Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Yläsatulauutuutta
1 2
charvette
13.07.2015 17:22:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Löytyykö jo kokemusta: http://www.stewmac.com/Materials_an … 713&utm_medium=email&utm_source=EPA
 
varakeef
13.07.2015 21:04:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

charvette: Löytyykö jo kokemusta: http://www.stewmac.com/Materials_an … 713&utm_medium=email&utm_source=EPA
 
Kätevä sellaiselle, joka ei osaa itse tehdä tai viilata toimivaa satulaa. Ja joka pitää nollanauhasta ajatuksena. Voisin kokeillakin.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
machinehead72
15.07.2015 07:26:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaisitteko valaista mikä tuon nollanauhan idea oikein on?
 
https://soundcloud.com/machinehead72 --> Pohojanmaan räkäsintä röck n rollia!
73nd3r
15.07.2015 08:55:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perinteisiä nollanauhajuttuja:
Jos soittaa paljon avointen kielten sointuja, soundia sanotaan tasalaatuisemmaksi kun myös avoin kieli soi (nolla)nauhalta.
Ja valmistusteknisesti nollanauha voi olla helpompi (= jossain tilanteessa halvempi) nikkaroida kuin normaali satula.
Osittain kyseessä on myös traditio/muotijuttu, nollanauha oli yleinen Keski- ja Pohjois-Euroopan kitaroissa muutama kymmenen vuotta sitten.
 
Ja ikikysymys on, pitääkö nollanauhan olla korkeampi kuin muiden vai samalla tasolla...
 
varakeef
15.07.2015 11:36:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielet saa myös helpommin matalammaksi eli ikäänkuin alimmaksi mahdolliseksi. Vähän kuin olisi kapo ekalla nauhalla. (Ja mielestäni nimenomaan nollanauhan tulee olla saman korkuinen kuin ensimmäisen nauhan. Siis aivan kuten ensimmäinen nauha on samalla tasolla kuin seuraava jne.)
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
73nd3r
15.07.2015 11:58:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Esim. Gretsch taas tekee nollanauhan korkeammaksi kuin muut.
 
Ja toisaalta: jos nollanauha voi olla samalla korkeudella kuin muut nauhat, niin miksi satulaura ei voisi olla...?
 
Ikikysymys ;)
 
varakeef
15.07.2015 14:42:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Ja toisaalta: jos nollanauha voi olla samalla korkeudella kuin muut nauhat, niin miksi satulaura ei voisi olla...?
 
Satulaura voi ja sen pitäisikin olla samalla korkeudella - ainakin teoreettisesti - mutta koska käsipelillä viilailu on epätarkkaa ja koska satula tyypillisesti eroosiolle altista, on sama taso helpompaa toteuttaa nauhalla. Tietysti nauhakin kuluu, varmaankin siksi Gretsch tekee hivenen korkeamman nollanauhan, mutta olisiko ratkaisu käyttää kovempaa nauhamateriaalia. Teräs tulee mieleen, tämä uusi innovaatio näyttää olevan joku tavallista nauhaa kovemmaksi väitettyä hopea-nikkeliseosta.
 
Omat satulaviriyykseni jäävät aina ihan mummokorkeudelle, kun liian syvistä joutuu lisätöihin.
 
Kyllä mää tätä taidan kokeilla.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
73nd3r
16.07.2015 09:55:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gretsch perustelee tuota lisäkorkeutta hiukan epäselvästi ankkuripaikalla: 'Because it is the anchor point for the vibrating length of the strings, the zero fret sits slightly higher than the other frets.' Oletan, että tuossa on viittausta geometriaan eli mitä kauempana nauha on, sitä pienempi on clearance seuraavalla nauhalla.
 
Mutta: molemmilla tavoilla nollanauhoja on tehty (tasan ja pelivaralla), joten hiukan tuo ajatus ontuu.
 
Samasta lähteestä muuten: nollanauhalla saa kielikorkeuden tasaisemmaksi kuin satulaurilla. Taas voi kyseenalaistaakin, satuloissahan yläE:n ura on yleensä matalimmalla ja alaE korkeimmalla, muut nätisti nousevalla linjalla siinä välissä.
 
Ja yksi syy nollanauhan harvinaisuuteen on ollut se kuluminen, mutta suattaaphan tilanne joskus muuttuakin noiden SS (yms.) nauhojen kanssa.
 
Groke
17.07.2015 14:41:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: ...olisiko ratkaisu käyttää kovempaa nauhamateriaalia. Teräs tulee mieleen, tämä uusi innovaatio näyttää olevan joku tavallista nauhaa kovemmaksi väitettyä hopea-nikkeliseosta.
 
Kitaroiden nauhat eivät sisällä hopeaa. Se ylivoimaisesti yleisin nauhamateriaali, eli "nickel silver" nimittäin tarkoittaa metalliseosta, jossa on ainakin kuparia ja nikkeliä. Kitaran nauhoissa ymmärtääkseni varsin yleinen NS 18% tarkoittaa, että nikkeliä on 18 %. Ja hopeaa siis on aina tasan tarkkaan 0 %.
Tarkka seos vaihtelee ja siten myös nauhan kovuuskin. Mutta karu fakta on, että NS ei ole erityisen kova ja kulutuskestävä materiaali. Varsinkaan silloin, kun myös SS-nauhat ovat mukana keskustelussa.
 

 
Ruostumaton teräs (RST, "rosteri"), eli englanniksi Stainless Steel (SS) on nykyisistä nauhamateriaaleista selkeästi se kovin ja kulutuskestävin. Eli nauhat pysyvät paljon kauemmin kunnossa. Lisäksi SS-nauhat sopivat myös niille, joilla on nikkeliallergia. Toisin kuin NS-nauhat.
SS ei siis todellakaan tarkoita ihan vain jotain terästä, vaan juurikin nimenomaan ruostumatonta terästä.
 
Noiden kahden ääripään väliltä löytyy ainakin niitä kullanvärisiä nauhoja, joille on valmistajakohtaisia nimityksiä. Esim. EVO Gold tms. Muistaakseni ainakin Warmoth ilmoittaa nauhoilleen kovuusluvut. Tai ainakin kaikille niille nauhoille, jotka eivät ole perinteistä pehmeämpää metalliseosta (NS).
Ero kovuudessa on nimittäin sen verran suuri SS-nauhojen eduksi. Herää väkisinkin kysymys, että miksi ihmeessä kukaan enää käyttää moisia missään muissa kuin halpiskitaroissa ja leluissa.
 

 

 

 

 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alpakka_%28uushopea%29
* "Alpakka eli uushopea on metalliseos, joka koostuu kuparista, nikkelistä ja usein myös sinkistä. Sitä kutsutaan uushopeaksi, koska se näyttää hopealta niin paljon, ettei alpakkaesineitä voi erottaa hopeaesineistä ulkonäön perusteella."
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruostumaton_ter%C3%A4s
* "Ruostumattomaksi teräkseksi kutsutaan rautaseosta, joka sisältää kromia enemmän kuin 10 prosenttia."
* Esim. yleinen merkintä 18/8 tarkoittaa, että kromia (Cr) on 18 % ja nikkeliä (Ni) 8 %. Huom. nikkeliä siis tosiaankin on, tai siis ainakin joissain seoksissa on. Mutta kuitenkin aina kemiallisesti sellaisessa muodossa, että se ei allergoi, kuten NS-nauhojen sisältämä nikkeli.
 

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel_silver
* "Nickel silver, German silver, Argentan, new silver, nickel brass, albata, alpacca or electrum is a copper alloy with nickel and often zinc. The usual formulation is 60% copper, 20% nickel and 20% zinc."
* "Nickel silver is named for its silvery appearance, but it contains no elemental silver..."
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel
* "...stainless steel, also known as inox steel or inox from French "inoxydable", is a steel alloy with a minimum of 10.5% chromium content by mass."
* " There are over 150 grades of stainless steel, of which fifteen are most commonly used."
 
D'oh!
varakeef
17.07.2015 22:50:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groke: Kitaroiden nauhat eivät sisällä hopeaa...
 
No siit mie en tiiä mitään. Kerroin vain, että tämä valmistaja esittää käyttämänsä nollanauhamateriaalin olevan jotain tavanomaista nauhamateriaalia kovempaa matskua, nickel silver mainittu.
 
The Zero Glide Nut System features a unique nickel silver fret harder than a conventional fret to prevent wear from the strings.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
basisti1971
18.07.2015 08:36:30 (muokattu 19.07.2015 08:13:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
:) kyllä Jenkkipoika keksii.
 
Tuleepa yhdelle nauhalle hintaa...
 
Toisaalta, tokkopa tämänkään markkinapläjäyksen perusteella nollanauhan rakenteellista ylivertaisuutta valtaväestö ymmärtää...
 
Ajatella, kolme-, neljä vuosikymmentä sitten nollanauha oli automaattisesti alimman kastin tunnusmerkki, nykyään nollanauhoihin törmää yleensä vain kalliimman luokan instrumenteissa :D.
 

 

 
Groke: Ero kovuudessa on nimittäin sen verran suuri SS-nauhojen eduksi.
 
Jos kovuus olisi kielisoitinten nauhamateriaalin ainoa valintakriteeri, löytyisi varsin helposti "parempiakin" materiaaleja joista nauhat vääntää.
 

 
Groke: Herää väkisinkin kysymys, että miksi ihmeessä kukaan enää käyttää moisia missään muissa kuin halpiskitaroissa ja leluissa.
 
Samaan hengenvetoon voisi kysyä miksi muissa kuin halpiskitaroissa ja leluissa käytetään valta-materiaalina puuta???
 
Keskitasoa korkeamman laadun/hintaluokan instrumenteissa ekologisesti kestämätöntä, vaikeasti hankittavaa, kallista ja ennenkaikkea auttamattoman epästabiilia ainetta.
 
Komposiitit hoitaisivat homman useampaa kertaluokkaa paremmin.
Kaikilla osa-alueilla.
 

 
Tai miksi yhä tukeudutaan vajaa sata vuotta vanhaan kielten värähtelyn poimimistapaan vaikka "parempia" vaihtoehtoja olisi useampiakin???
 
Piezo on paljon luonnollisempi, "parempi", kuten myös erilaiset matalaimpedanssiset muuntajakytketyt mikit.
 

 

 
Olisikohan kuitenkin niin ettei noin neljän vuosikymmenenkään markkinoillaolon aikana mikään noista em. vaihtoehdoista ole vakuttanut käyttäjäkuntaa vanhojen tapojen huonoudesta?
 
EDIT: Traditionaalisista vaihtoehdoista ja toimintatavoista poikkeavia ratkaisuja kun näkee massatuotantoinstrumenteissa aniharvoin.
 
Putiikkipuolella sitäkin enemmän.
Onneksi edes siellä, jos multa kysytään :).
 
T:Samuli
 
Murgo
19.07.2015 08:50:03 (muokattu 19.07.2015 08:50:19)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Työstämisen helppous lienee suuri syy pehmeiden nauhamateriaalien käyttöön, ruostumaton teräs on aika kovaa viilattavaa ja hiottavaa.
 
Toki myös perinnesyyt, osa porukkaa uskoo vakaasti että vain "oikeilla" materiaaleilla tulee oikea soundi vaikkakin ne perinteiset materiaalit lienee aikanaan valittu lähinnä saatavuuden ja työstettävyyden perusteella.
 
Silloin kun kielisoittimien "standardit" on asetettu ei ole ollut olemassa komposiitteja tai ruostumatonta terästä. Lisäksi työkalut ovat olleet käsikäyttöisiä joten kovin kovia materiaaleja ei ole haluttu tarkoissa osisa käyttää.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Luthier
19.07.2015 17:58:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Esim. Gretsch taas tekee nollanauhan korkeammaksi kuin muut.
 
Ja toisaalta: jos nollanauha voi olla samalla korkeudella kuin muut nauhat, niin miksi satulaura ei voisi olla...?
 
Ikikysymys ;)

 
Ehkä nollanauha toimii hyvin teräskielisissä kitaroissa mutta nylonkielisissä kitaroissa se on hankala jos halutaan tarkka intonaatio. Yläsatulan korkeus on paras silloin kun jokainen kieli on mahdollisimman matalalla kuitenkin niin että särinöitä ei soittaessa tule.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että kielten urat ovat eri korkeuksilla. Joissakin kitaroissa kannen voimakkain resonanssi on lähellä vapaan G- kielen taajuutta jolloin G- kieli särähtää herkästi vapaana soitettaessa ja sen satulaura täytyy tehdä muita korkeammaksi. 1. ja 2. kieli voi taas olla hyvin matalalla. 6. kieli täytyy myös joskus olla hieman muita korkeammalla.
Puhtaamman soinnin aikaansaamiseksi myös etäisyys yläsatulasta ensimmäiselle nauhalle täytyy olla eri pituinen eri kielillä. Esim G- kielellä etäisyyttä on lyhennettävä n.1 mm verrattuna laskettuun etäisyyteen ja 1. kielellä lyhennys on n. 0.3 mm.
Yläsatulan on myös syytä olla hieman muiden nauhojen tasoa korkeammalla ettei kielen yäsatulanpuoleinen osa ala säristä nauhoja vasten. Jos nollanauha on muiden nauhojen kanssa samalla tasolla niin em. särinää syntyy.
 
Edellämainittujen kompensaatioiden tekeminen nollanauhan avulla on mahdotonta tai ainakin tosi vaikeaa.
 
73nd3r
19.07.2015 19:08:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kompensoituun satulaan ei nollanauhalla helposti pääse - mutta onhan kompensointi tavallisissakin satuloissa harvinainen.
 
Satulaurien korkeuksien suhteen tuossa selityksessä on se onkelma, että jos leikitään 1. nauhan olevan nollanauha (capolla) niin kitara pelaa ihan niin kuin pitääkin...
 
Luthier
19.07.2015 23:34:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Kompensoituun satulaan ei nollanauhalla helposti pääse - mutta onhan kompensointi tavallisissakin satuloissa harvinainen.
 
Satulaurien korkeuksien suhteen tuossa selityksessä on se onkelma, että jos leikitään 1. nauhan olevan nollanauha (capolla) niin kitara pelaa ihan niin kuin pitääkin...

 
Yläsatulan kielikohtainen kompensointi on tosiaan aika harvinaista.
Kokemukseni perusteella sanoisin että klassisissa kitaroissa on satuloiden ja nauhanpaikkojen mitoituksissa aika usein epätarkkuutta. Tehdaskitaroissa nauhat ovat yleensä kohdallaan mutta talla ja yläsatula kaipaavat säätöä. Ns. käsintehdyissä kitaroissa on mielestäni turhan paljon virheitä. Useissa 7000 - 10 000 € hintaisissakin on ollut talla 2-3 mm verran väärässä paikassa. Myös nauhoituksissa voi olla isoja virheitä. Tosin kitaristit eivät aina virheitä huomaakaan. Erään kansainvälisesti tunnetun kitaristinkin kalliissa kitarassa nauha oli yli 2 mm väärässä paikassa. Ei kaveri ollut sitä huomannut vaikka oli jo monta vuotta sillä kitaralla soittanut, enkä minäkään siitä hänelle mitään kertonut . Olisi tullut hänelle vain paha mieli. Se nauhavirhe näkyy hänen lehtikuvissa ja youtube videoissakin kun vähän tarkemmin katsoo.
Capo toimii varmaan eka nauhalla ihan hyvin mutta capon ollessa esim 5:llä nauhalla saattaa tulla kielen alkupätkän särinää jos nollanauha ei ole yhtään muita nauhoja korkeammalla.
Monesti olen joutunut korottamaan korottamaan yläsatulaa tämän särinän takia.
 
73nd3r
20.07.2015 10:45:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

OK, nyt alan ymmärtää.
Tarkoittanet, että satula/nollanauha hieman muita nauhoja korkeampana estää takapuolen pärinöitä (pun intended), eli särinää otekohdan satulapuolella. Sopii geometriaan.
 
kojones
20.07.2015 10:54:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nollanauhastahan tulee hieman muita nauhoja korkeampi automaattisesti kielten vedon myötä.
 
73nd3r
20.07.2015 11:25:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vain jos kaulassa on reliefiä :-)
 
Kefiiri
20.07.2015 13:15:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kojones: Nollanauhastahan tulee hieman muita nauhoja korkeampi automaattisesti kielten vedon myötä.
 
Jos kielten vedon tuottama relief huomioidaan, nauhat ovat järjestään toisiaan korkeammalla tai matalammalla tarkastelukohdasta riippuen...
 
En ole musiikin asiantuntija.
kojones
20.07.2015 13:29:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Jos kielten vedon tuottama relief huomioidaan, nauhat ovat järjestään toisiaan korkeammalla tai matalammalla tarkastelukohdasta riippuen...
 
Nimenomaan näin. Kaularaudan vaikutusaluekaan ei tonne satulan tienoille yllä, joten jos ei ihan valtavan jäykkä kaula ole niin kyllähän sinne pieni relief ilmestyy.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «