Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Musiikkibisnes »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuinka menee koveroimisen lupa-asiat
1
Mikko Nieminen
06.08.2015 02:12:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pintapuolisesti hiukan koitin jostain katsella, mutta kysyn nyt, linkkejä topiciin tai suoria vastauksia.
 
Eli nyt olen tilanteessa, että aikomuksemme on äänittää itse musiikkia ja ihan kaupallisessa mielessä, vaikka mitään jymy pottia ei odotettavissa olekaan, mutta haluaisin tehdä asian ihan By the book. Kuinka lähden asiaa viemään eteen päin. Tarvitsenko luvan artistilta kappaleen esittämiseksi levyllä, vai riittääkö että säveltäjä ja sanoittaja mainitaan ja että he saavat rojaltinsa kappaleista? Oon varmaankin haukkaamassa aika isoa byrokratian kakkua. Mutta olishan se hienoa kun toimiva hyvältä kuulostava porukka nyt on kasassa ja levyjä kysellään jo.
 
Taidan soitella tästä joku päivä Teoston ja gramexin suuntiin. Tässä kohtaa itselläni ei ole siis vielä mitään käsitystä mistään. Kiitos avuista jo etukäteen.
 
Jabe
07.08.2015 13:39:25 (muokattu 07.08.2015 13:41:24)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluat levyttää jonkun toisen tekemän biisin, niin tarvit luvan tekijältältä/tekijöiltä tai siltä kustannusyhtiöltä, joka on kustantanut sen biisin.
 
Jos toimit itse sen levyn tuottajana (siis kaupallisena tuottajana joka maksaa sen tuotannon), niin lue ensin huolella Käytännön opas äänitteen tuottajalle: http://www.gramex.fi/fi/taiteilijat … t/aanitteen_tuottaja/tuottajan_opas
 
Jos vielä sitten jää epäselvää, niin käänny Teoston ja/tai Gramexin asiakaspalvelun puoleen. Ja molempien asiakkaaksi kannattaa ryhtyä jos äänilevyntekohommiin ryhtyy.
 
Mikko Nieminen
10.08.2015 17:59:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin jo kumpaankin firmaan kyselyä kuinka homma menee, mutta jos haluamme koveroida levylle Billie Jeanin. Alan kaiveleen Jacksonin perikunnan yhteystietoja, eiku saankin unohtaa koko homman. :)
 
Mikko Nieminen
10.08.2015 18:27:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hähää catch ya :) kiitos muusikoiden liitto.
Lainattua
"Tekijänoikeuslaki tekee selkeän eron teosten yksityisen ja julkisen käytön välillä. Cover-biisien soittaminen treenikämpällä on täysin sallittua, eikä siihen tarvita kenenkään lupaa. Kun cover-biisi halutaan julkaista esim. äänilevyllä tai netissä, pitää alkuperäisten tekijöiden tekijänoikeuksia kunnioittaa. Toisin sanoen: siihen tarvitaan alkuperäisten tekijöiden lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvitse lähteä hakemaan henkilökohtaisesti Madonnalle soittelemalla, vaan asiaa hallinnoivat Teosto ja NCB.km
 
Äänitteisiin liittyviä tallennuslupia hallinnoi Pohjoismainen tekijänoikeustoimisto NCB. Cover-levyn tekeminen on sallittua, kunhan hakee levylle tallennusluvan NCB:ltä, ja maksaa lupaan liittyvät maksut. Lisää tietoja ja tarvittavat yhteystiedot löytyvät täältä:
 
http://www.ncb.dk/fi/index.html
 
Videolle tallennetun cover-biisin jakaminen netissä on asia, josta pitää sopia Teoston kanssa. Lisää tietoa aiheesta löytyy täältä:
 
http://www.teosto.fi/kayttajat/luvat/273/m/305.
 
Alkuperäisten tekijöiden oikeuksien kunnioittaminen tarkoittaa myös sitä, ettei teosta saa kääntää toiselle kielelle tai sovittaa ilman alkuperäisten tekijöiden lupaa. Näitä lupia ei saa Teostosta, vaan ne pitää hakea henkilökohtaisesti alkuperäiseltä tekijältä, tai häntä edustavalta kustannusyhtiöltä.
 

Lottaliina Pokkinen
lakiasiainpäällikkö
Suomen Muusikkojen Liitto ry"
 
randombass
11.08.2015 18:16:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alkuperäisten tekijöiden oikeuksien kunnioittaminen tarkoittaa myös sitä, ettei teosta saa kääntää toiselle kielelle tai sovittaa ilman alkuperäisten tekijöiden lupaa. Näitä lupia ei saa Teostosta, vaan ne pitää hakea henkilökohtaisesti alkuperäiseltä tekijältä, tai häntä edustavalta kustannusyhtiöltä.
 
Miten tämä lause tulee tulkita? Jos tekee selvästi omankuuloisen version eli sovittaa uusiksi, mutta tekijätietoihin merkitään edelleen alkuperäinen tekijä, riittääkö silloin lupa Teostolta? Mihin se raja vedetään milloin teos on cover ja milloin uudelleensovitus?
 
Janus
11.08.2015 22:32:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

randombass: Mihin se raja vedetään milloin teos on cover ja milloin uudelleensovitus?
 
Siinä, antaako alkuperäinen säveltäjä kappaleeseen sovitusosuuksia tai edes sovittajalle luvan käyttää nimeään kappaleen sovittajana esim. levynkansissa, musavideon tekijätiedoissa tms. materiaaleissa. Kuten tuossa ylhäällä lukee, covereita saa levyttää ja julkaista (ja useasti niistä tulee ns. "oman näköisiä" joka tapauksessa) NCB:ltä luvan hakemalla, mutta uudelleen sovittamisesta pitää tiedustella ja sopia alkuperäisen säveltäjän ja/tai tämän kustantajan kanssa erikseen.
 
Mikko Nieminen
15.08.2015 13:07:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin ihan samaa. Jos aikomukseni ei ole sovittaa, mutta soittaessamme akustisesti tarvii kuitenkin kompromisseja tehdä, mahdollisimman pienillä rakenteellisilla muutoksilla, niin lähelle alkuperäistä kuin mahdollista on. Enkä halua mainita itseäni sovittajana missään tapauksessa, kuin alkuperäisille kaikki oikeudet ja nimet esille. Niin kuinka tässä mennään. Kysytään sitten lupia jos joskus tarvitsee.
 
Janus
15.08.2015 22:38:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikko Nieminen: Niin kuinka tässä mennään. Kysytään sitten lupia jos joskus tarvitsee.
 
"Cover-levyn tekeminen on sallittua, kunhan hakee levylle tallennusluvan NCB:ltä, ja maksaa lupaan liittyvät maksut. Lisää tietoja ja tarvittavat yhteystiedot löytyvät täältä:

http://www.ncb.dk/fi/index.html"
 
rintapek
19.08.2015 13:09:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikko Nieminen: Mietin ihan samaa. Jos aikomukseni ei ole sovittaa, mutta soittaessamme akustisesti tarvii kuitenkin kompromisseja tehdä, mahdollisimman pienillä rakenteellisilla muutoksilla, niin lähelle alkuperäistä kuin mahdollista on. Enkä halua mainita itseäni sovittajana missään tapauksessa, kuin alkuperäisille kaikki oikeudet ja nimet esille. Niin kuinka tässä mennään. Kysytään sitten lupia jos joskus tarvitsee.
 
Sä voi coverida biisin ja esittää sitä keikalla.
Jos sä levytät sen, niin sä tarttet siihen sen tallennusluvan. Sä voit levyttää vaik Yesterdayn säkkipillillä eikä sun tartte murehtia sitä, että se versio ei ihan kuulosta originaalilta.
Mut tekijät on aina vaan Lennon&Macca. Jos se levysi myy, niin saat rahaa levymyynnin rojalteista ja soittajan grameksit mahdollisesta radiosoitosta.
 
Jos sä teet siitä version sadalle säkkipillille niin se ei ole sun sovitus jos et ole saanut sovituslupaa. Se on ihan vaan coveri eikä sun teoksesi.
Jos saat, niin sit se Yesterday sovitettuna sadalle säkkipillille on sun sovitus ja sulla on siihen tekijänoikeus.
Samoin kun jos teet siihen suomenkieliset sanat, niin tarvitset siihen luvan voidaksesi merkata itsesi biisin sanoittajaksi.
 
Eli coveroida saa. Julkaistavan tallenteen tekeminen vaatii luvan. Ittensä merkkaaminen biisin tekijäksi ie sovittajaksi/sanoittajaksi vaatii omat lupansa. Se ei onnistu oman käden oikeudella.
 
Jos maailma olis mun suunnittelema, niin hyttyset söis porkkanoita.
11
20.08.2015 15:42:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainahan voi sanoa, ettei ole koskaan kuullut Eilistä, ja mahdolliset yhtäläisyydet ovat sattumaa:)
 
rintapek
20.08.2015 18:13:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

11: Ainahan voi sanoa, ettei ole koskaan kuullut Eilistä, ja mahdolliset yhtäläisyydet ovat sattumaa:)
 
Kyl Beatlesta on käännetty paljonkin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Laulava_syd%C3%A4n_%E2%80%93_The_Beatles
 
Tossahan on se, et milloin originaali Yellow Submarine soi radiossa niin tekijänoikeuslantit kilahtaa Lennon/Maccan tilille ja soittogrameksit Liverpoolin nelikon + muutaman muun äänitteellä soittavan tilille.
 
Mut milloin radiossa soi Keltainen Jäänsärkijä, niin tekijänoikeuslantit kilahtaa Lennon/Macca/Junnu ja soittogrameksit menee äänitteellä soittaville.
 
Ei toi ny periaatteessa ole mitään ydinfysiikkaa.
 
Jos maailma olis mun suunnittelema, niin hyttyset söis porkkanoita.
Janus
20.08.2015 23:31:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

11: Ainahan voi sanoa, ettei ole koskaan kuullut Eilistä, ja mahdolliset yhtäläisyydet ovat sattumaa:)
 
Tietämättömyys ei ole peruste tai oikeutus toimia lain- tai yleisten oikeuskäytäntöjen vastaisesti. Ajankohtainen linkki, aivan eri konteksti, mutta periaate on sama:
 
http://www.iltalehti.fi/autot/2015081920201165_au.shtml
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «