Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miksi muut soittajat ovat tärkeämpiä kuin soittimen rakentaja?
1 2 3
mpekkanen
03.09.2015 19:22:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli kun Leo Fender teki joskus näitä klassikko kitaroitansa, niin nehän ovat edelleenkin kovissa hinnoissa ja tulevat ajan myötä vain nousemaan. Kuitenkin hän itse jätti koko Fender firman ja lähti Music Manille ja siitä myöhemmin G&L kitaroiden pariin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Fender
Luulisi, että jos niistä Leon suunnittelemistä kitaroista oikeasti tykkäisi, olisi myös näiden varhaisien Musareiden ja G&L kitaroiden arvostus ja hinnat jotain muuta. Niitä saa kuitenkin paljon halvemmalla kuin sen aikakauden Fendereitä, vaikka itse Leo ei ole koko firmassa ollutkaan.

Sama on vaikka vanhoissa Jackson kitaroissa. 80-luvulla kaikki Grover Jacksonin tekemät kitarat olivat Custom Shop soittimia Jackson merkille ja niiden keräilijöitä on vaikka kuinka. Grover Jackson kuitenkin lähti firmasta ja työskenteli monellekkin yhtiölle ja teki soittimia. Muutamia merkkejä oli Washburn, B.C. Rich ja jopa Rickenbackerillekkin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Grover_Jackson
Nykyään hänellä on oma merkki GJ2 jolla hän tekee aika samanlaisia kitaroita kuin ne 80-luvun Jacksonitkin. Näissä on ehkä enemmän sellaisia pelkistetympiä ja mukana on myös perinteisempiäkin soittimia valikoimissa. Kuitenkaan porukkaa eivät ne niinkään näytä kiinnostavan.

Eli tästä voisi päätellä, että kun niillä Fendereillä ja Jacksoneilla soittaa niin moni, monelle tärkeä soittaja-->Niin on aivan sama vaikka sitä itse kitaraa ei ole kyseinen tyyppi ollut edes tekemässä.
Gibsoneiden kohdallahan on ollut näin asia jo pidempäänkin kun mestari on kuollut jo aikoja sitten ja niin on myös Fenderin tapauksessakin. Fender muuten omistaa myös nykyään tuon Jacksoninkin tehtaan ja tuotemerkin.

Voisi ajatella, että jonkun tietyn rakentajan tekemät soittimet olisivat keräilyn ja arvostuksen kohteina, mutta kun markkinoita katsoo niin näin ei useinkaan ole käytännössä.
Miksiköhän asia on näin?
 
Monetkin soittajat valitsevat sellaisia rakentajia jotka tekevät heille hyviä soittimia. Useille niin sanotulle maailmanluokan soittajalle ei ole varmaan väliä millä hän soittaa, koska hänelle löytyisi moneltakin merkiltä ja valmistajalta hyviä soittimia.
Megadeth Dave taisi joskus kertoa siirryttyään soittamaan Dean kitaroita, että se on aivan sama mitä siellä lavassa lukee jos kitara on hänelle tehty ja hänen toiveiden mukaisesti.
Metallica kun keikkailee kasvaa ESP kitaroiden myynti joka maassa useilla kymmenillä prosenteilla ja saman tekevät monet muutkin bändit heidän mainostamilleen/käyttämilleen soittimille. Keikkailu kasvattaa bändien käyttämien soittimien myyntiä. Tämä myös perinteisemmillä merkeillä ja muutenkin kevyempää soittavilla bändeilla/artisteilla.
 
Olisi mielenkiintoinen ajatus, jos Suomalainen Ruokangas brändin ostaisi joku ulkomainen isofirma ja itse Ruokangas lähtisi firmasta. Niin jos nämä Juhan uudet kitarat olisvat muun merkkisiä kuin Ruokangas(koska firman mukana menisi nimikin), niin myisivätkö ne yhtä hyvin kuin Ruokangas brändin uudet kitarat ilman mestarin itse oloa firmassa.
Tietysti turhaa jossittelua..
 
Kuitenkin kun katsoo vaikka Jackson firmaa, niin se myy nykyään varmaan enemmän Usalaisia Randy Rhoads malleja vuodessa kuin mitä se teki aikoinaan koko 80-luvulla.
 
Kun puhutaan ensisijaisesti laadusta ja halutaan samanlaisia kuin niillä esikuvilla, niin pitääköhän se aina ihan täysin paikkansa. Vai kuinka paljon mielikuvat ja toiset soittajat vaikuttavat siihen omaan ajatteluun?
Jos soittimen tekijä ja laatu olisi tosiaan tärkeimpiä kriteerejä, niin silloin olisi varmaan monikin asia aika toisin.
On vain jollakin tapaa huvittavaa kun joku haluaa aidon Fenderin(Esim.) ja muut kitarat ei käy. Silloinkaan kun ne toiset vaihtoehdot olisivat halvempia ja ne saisi vielä nopeampaakin, ainakin jos puhutaan Custom Shop kitaroista. Myöskin kun ottaa tähän vielä senkin seikan huomioon, ettei kyseinen Leo ole ollut itse enää pitkiin aikoihin tekemissä yhdenkään Fender kitaran kanssa. Hän kuoli jo vuonna 1991 ja puhumattakaan siitä, että milloin hän jätti koko Fender firman.
Aivan sama on monen Gibsoninkin kohdalla. Vain aito ja oikea käy, mitä se sitten onkaan käytännössä.
 
Dropped C
03.09.2015 19:35:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun kaikilla tunnetuilla jäbillä on se Fenkku, G, Jaska, ESP, yms. mitälie lapasessa, niin täytyyhän muidenkin sitten just sellainen saada.
 
mpekkanen
03.09.2015 19:56:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dropped C: Kun kaikilla tunnetuilla jäbillä on se Fenkku, G, Jaska, ESP, yms. mitälie lapasessa, niin täytyyhän muidenkin sitten just sellainen saada.
 
Niinhän tämä tuntuu olevan.
 
Kuitenkin vaikka Billy Gibbons, David Gilmour, Clapton ja vaikka Kirk Hammett ovat sellaisia soittajia, että heidän nimensä löytyy melkein jokaisen kitara, vahvistin ja efekti laitteiden valmistajan joukosta.
Siis sieltä joissa firma luettelee sellaisia soittajia jotka soittaa heidän tuotteillaan. Monesti useillakin firmoilla on sellaisia nimiä siellä listassa, että ei se kyseinen soittaja ainakaan missään keikoilla tai levytyksissäkään niillä soita. Ainakaan jos on heidän omiin juttuihinsa uskominen, kun lukee erilaisista keikoista ja levytyksistä ja siellä käytetyistä laitteista.
 
Mielikuvat ja omat idollit ovat ilmeisesti monelle tärkeämpiä kuin ne varsinaiset tuotteet.
Kyllähän tuostakin on aikapaljon juttua onko ne Fenderit parempia silloin kun Leo vielä oli siinä firmassa. Tosin sen aikakauden kitaroihin vaikuttaa moni muukin historiallinen tekijä, monien muiden soittajien kautta.
Kaikki sen ajan soittimet, hyvätkään eivät kuitenkaan maksa ihan samanlaisia summia.
 
hallu
03.09.2015 20:17:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tähän on helppo selitys, että me olemme itse soittajia emmekä soitinten rakentajia, niin siksi mieluummin haluamme samaistua toisiin soittajiin kuin soitinten rakentajiin. Jossakin vaiheessa jokainen tulee soittajaurallaan siihen pisteeseen ettei välttämättä haluaisi tai tarvitsisi apinoida ketään, mutta silloin on jo tottunut niihin välineisiin jotka on penskana käyttöönsä valinnut, niin ne ruokankaat tms. saavat kuitenkin olla niiden perinteisten kitaroiden näköisiä. Toisaalta koska kaikilta valmistajilta löytyy laadukkaita soittimia ja aika halvallakin, niin on lopulta aika merkityksetöntä minkä soittimekseen valitsee. Tarkoitan, että kun soitinten laadussa ei ole selkeitä eroja niin sitten sen voi valita tunteella ja fiiliksellä.
 
Toisaalta kyllähän noita Ruokankaita ja Pärssisiä sun muitakin myydään eli kai niitäkin joku arvostaa. Mutta toki kysyntä olisi laajempaa jos niitä "mainostettaisin" enemmän vaikkapa metallikan toimesta.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
hallu
03.09.2015 20:19:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: .......................................
 
Mielikuvat ja omat idollit ovat ilmeisesti monelle tärkeämpiä kuin ne varsinaiset tuotteet.
Kyllähän tuostakin on aikapaljon juttua onko ne Fenderit parempia silloin kun Leo vielä oli siinä firmassa. Tosin sen aikakauden kitaroihin vaikuttaa moni muukin historiallinen tekijä, monien muiden soittajien kautta.
Kaikki sen ajan soittimet, hyvätkään eivät kuitenkaan maksa ihan samanlaisia summia.

 
Mielikuvat ovat tärkeitä, mutta ei niitä Fendereitä ja Gibsoneita myytäisi jos ne eivät olisi myös oikeasti hyviä. Joten ei se laadun kustannuksella mene.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
mpekkanen
03.09.2015 22:34:32 (muokattu 03.09.2015 23:00:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Mielikuvat ovat tärkeitä, mutta ei niitä Fendereitä ja Gibsoneita myytäisi jos ne eivät olisi myös oikeasti hyviä. Joten ei se laadun kustannuksella mene.
 
Joo, en tässä tokikaan väittänyt mitään valmistajaa huonoksi. Kyse oli enemmän siitä, että näitä Gibsoneita, Fendereitä, Jacksoneita jne. kitaroita ostetaan, vaikka niitä tehdään suurella porukalla. Se varsinainen ihminen joka koko kitarat ovat kehitelleet aikoinaan tai luonut tuotemerkin ei ole elossa tai tekee muita kitaroita.
 
Viulujen kohdalla on monenkin soitinrakentajan tekemät soittimet enemmän niiden ostajien mieleen. Niitä soittimia ostetaan sen rakentajan vuoksi, ei niillä soittavien muusikoiden.
Kaikki varmaan tietävät stradivariuksen tekemät viulut. Samoin on muutamilla rakentajilla jotka tekevät klassisen musiikin kitaroita, muutamia jazz kitaroiden valmistajia ja jopa sähkökitaroidenkin.
 
Siis minusta olisi tervettä ostaa hyvien soitinrakentajien tekemiä soittimia kuin sellaisia joita joku nimekäs soittaja mainostaa. Mikäänhän ei todista edes sitä, että hän soittaisi samanlaisella rivi/liukuhihna-kitaralla.
Näitä myyntilukuja kun katsoo, niin siitä kyllä selviää minkälaista laatua ollaan valmiita ostamaan. Tai siitä selviää, että soittimien logo ja niillä soittavien idoleiden vaikutus on suurempi kuin oikeasti hyvän soitinrakentajan. Fenderin American Standard, joka ei ole mikään CS kitara tulee niin monien käsien kautta, ettei sellaisen ostaja edes tiedä kuka tai ketkä kaikki sen kitaran ovat oikeasti tehneet.
Amerikassa on latinoväestöä suurin osa kaikista ihmisistä. Sillä ei ole niinkään merkitystä, mutta jos ostaa Made In Usa kitaran-->Niin käytännössä se on melkein sama kuin, että se olisi Meksikossa tehty. Ainoastaan tehtaan sijainti on hieman eri.
Jos Suomessa tilaisi kitaran, vaikka Amfisoundilta ja sen tekisi siellä esim.Kiinalaiset kaverit... Niin johan riittäisi juttua, vaikka käsityö on käsityötä ja siihen ei ihon väri tai puhuttu kieli vaikuta.
 
Nykyään on muuten euro aika heikko valuutta dollariin nähden, jos vertaa muutamia vuosia takaiseen tilanteeseen. Tästä johtuen voi jenkkien 4000 euron kitara olla todellisuudessa paljon "ilmavampi" kuin vastaava kotimainen, jonka saattaa saada vieläpä paljonkin halvemmalla.
Kotimaisessa on etuna sekin, että sen rakentajan kanssa voi jutella ja käydä paikan päällä. Hän monesti laittaa siihen vielä oman nimensäkkin, mutta ulkomaisen Fenderin, Gibsonin, Jacksonin jne. kitaran tekijöistä ei ole varmuudella mitään tietoa. Sitten on eriaisa jos puhutaan jostain Custom Shop Masterbuilt kitarasta. Niiden hintakin on sellainen, että kotimaisia käsintehtyjä saakin jo muutaman, tietysti hieman riippuu tapauksesta. kalliita kuitenkin ja niistä maksetaan veroja, tulleja, rahteja jne...
 
E: Kirjoitusvirhe.
 
Funkånaut
03.09.2015 22:38:02
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksi muut soittajat ovat tärkeämpiä kuin soittimen rakentaja?
 
Koska soittajat, kuten muutkin kuluttajat, ovat tyhmiä.
 
Kakkosta suosittelisin tutustuvalle koska se varmasti aukeaa helposti ja on minullekin ehkäpä se suosikki. - aksiom
JaaGeRMaisTeR
03.09.2015 23:08:46 (muokattu 04.09.2015 12:21:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Koska soittajat, kuten muutkin kuluttajat, ovat tyhmiä.
 
Pakkoplussa paukkuu.
 
Kappale on kuin tulkitsijansa. Yleensä vähän vajaa.
hallu
03.09.2015 23:15:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: Joo, en tässä tokikaan väittänyt mitään valmistajaa huonoksi. Kyse oli enemmän siitä, että näitä Gibsoneita, Fendereitä, Jacksoneita jne. kitaroita ostetaan, vaikka niitä tehdään suurella porukalla. Se varsinainen ihminen joka koko kitarat ovat kehitelleet aikoinaan tai luonut tuotemerkin ei ole elossa tai tekee muita kitaroita.
 
Viulujen kohdalla on monenkin soitinrakentajan tekemät soittimet enemmän niiden ostajien mieleen. Niitä soittimia ostetaan sen rakentajan vuoksi, ei niillä soittavien muusikoiden.
Kaikki varmaan tietävät stradivariuksen tekemät viulut. Samoin on muutamilla rakentajilla jotka tekevät klassisen musiikin kitaroita, muutamia jazz kitaroiden valmistajia ja jopa sähkökitaroidenkin.
 
Siis minusta olisi tervettä ostaa hyvien soitinrakentajien tekemiä soittimia kuin sellaisia joita joku nimekäs soittaja mainostaa. Mikäänhän ei todista edes sitä, että hän soittaisi samanlaisella rivi/liukuhihna-kitaralla.
Näitä myyntilukuja kun katsoo, niin siitä kyllä selviää minkälaista laatua ollaan valmiita ostamaan. Tai siitä selviää, että soittimien logo ja niillä soittavien idoleiden vaikutus on suurempi kuin oikeasti hyvän soitinrakentajan. Fenderin American Standard, joka ei ole mikään CS kitara tulee niin monien käsien kautta, ettei sellaisen ostaja edes tiedä kuka tai ketkä kaikki sen kitaran ovat oikeasti tehneet.
Amerikassa on latinoväestöä suurin osa kaikista ihmisistä. Sillä ei ole niinkään merkitystä, mutta jos ostaa Made In Usa kitaran-->Niin käytännössä se on melkein sama kuin, että se olisi Meksikossa tehty. Ainoastaan tehtaan sijainti on hieman eri.
Jos Suomessa tilaisi kitaran, vaikka Amfisoundilta ja sen tekisi siellä esim.Kiinalaiset kaverit... Niin johan riittäisi juttua, vaikka käsityö on käsityötä ja siihen ei ihon väri tai puhuttu kieli vaikuta.
 
Nykyään on muuten euro aika heikko valuutta dollariin nähden, jos vertaa muutamia vuosia takaiseen tilanteeseen. Tästä johtuen voi jenkkien 4000 euron kitara olla todellisuudessa paljon "ilmavampi" kuin vastaava kotimainen, jonka saattaa saada vieläpä paljonkin halvemmalla.
Kotimaisessa on etuna sekin, että sen rakentajan kanssa voi jutella ja käydä paikan päällä. Hän monesti laittaa siihen vielä oman nimensäkkin, mutta ulkomaisen Fenderin, Gibsonin, Jacksonin jne. kitaran tekijöistä ei ole varmuudella mitään tietoa. Sitten on eriaisa jos puhutaan jostain Custom Shop Masterbuilt kitarasta. Niiden hintakin on sellainen, että kotimaisia käsintehtyjä saakin jo muutaman, tietysti hieman riippuu tapauksesta. kalliita kuitenkin ja niistä maksetaan veroja, tulleja, rahteja jne...
 
E: Kirjoitusvirhe.

 
No ihan tottahan tuo on. Klassisella puolella se soittajan suhde soittimeensa taitaa olla paljon herkempi ja intiimimpi. Se soitin mitä klassinen soittaja soittaa on usein ainutlaatuinen soitinrakentajamestarin valmistama uniikkikappale joten jos vaikka kuinka ihailisit jotakin klassista soittajaa, et voi saada välttämättä samanlaista viulua kuin hänellä. Klassisen musiikin soittimet ovat myös akustisia joten se soitin ihan oikeasti myös on yksilöllinen aivan eri tasolla kuin joku sähkökitara. Meinaan, että viulussa ne puut ja rakenne vaikuttaa ihan aikuisten oikeasti ja suoraan kuultavaan ääneen soittimen soitettavuuteen. Jos otat musafasun hyllystä straton, niin se on jokseenkin samanlainen kuin kaikki muutkin stratot, mutta viulu onkin ainutlaatuinen yksilö jonka joku on hartaudella ja suurella ammattitaidolla sinulle valmistanut. Toki sillä tekijällä on soittimen kautta myös suora yhteys soittajan sydämeen. Se rakentaja vuorovaikuttaa soittimen kautta soittajan kanssa. Enhän minä edes tiedä kuka minun kitaran on rakentanut tai edes sitä kuinka monta ihmistä sitä on ollut rakentamassa eikä varmaan siellä tehtaalla se rakentajakaan paljoa mieti sitä soittajaa joka sitä tekeillä olevaa soitinta tulee ehkä joskus soittamaan.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
Aakoo
03.09.2015 23:54:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä en ymmärrä asetelmaa...
 
Miksi tunnetut Brändit pitäisi vertautua käsityöläisiin, pientekijöihin?Fender on Fender, koska oli merkkinä jonkinsortin edelläkävijä. Samoin Gibson tai autopuolella Ford tekivät jotain uutta. En näe suomalaisia soitinrakentajia samalla tavalla tienraivaajina, vaikka varmasti tekevät äärettömän hyviä soittimia.
 
Tuotemerkki ei myöskään ole yksi tekijä, vaan sen takana on monta osaajaa, eri osa-alueelta. Vaikka tuotemerkin alkuperäinen suunnittelija tai valmistaja ei ole enää matkassa, tiedetään, tai ainakin luullaan, että tuote valmistetaan tutulla reseptillä. Se on houkuttelevaa massoille.
 
Kun menet ravintolaan, onko sillä väliä kuka ruoan valmistaa, vai onko ruoan maku ja ravintolan maine se joka vaikuttaa ruokapaikan valintaan?
 
mpekkanen
04.09.2015 00:34:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On minullakin Gibsonin kitara ja ollut vielä enemmän monenkinlaisia soittimia(myös Fendereitäkin ja Usa Jacksoneita), ettei tämä juttu ole mitään merkkiä vastaan.
 
On kuitenkin hieman ihmeellistä, että Fender myy sellaisia soittimia jotka poikkeavat aikalailla siitä mitä ne oli kun mestari Leo Fender itse oli vielä mukana. Tosin tekevät kyllä näitä vanhojakin malleja, mutta ne olivat silloin paljon enemmän "yksilöllisiä" kuin nykyään. Tämä johtunee monistakin seikoista kuten siitä, että käsintyön osuus on nykyään pienempi. Se ei ole olenkaan aina huono asia, jos tarkoitus on tehdä tasalaatuisia soittimia.
 
Olenhan minäkin nähnyt Kekkosen kuvan monessa virastossa. En ole kuitenkaan koskaan tavannut tai jutellut hänen kanssa.
Samanlainen tilanne on juurikin Fenderin työntekijöiden kohdalla. Siellä jenkkien tehtaalla ei ole kovinkaan montaa ihmistä, jotka olisivat tavanneet Leo Fenderin ihan oikeasti. Siltikin jos ovat jossain nähneet, eivät ole välttämättä kuitenkaan jutelleet yhtään mitään.
He kuitenkin tekevät näitä "aitoja" Fendereitä.
 
Kun monelle on niin tärkeää se aito ja oikea, niin mikähän se sitten on. G&L kitara, jos tykkää Fenderin tuotannosta(silta aikakaudelta kun Leo Fender oli itse mukana) vai sellainen Fenderin kitara jonka ovat tehneet kaverit jotka eivät ole nähneet kuin kuvia koko miehestä.
 
Aito on tietysti aina paras, vai mitenkäs se olikaan...
 
Gabe
04.09.2015 00:51:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: viulu onkin ainutlaatuinen yksilö jonka joku on hartaudella ja suurella ammattitaidolla sinulle valmistanut. Toki sillä tekijällä on soittimen kautta myös suora yhteys soittajan sydämeen.
 
Aijaa? Kukas tämän viulun on hartaudella ja suurella ammattitaidolla valmistanut: http://www.thomann.de/fi/stagg_vn_4_4_violinset.htm
 
Ja minkälainen sydänyhteys tämän soittimen valmistajan ja sen tilaajan välille muodostuu? Ja onko tällä sydänyhteydellä Thomannin normaali kolmen vuoden takuu? Jo pelkästään Thomannilla on satoja viuluja joiden valmistajasta tai ammattitaidosta ei kukaan osaa sanoa hevon persettä. Noita klassisia soittimia taidetaan vähän turhan paljon romantisoida, ihan samalla tapaa niitä kyhätään vinkuintiassa parilla kympillä kuin sähkökitaroitakin. Ja vastaavasti sähkökitaroita valmistetaan korkealuokkaisena käsityönä siinä missä viulujakin.
 
Enhän minä edes tiedä kuka minun kitaran on rakentanut tai edes sitä kuinka monta ihmistä sitä on ollut rakentamassa eikä varmaan siellä tehtaalla se rakentajakaan paljoa mieti sitä soittajaa joka sitä tekeillä olevaa soitinta tulee ehkä joskus soittamaan.
 
Minäpä taas tiedän hyvinkin tarkasti. :) Tämäkin on ihan vain siitä soitin yksilöstä kiinni, ei sillä ole väliä onko se millainen soitin. Jos ostat jostain F-Musiikin hyllystä liukuhihna kitaran niin et ihan varmasti tiedäkään kuka sen on kyhännyt ja kuinka suurella hartaudella, mutta etpä tiedä mitään kyllä siitä F-musiikin halppis viulustakaan. Sen sijaan jos ostat käsintehdyn sähkökitaran ammatikseen kitaroita rakentavalta niin pystyt kyllä ihan varmasti vaikuttamaan siihen että saat hartaudella juuri sinulle räätälöidyn soittimen.
antnis
04.09.2015 01:14:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen: Joo, en tässä tokikaan väittänyt mitään valmistajaa huonoksi. Kyse oli enemmän siitä, että näitä Gibsoneita, Fendereitä, Jacksoneita jne. kitaroita ostetaan, vaikka niitä tehdään suurella porukalla. Se varsinainen ihminen joka koko kitarat ovat kehitelleet aikoinaan tai luonut tuotemerkin ei ole elossa tai tekee muita kitaroita.
 
Viulujen kohdalla on monenkin soitinrakentajan tekemät soittimet enemmän niiden ostajien mieleen. Niitä soittimia ostetaan sen rakentajan vuoksi, ei niillä soittavien muusikoiden.
Kaikki varmaan tietävät stradivariuksen tekemät viulut. Samoin on muutamilla rakentajilla jotka tekevät klassisen musiikin kitaroita, muutamia jazz kitaroiden valmistajia ja jopa sähkökitaroidenkin.
 
Siis minusta olisi tervettä ostaa hyvien soitinrakentajien tekemiä soittimia kuin sellaisia joita joku nimekäs soittaja mainostaa. Mikäänhän ei todista edes sitä, että hän soittaisi samanlaisella rivi/liukuhihna-kitaralla.
Näitä myyntilukuja kun katsoo, niin siitä kyllä selviää minkälaista laatua ollaan valmiita ostamaan. Tai siitä selviää, että soittimien logo ja niillä soittavien idoleiden vaikutus on suurempi kuin oikeasti hyvän soitinrakentajan. Fenderin American Standard, joka ei ole mikään CS kitara tulee niin monien käsien kautta, ettei sellaisen ostaja edes tiedä kuka tai ketkä kaikki sen kitaran ovat oikeasti tehneet.
Amerikassa on latinoväestöä suurin osa kaikista ihmisistä. Sillä ei ole niinkään merkitystä, mutta jos ostaa Made In Usa kitaran-->Niin käytännössä se on melkein sama kuin, että se olisi Meksikossa tehty. Ainoastaan tehtaan sijainti on hieman eri.
Jos Suomessa tilaisi kitaran, vaikka Amfisoundilta ja sen tekisi siellä esim.Kiinalaiset kaverit... Niin johan riittäisi juttua, vaikka käsityö on käsityötä ja siihen ei ihon väri tai puhuttu kieli vaikuta.
 
Nykyään on muuten euro aika heikko valuutta dollariin nähden, jos vertaa muutamia vuosia takaiseen tilanteeseen. Tästä johtuen voi jenkkien 4000 euron kitara olla todellisuudessa paljon "ilmavampi" kuin vastaava kotimainen, jonka saattaa saada vieläpä paljonkin halvemmalla.
Kotimaisessa on etuna sekin, että sen rakentajan kanssa voi jutella ja käydä paikan päällä. Hän monesti laittaa siihen vielä oman nimensäkkin, mutta ulkomaisen Fenderin, Gibsonin, Jacksonin jne. kitaran tekijöistä ei ole varmuudella mitään tietoa. Sitten on eriaisa jos puhutaan jostain Custom Shop Masterbuilt kitarasta. Niiden hintakin on sellainen, että kotimaisia käsintehtyjä saakin jo muutaman, tietysti hieman riippuu tapauksesta. kalliita kuitenkin ja niistä maksetaan veroja, tulleja, rahteja jne...
 
E: Kirjoitusvirhe.

 
Tervettä olisi ehkä myös se, ettei etsisi ongelmia sieltä, jossa niitä ei ole.
 
mpekkanen
04.09.2015 01:43:25 (muokattu 04.09.2015 02:47:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

antnis: Tervettä olisi ehkä myös se, ettei etsisi ongelmia sieltä, jossa niitä ei ole.
 
Niin. Mitä tämä nyt sitten tarkoittaakin.
 
Onhan se tietysti aika erikoista, että Grover Jackson on tehnyt muutaman legendaarisen kitaran ja niillä on soittanut useakin soittaja. Monet hankkivat ne aikoinaan juurikin sen laadun takia, koska ne oli käsityönä tehty ja samoja soittimia kuin omilla esikuvillakin.
Nyt kun Fender omistaa Jacksonin firman, koko tuotanto on aivan toisenlaisella volumella kuin silloin aikoinaan.
 
Nykyään Grover Jackson kuitenkin tekee itse GJ2 merkillä kitaroita. Ne eivät kuitenkaan enää kelpaa näille samoille kavereille, jotka ostavat ennemmin tällaisen uuden Fenderin omistaman Jackson kitaran. Siihen valintaan vaikuttaa niiden omien esikuvien soittaminen Grover Jacksonin valmistamalla Jacksonilla.
Nykyään vaikka Grover Jackson tekee soittimia on hänen pajansa huomattavasti pienempi kuin nykyinen Fender/jackson-firma, joka valmistaa hänen suunnittelemiaan malleja.
 
Pitäisikö siis jos tykkää (vaikka)Randy Rhoadsin soitosta, hommata GJ2 vai ostaa sellaisten kaverien tekemä versio kitarasta jotka eivät ole edes Randy Rhoadsia koskaan tavanneet.
Kyllä tällöin voisi sanoa, että ne muut soittajat ja kitaran logo ovat tärkeämpiä asioita kuin se kuka sen kitaran oikeasti rakentaa ja millainen se on muutenkin.
 
E: Aika moni Jackson kitaroita mainostanut ja soittanut kitaristi siirtyä toiselle merkille, kun Fender osti Jackson yrityksen. Tosin Grover oli lähtenyt jo firmasta kauan ennen sitä.
Moni siirtyi ESP:lle ja monelle muulle. Tosin monet isommissa bändeissä soittavat kaverit saavat niin monenlaisia etuja, ettei joku yksittäinen ja pieni yritys voi kilpailla isompien firmojen kanssa.
Tavalliselle tallaajalle ei ole kuitenkaan ihan sama, mitä hän ostaa tai minkä merkkisen soittimen hän hankkii, mikäli rahoilleen haluaa eniten vastinetta. Niiden omien idoleidensa "tallissa" on vain niin mukava olla monenkin mielestä, vaikka sen koko lystin maksaa artisti itse.
 
darrell
04.09.2015 08:29:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mojo.
 
(Virhe! Tyhjä tai liian lyhyt kirjoitus!)
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
Kefiiri
04.09.2015 09:01:17 (muokattu 04.09.2015 09:11:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täytyy sanoa etten tajua mpekkasen ajatuskulkua ollenkaan. Kitaran speksit ja toimivuus ratkaisevat, ei se, onko tavattu Leo Fenderiä vai ei.
 
Luulisi, että jos niistä Leon suunnittelemistä kitaroista oikeasti tykkäisi, olisi myös näiden varhaisien Musareiden ja G&L kitaroiden arvostus ja hinnat jotain muuta.
 
Leo oli hieno mies, mutta eivät kaikki hänenkään kehitelmänsä olleet yhtä mainioita.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Gary Enfield
04.09.2015 09:08:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mpekkanen:
Tavalliselle tallaajalle ei ole kuitenkaan ihan sama, mitä hän ostaa tai minkä merkkisen soittimen hän hankkii, mikäli rahoilleen haluaa eniten vastinetta. Niiden omien idoleidensa "tallissa" on vain niin mukava olla monenkin mielestä, vaikka sen koko lystin maksaa artisti itse.

 
Tavallisen tallaajan suhteen on ihan sama millä se vetelee pisin pieliä jos se on itse ostokseensa tyytyväinen. Kun on omat rahat pelissä niin saa ostaa niin virheellisillä ja harhaisilla perusteillakin kuin vaan ikinä haluaa. Kelpo Jacksonin nyt kuitenkin saa puoleen hintaan verrattuna GJ2:een, joten en tuota niin ihmettelisi. Ei millään pahalla, mutta koko ketju haiskahtaa siltä, että väärin ostettu.
 
iec
04.09.2015 09:20:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enemmän ainakin itseäni sapettaa se, että Suomi on niin pieni myyntialue, että hieman erikoisempia merkkejä ei tuoda maahan. Tai sitten jos tuodaan, niin niitä ei saa kuin yhdestä kaupasta jostain kehäkolmosen sisäpuolelta. On niin himputin vaivalloista alkaa tilaamaan euroalueen ulkopuolelta.
 
Olishan näitä hyviä merkkejä kuten Heritage ja Prestige. Eikös Heritagen perustajat lähteneet Gibsonilta pois ja päättivät alkaa tekemään itse vielä parempia kitaroita? Prestige taas on Kanadalainen merkki, joka tekee näyttäviä LP-tyylisiä kitaroita, mutta sitä ei saa EU-alueelta ollenkaan. (Sveitsihän ei kuulu Euroalueeseen). Heritagea taas saa Haar-guitarsin kautta, mutta eipä taida olla virallista edustajaa Suomessa. Godinia sentäs saa jostain liikkeestä Suomesta, mutta eipä esim f-musiikilla näytä olevan tarjolla niitä uusimpia malleja.
 
Ja entäs sitten Taylorin ja Larriveen sähkikset? Mistä niitä saa Suomesta. Akustisia löytyy kyllä.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Laulava Kylätohtori
04.09.2015 09:24:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mahtaakohan niillä idoleilla olla oikeasti kovinkaan suurta merkitystä kitaran ostossa? Toki, kun hankitaan ensimmäistä kitaraa, mutta kun soittokokemusta kertyy vähänkään enemmän, niin eiköhän se kitara ostetta omien mieltymysten mukaan. Vai soittaako joku tosiaan itselle sopimattomalla kitaralla vain, koska joku idolikin tekee niin?
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
Entropia666
04.09.2015 09:24:31
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1. Yllämainitut ei oo käsityövehkeitä, joten yhden rakentajan panos ei merkkaa yleisölle mitään.
 
2. Jengi uskoo brändiin. Noi ukot loi vahvat brändit, joita eivät voineet omilla jutuillaa ylittää myöhemmin. Myöhemmin endrosmentit on vahvistanu näitä asemia yhdessä työnlaadun kanssa.
 
3. Koska kyseessä ei oo käsityösoittimet, niin niiden myyntivolyymi on ollut isompi. Niitä on ollu helpommin saatavilla.
 
Tää on mun mielestä vähän pöljä aihe. Samalla periaatteellahan pitäisi esim. Ruokankaalta saada nimenomaan Juhan rakentama keppi, vaikka siellä on kuusi muutakin osaava jamppaa veistämässä ihan samoja pelejä? Mites sitten ulkomailla valmistetut jaskat ja fenkut? Mun japanijaskat on ainakin top notch -kamaa ja näin ajattelee myös moni muu. Oonko huonompi ihminen kun en soitaja Groverin tai Mike Shannonin kasaamalla jaskalla? Mites Charvelit, päteekö näissä sama juttu?
 
Doctrine of Damnation ulkona 17.8 Inkvisitor || Uusi saitti rokkikuville: H A J E . F I
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «