Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Elven rack, rig balance, true-z ja main out vai amp out?
1
dimmu!!
21.01.2015 08:39:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli hommattu ko. värkki.
Soittelen putkipäätteen läpi marsun komeroon.
Mietin että onko mitään eroa soundillisesti, jos liitän 11räkin XLR to 1/4 piuhalla main outista päätteelle? Tällähetkellä menee 11räkin 1/4 amp outputista päätteeseen. Jostain ulkomaan foorumeilta luin että tuolta amp outista lähtisi instrumenttitason signaalia pihalle, kun taas main outputista linjatasoista signaalia.
Että tuo amp out liitäntä olisi tarkoitettu lähinnä erillisen kitaravahvistimen guitan inputtiin liitettäväksi.
 
Yritän myös tasapainottaa eri presettejen äänenvoimakkuuseroja rig balancella, mutta säätö ei vaikuta volumeen millään lailla. Johtuuko juuri tuosta tämänhetkisestä liitännästäni (amp out)?
 
Ja tuo true-z, jotkut kehuu sitä loistavaksi keksinnöksi jolla voi vaikuttaa soundiin, mutta itse en huomaa mitään eroa soundissa vaikka koitan kaikkia true z asetuksia säätää.
 
Attew
21.01.2015 09:04:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ton vehkeen mukana tulee helvetin hyvä ja kattava manuaali. Suosittelen vilkasemaan sieltä.
 
Päähän kohdistuva isku on opintojen äiti.
dimmu!!
21.01.2015 09:16:32 (muokattu 21.01.2015 09:42:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sepä, mutta tuli hommattua käytettynä, eikä manuskaa tullut mukana. Ja tiedän, manuska löytyy netistä, mutta ei selvinnyt näitä tapauksia sieltä.
 
dimmu!!
21.01.2015 11:21:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin nyt toimii rig balance kun vedin XLR llä päätteeseen.
Tuo true-z on vielä avoinna, että kuinka pitäisi vaikuttaa soundiin?
 
pappasfin
21.01.2015 14:43:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dimmu!!: Noniin nyt toimii rig balance kun vedin XLR llä päätteeseen.
Tuo true-z on vielä avoinna, että kuinka pitäisi vaikuttaa soundiin?

 
Tuossa 11R:ssähän voi säätää myös sitä miten/mistä kohtaa se soundi sinne Amp ulosmenoihin tulee ja erikseen voi säätää vieläpä Output 1 (Left) ja Output 2 (Right) (esim. Leftiin Rig Output ja Rightiin Rig Input) vaihtoehdot ovat:
 
- Rig Input
- Amp Input
- Amp Output
- Rig Output
- Rig Out No Cab
 
Kyllä tuo true-Z jonnin verran vaikuttaa soundiin. On sitä aikaa useampi vuosi kun itse kokeilin eli ihan vaan skitan ollessa kiinni muuttelin sitä asetusta ja jonnin verran soundiin vaikutti ja nyt oli pakko kokeilla uudestaan ja kyllä se jonkin verran vaikuttaa, ite en tuosta osaa hirveesti kertoa kun en ole tekninen ihminen tässä asiassa mutta kun äsken kokeilin niin joillain asetuksilla kitaran signaali oli ns. hiljaisempi ja joillan voimakkaampi ja myöskin siten vaikutti, että soundi oli osassa pehmeämpää ja osassa terävämpää.
 
Toivottavasti joku tekninen ihminen osaa väntää tuon idean paremmin selville, ite sen omaksun niin, että juuri tuo on yksi tekijä siinä miksi 11R:n soundi on "dynaaminen" eli se mukautuu soittajan tatsiin ja esim. siihen, että kun soittaa hiljempaa niin säröinen soundi puhdistuu tai kun vetäsee kovempaa niin särö korostuu tai jos vastaavasti kitaran vola potikasta pienentää volyymiä niin sama juttu.
 
Meikä vaan soittaa ja noi tekniset asiat aika pitkälle jätän muiden kerrottavaksi ;D
 
PappaSFin
Antti1
21.01.2015 14:49:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

True-z vaikuttaa jotakuinkin samalla tavalla soundiin kuin instrumenttikaapelin kapasitanssi. Isompi lukema = kirkkaampi soundi ja ylemmille taajuuksille siirtyvä korostus. Ton hyöty tulee parhaiten esiin silloin kun käytössä on mahdollisimman lyhyt ja matalakapasitanssinen piuha. Se ei keksi mistään lisää yläpäätä signaaliin, jos se on menetetty jo ennen inputia. Aktiivimikeillä yms. bufferoiduilla systeemeillä tietty se kaapeli ei oo kovinkaan suuressa roolissa, kunhan bufferointi tapahtuu aivan samalla tavalla ennen pidempiä piuhanvetoja.
 
"NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!" Hevimusaa vuodelta 2014
luppa
21.01.2015 15:19:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: True-z vaikuttaa jotakuinkin samalla tavalla soundiin kuin instrumenttikaapelin kapasitanssi. Isompi lukema = kirkkaampi soundi ja ylemmille taajuuksille siirtyvä korostus. Ton hyöty tulee parhaiten esiin silloin kun käytössä on mahdollisimman lyhyt ja matalakapasitanssinen piuha. Se ei keksi mistään lisää yläpäätä signaaliin, jos se on menetetty jo ennen inputia. Aktiivimikeillä yms. bufferoiduilla systeemeillä tietty se kaapeli ei oo kovinkaan suuressa roolissa, kunhan bufferointi tapahtuu aivan samalla tavalla ennen pidempiä piuhanvetoja.
 
En ole käyttänyt Eleven Rackia mutta käsittääkseni true-Z säätää inputin impedanssia. Yleensä instrumenttisisäänmenoissa, myös vahvareissa, on melko korkea sisäänmenon impedanssi, jollaisena se yleensä kannattaa pitääkin.
 
Passiivisessa kitaranmikissä on melko korkea lähtöimpedanssi, se ei jaksa lykätä ulos kauheasti virtaa. Ja jos se lykätään kiinni korkeaimpedanssiseen sisäänmenoon, ei sen tarvitsekaan. Jos sisäänmenon impedanssi madaltuu, se "imee" enemmän virtaa, mikin ylostulo nyykähtää, yleensä melko epätasaisesti, korkeat äänet madaltuvat ensin. Piuhan kapasitanssi korostaa ongelmaa.
 
Jossain analogisissa efektipedaaleissa on kuitenkin melko matala sisäänmenon impedanssi, fuzzit taitaa olla yleisin esimerkki. Sisäänmenon impedanssin "tonettama" signaali yhdistettynä fuzzisäröön tekee monen korvalle mieluista jälkeä.
 
Ymmärtääkseni Eleven rackin sisäänmenon impedanssi ei säädy mitenkään maagisen "kirkkaan soundin" korkeaksi, vaan ihan jotakuinkin samalle tasolle kuin muissakin yleisissä instrumentti-sisäänmenoissa, vahvarit mukaanlukien - sen nostaminen äärettömyyksiin ei ääntä enää kirkasta. Kyse on siitä että sisäänmenon impedanssia voidaan laskea vaikka automaattisesti, jos vaikka presetissä on ensimmäisenä mallinnuksena efekti, jonka tosimaailman vastineessa on myös matala impedanssi.
 
Antti1
21.01.2015 15:33:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luppa: En ole käyttänyt Eleven Rackia mutta käsittääkseni true-Z säätää inputin impedanssia.
 
Kyllä, juurikin näin. Toimintasäde on juurikin keskiverto kitaravahvareiden sisääntuloimpedanssien kohdilla. Mun mielestä vaikutus on enemmänkin suuri kuin huomaamaton, mutta se riippuu kaikista muista romppeista ja sä kerroitkin tossa jo vähän tarkemmin syitä.
 
"NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!" Hevimusaa vuodelta 2014
mattim
21.01.2015 16:48:39
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Avidin löpinää aiheesta: http://community.avid.com/blogs/avi … 0/04/06/the-truth-about-true-z.aspx
 
.
Laulava Kylätohtori
23.01.2015 16:55:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikuttaako pedaalien impedanssit soundin kirkkauteen? Mitä suurempi ulostuloimpedanssi, niin sen kirkkaampi soundi ja päinvastoin?
 
Jos käyttää huonoja piuhoja, niin soundista katoaa yläpäätä, mutta se menee myös muuten huonommaksi. Voiko tehdä jotain pientä purnukkaa, joka muuttaa kapasitanssia (tai jotain sen tyylistä) niin, että soundi tummuu, mutta soundin laatu pysyy muuten hyvänä?
 
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
luppa
23.01.2015 17:58:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Vaikuttaako pedaalien impedanssit soundin kirkkauteen? Mitä suurempi ulostuloimpedanssi, niin sen kirkkaampi soundi ja päinvastoin?
 
Kyllä ne passiivisella kitaramikityksellä yleensä vaikuttavat. Siis jos pedaalin sisäänmenoimpedanssi on suuri, soundi on kirkkaampi. Tai oikeastaan parempi ehkä sanoa niinpäin että jos sisäänmenoimpedanssi on pieni, yläpää alkaa pudota. Tätä tietty voi olla hankala erotella jonkun fuzzin kohdalla, kun semmoista rutinaa sieltä tulee ulos :)
 
Jos käyttää huonoja piuhoja, niin soundista katoaa yläpäätä, mutta se menee myös muuten huonommaksi. Voiko tehdä jotain pientä purnukkaa, joka muuttaa kapasitanssia (tai jotain sen tyylistä) niin, että soundi tummuu, mutta soundin laatu pysyy muuten hyvänä?
 
Näin äkkipäätä väännettynä, yksinkertaisimmillaan voi laittaa konkan tai vaikka pari-kolme-kymmenen maan ja kuuman karvan väliin, ja kytkimillä niin niitä saisi kytkettyä. "True-Z"taakin voisi yksinkertaisesti emuloida pistämällä maan ja kuuman karvan väliin jonkun 500k-1megan potikan. Kenties logaritmisena niinpäin että säätö pienimmällä 0-100k alueella olisi tarkimmillaan, tai laittaa pienemmän potikan isomman kanssa sarjaan. Koko helahoito purkkiin ja toimii ilman pattereita.
 
Lisäksi voi tietty askarrella purkkiin tonen samanlaisella kytkennällä kuin kitaran, tai vaikka jyrkemmän - tai oikeastaan minkä vaan passiivisen filtterin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «