalta) tehdä jotain. Työkkärin pykäläviidakko on melkoinen ja käytännöt saattavat vaihdella. Siksi kyselen täältä että onko jollain mahdollisesti samasta asiasta kokemuksia. En viitsi alkaa riskeeraamaan turhaan. Kyselen eri suunnista. Toki myös työkkäristä mutta myös muita kokemuksia.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti