Aihe: Tilimikki ja vaihevirheet
1
Bentley
29.12.2014 22:41:19
 
 
Hei,
 
sellaiseen haluaisin varmistusta että kuinka tilamikkiä käyttäessä pitäisi huomioida vaihevirheet? Luulisin että pitäisi huomioida jossain määrin ainakin mutta missään ei tunnuta sivuavan aihetta että tilamikin käyttämisen yhteydessä pitäisi huomioida myös vaihevirheitä. Aina painotetaan esim. overheadien tai virvelin mikittämisessä vaihevirheitä.
For those who can't be without the music!
washburn
29.12.2014 22:54:34
 
 
Kuuntele, mikä soundaa hyvälle. Ei ole olemassa mitään sääntöä. Jos tuntuu, että on parempi transientit kohdakkain niin sit meet sillä. Tai toistepäin.
Live long and Prosper
Einherjar
30.12.2014 04:53:50
Itse olen vaiheistanut itse tilamikit keskenään esim. snaren mukaan. Harvemmin on tarvinnut sitten tähtäillä erikseen transientteja kohdalleen muiden mikkien kanssa. Sillä saa tietenkin ihan hassun efektin, mutta pääasiassa olen päätynyt siirtämään niitä mikkejä myöhemmäs, jos jonnekkin.
Muistaakseni siitä joku pätevämpikin äänittelijä haastattelussa mainitsi, että jos ero on yli 15ms (tjsp), niin ei oikeastaan vaiheistamisella ole enää hirveästi väliä.
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
Spedemix
30.12.2014 07:45:11
Mjoo, ite olen pääsääntöisesti pärjänny ihan polariteetinkääntönappulala. Jos puhutaan rumputilasta niin usein tulee kuunneltua just virveliä. Se summaus jää jossa enemmän botnea virpassa. Jos loppuasento syö jotenkin basarin botnesta häiritsevästi pois, niin sit käytän jotain vaiheensiirtoplugaria jolla saan pyöräytettyä botnen vaiheen ympäri.
 
Ite saatan ajastaa tilamikkejä lähinnä keskenään jos vaikka toiseen kanavaan tulee virppa häiritsevän aikaisin. Ehkä kerran tai kaksi olen kokeilut tuota tilamikkien ajastamista lähimikkien tasolla; en välitä lopputuloksesta juurikaan.
 
Kitarahuonemikit suhteessa lähimikkiin tulee säädettyä samalla lailla: botnekkaampi ja/tai stereoleveydeltään kapeampi summaus on homman nimi.
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
kiiski
30.12.2014 17:44:02
Kannattaa pyrkiä pois insinöörimäisestä vaihevirhe-ajattelusta ja tosiaan miettiä vaiheenkääntönappia eräänlaisena EQ:na. On toki hyvä hahmottaa mitä siellä äänessä tapahtuu atomitasolla.
 
Itse yritän nykyisin välttää liiallista raitoihin zoomailua, koska silloin rupean kuuntelemisen sijaan tuijottelemaan aaltomuotoja ja ainakin mun pedantti idioottimieleni rupeaa kehittelemään niin typeriä matemaattisia juttuja, että ollaan aika kaukana miksaamisesta.
tmuikku
31.12.2014 07:59:18 (muokattu 31.12.2014 08:04:51)
Äänitysvaiheessa kannattaa tietysti sijoitaa tilamikki siten, että siitä on jotain hyötyä. Korvat hörölle ja etsi sille käyttökelpoisen paikan. Kuulokkeet päässä mikki kourassa jos mahdollista, samalla kun jengi soittaa. Kuulet kyllä kuinka saundi muuttuu ns. vaihevirheiden takia kuun siirtelet mikkiä. Tai minkä takia saundi muuttuukaan, ihan sama, kunhan kuullostaa hyvältä ;)
 
Peukalosääntönä, että kun mikki on kolme kertaa kauempana äänilähteestä kuin toinen, niin mikkien kesken ei enää ole häiritseviä vaihevirheitä. Mitä se sitten tarkoittaakaan, vaihevirheethän on eri taajuuksilla välimatkasta riippuen...
http://www.recordingeq.com/articles/321eq.html
 
Kuulokkeet päässä mikki kourassa poukkoillessa kannattaa samalla pistää merkille kuinka äänen heijastuminen seinästä kuuluu. Tämä seikka vaikuttaa yhtä paljon ns. vaihevirheisiin kuin sen etäisyys äänilähteestä. Jos seinistä tulevia vaihevirheitä haluaa minimoida, niin kantsii laittaa mikki seinään, lattiaan tai kattoon kiinni (boundary mikit!).
varakeef
31.12.2014 14:07:51
Vaihevirheestä on kyse vain silloin kun kaksi identtistä signaalia ovat vastavaiheessa. Mitä kauempana ollaan tästä skenaariosta, sitä vähemmän mieltä on ajatella asiaa sellaisena vaihevirheenä tai edes vaihe-erona, jota pitäisi jotenkin korjata. Niiden kanssa toki voi vehkeillä ja soinnin muokkaamisessa kaikki on sallittua.
 
Alkuperäistä kysymystä lähestyisin sitä kannalta, että overheadit sieppaavat jotakuinkin samaa meteliä, jolloin on suotavaa, että niiden etäisyys keskeisimmistä setin osasista - virvelistä ja basarista - olisi sama. Silloin signaalit ovat noiden osasten suhteen samassa vaiheessa.
 
Kun lisätään settiin tilamikki, siis jonnekin kauemmas, se poimii olennaisesti erilaista mökää kuin overit. Sen "vaiheistamisessa" on kyse jostain ihan muusta kuin vaihevirheen korjaamisesta.
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Danko
05.01.2015 21:10:23
 
 
washburn: Kuuntele, mikä soundaa hyvälle.
 
Suosittelen. Tässä yks pätkä omasta sessiosta, ensin normaalisti ja sitten oh- ja tilamikit time-alignattuna virvelin mukaan: http://cl.ly/0A3o2v2s2632/download/45356983432418.aif
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
Bentley
05.01.2015 22:18:28
 
 
Danko: Suosittelen. Tässä yks pätkä omasta sessiosta, ensin normaalisti ja sitten oh- ja tilamikit time-alignattuna virvelin mukaan: http://cl.ly/0A3o2v2s2632/download/45356983432418.aif
 
Hyvältä kuulostaa. Tästähän sai aika jees referenssin itelle ;)
For those who can't be without the music!
mhelin
06.01.2015 17:27:10
En ole kokeillut (vielä) mutta tuli mieleen että kannattaa kokeilla dukata (engl. ducking) tilamikkejä rummuilla (ainakin virppa, tomit ja basari), ehkä myös pelleilä, tai ridellä ainaski. Tällöin vaikka tilamikit olisi liian lähellä (liian pieni tila) ei transientit sotkeudu ja/tai tule niitä vaiheongelmia. Tilamikki pitäisi vielä fyysisesti mahdollisimman kauas jotta äänikenttä sille / niille olisi riittävän diffuusi. Pelkkä raidan viivästyttäminen softalla miksausvaiheessa ei aja samaa asiaa (vähän kyllä jeesaa toki).
mhelin
06.01.2015 17:33:43
Danko: Suosittelen. Tässä yks pätkä omasta sessiosta, ensin normaalisti ja sitten oh- ja tilamikit time-alignattuna virvelin mukaan: http://cl.ly/0A3o2v2s2632/download/45356983432418.aif
 
Tuossa on vaan se juttu että ilmamassa tilamikin ja vaikkapa virpan välillä toimii alipäästösuotimena ja aiheuttaa vaihevirhettä (group delay) jota ei korjata yksinkertaisesti time-aligmentilla (tarvittaisiin FIR suodin jonka vaihetoisto olisi ilmamassan LP-suotimen vaihetoistolle vastakkainen). Mutta kyllä tuossa pienen parannuksen huomaa korvalla.
Antti1
06.01.2015 18:19:16
mhelin: Mutta kyllä tuossa pienen parannuksen huomaa korvalla.
 
Jos puhutaan soundista yleisemmällä tasolla, niin mä käyttäisin mieluummin termiä muutos. Itsehän pidän tosta "korjatusta" versiosta enemmän, muttei se välttämättä parempi ole. Ylipäätään sillä on melko vähän mun mielestä merkitystä, että onko joku vaihetoisto absoluuttisesti oikein vai ei, jos soundi on haluttu. Vähiin jää useamman mikin käyttö muutenkin, jos pyritään teknisesti täysin korrektiin toteutukseen. Ei toki tarkoita, etteikö siihen pyrkiminen saattaisi tuottaa hyvää soundia.
"NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!" Hevimusaa vuodelta 2014
Groovi
06.01.2015 19:41:07
Tässäkin kohtaa on hyvä muistaa että liian tekninen lähestymistapa vie fokuksen pois oleellisesta, eli miltä se setti ja tila kuulostaa tilamikkien kautta. On epäoleellista mietiskellä mikkien välisiä vaiheita, jos tila ei toimi ja tilamikin kautta tuleva soundi on käyttökelvoton.
 
Toinen asia on kompressointi. Jos tila kompressoidaan kohtalaisen rajusti ja blendataan raidat kevyesti koko settibalanssin alle, niin tilamikkien vaihe on kokonaisuudessaan melko epäoleelinen seikka. Tai ainakin kannattaa miksausvaiheessa tehdä träkkien vaiheistus kuuntelemalla.
 
Koitan tässä kai varovaisesti muistuttaa, että on turhaa viilata yksityiskohtia jos perusasiat ovat perseellään.
Oikea asenne korvaa väärät välineet.
Bentley
13.01.2015 21:58:53
 
 
PIM: Devil is in the details;) Minusta on toisaalta taas aika hölmöä, jos ei viitsitä nähdä sen vertaa vaivaa, että opettelisi ne muutamat perusasiat, joiden hallinta poistaisi salamyhkäisyyden verhon vaihe-ero/virheaiheen yltä.
 
Tässäpä onkin sisäistettävää kerrakseen.
For those who can't be without the music!
Groovi
14.01.2015 20:04:06
PIM: Devil is in the details;) Minusta on toisaalta taas aika hölmöä, jos ei viitsitä nähdä sen vertaa vaivaa, että opettelisi ne muutamat perusasiat, joiden hallinta poistaisi salamyhkäisyyden verhon vaihe-ero/virheaiheen yltä
 
Juuri niin se menee, että ensin pitää opetella perusasiat ja säännöt, jotta niitä voi sitten myöhemmin rikkoa. =)
 
Kaikkihan meistä varmasti rakastaa tuota yksityiskohtien viilaamista. Oikeastaan siksihän tätä tehdään, koska siitä miksaamisessa on kyse. Mikrotason miksausta ei kuitenkaan kannata tehdä, jos koko yleisbalanssi on hukassa. Itse noudatan monessakin asiassa sellaista filosofiaa, jossa asioita priorisoidaan sen mukaan miten ne vaikuttavat kokonaisuuteen. Sanoisinko näin, että säädetään ensin muokarilla ja vasta sitten kynsiviilalla. Parhaassa tapauksessa ei säädetä ollenkaan.
 
Esimerkiksi tässä kohtaan ajattelisin niin, että kuinka paljon tilamikin vaiheella on vaikutusta siihen ensireaktioon, jonka kuulija saa kuullessaan biisin aivan ensimmäistä kertaa? Mieleeni tulee kymmenittäin erilaisia asioita joihin puuttuisin ennen tilamikin vaiheistamista.
 
Sama filosofia kertoo, että näppärin korjaus tilamikin vaiheongelmaan tai siitä seuraavaan basarisoundin ongelmaan on painaa kanavasta mute päälle. Jos se vie kokonaisuudesta jotain oleellista, niin sitten on perusteltua palata asiaan tarkemmin.
Oikea asenne korvaa väärät välineet.
JoKo
15.01.2015 09:47:28 (muokattu 15.01.2015 09:50:16)
Aina kun summataan eri aikaa saapuvia signaaleja niin syntyy kampasuodinilmiö, joka aiheuttaa taajuusvasteen vääristymistä.
 
Tämä "taajuusvasteen vääristyminen" on kuitenkin loppujen lopuksi sitä samaa mitä eq:lla tehdään joten ei sitä kannata ajatella virheenä ainakaan silloin kun tilamikeistä on kyse. Poikkeus tästä on tilanne missä selkeästi otetaan yksi instrumentti kahdella eri mikillä (kuten virvelin ylä- ja ala mikit, basson mikki ja linja yms.)
 
Lisäksi useissa stereomikityksissä pointti on juuri se että signaalit saapuvat eri aikaan.
 
Tietysti aina kannattaa kokeilla vaiheenkääntönappia josko toinen olisi parempi. Itse usein kuuntelen miksausta yhdestä kaiuttimesta monona ja kokeilen eri vaihtoehtoja. Tällä tavalla kuulee selkeämmin miten soittimet reagoivat keskenään.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)