Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kysymys: kitaran vireen säilyminen, satulan vaikutus
1
h.e.k.a
18.02.2015 18:11:30 (muokattu 18.02.2015 19:05:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys,
 
löytyisikö keneltäkään mnettiläiseltä hyviä faktapohjaisia lähteitä liittyen sähkökitaran vireisyyteen ja nimenomaan satulan vaikutukseen tässä? Hakusessa muun muassa kuvausta/tutkimusta satulan materiaalin vaikutuksesta, kieliurien viimeistelyn merkityksestä, erilaisten lisäaineiden käytöstä kieliurassa, yms.
 
Minulla on työn alla tarkastelu kyseiseen aiheeseen, ja Google Scholarin kautta on melko haastavaa löytää tieteellistä tutkimusta aiheen tiimoilta.
 
E: Tässä kohtaa siis kiinnostaa sekä positiivisesti että negatiivisesti vireeseen vaikuttavat tekijät. Miten esimerkiksi kielten ikä ja hapettumat vaikuttavat? Onko ns. "halpiskitaroissa" jokin selkeästi oleellinen ja tieteellisesti todistettu asia, joka vaikuttaa vireeseen?
 
"isi, katso, tuo yksi kitara on ihan rikki!" - 3v. tytär DLX-musicin kitaraosastolla kommentoi Jacksonin RR3:sta...
Kefiiri
18.02.2015 19:03:33 (muokattu 18.02.2015 19:20:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko Dan Erlewine faktapohjainen lähde? Guitar Player Repair Guidesta löytyy kaikki niksit.
 
Edit: en nyt oikein hiffaa mitä meinaat... halpiskitaran satuloita tuskin on otettu tieteellisen tutkimuksen kohteeksi, mutta punotun kielen ja pehmeän muovin välinen kitka lienee tieteellisesti todistettavissa oleva epävireen aiheuttaja?
 
Halpiskitaroiden satulassa on usein myös liian matalat urat kielille, (kielet turhan korkealla) ja se aiheuttaa epävireisyyttä ekoilla nauhoilla. Kalliimmissa joku on ottanut aikaa viilatakseen ne sopiviksi. (Tämähän ei sinänsä vaikuta vireen säilymiseen, vaan siihen, saadaanko edes kohtalaista vireisyyttä ylipäätään syntymään.)
 
En ole musiikin asiantuntija.
askomiko
18.02.2015 20:41:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kielet takeltelee yli mennessään niin vire ei säily hyvin. Liukuaineet auttaa.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Kefiiri
18.02.2015 21:05:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osimoilleen siinä oli koko totuus.
 
En ole musiikin asiantuntija.
iec
18.02.2015 21:33:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos vaaditaan faktapohjaista tietoa, niin voisiko asiaa lähestyä fysiikan kannalta. Esim kitkalaskelmat tai materiaalien datalehdet, kielen venymä ja sen vaikutus sävelkorkeuteen (kielet liian korkealla satulassa) jne jne.
 
Jostain yliopiston fysiikan labrasta voisi kysellä vinkkejä vaikka.
 
-iec
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
-septimisti-
19.02.2015 02:12:54 (muokattu 19.02.2015 02:17:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siihen vireisyyteen tuosta näkökulmasta vaikuttaa
 
1) kielen materiaali ja ominaisuudet (millainen seos, millainen valmistusmenetelmä ts. muoto, miten käyttäytyy jännityksessä)
2) satulan materiaali ja ominaisuudet (mitä ainetta, miten muotoiltu)
3) em. kappaleiden vuorovaikutus kielen jännityksen muuttuessa. (kappaleiden välinen liike- ja lepokitka riippuen niiden ominaisuuksista sekä sekä mm. siitä kulmasta jolla kieli lähtee satulalta loppukiinnityspisteeseen (kts. esim tunnetut vire ongelmat gibson-tyyppisten kitaroiden osalta tai fender-tyyppinen ratkaisu jossa kulma on tehty niin pieneksi, että joskus tarvitaan erillisiä kieltenpitimiä (jotka ovat itsessään kaukana optimaalisesta ratkaisusta) pitämään kieli urassa (http://liutaiomottola.com/formulae/downforce.htm))
 
Ideaalissa kitkattomassa satulassa ei olisi vireongelmia.
 
Koska tässä universumissa tuohon ideaaliin ei voida yltää, eikä nykyisin markkinoilla olevilla ratkaisuilla edes huomaamattoman lähelle, on ainoa todellinen satavarmasti vireen pitävä ratkaisu satula, jossa kitka on niin suuri, että kieli pysyy "lukittuna" satulalle eikä pääsee liikkumaan lainkaan kts. ns. lukkosatulat).
 
Epäilen että aiheesta olisi varsinaista kunnollista julkaisuun asti päätynyttä tutkimusta tehty. Erinäisten firmojen kaapeissa varmaan saattaisi jotain ollakin. Olisi kyllä oikein tervetullutta! Viulujen satuloista ja muista klasaripeleistä ehkä voisi jotain löytyä.
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
basisti1971
19.02.2015 07:59:36 (muokattu 19.02.2015 08:00:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Puolueettomien lähteiden (=EI tarvike-/viritin-/kielivalmistajien) tutkimustuloksia ei taida paljon löytyä.
 
Ainakaan senlaatuisella akateemisella tasolla että voisi vähänkään vakavamman tutkimuksen lähdemateriaalina käyttää.
 

 
Omaan kokemukseen nojaten kaulan stabiilius on ensisijaisen tärkeä vireen pysymisen kannalta, toki olettaen että kielet eivät lipsu virityskoneistossa tai punottua kieltä sovittaa selvästi liian kapeaan satulauraan.
 
Dorkailu siis poislukien, näin koneinssin näkökulmasta en oikein keksi edes kuinka tutkimusta lähestyisi niin että muuttujien ja kustannusten määrä pysyisi vähänkään inhimillisellä tasolla jos itse alkaisi tutkimaan.
 
Jigien ja fixtuurien teko ei testaamiseen tietty kovin vaikeata olisi, mutta kaiken tieteellisen tutkimuksen kulmakivi, toistettavuus, aiheuttaa jo huomattavasti enemmän päänvaivaa.
 
Kuten aiemmin ehdotettiin, jonkin teknillisn oppilaitoksen materiaalitekniikan osastolta voisi kysäistä josko löytyisi kiinnostusta tutkia oppilastyönä.
Oppilastöiden aiheet kun ainakin 90-luvun alussa olivat pääosin vuosikymmeniä vanhoja, ja ainakin omalla kohdalla huomasin että jos "keksii" uuden aiheen, 4 tai 5 kilahtaa jos vähänkin viitsii paneutua.
Vanhasta aiheesta samalla vaivalla sai kakkosen.
(Ja hylsyn jos kopsasi aiemmin tehdystä suoraan ja jäi kiinni ;))
 

 
T:Samuli
 
73nd3r
19.02.2015 10:57:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Empiirisen testauksen ongelmiksi noussee (kuten aina) testitilanteen vakioiminen ja otannan pienuus. OP vois kokeilla suoraan esim. GraphTechiltä, jos ne olis tehnyt jotain testejä TUSQia suunnitellessaan.
 
Muutama heittokommentti, joista OPlle ei liene apuja:
Ideaalissa kitkattomassa satulassa ei olisi vireongelmia.
-> Lukkosatula. Tai rullamalli. Ja lukkotalla.
kaulan stabiilius on ensisijaisen tärkeä vireen pysymisen kannalta
-> Kaularaudan tuki on tärkeää - liian suuri relief on tässä(kin) mielessä haitaksi. Koskee erityisesti halpoja, ohutkaulaisia (= aloittelijoille suunnattuja) kitaroita.
kitkalaskelmat
Yleisesti lienee tiedossa, että pehmeä/karkea (=muovisatula/punottu kieli) on kitkaisempi kuin kova/sileä (luu, TUSQ/plain) yhdistelmä. Samoin se uran koko sivusuunnassa: ahtaaseen rakoon tunkeminen on kitkaisempaa kuin sopivaan, vrt. palikkatesti.
Liukuaineet auttaa
Kyllä. Ja/tai luu/TUSQ.
 
Satulan lisäksi se toinen kontaktipinta pitää laittaa kuntoon, siis talla. Ja kielenohjaimet, jos sellaisia on.
 
Omissa kokemuksissa eniten vireongelmia aiheuttavat väärin laitetut kielet, onneksi intterwebin ansiosta nykynuoret osaa kiertää kielet virikoneistoon paremmin, ja se pallopääkin saadaan kunnolla sinne tapin alle.
 
tommi m
19.02.2015 12:04:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Empiirisen testauksen ongelmiksi noussee (kuten aina) testitilanteen vakioiminen ja otannan pienuus. OP vois kokeilla suoraan esim. GraphTechiltä, jos ne olis tehnyt jotain testejä TUSQia suunnitellessaan
 
Oon koittanu Graphtechin mustaa ja valkosta TUSQia jumbo urilla samassa kitarassa
 
ja samoilla kielillä muutaman kerran edestakas ajan myötä. Olen melkosen varma
 
että musta pitää vireen paremmin.. jostain syystä.
 
http://www.youtube.com/watch?v=iqKOOM2y1rk
h.e.k.a
22.02.2015 14:59:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Jos vaaditaan faktapohjaista tietoa, niin voisiko asiaa lähestyä fysiikan kannalta. Esim kitkalaskelmat tai materiaalien datalehdet, kielen venymä ja sen vaikutus sävelkorkeuteen (kielet liian korkealla satulassa) jne jne.
Jostain yliopiston fysiikan labrasta voisi kysellä vinkkejä vaikka.
-iec

 
Kiitoksia vastauksista, ja tavoite on juurikin tehdä tribologian harjoitustyö tähän aiheeseen liittyen. Tästä on vain hieman haastavaa löytää materiaalia, mutta pitää hieman soveltaa noita jo esitettyjä linkkejä. Käytännössä varmaankin lasken eri uraprofiilien (pitkittäis- ja sivuprofiili) vaikutusta kielen ja satulan väliseen pintapaineeseen, ja sen jälkeen pyrin laskemaan eri materiaalien välistä kitkaa esimerkiksi venytyksen aiheuttaman pitkittäisliikkeen aikana. Todennäköisesti joudun ottamaan aika teoreettisen lähestymisen aiheeseen, ja pyrin tarkastelemaan jo mainittuja tekijöitä (mm. materiaalit, kielikulma, liukasteaineet, urien profiili, jne)...
 
"isi, katso, tuo yksi kitara on ihan rikki!" - 3v. tytär DLX-musicin kitaraosastolla kommentoi Jacksonin RR3:sta...
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «