Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikkien "erottelevuus" - mitä tarkoittaa?
1
Juutas
21.08.2015 13:48:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt että mitä tuo otsikon asia noin teoreettisessa mielessä tarkoittaa. Käytännössä tiedän itsekin, että kitaran mikeissä on selviä eroja ja toiset niistä ovat soitettaessa huomattavasti "erottelevampia", mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Mistä tämä erottelu syntyy? Onko kyse jonkinlaisista resonanssitaajuuksista, taajuuspiikeistä vai mistä? :)
 
Eli selittäkää asiaan perehtyneet maallikolle mistä tässä oikein puhutaan!
 
Olen aina oikeassa - paitsi silloin kun olen väärässä...
ÄrGee
21.08.2015 14:20:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juutas: resonanssitaajuuksista, taajuuspiikeistä vai mistä? :)
 
Näistä juuri, harvemmin mikrofoneista on edes olemassa mitään kunnollisia taajuusdiagrammeja, missä näkyisi numerot. Magneetin tyyppi, kelojen määrä ja millä tavalla mikrofoni on käämitty vaikuttaa tietysti kokonaisuuteen, mutta millä tavalla... sitä en tiedä kovin syvällisesti.
 
GiovanniDiRondo
21.08.2015 14:49:10
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juutas: Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt että mitä tuo otsikon asia noin teoreettisessa mielessä tarkoittaa. Käytännössä tiedän itsekin, että kitaran mikeissä on selviä eroja ja toiset niistä ovat soitettaessa huomattavasti "erottelevampia", mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Mistä tämä erottelu syntyy? Onko kyse jonkinlaisista resonanssitaajuuksista, taajuuspiikeistä vai mistä? :)
 
Eli selittäkää asiaan perehtyneet maallikolle mistä tässä oikein puhutaan!

 
Toinen maallikko arvailee: että se tarkoittaa noita melko korkeita taajuuksia, noin 8 KHz. Eli jos tuolla alueella on merkittävästi liikettä, niin sitten on erottelevuutta?
 
PIM
21.08.2015 14:59:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

GiovanniDiRondo: Toinen maallikko arvailee: että se tarkoittaa noita melko korkeita taajuuksia, noin 8 KHz. Eli jos tuolla alueella on merkittävästi liikettä, niin sitten on erottelevuutta?
 
Jos kitarakaiutin toistaa johonkin viiteen kiloon asti niin noilla taajuuksilla ei pitäisi olla minkäänlaista merkitystä kaapista ulos tulevaan soundiin.
 
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
ÄrGee
21.08.2015 15:05:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: Jos kitarakaiutin toistaa johonkin viiteen kiloon asti niin noilla taajuuksilla ei pitäisi olla minkäänlaista merkitystä kaapista ulos tulevaan soundiin.
 
Toistaa paljon korkeammalle, kaiuttimesta riippumatta.
http://celestion.com/product/1/vintage_30/
 
8kHz on aika sihinää jo, keskialue on se mikä erottelee.
 
-HP-
21.08.2015 16:47:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄrGee: Toistaa paljon korkeammalle, kaiuttimesta riippumatta.
http://celestion.com/product/1/vintage_30/
 
8kHz on aika sihinää jo, keskialue on se mikä erottelee.

 
Toistaa toki, mutta sen 5 kHz jälkeen alkaa jyrkkä tiputus volassa.
 
Kuka väittää ettei kitara muka ole lyömäsoitin?
mpekkanen
21.08.2015 17:30:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän viinienkin makuja kun maistellaan, niin termistöä löytyy.
Hedelmäinen, hapokas, raikas jne. Näitä sanoja vielä sitten höystetään vaikka tyyliin keveyen marjaisa, mukavan hapokas, keväisen raikas....jne.
 
Hieman sama on näissä mikeissäkin. Kitaran soundiin vaikuttaa kokonaisuus. Soittajan lisäksi vaikuttaa kitara ja siinä oleva mikki, mutta myös talla ja kielten paksuuskin esim. Tämä kaikki kun vielä soitetaan vahvariin, niin se kajari vaikuttaa todella paljon lopputulokseen.
Muuttujia on siis aika paljon jos hyvästä soundista puhutaan ja hyvistä mikeistä. Se hyvä soundi on vielä niin kiinni myös soitettavasta musiikista ja hyvä johonkin soittoon voi olla täysin surkea johonkin toiseen tyyliin.
 
Tämä on vähän sama kun kysyisi mikä on "hyvä" soundi. Tosin kyllä mikeissä on selkeästi eroja, mutta niidenkin vaihtamisessa voi helposti mennä homma överiksi. Yleensä kun muistaa, että kaikissa soittimissa on yleensä kaikki osat jossain suhteessa siihen hintaan-->Niin tällöin huomaa, onko joku kitara sellainen, että siihen kannattaa vaihtaa mikit.
Yleensä todella hyvin tehtyissä kitaroissa on kyllä jo valmiiksi hyvät mikit, mutta makuja on tietysti monia ja nykyään tuntuu olevan muodissa vaihtaa jokaisen omaan kitaraansa "paremmat" mikit.
 
Rikkinäisien mikkien vaihdon kyllä ymmärrän, mutta käsityönä tehtyihin soittimiin useiden satasien mikkien vaihtaminen kyllä tuntuu mielestäni aika erikoiselta. Varsinkin kun moni ostaa uuden kitaran ja vaihtavat siihen heti jotkut boutique mikit.
Jos ostaa käytetyn kitaran, niin siihen ymmärrän paemmin mikkien vaihdon. Tolkku tosin siihenkin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «