Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mystinen hurinaongelma kosketinsoittimissa
1
U.Honey
25.08.2015 23:58:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yritän pähkäillä ratkaisua hurinaongelmaan, ehkäpä palstan sähköekspertit osaisivat auttaa? Eli, allekirjoittaneella on keikkasetupissa kaksi kosketinsoitinta, Yamaha Moxf8 ja Yamaha Moxf6. Ko. koskettimet on sisuskaluiltaan identtiset, toisessa on vaan painotetut koskettimet. Molemmissa kiippareissa on samanlainen ulkoinen virtalähde joka syöttää 12V kiippareille (ihan perusmokkula, jossa on kaksinapainen liitin). Lisäksi kiipparissa on input liitäntä, joka mahdollistaa sen, että voin kytketä toisen kiipparin outputin toisen kiipparin inputtiin, ja näinolleen en tarvitse erillistä mikseriä.
 
Homma toimii perfect, ei siis mitään ongelmia. Mutta, sitten keksin että kun laitteet ovat identtiset, voin kahden erillisen virtalähdemokkulan asemesta käyttää vain yhtä virtalähdettä joka syöttää 12V kummallekin kiipparille. Kun teen tämän, niin kuvaan ilmestyy aika voimakas hurina. Eli, ikäänkuin kiipparien välille muodostuisi jonkinlainen maadoitusongelma. En vaan ymmärrä miten se on mahdollista, kun ainoa ero on se, että kahden ulkoisen virtalähteen asemesta käytössä on vain yksi virtalähde. (kyseessä on 5 ampeerin virtalähde, eli tehoa on kyllä riittävästi). Osaisiko joku selittää mistä hurina johtuu? Ja, olisiko ongelmaan ratkaisua?
 
My name is Baron, U.Honey Baron.
s151669
26.08.2015 10:36:43
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huriseeko ne kiipparit yksinäänkin sillä uudella virtalähteellä ?
 
Jos hurisee, niin lisää suodatusta.
 
Jos ei, sulla on maalenkki, aka ground loop. Josta ei oikein pääse eroon muuten kuin erotusmuuntajalla tai erillisillä kelluvilla virtalähteillä, kuten alkuperäisessä tilanteessasi.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
U.Honey
26.08.2015 20:44:36 (muokattu 26.08.2015 20:45:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Huriseeko ne kiipparit yksinäänkin sillä uudella virtalähteellä ?
 
Jos hurisee, niin lisää suodatusta.
 
Jos ei, sulla on maalenkki, aka ground loop. Josta ei oikein pääse eroon muuten kuin erotusmuuntajalla tai erillisillä kelluvilla virtalähteillä, kuten alkuperäisessä tilanteessasi.

 
Ei hurise yksinään, vaan ainoastaan jos toisen kiipparin outputti on kytketty toisen inputtiin. Kokeiiin laittaa DI-boksin kiippareiden väliin, ja kun painaa DI-boksin ground lift nappulaa niin hurina lakkaa. Eli ongelma johtuu selvästi maalenkistä.
 
En vaan tajua miten se maalenkki tässä tilanteessa syntyy. Kyseessä on siis kelluva virtalähde, ja molemmat kiipparit saa saman 12V jännitteen. Ja, systeemiin tulee "ulkomaailmasta" vain yksi kaksinapainen johto, jossa on +12V ja "maa". Miten toinen kiippari voi keksiä että nollapotentiaali on eri kuin toisella kiipparilla?
 
My name is Baron, U.Honey Baron.
s151669
26.08.2015 21:17:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan klassinen maalenkkihän tuo on. Kiipparin 1 signaalimaata pitkin kiipparin 2 signaalimaahan josta kiipparin 2 virtajohdon maata pitkin kiipparin 1 virtajohdon maahan.
 
Antikitarasankari. Siis basisti.
basisti1971
27.08.2015 07:19:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
U.Honey: En vaan tajua miten se maalenkki tässä tilanteessa syntyy. Kyseessä on siis kelluva virtalähde, ja molemmat kiipparit saa saman 12V jännitteen. Ja, systeemiin tulee "ulkomaailmasta" vain yksi kaksinapainen johto, jossa on +12V ja "maa". Miten toinen kiippari voi keksiä että nollapotentiaali on eri kuin toisella kiipparilla?
 
Audiolaitteiden (kuten tietty myös muiden useampaa signaalia lävitseen päästävien laitteiden) jännitemaapotentiaali(t) ja signaalimaapotentiaali(t) ovat usein toisistaan poikkeavia.
Potentiaalien ero johtuu kytkennästä ja komponenteista, ja komponentit voivat ikääntyessään (ja toleransseistaan uutenakin) aiheuttaa näennäisesti samanlaisten laitteiden yhdessä toimimisen ongelmia.
Jos kaikki potentiaalit kytketään väkisin yhteen, varmasti hurisee.
Digipuolella tulee toki muutakin kiusaa.
 
Ratkaisuina käytetään yleensä galvaanisia erotuksia SIGNAALITIELLÄ, joko sisäisiä, tai ulkoisia.
Balansoitujen liitäntöjen käyttö ei sinänsä ole ratkaisu, mutta saattaa auttaa ongelmaan, varsinkin jos maakontaktin voi katkaista tarpeen näin vaatiessa.
 
Tästä(kin) syystä kiipparistille ja basistille lykätään AINA DI-boksi kännyyn jos köyhällä ei omaa ole, kun kioski kytketään kiinteällä plugi piuhalla PA laitteisiin.
Vaikka bassovahvarin tai kiipparin perässä olevassa jakissa lukee jotta voipi kytkeä suoraan suurempaan voimaan, ei tuo käytännössä onnistu kuin aniharvoin.
 

 
Vaikka jännitepuolen suojaerotusmuuntajia ja niiden likipitäen maagisia ominaisuuksia kovasti hehkutetaan, kannattaa oikeasti varmistaa todella tarkkaan ettei tule tehneeksi sähköturvallisuuden kantilta kyseenalaista kokonaiskytkentää jossa turvallisuudentunne onkin vain harhaa, vaikkakin hurina pieneni.
 
Tuossa sun tilanteessasi valmistaja on ratkaissut pienestä virrankulutuksesta ja matalista käyttöjännitteistä johtuen jännitepuolen maaerotuksen DC-seinäpaiseella, likipitäen aina moneltakin kantilta toimivin ratkaisu.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «