Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kunnon rutinaa
1
saastara
02.11.2015 23:00:12 (muokattu 03.11.2015 12:30:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikenmaailman säröt, fuzzit, lofi-hommat, pörinät ja rutinat ymv jutut on aina olleet sydäntä lähellä. Soittohommia ja bänditouhuja tulee nykyään sen verta vähänlaisesti harjoitettua, että köyhänä perheellisenä ei enää oikein tuntunut mukavalta pitää kiinni pääomaa skebakamoissa.
 
Kesällä iski samaanaikaan roinasta luopumisen yhteydessä vähän semmoinen taiteellinen seinä vastaan, että 'mitäs helvettiä minä luovana yksilönä nyt oikeastaan tahtoisin tehdä ja millaista musiikkia luoda..?' Lähdin sitten työstämään ideoita vähän riisutummassa hengessä, eli kitara kiinni äänikorttiin ja potikka kaakkoon. Siinä rutinaa kuunnellessa aloin loppujen lopuksi mieltymään siihen soundiin melko perverssin paljon. High gain-osastolta kotiutuneena tuntui myös helvetin inspiroivalta soitella soundilla joka oli lähtökohtaisesti melko hirveä eikä antanut mitään armoa minkään suhteen.. Jäi käteen vain se soitettujen läppien essentia. Nyt on tullut samanlaista harjoitettua kaikenmaailman plugareiden kanssa.
 
Mutta fengshuilut sikseen.. Mitä tolla disclaimerilla nyt ajoin takaa, oli lähinnä se, että on tullut viime aikoina puljattua paljon säröplugarien ymv kanssa, ja joutunut toteamaan, että kyllä me eletään hienoa aikaa, ainakin jos tykkää äänen tuhoamisesta.
 
https://www.dropbox.com/s/8gnyhlpvf97q9oi/sapattitesti.mp3?dl=0
 
Jottei mene nyt ihan huluhuluksi niin, itselle oli mielenkiintoista huomata mitenkä erilailla säröplugarit käyttäytyy 44.1khz vs 96khZ. En oo kovin usein kokenut semmoisia 'ei ristus mitenkä siistiä!'-hetkiä erilaisten analogisärömojo-plugarien ääressä, vaikka niiden kanssa on tullut aina puljattua.. Mutta nyt kun noita on ajellut ihan naurettavilla tasoilla (eli huomattavasti yli järkevän tai edes teoreettisen miksausskenaarion), löytyy tuolta plugarimaailmasta kaikkea jännää.
 
44.1khz tuntuu monet plugarit menevän juurikin semmoiseksi hassuksi mössöksi.. Mutta 96khz tuntuu monet kestävän väkivaltaa melko paljon nätimmin ja sieltä voi kaivaa kaikkea kivaa.
 
E: Ehkä tän olisi voinut laittaa tonne fiilistely-ketjuun, mutta teinpä nyt kuitenkin näin jostain syystä. Toim.huom, alkoholilla ei tekemistä tapauksen kanssa.
 
Jos tästä nyt jotain keskustelua haluaisi saada aikaiseksi niin porukka voi vaikka jakaa omia lempi tuhoamisplugareitaan (tai rautaa), ja missä tapauksissa niitä tykkää käyttää.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Henri Henri Olavi
03.11.2015 12:44:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos inspiraation hienoisesta herättelystä. Itse myös rutinan ystävä, mut sit tuli joku kyllästymisen seinä vastaan. Tuo sun ehdotus 44.1 -> 96 khz täytyy ottaa kokeiluun.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
Spedemix
03.11.2015 18:28:13 (muokattu 03.11.2015 20:12:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yeah! Äänen tuhoaminen on siistiä hommaa. Mä kerta kaikkiaan rakastan sitä tiettyä osaa mun miksaamisesta jossa työstän biisejä jossa lähes jokaikistä stemmaa pitää vähän tuhota.
 
Pitäiskö tästä threadista tehä semmonen "esimerkkejä saundien tuhoamisesta"? Soundiklippejä omista metodeistaan millä pistää audiota p*skaksi! Saastarahan vois esim. kertoo mitä tossa klipissään on käyttänyt (saundaa siistiltä nimittäin!). Mäkin voisin kaivaa pari "ennen" ja "jälkeen" -klippiä arkistoista...
 
E: En oo näköjään lukenu Saastaran viestiä loppuun :D
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
Spedemix
03.11.2015 22:24:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nonni! Nyt tulee parhaimmat SpedeNiksit soundien (totaaliseen?) tuhoamiseen käyttäen lähes yksinomaan PT:n mukana tulevia A.I.R. -plugareita (joita käytän tosi paljon). Klipit ovat pääsäntöisesti soolotettuja pätkiä mixuista. Yleisön pyynnöstä voin upata pätkiä koko mixuista jos kokee että konteksti on tärkeä.
 
----------------------------------
 
Miksasin yhteen miksauskisaan hämyisen konemusabiisin. Matalan siniaaltobasson lisäksi biisissä oli myös mukana sormibasso:
 
http://maihinnousu.net/s/25049
 
Totesin että turhaan taistelevat alakerrasta joten laitoin vähän AIR Vintage Filteriä bassoon saadakseni keskiäänisemmän saundin:
 
http://maihinnousu.net/s/25050
 
Filtteri on LP12 n. 350Hz:ssä, reilusti "Reso":a ja "Fat" meikein täysillä (nousee täysille aivan klipin lopussa kun biisi etenee seuravaan osioon). IMO tuo AIR VF ja sen Fat nappula on yks lempparisärösaundeista. Mikäli plugarissa olisi mix-knob tämä olisi ainoa filtteriplugari mitä käyttäisin.
 
-------------------------------------
 
Seuraavassa klipissä lähetin Rimshot-samplea kaikuun jota sitten särötin:
 
http://maihinnousu.net/s/25051
 
Kaikupaluussa on siis Avid Sci-Fi antamassa resonanssin biisin sävellajiin (kvintti), AIR Spring Reverb kaikuna ja AIR Distortion vikana säröttämässä koko paluun. Mitä klipissä siis taphtuu on että joka toisella iskulla kaikusendi menee mutelle ja kuulemme selkeästi kuivan kantti-iskun. Tässä miltä asia kuulostaa biisin seassa:
 
http://maihinnousu.net/s/25052
 
Kyseessä on tekemäni remix yhdelle ruåttalaiselle electronica/triphop -artistille; näyttää siltä että tätä ei julkaistakkaan. Harmi sillä remixistä tuli mielestäni tosi hyvä :(
 
-------------------------------------------
 
LoFitus ja Bit Reduction on mun favorite tuhoamistyökaluja! Joku tuottaja laitto sit dancebiisiin mikitetyn presarin:
 
http://maihinnousu.net/s/25053
 
Minä laitoin siihen AIR LoFi:n ja tiputin bittisyvyyden 2,3:n :D
 
http://maihinnousu.net/s/25054
 
Tuo syvempi basso on LoFi:n perään laitettu Waves LoAir antamaan oktaavia alempi signaali mukaan (tuo ei olut lopullinen saundi, miksuksessa oli mukana myös puhdas DI antamassa selkeyttä nuottien aluille).
 
-------------------------------------------
 
Kun 4-on-the-floor -biiseissä on kitaraa, pitää aina hetki puljata mahdollisuuden kanssa onko kyseessä EDM:htävä Rockbiisi vai rockahtava EDM-biisi:
 
http://maihinnousu.net/s/25055
 
Tässä kappaleessa taivuin jälkimmäiseen ja annoin saman AIR LoFi 2,3 bit -treatmentin näille kitaroille. LoFi:n perässä on AIR Vintage Filter 4kHz:n kohalla leikkaamassa ylimmät yläpäät pois ja lopussa (kun seuraava säkeistö alkaa) filtteri tipahtaa 400Hz:n paikkeille (varoitus, Kun Lofi menee päälle klippi pamahtaa aika lujalle):
 
http://maihinnousu.net/s/25056
 
Ei liene epäselvää millä keinoin Nine Inch Nails saa kitarasaundinsa! :D
 
---------------------------------
 
Luomut ohjelmoidut haitsut electronicabiiseissä kuulostaa pääsäntöisesti hieman haljuilta IMO:
 
http://maihinnousu.net/s/25057
 
Siksipä jokaista haitsuraitaa on käsitelty AIR LoFi:lla tiputtaen sampleratea ja sitten leikaten yläpäätä Anti-Alias -filttereillä etsitty se sopiva paikka jossa haitsun yläpään painopiste saa olla. Tää on mun yks peruskikkoja konehaitsuissa joissa ei tunnu olevan mitään muuta ku sihinää:
 
http://maihinnousu.net/s/25058
 
--------------------------------------
 
Nyt kun tuo sessio sattu oleen auki, bongasin sieltä tämmösen basson:
 
http://maihinnousu.net/s/25059
 
Jonka nousevaa fiilistä aksentoin tuomalla rinalle tämän kuuloisen muljutuksen:
 
http://maihinnousu.net/s/25060
 
Filtteri on AIR Vintage Filter jossa envelopen atakkin on 70ms (eli filtteri nousee pohjamudista tommosella atakilla) ja se ajetaan Decapitatoriin joka on asetuksissa tyyliin "kaikki nupit kaakossa!".
 
-----------------------------------
 
FWIW, noi sidechain pumppausefektit on kaikki tehty AIR Filter Gatella: Itse filter on laitettu pois päältä, aika 1/4:lle, atakki isoimmalle ja sekä release että sustain minimille. Pumppauksen syvyyttä saa vaivattomasti säädettyä Mix -knobilla. :)
 
Nuo ennen -klipit ovat raitoja josta kaikki plugarit ja sendit on laitettu inactiveksi ja jälkeen -klipit kaikki takasin activeksi, mukana on myös EQ:ita jotka saattavat leikata alapäätä yms. (LD GTR dry vs. wet) sekä doubler FX sendejä (WTS bass dry vs. wet). Isoin saundimuutos on kuitenkin nämä kuvailemani AIR plugarit, loppu on vain hienosäätöä. Käytän myös paljon muitakin ruputusplugareita (mm. Audio Damagen Ratshack Reverb on yksi mun eniten käytetyistä), mutta ajattelin että showcasean mitä perustyökaluilla saa aikaseksi (=paljon!); lähden yleensä noista AIR-plugareista liikenteeseen aloittaessani aina uutta ristiretkeä.
 
No animals were harmed while making these sounds. :)
 
Ja tosiaan, itse en ole jaksanut edes murehtia noista samplerateista. Nää on kaikki väännetty 44.1K:lla. Se on kuitenkin fakta että pienemmillä samplerateilla sitä aliasointia syntyy enemmän (sen verran olen testejä tehnyt), mutta kaipa olen asian kokenut niin, että se vähäinen (käytännössä en sitä kuule mixuissa) extrasurina sen kaiken muun surinan keskellä ei vaikuta ratkaisevasti myyntilukuihin.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
saastara
04.11.2015 10:40:46 (muokattu 04.11.2015 18:02:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix:Saastarahan vois esim. kertoo mitä tossa klipissään on käyttänyt (saundaa siistiltä nimittäin!)
 
Tossa on säröä vähän kaikkialla ja melko huomattavia määriä.
 
Skebat on vedetty suoraan linjaan äänikorttiin, kasari-charvel sinkkukaulamikillä. Särö tulee Klanghelmin IVGI:stä (ilmainen), jota ajetaan sitten melko hurjalla ulostulolla ToneBoostersin ReelBus3:n (naurettavan halpa), joka on sitten väännetty myös melko tappiin lähes joka namikalla. Equna toimii Airwindowsin EQ ja TDR SlickEQ GE.
 
Pannut on EzDrummerin MetalMachinesta ja raitoja on sitten tuhottu Klanghelmin MJUC:illa (naurettavan halpa ja hyvä), Sknoten SoundBrigadella ja Strip3:n limitterillä.
 
Masterissa on lähinnä Airwindowsin esoteerisyyksiä ja pari MJUC-kompuraa. Kumpikaan MJUC ei oikeastaan kompuroi yhtään vaan menee lähinnä ruvelle. MJUC:issa on se kiva, että sen voi kalibroida ihan miten huvittaa, eli sen saa menemään totaalisen ruvelle ihan minimaalisella tasolla tai sitten sen saa pysymään puhtaana vaikka heittäisi ineen yli +0db tason signaalia. Mikä on aika cool paikoitellen.
 
Spedemix: Ja tosiaan, itse en ole jaksanut edes murehtia noista samplerateista. Nää on kaikki väännetty 44.1K:lla. Se on kuitenkin fakta että pienemmillä samplerateilla sitä aliasointia syntyy enemmän (sen verran olen testejä tehnyt), mutta kaipa olen asian kokenut niin, että se vähäinen (käytännössä en sitä kuule mixuissa) extrasurina sen kaiken muun surinan keskellä ei vaikuta ratkaisevasti myyntilukuihin.
 
Juu, mutta mä en puhunut nyt siis mistään viinihaistelutason eroavaisuuksista tai 'hivenen raikkaammasta yläkeskarista' tai millaisia latteuksia haluaakaan käyttää soundin kuvaamiseen:
 
https://www.dropbox.com/s/asexdb6hdwj8uvf/rutinaa96vs441.mp3?dl=0
 
Ensin 96khz ja toisena 44.1khz.
 
Toi ei ole enää mikään 'hienovarainen' ero, vaan niin dramaattinen, että voidaan puhua jo täysin eri soundista. Mutta tässä tapauksessa tietysti plugareille syötetään parikyt deppaa isompaa signaalia kuin mihin ne on optimoitu.. mutta yhtäkaikki, valtava ero. Tää ei tietenkään päde missään normimaailman miksausolosuhteissa näin vahvasti, mutta kuitenkin, kun aletaan kunnolla survomaan, erot muuttuu aika dramaattisiksi.
 
En tiedä johtuuko tää vaan noista mun käyttämistä plugareista, jostain bugista koodissa, huonosta ylisamplauksesta ja filttereistä jossain plugarissa, aliasoinnista, imd:stä, kuun asennosta tai kaikista noista. Mutta jos toi pätee näihin käsilläoleviin koodinpätkiin, se voi päteä ihan hyvin myös muihinkin. Eli jos päivän koodisana on 'tuho', kannattaa joskus ihan uteliaisuutta testailla.
 
E: Jees, tsekkailin nyt vähän tarkemmin ja toi ääninäyte on kyllä ihan perseestä. Toi yläpään katoaminen 44.1khz tossa näytteessä ei johtunut säröplugareista, vaan tosta Airwindowsin EQ:sta, ilmeisesti siinä LPF skaalautuu erilailla riippuen näytteenottotaajuudesta, eli 44.1khz se lienee sitten reilun oktaavin alempana kuin mitä 96khz. Oli sen verta kova yläpääbuusti ton EQ:n toimesta ja LPF:n lukemat on plugarissa hertzeinä, joten ei tullut ensimmäisenä mieleen, että se skaalautuu näytteenottotaajuuden mukaan eri mestoihin.
 
Live and learn. Ero on vieläkin melko iso mutta ei läheskään noin dramaattinen, enemmänkin sillä viininhaisteluosastolla.
 
Eli päivän oppitunti, tutkitaan ennen kuin hutkitaan.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Krice
04.11.2015 10:47:36
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen tullut siihen tulokseen, että jos kitaraa nauhoittaa niin mikki vahvistimen eteen ja rutinat pois. Mallintavien ja plugarien kanssa säätäminen on kuihduttavaa.
 
saastara
04.11.2015 11:04:26 (muokattu 04.11.2015 11:29:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Itse olen tullut siihen tulokseen, että jos kitaraa nauhoittaa niin mikki vahvistimen eteen ja rutinat pois. Mallintavien ja plugarien kanssa säätäminen on kuihduttavaa.
 
Sehän se tämän homman kauneus / hirveys onkin, että kaikki saa tehdä niinkuin parhaaksi näkee. Mitä kitarakamoihin tulee, on mulla ollut putkistackia, etusia, AxeFx2:sta ja ties mitä mulinexeja vuosien varrella omistuksessa. Tälläkin hetkellä metrin päässä on Marshallin Jubilee, Techin Flyrig ja Line6:n M9. Kuitenkin tykkään puljata nyt plugareilla siitä huolimatta. Mulla ei ole ollut näin hauskaa ja luovaa fiilistä soittamisen kanssa varmaan sitten teini-iän ja sehän on se tärkein juttu. Se, että käsillä olevat työkalut ruokkii ja vie eteenpäin sitä luovuutta ja tahtoa toimia, eikä toimi sen hidasteena.
 
Eri homma voisi sitten olla jos haluaisin tai yrittäisin tavoitella jotain 'klassista' kitarasoundia, tai yrittäisin mahdollisimman hyvin emuloida jotain olemassaolevaa soundia, ja nypläisin kohti sitä loputonta päämäärää. Mutta mä en yritä tai halua.. Mä tavoittelen absurdia rutinaa ja kaaosta joka sitten ohjaa mun sormet ja mielen paikkoihin, joihin varmasti Les Paul kera Marshallin ei ikinä pystyisi missään olosuhteissa viemään.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Danko
04.11.2015 18:20:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Mallintavien ja plugarien kanssa säätäminen on kuihduttavaa.
 
Jaa. Mä taas käsittelen kaiken linjakaman (basson di-signaali, koskettimet) oletusarvoisesti jollain murottimella, yleensä Pro Toolsin Lo-Fi (tehdaspresetti "Tape Saturation" on erittäin käyttis hyvin moneen asiaan) tahi SoundToysin Little Radiator.
 
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
Lahtari
07.11.2015 19:02:45
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Yleisön pyynnöstä voin kokee sormibasso on "Fat"
 
Muokkasin tekstisi selkeämmäksi. Ainiin, tuo kitarointi oli aika helvetin hienoa!
 
I am a scholar and a gentleman...and probably a pervert too
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «