Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikkikolojen jyrsintä
1
taz_
07.09.2015 09:37:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Nyt ois sellanen projekti, että pitäisi saada humpparit kitaraan jossa on ollu minihumpparit. Kuinka vaikeaa olisi näin iso jyrsintä? Koloja on vähän jo suurennettu että on saatu DiMarzion p90-kokoiset humpparit paikalle, mutta mikit ei kolahtanu ollenkaan omaan korvaan. Hakusessa olisikin siis EMG:n H1A passiivimikit.
 
Kiteytettynä siis pariin kysymykseen: Onko helppoa noin "iso" jyrsintäprojekti, ja jos ei, niin kuinka paljon jyrsinta ammattilaisella maksaisi?
 
Kitarana toimii siis Schecter Ultra III
 
73nd3r
07.09.2015 10:29:03 (muokattu 07.09.2015 10:29:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helppoo jos sen osaa ;)
 
Jos omat taidot epäilyttää, niin kannattaa tehdä hukkapuuhun kokeiluja. Ja treenata niin kauan että alkaa näyttää hyvältä.
Kyllä puuhun kolon saa melkein millä työkalulla tahansa, kun käyttää hommaan aikaa ja siirtyy ajoissa järeistä kaluista hellempiin, joten ei tuo mahdoton tehtävä ole. Mutta: kunnon jyrsin, laatuterä ja sopiva sabluuna auttaa pitkälle.
 
Ammattilaisen tekemänä jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin, jos sillä on merkitystä. Hinta-arviota en laittele - tuo "koloja on vähän jo suurennettu" voi tarkoittaa vaikeampaa starttia kuin normaalisti. Ja antaahan ne hinta-arvion ilmatteks itse.
 
jansu
01.10.2015 19:16:45 (muokattu 01.10.2015 19:20:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuten edellinen postaaja kirjoitti "kunnon jyrsin, laatuterä ja sopiva sabluuna auttaa pitkälle". Ja jos sulla itsellä jo on jonkinlaista kokemusta puun työstämisestä ja jyrsimen käytöstä, niin työ on tosiaan helppo ja lopputuloskin varmasti katseenkestävä.
 
Hyvän = mittatarkan ja suoraseinämäisen sabluunan merkitystä ei voi liikaa korostaa. Toki hyvästä sabluunasta huolimatta jyrsimen terä voi lohkaista maalia kolon vierestä, kuten mulla kävi yhden Straton muokkauksessa. Itellä tosiaan tapana käyttää aina sabluunaa vaikka kolo jäisi piiloon pleksin tai kehyksen alle. Toinen vaihtoehto on tehdä sivu kerrallaan jotain suoraa rimaa tai metallipalaa apuna käyttäen.
 
Ammattilaisella teettämisen hinnoista en osaa sanoa.
 
Tässä ei lue mitään.
Solex
02.10.2015 01:06:22 (muokattu 02.10.2015 01:17:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleinen tuntiveloitus ammattilaisella on 60-80 euroa / h. Arvioisin että ammattilainen veloittaa kolmen humpparikolon jyrsimisestä tämän kitaran tapauksessa 100-150 euroa. Jos purat kitaran valmiiksi niin voit selvitä satasella. Jos katsot netissä videoita kun ammattilaiset tekee niin näyttää nopealta ja helpolta hommalta hyvillä kamoilla. Työn osuudessa suuri osa tulee mitoittamisesta, kohdistamisesta ja koneiden säätämisestä joten älä anna sen hämätä.
 
Onko helppoa vai ei... Jos sinulla on sopivat kamat ja kokemusta asiasta niin miksikäs ei. Mikkikolo ei ole kovin pikkutarkka jyrsintä verrattuna moneen muuhun kohteeseen kitaran teossa ja korjauksissa. Minusta kunhan kolon kantit pysyvät suorassa kulmassa niin leveydessä ja korkeudessa 1mm tarkkuus riittää sabluunan suhteen. + - milli jää mikkikehyksen alle. Syvyydessä ei tarvitse olla niinkään tarkka ja hyvä niin koska halpojen jyrsinten helmasynti on vaikeudet nimenomaan syvyyden säädön suhteen. Sabluunan tarkkuus määrittää kolon muodon joten hyvällä sabluunalla saa halvallakin koneella helposti suhteelllisen mittatarkkoja upotuksia. Hyvän terän merkitystä ei voi korostaa liikaa. Hyviä suoraleikkuisia teriä saa helposti alle kympillä mutta hyvä yläpuolisella laakerilla varustettu terä maksaa helposti yli kolmekymppiä. Hyvä terä halvassa koneessa on parempi kuin huippukone paskalla terällä.
 
Toinen vaihtoehto on tehdä sivu kerrallaan jotain suoraa rimaa tai metallipalaa apuna käyttäen.
 
Tämä on ihan pätevä metodi mutta silloin täytyy todella tietää mitä tekee. Virheiden mahdollisuus mitoittamisessa, ohjureiden kohdistuksessa tai kiinnityksessä on suuri. Nimimerkillä "miksei se mennyt suoraan"
 
Basso on jalo soitin
Hillboy
02.10.2015 10:15:33
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos soittimeen tulee mikeille kehykset, saa vetää kyllä melkolailla vethuiksi homman että saa kehyksen alta jyrsinnän näkymään. Hyvä sabluuna vaan kiinni kanteen, etkä aja koloa syvemmäksi kuin alkuperäinen niin hyvä tulee! Sitten vaan joku käsittely avonaiselle puulle ja vot!
 
Tsemppiä projektiin!
 
-L
 
"Mun vasen käsi on vitun huono! Sama kun soittasin kullillani..." - Ville
tender.insanity
02.10.2015 11:16:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tein joku vuosi sitten yhden kitaran rungon itse alusta asti. Jyrsintä en ollut ikinä käyttänyt. Puuseppä vieressä opasti aluksi miten ollaan vahingoittamatta itseään, jonka jälkeen johonkin random palikkaan vähän koitin. Sitten jäin itsekseni touhuamaan siihen runkoon. Tuloksesta kyseinen puuseppä sanoi että kuin CNC:llä tehty :D
 
Ibanez tyyppinen runko oli ja mikkien kolot piirsin asettamalla plektrasuojan kohdalleen. Sitten vain tukipuu kiinni ja reunojen teko, jonka jälkeen vapaalla kädellä loput pois.
 
Helppoa oli.
 
basisti1971
13.10.2015 09:03:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
taz_: Kiteytettynä siis pariin kysymykseen: Onko helppoa noin "iso" jyrsintäprojekti...
 
Kitarana toimii siis Schecter Ultra III

 
Vaikka kitarasi onkin tasakantinen, ei ole omasta mielestäni sähkökäsityökaluin aloittelijalle helppo nakki tuo.
 
Pelkkiin työkaluihin ja sabluunoihin uppoaa vähintään satku vaikka kuinka halpakaupasta ostaisi, harjoitteluun päivä tai kaksi.
Eivätkä kaikki hommasta suoriudu kunnialla vaikka kuinka harjoittelisivat.
Eikä toki missään nimessä tarvitsekaan, sen tähden on alalla kuin alalla ammattilaisia.
 
Mutta...
 
Koska kaikkea paitsi kansantanhuja ja kovia huumeita kannattaa kokeilla, hukkapaloihin toki kannattaa kokeilla jyrsimenkäyttötaitojansa.
Peruskoulun teknisissä töissä, tai kansalaisopiston puupiirissä, iästä riippuen.
 
Jos homma tuntuu käteen sopivalta ja lopputulos halutun oloiselta, ja kovaan koivuunkin mikinkolo muodostuu, ei kitaraan jyrsiminen sen kummoisempi juttu ole.
 

 
Hillboy: Jos soittimeen tulee mikeille kehykset, saa vetää kyllä melkolailla vethuiksi homman että saa kehyksen alta jyrsinnän näkymään. -L
 
Etenkin tässä tapauksessa kun alla on jo P90-levyiset kolot, on enemmän kuin todennäköistä että kolot paistavat jo ennen jyrsinnän aloitusta kapean humbucker-mikkikehyksen reunoilta.
 
Kannattaa siis mittailla tarkasti etukäteen josko joutuu hieman täyttelemään olemassaolevia koloja, tai mahdollisesti siirtymään leveämpiin kehyksiin.
 

 
Itse jyrsin moiset hommat työkalujyrsimellä puujyrsintapeilla (tai puulle teroitetuilla metallijyrsintapeilla), huomattavasti helpompaa kuin käsipelillä turaaminen varsinkin kun lähes poikkeuksetta kyseessä ovat kaarevakantiset kitarat joihin sabluunat ovat hieman haastavampia toteuttaa.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «