Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tallan paikka?
1 2
Squierrel
13.02.2015 07:19:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Strato-tyylisen vibratallan ympärille olen kitaraa rakentamassa ja tallan optimaalinen sijoitus on hakusessa.
 
Pitäisikö nimellisen skaalanpituuden osua tallapalojen säätövaran keskelle vaiko jompaankumpaan päähän? Eli mihin suuntaan sitä intonaatiota yleensä säädellään?
 
"I'd like to have a water power plant of my own, but nobody gives a dam."
basisti1971
13.02.2015 08:07:15 (muokattu 13.02.2015 08:14:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Jos nauhojen paikat lasketaan suoraan, kompensoimatta mitenkään (kuten tavallisesti tehdään), väliä 12 nauhalta tallapalaan pidennetään suhteessa väliin satulasta 12 nauhalle aina kun intonaatiokompromissia tallapalojen siirrolla haetaan.
Lyhentäminen tuleee kyseeseen vain jos nauhoissa on käynyt kämmi.
 
Itse olen aina laittanut tallapalat noin 80-90% "eteen" tallan sijoitusta etsiessäni.
Kyseessähän on kuitenkin myös ulkonäkökysymys, tallalevyn reunaa hipovat tallapalat eivät ole kivan näköisiä.
 
Kitarassa homma on helpohko, tosin TOM on suorana tietty haastava, mutta bassoissa saattaa joutua kompensoimaan hivenen enemmän jos TOM/Riku tyylisessä tallassa haluaa varmistaa paksujenkin (BEAD/F#BEA tms.) kielien käytön, tai sen että punos ei tule tallapalan päälle, esim. Gibsonin 3-pointissa ja 2-point evertiltissä...
 
EDIT: Jos tiedät tarkalleen mitä skaalaa, nauhoja, tallaa ja kieliä tulet käyttämään, mittaa jostain vastaavasta kitarasta satula->12nauha / 12nauha->talla suhde kaikilla kielillä ja tallan kiinnitysreikien paikka.
Antaa osviittaa siitä missä tullaan menemään omassasi.
 
T:Samuli
 
73nd3r
13.02.2015 12:38:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sori jos tuntuu tylyltä (tarkoitus on kuitenkin hyvä), mutta:
Jos näin perusasiat pitää kysyä netistä, niin oletko varma että olet arvioinut taitotasosi oikein, riittääkö se kitaran suunnitteluun ja rakentamiseen?
 
Aakoo
13.02.2015 13:07:10 (muokattu 13.02.2015 13:07:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Sori jos tuntuu tylyltä (tarkoitus on kuitenkin hyvä), mutta:
Jos näin perusasiat pitää kysyä netistä, niin oletko varma että olet arvioinut taitotasosi oikein, riittääkö se kitaran suunnitteluun ja rakentamiseen?

 
Äärimmäisen paska vastaus. Miksi ei saa kysyä jos askarruttaa.
 
Kitaran rakentaminen mitään rakettitiedettä ole. Suurin osa työstä on perus puuntyöstöä, toki hyvä opettaja ja kokemus opettaa tiettyjä niksejä, mutta nekin pitää oppia jotenkin. Nykypäivänä inernet on siitä kiva että se mahdollistaa suht nopean vuorovaikutuksen ventovieraiden ihmisten välillä. Asioista kysyä, jolloin toivottavasti saa asiantuntevan vastauksen. Toki väliin tulee sitten vähemmän asiantuntefia vastauksia. Fiksu oppii muiden virheistä.
 
Mitäköhän vahinkoa tossa voi käydä, jos kaveri rakentaa ja suunnittelee kitaran itse? Hmm.. Ei tule nyt ihan maailman paras kitara, puu pääty polttopuuksi tai joutuu paikkaamaan tekemisiä? Big deal, tekeminen on hauskaa, ja monesti se perseelleen mennyt projekti opettaa enemmän, kuin onnistunut.
 
JPHe
13.02.2015 13:13:28 (muokattu 13.02.2015 13:14:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Esimerkiksi stewmac nauhaurien laskin antaa tietyille talloille valmiit mitat paikoittamiseen.
http://www.stewmac.com/FretCalculator
 
paph
13.02.2015 13:14:05 (muokattu 13.02.2015 13:15:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on ollut hyvä laskuri
http://www.stewmac.com/FretCalculator.html
 
edit: olinpas hidas...
 
Valo tunnelin päästä on kustannussyistä sammutettu
73nd3r
13.02.2015 15:10:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aakoo: Äärimmäisen paska vastaus. (jne.)
Noita vajaita projekteja on näkyvillä aika paljon, kun jaksaminen, aika, rahat tai taidot ei riitä. Oikein huonolla tsägällä ekan projektin ylimitoitus johtaa siihen, että koko luthierismi jää silleen.
Helppo tapa aloittaa on valmis paketti kasattavaksi - aattelin ehdotella sitä jossain sopivassa raossa.
 
Ja kuten kirjoitin, "tarkoitus on kuitenkin hyvä" - yritän vittuilla ainoastaan kun minulle aletaan vittuilla.
Joten: mitä vittua sinäkin kommentoit muiden kirjoituksia?
;)
 
Ai niin: yleensä intonaatiosäädöt tapahtuu pidentämällä kieltä skaalan nimellismitasta. Stratoissa (noin) 648 mm skaalalla tallalevyn etureuna on (noin) 635 mm satulasta. Pituusmitta saa vaikka heitellä pari milliä, kohtisuoruus kaulalinjaan pitäis saada just kohilleen.
 
basisti1971
14.02.2015 05:10:53 (muokattu 14.02.2015 08:02:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
73nd3r: Jos näin perusasiat pitää kysyä netistä, niin oletko varma että olet arvioinut taitotasosi oikein, riittääkö se kitaran suunnitteluun ja rakentamiseen?
 
Omasta mielestäni parempi kysyä, varsinkin kun aihe on sellainen johon ei yhtä yksiselitteistä vastausta tule löytymään jos vähänkin suuremmalta joukolta nauhallisten instrumenttien tekijöitä kysytään (ja jos passiivisesti etsii netistä tietoa, ei homma ainakaan helpotu).
 
Mielpiteitä löytyy sitäkin enemmän, ja perustelut ovat sitten järkeenkäyvästä uskomuksiin ja kaikkea siltä väliltä.
 
Puoliväli on suht yleinen ehdotus, ja usein toimiva, mutta ei suinkaan se ainoa.
Tuo mun käyttämä 80-90% "eteen" saattaa jollain tallalla näyttää koomiselta, jne.
 
Toisaalta, mitä sitten jos kyvyt/taidot ei loppupelissä riitäkään (ekalla kerralla), onpahan kokeillut.
Seikka, joka kokeilleen kuitenkin erottaa tuhansista käkimassaunelmoijista jotka eivät edes koskaan kokeile.
Pätee tietty kaikkeen muuhunkin, ei vain soitinrakennukseen.
 

 
Vahtoehtoja asioiden kysymiselle toki aina on, voi esimerkiksi tietysti tehdä kuten itse 13-14 vuotiaana ekassa kitarassani 80-luvun alkupuolella tein: käyttää valmista otelautaa, ja suunnitella body ja tallan paikka ulkonäön mukaan.
Tulee kyllä vekkuli soitettava noin...
Eipähän tarvinnut kysellä tyhmiä...
 
Mutta, vaikka (/koska) intoa oli huomattavasti ymmärrystä enemmän ja polte sähkökitaraan, ITSE TEHTYYN oli kova, osat irti, ja seuraavaan kitaraan, josta tulikin jo paljon parempi.
Myös muilta osa-alueiltaan kuin tuo skaala.
 
Eipä ollut tuolloin oikein ketään jolta kysyä asioita, nykynysvääjien onneksi on netti.
Voi etsiä tietoa jos ei syystä tai toisesta huvita kysellä, ja kysyä jos uskaltaa tai ei löydä.
Jotkut vastaa, osa ei edes vaivaudu...
 
T:Samuli
 
Kefiiri
14.02.2015 06:35:30 (muokattu 14.02.2015 06:42:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kai tallaa koskaan säädetä niin, että soiva kielen pituus olisi _vähemmän_ kuin skaalan nimellismitta? Nimellismitaksi ajattelen 2 x matka satulalta 12. nauhalle.
 
Että sikäli "kaikki tallapalat aluksi puoleenväliin" ei mielestäni ole hyvä idea. Paksulla E:llä voi säätövara (satulasta poispäin) loppua kesken.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Squierrel
14.02.2015 07:39:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, näinhän se näyttäisi olevan, että säätövarat kannattaa jättää sinne pidennykseen päin. Täytyy kattoa, osuuko toi Stewmacin laskuri samaan kohtaan.
 
Jossain sivulla vain törmäsin ohjeeseen asentaa skaalanmitta säätövaran keskelle ja vaikka se aluksi tuntuukin järkeenkäyvältä arvaukselta, se vaikutti juurikin siltä, eli arvaukselta. Käytännön kitarasäädöt kun näyttävät suosivan kielen pidennystä nimellisskaalamitasta, mikä onkin ihan loogista, kun ajattelee, että kielihän aina kiristyy nauhalle painettaessa.
 
Juu, en nyt ihan ensimmäistä kertaa ole pappia kyydissä. Tosin edellisestä kerrasta on jo melkein 30 v ja silloin talla oli kielten jännityksen varassa paikallaan pysyvää irtomallia.
 
"I'd like to have a water power plant of my own, but nobody gives a dam."
Kumiankka
14.02.2015 08:46:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielen jäykkyyttä tuossa suurimmaksi osaksi kompensoidaan, todellinen mitta valmiissa soittimessa on aina pidempi kuin skaala. Joku ohje oli myösettä ohuimpien palat säätö eteen ja siitä sitten tallan paikka asettuu. Yksi tai kaksi ikuisuusprojektia mietinnässä on itsellä ja ajattelin laittaa kaulataskun ja kaulan valmiiksi kiinni ja sitten alan vasta vibran koloa jyrsimään, harmittaisi jos menisi 2 tai 3 milliä poskelleen tai enemmän, ja saattaa olla että joutuu kaulataskun jyrsimään jollain omallla virittämällä sapluunan rimpulalla. . Romulootasta löytyy toki hardtail talla eikä sellainen jossa kielet ei tarvi olla läpi porattu paljon maksa halpaversiona jos tekee koeasennusta ennen pintakäsittelyä ym työvaiheita niin voisi vetää hardtail stratotallan lankkuun kiinni ruuveilla ja hienosäätää sivusuunnan ja kaulakulman.. Earvanat ja satulakompensaatiot sun muut huomioi myös sitä kielen jäykkyyttä sekä myös muuta vireen muutosta
 
basisti1971
14.02.2015 09:34:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Ei kai tallaa koskaan säädetä niin, että soiva kielen pituus olisi _vähemmän_ kuin skaalan nimellismitta? Nimellismitaksi ajattelen 2 x matka satulalta 12. nauhalle.
 
Koskaan on vahva termi, ja toki pitää tässä tapauksessa paikkansa kun kaikki on kieligeometriassa kondiksessa, mutta koska nauhallinen kieli-instrumentti on aina epävireessä, ja nauhojen paikka epätarkka jo alun alkaeenkin (johtuen tuosta laskukaavasta), voidaan jossain tapauksessa joutua siirtämään tallapaloja eteenpäinkin jotta soittimesta saadaan soitettava.
Etenkin jos tuo 12 nauha (tai todellinen skaala) on syystä tai toisesta lipsahtanut väärään paikkaan.
Ei tavatonta edes tehdastekoisissa instrumenteissa/otelaudoissa.
 
Yleisin syy harrastajalla tuohon nauhavälien (ja skaalan) epätarkkuuteen muodostuu nauhavälin laskemisesta, siitä seuraavasta janamitoituksen käytöstä, ja tietysti vielä sahauksessa tapahtuvista mittavirheistä.
 
Nollapistemitoituksella kumulatiivinen virhe eliminoituu, eikä yksittäisten nauhojen mahdolliset väärät paikat häiritse yhtä selvästi.
 

 
Kefiiri: Että sikäli "kaikki tallapalat aluksi puoleenväliin" ei mielestäni ole hyvä idea. Paksulla E:llä voi säätövara (satulasta poispäin) loppua kesken.
 
Riippuu tallan mallista ja nauhan paikkojen laskutavasta, mutta en muutamaa ensimmäistä kitaraa/bassoa lukuunottamatta käyttänyt tuota yleisesti suositeltua tapaa.
Tuolla tavalla on saatu valmistettua kyllä ihan kelpo soittimia, joten ei tapaa voi täysin pannaankaan julistaa.
 

 
Jossain traditionaalisessa Fenderin tallassa on kyllä niin paljon säätöaluetta että saa oikein tosissaan mokata jos ei käyttökelpoisen liikematkan puoleen väliin asetettujen tallapalojen liikematka riitä intonaation kohdalleen saamiseen.
 
Aiemmin mainitsemani Gibsonin ja Rickenbackerin tallat ja edellisten johdannaiset ovatkin sitten toinen juttu, kokonaissäätövara on usein puolet, tai jopa vähemmän Fenderin vastaaviin verrattuna.
Mistäköhän johtuu? ;)
 
T:Samuli
 
Kefiiri
14.02.2015 10:33:23 (muokattu 14.02.2015 10:36:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Jossain traditionaalisessa Fenderin tallassa on kyllä niin paljon säätöaluetta että saa oikein tosissaan mokata jos ei käyttökelpoisen liikematkan puoleen väliin asetettujen tallapalojen liikematka riitä intonaation kohdalleen saamiseen.
 
Äläs nyt... kyllä porukka joutuu välillä ottamaan sen vieterin pois paksun E:n tallapalan takaa saadakseen palan riittävän taakse. Omassa stratotalla-kitarassakin on jo kymppisetin kanssa näin.
 
Tässä oikein internet-linkki aiheesta =D
 
http://forums.fender.com/viewtopic.php?t=14003
 
Giban tunematikki kun on jo valmiiksi vinossa, niin pienempi säätövara riittää.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
14.02.2015 11:02:34 (muokattu 14.02.2015 11:03:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 

 
Kefiiri: Äläs nyt... kyllä porukka joutuu välillä ottamaan sen vieterin pois paksun E:n tallapalan takaa saadakseen palan riittävän taakse. Omassa stratotalla-kitarassakin on jo kymppisetin kanssa näin.
 

 
:)
 

 
Toki, siksi muotoilinkin aiemman lauseen asian tiimoilta kuten muotoilin:
 
basisti1971:Jossain traditionaalisessa Fenderin tallassa on kyllä niin paljon säätöaluetta että saa oikein tosissaan mokata jos ei käyttökelpoisen liikematkan puoleen väliin asetettujen tallapalojen liikematka riitä intonaation kohdalleen saamiseen.
 
Paino sanoilla käyttökelpoinen ja liikematka.
 
Eipä se Fenkun talla ole oikeassa paikassa (niin että skaala olisi tallapalojen liikematkan puolivälissäkään) kuin satunnaisesti, ainakaan oman ~30 vuoden kokemuksen perusteella.
Varsinkin jos kaikki ei ole alkuperäistä/samanikäistä.
 
Hauska viestiketju tuo linkittämäsi, kun sitä huoneessa lorvivaa efelanttia ei okein saada sanoiksi puettua kuin kiertelemällä ja kaartelemalla.
 

 
Kaulan shimmaamisellahan tuosta Fenkun ominaisuudesta perus stratossa/-telessä halvimmalla selviää, mitä nyt saattaa joutua kiinnitysruuvinreikiä bodyssä muotoilemaan, ja pleksistä/shimmistä riippuen ei edes näytä kovin pahalta.
Jos nyt ei noin yleisesti ottaen pulttikaulaisten ulkonäköä/ajatusta pidä pahana ;).
 

 
Kefiiri: Giban tunematikki kun on jo valmiiksi vinossa, niin pienempi säätövara riittää.
 
Saa tuonkin porattua väärään paikkaan ihan samalla tavalla kun "Fender" tallankin, kuten varsinkin halpis-kopiokepeissä tuppaa sattumaan.
Traditionaalisten TOM tallapalojen kääntömahdollisuus tuo himpun lisää säätömatkaa, mutta on se silti usein lyhyempi kuin Fenkkujen vastaavat.
 
T:Samuli
 
73nd3r
14.02.2015 19:15:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Äläs nyt... kyllä porukka joutuu välillä ottamaan sen vieterin pois paksun E:n tallapalan takaa saadakseen palan riittävän taakse. Omassa stratotalla-kitarassakin on jo kymppisetin kanssa näin.
Taas tietysti joku vetää herneen nenään että älä perkele neuvo, mutta jos oikein asennetusta F-tremolosta loppuu säätövara kesken, niin kannattaa miettiä josko olis joku muu pielessä.
Relief voi olla liian suuri.
Kaulan shimmaus eli kaulakulman suurentaminen voi muuttaa tilannetta.
Joskus jopa kaula istuu liian syvällä taskussa eli pitää laittaa shimmi kaulan päähän.
 
Kefiiri
14.02.2015 20:06:00 (muokattu 14.02.2015 20:10:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvähän se on että asioita pohditaan. Tuosta E-kielen pulmasta Stratojen kanssa on ollut juttua niin kauan kuin muistan, joten en ole sitä sen kummemmin murehtinut, kun kerran tilanne jousen poistolla korjaantuu.
 
Mutta onhan se outoa, ettei tuollaista asiaa saada jo tehtaalla hallintaan. Jos tremolo on oikein asennettu, ja alun perin toimivaksi suunniteltu, niin eihän siinä pitäisi tarvita mitään kikkakolmosia.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
16.02.2015 11:28:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Hyvähän se on että asioita pohditaan.
 
Ehdottomasti samaa mieltä, varsinkin kun tekovaiheessa ongelman muodostumisen voi helposti välttää, ja koska...
 
Kefiiri: Tuosta E-kielen pulmasta Stratojen kanssa on ollut juttua niin kauan kuin muistan,...
 
+1
 
Itsellä 80-luvun puolenvälin tienoilta asti.
Tosin alkuun luulin ongelman koskevan vain halvempia kopioita kuten Applause, mutta hämmästyksekseni ongelma koski aitoja Fenkkujakin.
Viatkin sitten piti mennä kopsaamaan... ;).
 

 
Kefiiri: Mutta onhan se outoa, ettei tuollaista asiaa saada jo tehtaalla hallintaan. Jos tremolo on oikein asennettu, ja alun perin toimivaksi suunniteltu, niin eihän siinä pitäisi tarvita mitään kikkakolmosia.
 
Tavallaan outoa, mutta kun valmistustapa on mikä se on, kaikkien toleranssien ääripäihin osumisen mahdollisuuden huomioonottaen toisaalta valmistusteknisesti ymmärrettävä.
 
Ei tosin millään muotoa hyväksyttävä yli 500€ soittimessa jos multa kysytään.
 
T:Samuli
 
Pelimonni
21.02.2015 23:57:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Squierrel: Strato-tyylisen vibratallan ympärille olen kitaraa rakentamassa ja tallan optimaalinen sijoitus on hakusessa.
 
Pitäisikö nimellisen skaalanpituuden osua tallapalojen säätövaran keskelle vaiko jompaankumpaan päähän? Eli mihin suuntaan sitä intonaatiota yleensä säädellään?

 
Just tein 2 stratoa, ja 2 Teleä.
Kokemuksesta sanon, että Valmis bodien mikki tallareiät on liian takana. Et ikinä saa intonaatiota kohilleen. Telejen tallamikkireikää piti sentti isontaa ylöspäin, että sai tallan kohilleen. Sama oli stratoissa, mutta vika oli pienempi.
Elikkä tee näin. Kaula kiinni. Paat tallan huulille, ja samalla laitimmaiset e kielet, että näät kaulan suoruuden, ja kohdista talla. Ylä e menee aina etuimmaksi. Aika ylös pitää ,siis vasemmalle tallaa panna. Jos sulla on siellä valmiita reikiä ,elä luota niihin. Ite porautin Telen reiät. Ajattele ylä e on edessä. Sen mukaan säädä reiät.
 
Aivan sama mitkä on pääteputket. Eipä vaikuta saundiin pätkän vertaa.
Squierrel
22.02.2015 13:20:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pelimonni: Ajattele ylä e on edessä. Sen mukaan säädä reiät.
 
Täytyy ensin varmistaa, että olen tulkinnut etu- ja takasuunnat oikeinpäin. Ylä-e on siis intonoituna kielistä lyhin ja muut säädetään sitä pidemmiksi?
 
Eli miten siis sinun kokemuksesi mukaan tämä ylä-e pitäisi mitoittaa suhteessa nimelliseen skaalamittaan? Lyhyemmäksi, kohdalleen vai pidemmäksi?
 
"I'd like to have a water power plant of my own, but nobody gives a dam."
Pelimonni
28.02.2015 00:44:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Squierrel: Täytyy ensin varmistaa, että olen tulkinnut etu- ja takasuunnat oikeinpäin. Ylä-e on siis intonoituna kielistä lyhin ja muut säädetään sitä pidemmiksi?
 
Eli miten siis sinun kokemuksesi mukaan tämä ylä-e pitäisi mitoittaa suhteessa nimelliseen skaalamittaan? Lyhyemmäksi, kohdalleen vai pidemmäksi?

 
Ohuin ,Ylin e on keskimäärin aina lähinnä satulaa. Äsken katoin kaikki omat 11 skebaa. 12-jenkkistratossa, ja -82 japsi Fernandesissa olivat samassa.
Jokatapauksessa säätämällä pikkusen (milli,kaks) tallaa eteenpäin, saat säätövaraa ruuveille.
Tarkoitin, että D on monesti yhtä ylhäällä, kun Ohut E. Mitä tiossa yritin selittää.
Väitän, että kerroppa tallapalan paikka, jos vaikka A on tuossa. Takaan, ja vannon jos kitara on terve, on E sen alempana, ja D on ylempänä.
Sitten taas G on samassa kuin A. Kaksi kolmen nippua karkiasti.
Jokatapauksessa pikkusen ylös, niin et kadu. Eli lyhyemmäksi skaalaa.
Sitten tietenkin kielet, korkeus vaikuttaa kaikkeen.
 
Aivan sama mitkä on pääteputket. Eipä vaikuta saundiin pätkän vertaa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «