Aihe: Putkivahvistimen standby-kytkimen poisto
1 2
kojones
19.07.2015 02:40:18 (muokattu 19.07.2015 02:40:55)
Pelimonni: Eiköhän se 6,3 volttia, joka pannaan päälle ensin ole pikkusen pienempi, kuin vaikkapa Anodijännite 480 volttia, joka tulee päälle vasta, kun stby kytketään päälle.
 
pikkuhiljaa se anodijännitekin kasvaa, myös dioditasurilla.
 
E: toki putkitasurilla hitaammin.
 
Itse en enää standby-kytkintä käytä.
uusiipe
19.07.2015 22:43:52
kojones: pikkuhiljaa se anodijännitekin kasvaa, myös dioditasurilla. ...
 
Eiköhän se hyökkää täydellä voimalla sillä millisekunnilla, kun virta kytketään.
 
Ennenkuin putket alkaa johtamaan, voi anodijännite olla satakin volttia normaalia korkeampi. Jos suotokonkkien jännitteenkesto on kovin nafti, on standby:n käyttö paikallaan. Mikä olikin tilanne alkuperäisissä vanhoissa Fendereissä.
 
Putkien kestämiseen standby:lla ei ole mitään merkitystä. Katodi alkaa emittoimaan vasta, kun filamentti on saavuttanut tietyn lämpötilan. Onko anodi jännitteellinen ennen sitä, on aivan se ja sama.
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
kojones
19.07.2015 23:15:05
uusiipe: Eiköhän se hyökkää täydellä voimalla sillä millisekunnilla, kun virta kytketään.
 
Ei se hyökkää, konkkien latautumisessa kestää yllättävän kauan ainakin jos muuntaja ei oo kauheen järeä ja suotokonkat on isot. Pienillä suotokonkilla toki nopeammin.
uusiipe
20.07.2015 17:18:35 (muokattu 20.07.2015 17:21:34)
kojones: Ei se hyökkää, konkkien latautumisessa kestää yllättävän kauan ainakin jos muuntaja ei oo kauheen järeä ja suotokonkat on isot. Pienillä suotokonkilla toki nopeammin.
 
Pistä yleismittari kiinni ja kokeile. Ei siinä kauhean montaa millisekuntia mene. Jos on asianmukaiset purkuvastukset paikallaan, niin silloin vähän enemmän. Puhun siis putkivahvistimien suotokonkista eli tavallisimmin 10-50 uF kapasitansseista. Muuntajan virranantokyky toki vaikuttaa paljonkin, kuten totesit.
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
teemu-t-k
21.07.2015 20:37:39 (muokattu 21.07.2015 20:54:01)
tele09: plussana standby switchin kanssa voi tyhjentää konkat sulkemalla vahvistin ensin virtakytkimestä
 
Nää on sellaisia ns. "vaarallisia" kommentteja.
 
Joo. Kyllä, tietynlainen stand by järjestely tosiaan purkaa suotokonkkien varaukset.
 
TIETYNLAINEN TAAS EI TEE NIILLE YHTÄÄN MITÄÄN!
 
Esmes joku Danelectro:n stand by yksinkertaisesti oikosulkee vaiheenkääntäjän lähdöt keskenään. Vahvistin kyllä mykistyy mutta ei tyhjene konkat.
Joku vintage Gibson vahvistin vetää signaalin ihan vaan maihin. Vahvistin kyllä mykistyy mutta ei tyhjene konkat. Blackstar biasoi pääteputket kylmäksi ja mykistää signaalin. Ei taaskaan tyhjene konkat. ENGL "avaa" katodit. Ei tyhjene konkat. Teisco Chackmate sarja kytkee "dummy load:in" kaiuttimen sijaan tai yksinkertaisesti oikosulkee kaiutinkuorman. Ei tyhjene konkat.
 
Eli löytyy aika paljon "stand by" skemoja mitkä eivät toimi ollenkaan kuten vinkin avulias antaja kuvittelee.
 
Ammattimies tietää mistä on kysymys, ja osaa lisäksi testata kytkennän jännitettömyyden asianmukaisesti.
 
Joku toinen taas huonolla säkällä vaan luottaa sokeasti keskustelupalstojen neuvoihin ja ottaa muutamien satojen volttien sähköiskun.
 
Siksi tuo on ns. "vaarallinen" kommentti.
 
Putki Takuulla tykkää lämmetä hieman hehkujännitteellä, ennen kun täydet tulet kytketään.
 
Niin. Tässähän tullaan siihen asian ytimeen eli itse koko myyttiin. Siis: Ne putket mihin kitaravahvistimissa törmäät eivät vaadi mitään esilämmittelyä ja se on aivan se ja sama putken toiminnan ja eliniän kantilta. Mutta jos puhutaan jostain kilovolttien jänniteillä tomivista monien satojen wattien "transmitter" putkista (joihin et kitaravahvistimissa törmää) niin silloin se hehkuttelu on paikallaan. Tästä siis pitkälti myytti, että putket olisivat jotenkin onnellisempia kun niitä hieman lämpää alkuun.
 
Tämä sama nippelitieto voidaan lukea ihan alan raamatustakin, siis siitä "punaisesta kirjasta".
 
Jotenkin vaan tuntuu, että ihan liikaa tämä nykyajan putkivahvistimien suunnittelu ei ole suunnittelua ollenkaan vaan oikeastaan -kopioimista- jopa ilman selkeää tietoa mitä edes kopioidaan saatikka sitten miksi. Jotain susihuonoa standby skemaakin on vaan sumeilematta tyrkytetty meille vuosikymmeniä vaan siksi, että sellainen oli joissakin vahvistimissa joitan kymmeniä vuosia sitten. Samaan syssyyn kopioidaan niistä vahvistimista myös luokattoman väärät speksit sille kytkimelle, joten se hajoilee tasaiseen tahtiin. Sitten ylistetään kun on niin hieno ja tärkeä ominaisuus. MIKSI?
repomies
24.07.2015 00:45:30
Meikäläisen osalta tämä aihe alkaa olla taputeltu, ja standby-kytkin tulikin poistettua käytöstä eilen. Nykyään se toimii ohituksena 100 ohmin vastukselle, joka on tasasuuntaajan perässä.
 
Vielä pitäisi kääntää tuo standby-kytkin 180 astetta ja tehdä dymoprintti tuohon "STANDBY" tekstin päälle, jossa lukee "SAG".
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)