Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millaisen kitarakaulan jäykkäsormisen kannattaa hankkia Teleen..
1 2
Luuviulu
04.07.2015 16:42:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

..ja Stratoon??
 
Molempia löytyy aika monta kappaletta, mutta vaikka kuinka venyttelen sormiani, niin eipä siinä juurikaan sormet montaa milliä leveyttä lisää anna. Joten, ajattelin vaan, että jos nyt yleensäkään niin voi tehdä, että hankkii noihin kaulat, joissa on lyhyemmät kaulavälit kaulassa, niin mikäs se ois sellaisen kitaran kaulan merkki ja malli??
 
Ystäväni, jolla on taipuisat sormet saa varmaankin 2 kokonaista nauhaväliä enemmän samal kepil tost`noin vaan otetuks, kun sit taas mun pitää niihin hänen ihme-sointuihinsa päästäkseni asettaa jokainen sormeni erikseen, pääasiassa pikkusormi ja nimetön ja kyllä keskisormeakin hiukan joutuu erikoissoinnuissa asettelee toisen käden avulla paikalleen ja sit kun ne on paikal, niin ei ne edes soi kunnolla, kun ottavat toisiin kieliin kiinni..
 
Olen lähes lähes 20v soitellut, mutta vast nyt viime aikoina olen innostunut noista ihan ihmeellisistä soinnuista, joissa suunnilleen jokainen sormi on kokonaan eri nauhavälityksel ja ne tuntuu aivan mahdottomilta mulle, mutta ystäväni ottaa ne tost`noin vaan, mut hänel on kyl hiukan pidemmät sormet, ei kuitenkaan paljoa. -Yksinkertaisinta ois, jos ois joku koloon täysin sopiva kaula, jonka noihin vois vaihtaa??
 
-Kiitos jo etukäteen vastauksista! :)
 
rainmaker
04.07.2015 17:22:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuota... Ne nauhojen sijainnit ovat stratossa ja telessä käytetyn skaalan takia ne mitkä ovat. Jos laitat noihin kitaroihisi kaulan, jossa nauhavälit on lyhyemmät, pitää tallan paikkaa myös katsoa uudestaan. Muuten soivat äänet ovat mitä sattuu.
 
Helpommalla pääset, kun vaan venyttelet niitä sormia. Tai vaihdat kokonaan lyhyempiskaalaiseen soittimeen.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
luppa
04.07.2015 19:16:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luuviulu: jos nyt yleensäkään niin voi tehdä, että hankkii noihin kaulat, joissa on lyhyemmät kaulavälit kaulassa, niin mikäs se ois sellaisen kitaran kaulan merkki ja malli??
 
-Yksinkertaisinta ois, jos ois joku koloon täysin sopiva kaula, jonka noihin vois vaihtaa??

 
Meinaat ilmeisesti lyhyemmillä kaulaväleillä lyhyempää skaalaa (mensuuria)?
 
Rainmaker: Jos laitat noihin kitaroihisi kaulan, jossa nauhavälit on lyhyemmät, pitää tallan paikkaa myös katsoa uudestaan. Muuten soivat äänet ovat mitä sattuu.
 
Tämä pitää paikkansa jos lyö vaikka telen runkoon kummemmin miettimättä mustangin kaulan, mutta ainakin Warmoth valmistaa tämmöisiä conversion-kauloja:
 
http://www.warmoth.com/Guitar/Necks/Tele_ConversionNeck.aspx
 
ja samat stratolle. Tuo kaula lyhentää skaalaa siis mm. Gibsoneista tutumpaan 24,75" mittaan. Vaihtoehtona voi olla vaikka suomalainen soitinrakentaja, osaa varmasti laskea nauhanpaikat kohdilleen niin että kitaran runkoon ei tarvitse muita modauksia tehdä, ja vaikka lyhyemmälläkin skaalalla. Ellei halua jopa itse askarrella.
 
basisti1971
04.07.2015 19:36:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Edellyttäen että tuo yllä arvattu lyhyempi mensuuri on toiveena, ääni jäsen luppan ehdotuksille.
 
Jos nivelet ovat oikeasti niin jäykät ettei "Fender" skaalalla hämähämähäkkisoinnut taitu, ei kyllä varmaan kovin helposti hituruikkusen lyhyemmälläkään.
 

 
Oletko koittanut skaalan lyhentämistä capolla?
Tuttua kaikille basisteille jotka pähkäilevät ostaisko vaiko eikö jonkun basson jota ei saa kuin lyhytskaalaisena ja haluavat testata tuntumaa.
 
.12 tai .13 setillä luulisi saavan parin nauhavälinkin testin helposti suoritetuksi jos normisetti on .09 luokkaa.
Tai, jos ei tarvitse perus-sävellajissa soitella, ei tietty tarvitse kieliä muuttaa testatessa lainkaan.
 
Kovasti jos joutuu skaalaa lyhentelemään, saattaa lopullisessa kuosissaan kielien saatavuus muuttua hivenen haastavaksi joten testaamalla selvinnee mikä riittää ja mitä täytyy olla valmis tekemään jotta haluttuun päämäärään päästään.
 
T:Samuli
 
tele09
04.07.2015 23:01:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tarviit lyhyellä skaalalla olevan niin warmoth myy "conversion" kauloja, eli gibson skaalalla. Lyhyt- ja jäykkäsormisille hyvä ja monta profiilia, nauhaa ym saatavilla. valmiita kauloja löytyy niiden "outlet" osastolta
 
rainmaker
05.07.2015 01:09:31 (muokattu 05.07.2015 01:12:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos nivelet ovat oikeasti niin jäykät ettei "Fender" skaalalla hämähämähäkkisoinnut taitu, ei kyllä varmaan kovin helposti hituruikkusen lyhyemmälläkään.
 
Niin, Fenderin 25,5 tuuman (647,7mm) ja noiden conversion neckien Gibsonin suosiman 24,75 tuuman (628,65 mm) skaalan välillä eroa on koko matkalla 0,75 tuumaa, eli 19,05 mm. Tämä tarkoittaa sitä, että välimatka esim. satulasta 5. nauhalle on Fenderin kauloissa pyöreästi 4,8 mm pidempi Gibsoniin verrattuna.
 
Jokainen voi tehdä omat tulkintansa onko ko. ero ratkaiseva soitujen soittamisen kannalta... :)
 
edit: aloittajalle kysymyksenä ihan mielenkiinnosta, voisitko laittaa esimerkkejä soinnuista, joiden soitto Fenderin kaulalla tuntuu hankalalta?
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
varakeef
06.07.2015 00:07:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rainmaker: ....skaalan välillä eroa on koko matkalla 0,75 tuumaa...
 
eli noin ensimmäisen nauhavälin verran. Siispä kapo ensimmäiselle nauhalle ja testailemaan helpottaako ratkaisevasti.
 
Jossain muistelen nähneeni konversiokauloja 24 tuumaiseenkin saakka. Se taitaa vastata jo kakkosnauhalla olevaa kapoa verrattuna 25.5 tuumaiseen.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Luuviulu
06.07.2015 13:48:37 (muokattu 06.07.2015 13:51:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No vaikkapa sointu D#m9+7 on on aivan mahdoton soittaa mun sormillani. -Ja on niitä monia muitakin. Mutta mun ystäväni ottaa ne tostanoin vaan. Se tosin onkin järjettömän hyvä kitaristi. Clayskin -nimises bändis soittaa. Biisit on sen säveltämiä. Vaikka kuinka venytän ja venytän ni ei vaan onnistu. Tonkin soinnun haluaisin osata saada, mutta aikamoinen seinä on vastassa. Kun ei pysty, niin ei pysty. Siks ajattelin jotain pienempää kaulaa.
 
tele09
06.07.2015 23:18:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luuviulu: No vaikkapa sointu D#m9+7 on on aivan mahdoton soittaa mun sormillani. -Ja on niitä monia muitakin. Mutta mun ystäväni ottaa ne tostanoin vaan. Se tosin onkin järjettömän hyvä kitaristi. Clayskin -nimises bändis soittaa. Biisit on sen säveltämiä. Vaikka kuinka venytän ja venytän ni ei vaan onnistu. Tonkin soinnun haluaisin osata saada, mutta aikamoinen seinä on vastassa. Kun ei pysty, niin ei pysty. Siks ajattelin jotain pienempää kaulaa.
 
Ajattele positiivisesti, moni ei edes tiedä miten tuo sointu soitetaan tai mitä nuo numerot tarkoittavat, ja aina sille löytyy jokin helppo vastike
 
Luuviulu
06.07.2015 23:23:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En mäkään tiä mitä toi sointu tarkoittaa. katoin vaan 1000sointua sisältäväst kirjastani esimerkin johon en pysty, kun kokeilin. Tarkoituksena on oppia kaikki kirjan soinnut, vaikka väkisin, periks ei anneteta! :D :D
 
rainmaker
07.07.2015 00:06:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luuviulu: No vaikkapa sointu D#m9+7 on on aivan mahdoton soittaa mun sormillani. -Ja on niitä monia muitakin.
 
Nuo soinnuthan voi soittaa monella eri tavalla. Ite oon opetellut näille erikoissoinnuille tyypeittäin pari eri sormitusta, jota sitte tilanteen mukaan voi soveltaa. Jos johonkin otteeseen ei sormet taivu, niin treenaa helpomman version. Kunhan soinnun äänet tulee mukaan. Tossa sun esimerkkisoinnussa pitäs siis soittaa D#m:n sävelet D#,F# ja A# ja niitten päälle vielä 9. sävel eli F ja +7, eli maj7 eli D. Nyt sitten vähän voi, ja pitääkin, fuskata: kaikkia ääniä ei oo pakko soittaa, varsinkaan bändikontekstissa. Soinnun luonne useimmiten pysyy melko samana, vaikka pohjasävelen (D#) tai kvintin (A#) jättääkin soinnusta pois. Kunhan siellä jompi kumpi on pienen terssin kaverina. Esim. tuonkin esimerkkinä mainitsemasi soinnun voi soittaa esim:
 
e|-1- (F)
H|-3- (D)
G|-3- (A#)
D|-4- (F#)
A|-x-
E|-x-
 
tai barrella 6. välistä
 
e|-6- (A#)
H|-6- (F)
G|-7- (D)
D|-8- (A#)
A|-9- (F#)
E|-x-
 
tai sitten haasteellisemmalla tavalla, jos haluaa pohjasävelen mukaan.
 
e|-x-
H|-6- (F)
G|-7- (D)
D|-4- (F#)
A|-6- (D#)
E|-x-
 
Mitä ylemmäs otelautaa mennään, niin sitä lyhyemmiksihän ne nauhavälit käyvät. Mut testaa ihmeessä tuota aikasemmin ehdotettua capo 1. väliin -kikkaa, niin saat vähän tuntumaa irtooko soinnut helpommin.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
Luuviulu
07.07.2015 00:15:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Voin ostaa kokonaan uuden kitaran, joka sopeis pienisormiselle kitaristille, vaikka pää-asiassa Fenderien ja Gibsonien kans soittelenkin, jos nyt yleensäkään sähkiksel soitan, kun akustineen on enemmän mun juttu. Mitä niis pitäis ottaa huomioon? Satulan leveys vai? Vaikuttaako kaulan paksuus (niinkuin kuvittelisin) soinnun ottoon? En ole koskaan miettinyt näitä. Vaikka keppejä onkin aikamoinen määrä, niin silti soittelen pääasias max 5 eri kitaral. Paitsi että nyt sitten tulee toi kuudes. Saa ehdottaa vaikka hevikeppejäkin, ei mitään väliä musatyylil, kunhan vaan sopii lyhytnäppisen käteen! :)
 
Saa ehdottaa ihan mitä vain keppejä, kunhan on ovh alle 1000e, ni kait sellasia on Muusikoiden.Netti pullollaan halvalla käytettynä...? :)
 
Luuviulu
07.07.2015 00:23:15 (muokattu 07.07.2015 00:23:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voin kokeilla Capoakin, mut ostan kokonaan uuden lyhytnäppisel sopivan kitaran silti. Mahtaiskohan Fenderil tai Gibsonil olla lyhytnäppisel kaikki jutut huomioonottavaa keppiä? Saa toki olla muukin merkki! :)
 
-Ja kiitos valaistuksesta miten voi soittaa eri taval eri soinnut, mut mä päätin opetella tän kirjan kaikki soinnut ja sen minkä päätän, ni teen, menköön vaikka loppuikä, mut lyhytnäppisel sopival kitaral, heh :) :)
 
basisti1971
07.07.2015 10:18:14 (muokattu 07.07.2015 12:18:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Selvyyden vuoksi uudelleen tuo jäljempänä olevan kommentin kohde...
 
rainmaker: ...skaalan välillä eroa on koko matkalla 0,75 tuumaa, eli 19,05 mm.
 

 
varakeef: eli noin ensimmäisen nauhavälin verran.
 
No ei ihan :).
 
Ko. väli ~19mm löytyy tuolta 12 nauhan hujakoilta kitaraskaaloista puhuessa.
 

 
Jos nauhavälit syystä tai toisesta pähkäilyttävät, eikä jaksa itse laskeskella, esim tuolta...
 
https://www.stewmac.com/FretCalculator
 
...löytyy apuja.
 
Tuohon kun pyörittelee skaaloja -vaikka sitten tiettyyn nauhaväliin tetyllä kohtaa päästäkseen- huomaa suhteellisen pian ettei skaalan rajukaan pienennys tuone apua jos sormet ei yksinkertaisesti taivu.
 
Ennen maniska-skaaloihin pääsyä kun erot ovat millejä tai niiden osia.
 
Equal Temperament fysiikka ja geometria nyt vaan menee noin kun soivaa pituutta jaetaan alkupäästä (sormin).
 

 
Luuviulu: -Voin ostaa kokonaan uuden kitaran, joka sopeis pienisormiselle kitaristille, vaikka pää-asiassa Fenderien ja Gibsonien kans soittelenkin, jos nyt yleensäkään sähkiksel soitan, kun akustineen on enemmän mun juttu.
 
Saa ehdottaa ihan mitä vain keppejä, kunhan on ovh alle 1000e, ni kait sellasia on Muusikoiden.Netti pullollaan halvalla käytettynä...? :)

 

 
Uuden kitaran (/kaulan) ostoksi menee joka tapauksessa, ellet itse kaulaa rakenna.
 
Jonkin verran on maailmalla näkynyt myös ratkaisuita (lähinnä tosin bassopuolella), joissa satula on siirretty 1, 2 tai 3-nauhalle.
 
Jotkut tykkää, omaan silmään hivenen hassun näköinen.
 
Helppoa tehdä, kun käyttää otelaudan uraan tulevaa satulaa.
Vielä helpompaa jos jättää mieleisen nauhan nollanauhaksi.
 
Headless ratkaisu on myös varteenotettava, joskin kallis ja HW-rajoitteinen, konversiovaihtoehto skaalan lyhennyksessä.
 

 

 
Ainoat tehdastekoiset laajempaa levikkiä nauttineet lyhytskaalaiset näiden nykyaikaisten lasten minikitaroiden lisäksi olivat tietääkseni 3/4 LP Speciaalit ja Melody Makerit.
Noiden 22 3/4 (~578mm) skaalakaan ei tosin tuo kuin 17.56mm apuja satulasta viidennelle nauhalle 648 skaalaan verrattuna.
 

 
Tuo ehdottamani Capo on ensalkuun vain ja ainoastaan visualisointia helpottamaan.
Kun mieluinen skaala on löytynyt, voi sitten capon avustamana alkaa jöpäköittämään kieliä em. skaalalla normivireeseen päästäkseen.
 
Capon kanssa voit myös liikkeessä testata kaulaprofiileita helpommin.
 
Jos soinnussa ei ole avoimia kieliä mukana, voit tietysti demota soittotuntumaa ilman capoakin mielin määrin positiota siirtämällä, ylös tai alas.
 

 
Tehdastekoisena suoraan hyllystä, saati sitten mnet-torilta, et luultavasti tule kitaraasi saamaan, joten itse tekeminen tai teettäminen lienee edessä.
 
Tonnin budjetti on kuitenkin siinä mielessä kiitollinen että kummatkin vaihtoehdot ovat mahdollisia, toisin kun huomattaasti yleisemmässä satasen budjetissa, joka siististi tehtynä sulkee pois kumpaisenkin ;).
 
T:Samuli
 
mhelin
07.07.2015 10:29:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin jos 24" (610) skaala riittää niin Fenderiltä toki löytyy esim.Jaguar,Mustang ja Modern Player Short Scale Telecaster & Stratocaster mallit. Jaguar kylläkin useimmin yli tuon tonnin hinnaltaan.
 
Kiksaus
07.07.2015 14:41:50 (muokattu 07.07.2015 14:46:06)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen paininut pienten käsien kanssa ja tulin siihen tulokseen, että myös satulan leveydellä ja kaulan sopivalla paksuudella on suuri merkitys. Mulla on Warmothin superstrato 24,75" skaalalla (Conversion neck), standard thin(modern-C) profiililla ja 43mm satulan leveydellä. Satula/kaula saisi olla hieman kapeampi, niin sitten olisi el perfecto.
 
Suosittelen kokeilemaan Warmothin 24,75"kaulaa, jos sulta kerran stratoja löytyy.
 
Melodista metallia/rokkia osoitteesta https://www.facebook.com/endallelegance
JoKo
07.07.2015 15:37:39 (muokattu 07.07.2015 15:38:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos lyhentää skaalaa ja siirtää tallaa niin silloin kitaran mikkien paikat ovat eri kohdassa suhteessa kielen pituuteen. Ne mikit ovat niillä paikoillaan ihan syystä (huiluäänten kohdalla). Jos se mikin paikka menee sen huiluäänipisteen ohi niin soundi ei ole yhtä vahva. Tämä tuli huomattua kun etsin optimaalista paikkaa DeArmond Rhythm Chief mikille joka on sellaisen tallassa kiinni olevan tikun päässä killuva mikki jota voi siirrellä.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic
 
PIM
08.07.2015 11:03:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Jos lyhentää skaalaa ja siirtää tallaa niin silloin kitaran mikkien paikat ovat eri kohdassa suhteessa kielen pituuteen. Ne mikit ovat niillä paikoillaan ihan syystä (huiluäänten kohdalla). Jos se mikin paikka menee sen huiluäänipisteen ohi niin soundi ei ole yhtä vahva. Tämä tuli huomattua kun etsin optimaalista paikkaa DeArmond Rhythm Chief mikille joka on sellaisen tallassa kiinni olevan tikun päässä killuva mikki jota voi siirrellä.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic

 
Entäs jos ei soita pelkästään vapailla kielillä?
 
Kamaahan on sopivasti, tilaa vaan liian vähän.
varakeef
08.07.2015 11:19:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: Entäs jos ei soita pelkästään vapailla kielillä?
 
Hyvä havainto.
 
On sitä paitsi lukuisia aivan hyvin soivia kitaroita, joissa mikit eivät noille solmukohdille osu. Tai ehkä joltain kohdalta vaikkapa straton tai telen tiltattu mikki jollekin kerrannaiselle osuukin.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
basisti1971
08.07.2015 13:50:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
PIM: Entäs jos ei soita pelkästään vapailla kielillä?
 
:D
 
Yritin pidempäänkin miettiä miten asian ilmaisisin, kiitos kun ehätit ensin.
 

 
Magneettimikrofonien "Sweet Spot"eista on väännetty peistä iät ja ajat, ja vaikka argumentteja puolesta ja vastaan on todisteltu ihan fysikaalisilla tutkimuksillakin, ei vieläkään olla yhtään lähempänä universaalia totuutta.
 
Ja tokkopa koskaan ollaankaan, kovasti kun on subjektiivinen tuo lopputulos, ja muuttujien korkeasta määrästä johtuen on kovin hankalasti simuloitavissa.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «