Aihe: Symbaalit
1 2 3 4 513 14 15 16 17
Outkast
29.05.2004 14:53:14 (muokattu 29.05.2004 19:07:09)
No voeha vitalis. Pasisti ja teki pelti FAQ:in ny o kyllä maailma sekasi. Ei vaan. Hieno homma että olet jaksanut nähdä vaivaa.
 
*clap,clap*
 
Käsintaotuista pelleistä sen verran, että...
Käsintaottuja sarjoja kuten Sabian HandHammered, Paiste Signature, Meinl Byzance ja Bosphoruksen kaikki sarjat. Näissä on otettava huomioon se, että jokainen pelti on yksilö. Päällisin puolin symbaalit ovat huolella tehtyjä, mutta joukkoon mahtuu huonojakin yksilöitä. Tosin nykyään tiukan laatuvalvonnan tuloksena näin ei usein ole.
 
Käsin taottua peltiä ostettaessa on yksilöllisyys otettava huomiion. Kaksi samanlaista peltiä voivat erota toisistaan huomattavastikkin. Joten näiden peltejen ostossa kannattaa olla huolellinen ja kokeilla ajan kanssa.
 
Etuna näissä on se, että esim törmäsin tässä taannoin Bosphoruksen masters sarjan 22" rideen josta löytyi ainakin kolme "erilaista" soundia.
Eripuolilta peltiä siis.
MoonDog
29.05.2004 18:02:34
Hyvä homma, eipä tuohon keksi muuta lisättävää kuin ehkäpä seuraava:
 
Symbaalin testaus:
- Lyö sitä peltiä! Eli soita sitä liikkeessä/missä ikinä sitä kokeiletkaan samalla tavalla kuin soittaisit sitä omassa setissäsi. Ei ole kiva huomata, että liikkeessä hiljaa hissuttelun tuloksena on päädytty hyväsoundiseen peltiin, joka menee oman setin muihin pelteihin verrattuna jo keskimääräisellä äänenvoimakkuudella aivan tukkoon.
- Naputtele symbaalia eri kohtiin ja kuunele millaisia ääniä saat siitä aikaiseksi. Tämä on tärkeää, jos haluat mahdollisimman monikäyttöisiä lautasia, koska voit jo symbaalia testatessa päätellä millaisiin juttuihin symbaali sopii ja millaisiin ei.
- Kysy vielä vaikkapa myyjää tai kaveriasi soittamaan symbaalia samalla, kun itse kuuntelet hieman kauempaa. Tämä on tärkeää silloin, kun haetaan esimerkiksi nauhoitukseen tai live-performanssiin sopivaa kattausta, kun yleensä lautaset soivat itselle melko eri tavoin kuin yleisölle. Yleensähän tietysti itselle soiva lautanen soi hyvin myös yleisölle, mutta kyllähän niistäkin eroja löytyy.
Shit just doesn't happen, it takes effort.
Paas
29.05.2004 18:47:10
Vielä lisäys symbaalien ostamista/valintaa ajatellen:
 
Kun symbaalia liikkeessä testaa kannattaa ottaa huomioon että se symbaali ei kuulosta kotona samalta kuin liikkeessä.
Tämä johtuu siitä että se tila/huone jossa symbaalia soitetaan vaikuttaa melko paljon siihen miltä pelti kuulostaa korvissamme. Hyvä esimerkki tästä on Levytukun testihuone.
Se on melko pieni ja kovalla kädellä dempattu huone. Itse olen monta kertaa kokenut tuon homman. Ensin tulee liikkeessä testattua ja todettua että tässä pellissä on se soundi jota haen. Sitten saavutaan pellin kanssa kotiin ja ruvetaan innostuneesti testaamaan/soittamaan ja huomataan että ei sen nyt ihan tältä pitänyt kuulostaa. Tuo on vaan sellainen seikka joka kannattaa ottaa huomioon. Soittakaa sitä peltiä vaikka testihuoneen ulkopuolella ja vertailkaa sitä eroa.
The Mullet: Hairstyle of the Gods http://www.mulletsgalore.com/
Jeltz
29.05.2004 20:52:57 (muokattu 03.07.2004 12:09:10)
Hieno FAQ
Pulp
Niskamies
30.05.2004 11:17:36
No, olisko ainesta FAQ:ksi?
Pitää syödä paljon että jaksaa kantaa vahvareita.
Alpha
30.05.2004 11:41:46
No, olisko ainesta FAQ:ksi?
 
Kyllähän tuosta on. Varoituksen annoin...
 
Mikäs se sellanen pelti/symbaali on, jossa kaks lättyä lyöty päällekkäin? Kerran sellaista testasin rockin työkalunäyttelyssä...vähän niinku pikku China...soundi oli jotain "KOSH"...
Niskamies
30.05.2004 11:50:26
Kyllähän tuosta on. Varoituksen annoin...
 
Mikäs se sellanen pelti/symbaali on, jossa kaks lättyä lyöty päällekkäin? Kerran sellaista testasin rockin työkalunäyttelyssä...vähän niinku pikku China...soundi oli jotain "KOSH"...

 
Tällästäkö tarkoitat:
http://www.onlinerock.com/mf_store/ … ike_Portnoy_Max_Stax_Set_441349.htm
 
Mike Portnoyn Max Stax.
Pitää syödä paljon että jaksaa kantaa vahvareita.
Alpha
30.05.2004 11:58:07
Tällästäkö tarkoitat:
http://www.onlinerock.com/mf_store/ … ike_Portnoy_Max_Stax_Set_441349.htm
 
Mike Portnoyn Max Stax.

 
Juu tommonen. Filleissä tomien joukkoon kaks tuommosta kuulostaa melko härskiltä.
 
Snaren kanssa yhtä aikaa on kanssa hieno...
Tangled**
30.05.2004 13:44:37
Kiittämään täytyy kyllä munkin käydä.
 
Hyvä kirjoitus, asiaa oli! Auttaa varmasti montaa symbaaliasioita miettiessä.
 
-Tack-
Kaikki on kusipäitä, kunnes toisin todistetaan. -Frank Zappa- (ja mä olen parhaillani kehittelemässä tuota todistusta)
JeeVes
30.05.2004 14:30:30
Kiitos vaan mr. Niskanen.
Aika on rahaa, eikä minulla ole kumpaakaan.
jazzmies
30.05.2004 22:22:16
Katkelma musiikkitieteen proseminaarityöstäni: Kuvat ja lähdeluettelo eivät ole liitteenä
 
3.1.3. Symbaalit
 
Symbaalit ovat ”itsestään soivia” lyömäsoittimia eli idiofoneja, joiden keskellä on kohollaan oleva rei’itetty kupu tai sen profiilissa on erotettavissa rei’itetty kohouma. On olemassa myös tasaisia metallilevyjä, crotales (kuva 14), jotka myös luokitellaan symbaaleiksi (Blades & Holland 2003d). Symbaalit, paitsi crotalesit, eivät tuota tavallisesti tarkasti määriteltävää sävelkorkeutta. Symbaalin muoto, koko ja kuvun muoto vaihtelevat laajalti tyypin ja mallin mukaan. Symbaaleja voidaan soittaa pareittain iskemällä niitä yhteen, yksittäin soittamalla kapulalla tai pareittain käyttämällä pedaalia. Symbaalit valmistetaan yleensä pronssiseoksesta, jossa on noin 80 % kuparia ja 20 % tinaa (Blades & Holland 2003c). Nykyisin symbaaleita on montaa eri kokoa, mutta antiikin aikana symbaalit ovat tiettävästi olleet huomattavasti pienempiä. Hienoimmat symbaalit ovat valettuja, valssattuja, käsin taottuja ja koneella sorvattuja. (Blades & Holland 2003d.)
 
Symbaali(t) on ikivanha soitin, jopa 4000 vuotta vanha (kuva 15; Blades & Holland 2003e). Aluksi symbaaleja käytettiin rituaaleissa ja tansseissa (Vienna Symphonic Library GmbH 2002c). Symbaalien uskottiin myös omaavan huomattavia voimia. Symbaaleja on soitettu pitäen niitä välillä vertikaalisesti ja välillä horisontaalisesti. Eurooppaan, ensimmäiseksi antiikin Kreikkaan, symbaalit tulivat pieninä pronssisina versioina. (Blades & Holland 2003e.) Kaukoidässä on vanhoja musiikkikulttuureja, joissa käytetään myös runsaasti erilaisia symbaaleja, gongeja ja metallofoneja.
 
Kiinaan symbaalit näyttävät tulleen Keski-Aasiasta 200- tai 300-luvulla. Oletettavasti kiinalaiset symbaalit ovat muuttuneet hyvin vähän viimeisen vuosituhannen aikana. Symbaalit valmistetaan xiangtong-seoksesta, joka on myös pronssia. Niitä on kahta tyyppiä: Kiinassa tavallisempi on pienikokoinen bo (kuva 16), jonka kupu käsittää noin puolet sen halkaisijasta sekä länsimaisissa rumpuseteissä yleistynyt nao (kuva 17), joka on ohut ja jonka laidat on käännetty ylös. Sitä pidetään kiinni sen kulmikkaasta kuvusta. Nykyajan Kiinassa symbaalit liittyvät oopperaperinteeseen sekä seremoniallisiin käyttötarkoituksiin. (Thrasher 2003.)
 
Turkkilaiset janitsaarit alkoivat käyttää symbaaleja viimeistään 1300-luvun lopulla ja 1600-luvun lopulla niitä kaupiteltiin jo Euroopassa. Eurooppalaisessa orkesterimusiikissa alettiin käyttää yksittäisiä symbaaleja telineeseen asetettuna tavalla, joka omaksuttiin myös rumpusettiin. (Blades & Holland 2003f.) Yhdysvalloissa marssibassorummun vanteeseen kiinnitetty symbaali oli turkkilaistyyppinen ja pieni, noin kaksitoistatuumainen (kuva 13).
 
3.3.3. Kiinalainen ja turkkilainen symbaali
 
Varhaisimmissa rumpuseteissä yleisesti käytetty symbaali oli ns. zinger, joka kiinnitettiin bassorummun vanteeseen ja sitä löi bassorummun pedaalin nuijavarteen kiinnitetty iskin joka kerta, kun pedaalia polkaistiin (kuva 21). Zingerin symbaali oli turkkilainen, yleensä halkaisijaltaan alle 36 senttimetriä. Zinger oli suosittu aikavälillä 1900–1920. (Brown 2003b.)
 
Pian vuosisadan vaihtumisen jälkeen rumpusettiin oli tavallista lisätä symbaaleja bassorummun vanteeseen kiinnitettyihin telineisiin: turkkilainen tai turkkilaistyyppinen amerikkalainen messinkisymbaali (kuvassa 20 on kaksi turkkilaista symbaalia) ja/tai kiinalainen symbaali. Kiinalainen symbaali, joka rumpusettiin lisättiin, oli sivulla kahdeksan mainittu nao (kuva 19). Kiinalainen symbaali katosi useimmista rumpuseteistä 1940-luvulla. (Ems.)
 
3.4.1. Hi-hat
 
Hi-hat rakentuu kahdesta yleensä halkaisijaltaan 33–38 senttimetrin symbaalista, jotka asennetaan telineeseen vastakkain. Telineessä on pedaali, jolla säädellään symbaaliparin keskinäistä etäisyyttä ja niin ollen äänen kestoa ja äänenväriä. Hi-hatin idea pohjautuu ikivanhaan vastalautasperinteeseen. Hi-hatin yleistymisen myötä rumpusetistä tuli neliraajainen. Hi-hatista tuli keskeinen rytminpidon komponentti bassorummun ohella 1930-luvulla (Riley 1994: 10).
 
Varhaisimpia hi-hateja 1920-luvulla kutsuttiin yleensä nimillä snowshoe (lumikenkä; kuva 23) ja charleston cymbal. 1920-luvulla hi-hatin symbaalit olivat messinkisiä ja halkaisijaltaan noin 25 senttimetrisiä, mutta ne korvautuivat 1930-luvulla turkkilaisilla symbaaleilla. Vuoden 1926 tietämillä alettiin käyttää toimintaperiaatteeltaan nykyaikaista hi-hatia vastaavaa komponenttia low boy (tai low-sock cymbal; kuva 24), joka oli korkeudeltaan 30 senttimetriä. Hi-hat sai nykyisen korkean muotonsa vuonna 1927. (Brown 2003b.)
 
3.4.3. Aksenttisymbaalit
 
Halkaisijaltaan 15–30 senttimetrin aksenttisymbaaleja kutsutaan splash- (tai choke-) symbaaleiksi ja 33–51 senttimetrin aksenttisymbaaleja crash-symbaaleiksi. Aksent-tisymbaalin on sytyttävä nopeasti ja erotuttava ympäröivästä musiikista. Molemmat nimitykset, kuten myös ride, hi-hat ja sizzle, ovat symbaalivalmistaja Zildjianin nimeämiä (Plazonja & Zildjian 1995). 1930-luvulla monet rumpalit lisäsivät setteihinsä useampia aksenttisymbaaleja (kuva 25; Brown 2003b).
 
Turkkilainen symbaalinvalmistusperinne rantautui Yhdysvaltoihin Zildjianin suvun mukana. Suku oli valmistanut symbaaleja Turkissa vuodesta 1623 ja 1929 herra Avedis Zildjian III perusti symbaalivalimon Massachusettsiin (380 years of alchemy 2003). Rumpali Gene Krupa pyysi Zildjiania kehittämään ohuempia symbaaleja, joista tuli heti suosittuja (Plazonja & Zildjian 1995).
 
Erityisesti rytminpitämiseen tarkoitettuja komppisymbaaleja – top ja ride – alettiin valmistaa 1930-luvun loppuvuosina vastauksena rumpaleiden tarpeisiin. Komppisymbaalista tuli keskeinen rytminpitokomponentti ja rumpusetin standardi osa aksenttisymbaalin ja hi-hatin oheen. (Brown 2003b.) Bassorummun tehtäviksi tuli luoda syvyyttä symbaalin sointiin erottumatta siitä omana äänenä ja alkaa toimia virvelirummun ohella aksentoijana . Hi-hatia käytettiin edelleen 1930-luvun tyyliin, mutta sen tärkeimmäksi rooliksi tuli tahdin toisen ja neljännen neljäsosan painottaminen jalalla polkien.
 
Komppisymbaaleihin porattiin reikiä, joihin asennettiin löyhästi niittejä resonoinnin aikaan saamiseksi (kuva 26). Niittien aiheuttama sihinä luo vaikutelman, että sointi pi-tenee ja äänenkorkeus nousee menettämättä kuitenkaan symbaalin soinnin syvyyttä. Komppisymbaalivalikoima laajeni symbaalivalmistaja Paisteen vuonna 1968 patentoi-malla kuvuttomalla flat ride –symbaalilla (Paiste introduces new traditional rides 1999).
KMT
31.05.2004 00:39:19
 
 
Tietääkö kukaan minkälaisia on Zildjianin ZIL-BEL - Large, EFX #1, ZIL-BEL - Small ja EFX Piggyback?
Elämä on p*skaa
Niskamies
31.05.2004 09:35:50
Tietääkö kukaan minkälaisia on Zildjianin ZIL-BEL - Large, EFX #1, ZIL-BEL - Small ja EFX Piggyback?
 
Zil-Bel on Zildjianin efektisymbaali. Tosi paksuja. Small on erittäin korkealle viritetty, kun Large taas on matalakke, Large on 9,5" leveä ja pieni on 6" leveä.
http://www.samedaymusic.com/product--ZILA20001
 
EFX #1 on paksu efektipelti, jossa on pitkä sustain, ja se kuulostaa kellomaiselta. Koot ovat 8", 10", tai 12".
http://www.musicalinstruments.com/image.asp?ProductCode=ZilA0303
 
EFX Piggyback on efektipelti jota on tarkotus käyttää pinottuna muiden peltien kanssa. Yksin se kuulostaa chinamaiselta. Piggybackin reunoja on taivutettu vähemmän kuin "aidon" chinan, joten se on ikäänkuin swish.
http://www.musicalinstruments.com/image.asp?ProductCode=ZilA0301
Pitää syödä paljon että jaksaa kantaa vahvareita.
Ze Kink
31.05.2004 16:41:35
Kiitoksia paljon, tästä on varmasti apua jos sen rumpusetin meinaan ostaa.
"I was at about 216 bpm. Let's suppose that was hard!" -John Petrucci
KMT
02.06.2004 17:39:30
 
 
Entäs Paisteeltä löytyvät: Cup Chimes, Flanger Bell, Bell Chime, Mega Cup Chime...
Elämä on p*skaa
Paas
02.06.2004 18:59:43
Entäs Paisteeltä löytyvät: Cup Chimes, Flanger Bell, Bell Chime, Mega Cup Chime...
 
No ne on paisteen exotic percussion sarjasta ja ne ei nyt varsinaisesti ole ihan mitään peruskamaa vaan enemmänkin spesiaali efektejä.
The Mullet: Hairstyle of the Gods http://www.mulletsgalore.com/
MoonDog
03.06.2004 22:52:00
No ne on paisteen exotic percussion sarjasta ja ne ei nyt varsinaisesti ole ihan mitään peruskamaa vaan enemmänkin spesiaali efektejä.
 
Jep. Onhan Zildjianillakin mitä ihmeellisempiä virityksiä, kuten varmasti muillakin valmistajilla. Ei tuollaisia kannatakaan käsitellä tässä FAQ:ssa. koska samaa kaavaa noudattaen tuolle ensimmäiselle viestille ei tulisi koskaan loppua.
Shit just doesn't happen, it takes effort.
KMT
04.06.2004 01:48:15
 
 
Jep. Onhan Zildjianillakin mitä ihmeellisempiä virityksiä, kuten varmasti muillakin valmistajilla. Ei tuollaisia kannatakaan käsitellä tässä FAQ:ssa. koska samaa kaavaa noudattaen tuolle ensimmäiselle viestille ei tulisi koskaan loppua.
 
Mutta olis nyt kiva tietää minkämoisia ovat...
Ei aina tartte soitella "normaaleilla" vaan sais jotakin uutta settiin...
Elämä on p*skaa
Paas
04.06.2004 09:46:55
Mutta olis nyt kiva tietää minkämoisia ovat...
Ei aina tartte soitella "normaaleilla" vaan sais jotakin uutta settiin...

 
Niistä on vaan hankala vääntää juttua kun melko harvalla on oikeasti niistä jotakin kokemusta. Siis ne on olemassa sitä varten että kun kyllästyt kaikkiin "perussoundeihin" niin voit hommata sellaisia sesiaalipeltejä jotka ovat ihan eri planeetalta. Näin voit saada aikaan mitä ihmeellisimpiä kokonaisuuksia kun jos osaat hyvällä maulla sekoitella noita eksoottisia soundeja. Se on sellaista kokeilemista. Kokeile pois mikäli siltä tuntuu. Saattaa vaan olla vaikea myydä niitä eteenpäin mikäli et niistä pidäkkään.
The Mullet: Hairstyle of the Gods http://www.mulletsgalore.com/
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4 513 14 15 16 17
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)