Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Urkujen soitto
1
Tappokinnas
31.12.2014 03:04:44 (muokattu 31.12.2014 03:07:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve,
 
Olen soittanut pianoa aika paljon ja muutaman vuoden tauon jälkeen innostus palasi opiskelukavereiden kanssa perustetun bändin myötä. Musiikkia soitellaan omaksi iloksi ja tottakai kolahtaa se agents ja muu suomalainen/ulkolainen kevyempi musiikki.
 
Vuosi sitten kun alkoi perehtyminen tanssahtavamman musiikin suuntaan niin alkoi urut kiinnostamaan ja hämmästyin kuinka paljon niitä esiintyykin kaiken maailman biiseissä kun alkaa kuuntelemaan. Ostin sitten stagepianon kaveriksi nordin c1 mallin ja muutama kuukausi sitten ne tuli myytyä ja tilalle hammond sk-1.
 
Olisi kiva kuulla vinkkejä miten kannattaa harjoitella urkujen soittoa ja kuinka soittimellani saisi loihdittua teemaan sopivia saundeja. En varmaan vaan ole räplännyt ja kokeillut tarpeeksi. Jotenkin tuntuu, että vaikka kuunteleekin JP Virtasen soitantaa agentsin vedoissa niin ei osaa vääntää sellaisia samankaltaisia biiseihin sopivia ääniä.. Tietysti hermannilta löytyy ns. oikea hammond ja leslie.
 
Oma soittaminen nyt on mitä on kun on vasta vuoden ollut urkuja alla, mutta pienelläkin panoksella saa yhteisessä soitossa musiikki mukavasti väriä. Itsellä ei vain tunnu löytyvän vielä korvaa näpertää sellaisia viheltäviä soundeja. :)
 
Aloittelijalle vinkkejä yhdessä soittamista- , harjoittelua- ja urkujen säätämistä (liukutangot ja muut potikat) varten on tervetulleita.
 
oksatboys
31.12.2014 11:01:17 (muokattu 31.12.2014 11:02:38)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Googlella kun ettii "drawbar settings" niin löytyy tällasia presettiohjeita http://www.keyboardmag.com/create-s … /5-great-b-3-drawbar-settings/28934
 
Jos ei oo mitään hajua äänikerroista, niin tollasistahan vois kattella pari malliks ja säädellä niitä sitten pikkasen niin alkaa tajuta miten mikäkin hanikka vaikuttaa.
 
E. Lisäks tietty leslien vekslaaminen hitaalta nopeelle ja välillä jarrulle on aika olennaista useissa urkusoundeissa.
 
Sanotaan että soundi lähtee sormista... no mulla se on kai jo sitte lähtenyt.
BaariMikko
31.12.2014 17:24:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

C1:llä pääsee soundimielessä varmasti riittävän lähelle aitoa asiaa saadakseen toteutettua suunnilleen haluamanlaisiaan jäljitelmiä.
 
Voi olla, että latelen itsestäänselvyyksiä, mutta Hammondien soittotekniikkahan on täysin erilainen kuin pianon. Kannattaa treenata genrelle ominaisia chopseja ja muistaa, että toisin kuin pianoa soittaessa, soundin variointi soiton aikana vaikuttaa olennaisesti lopputulokseen. Varsinkin bändikontekstissa vasemman käden hommaksi jää varsinaisen soittamisen sijaan enemmänkin just äänikertojen ja vibrato/perkussioasetusten ruuvailu (ja Leslien nopeuden, jos sille ei ole jalkakytkintä) sekä glissandojen, klustereiden yms. "murinan" tuottaminen sopiviin väleihin.
 
Hitto, tätä on aina yhtä hankala yrittää sanallistaa, kun itsekin on itsensä melko omatoimisesti urkuriksi kouluttanut kannattaa kuuntelemisen lisäksi myös katsoa mahdollisimman paljon, mitä suosikkiurkurit tekevät soittaessaan.
 
musamies
31.12.2014 22:07:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tullut siihen tulokseen, että vähemmän on enemmän.
 
Vaikka vain kaksi valkoista drawbarssia auki. 8 jalkainen ääni vaikka enemmän sen lisäksi toista sopivasti. Turhat efektit pois ja liikuttelee volapedaalia jouhevasti. Sitä voi joutua harjoittelemaan paljonkin.
 
Rakentaa mielenkiintoisuutta soittoon sormilla luoden mielenkiintoista sisältöä ja efektimahdollisuuksiakin jää paljon kun kaikki ei ole heti pelissä. Ei turhaan vibraattoa jos se ei varta vasten asiaan kuulu.
 
Lisää mielenkiintoa saa jos pystyy nopeasti vaihtamaan kahden saundin välillä joko kahdella manuaalilla toteutettuna tai splitattuna.
 
valotus
02.01.2015 00:50:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Tullut siihen tulokseen, että vähemmän on enemmän.
 
Vaikka tässä vuosien varrella on tullut Hammondia enemmän räplättyä kuin soitettua, niin oma lopputulema on juurikin tuo edellämainittu.
 
Hammondin liukutangoilla tehtävää additiivista synteesiä on alusta lähtien kuvailtu mainosteksteissä "miljoonia" soundeja sisältäväksi, mutta niin vain itselläni lähtötilanteena taulussa on usemmiten joku 88 8000 000 tai 88 8800 000. Seuraavina vaihtoehtoina niille kaikki hanat auki, tai sitten 80 0000 888. Perkussiolla, chorusvibratolla ja lesliellä vielä varioinnit päälle. Alasormiolla vastaavat omat kuvionsa sen mukaan, soittaako bassokulkua vai sointuja, mutta yleensä siellä tulee käytettyä vielä vähemmän variaatioita.
 
Hienosäätöjä tulee välillä tehtyä ja jotain lisäiltyä, mutta kovin usein siinä vain päätyy tilanteeseen, että homma alkaa soundillisesti kuulostaa sekavalta ja palaa noihin perusasetuksiin takaisin.
 
Oikein jos haluaa nyansseja nysvätä, niin hommaa kirjan "Dictionary of Hammond Organ Stops". Siinä on lähes epätoivon vimmalla haettu kaikki mahdolliset kombinaatiot, joilla Hammondilla saataisiin matkittua erilaisia pilliurkujen äänikertoja.
 
musamies
02.01.2015 12:22:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

valotus: Oikein jos haluaa nyansseja nysvätä, niin hommaa kirjan "Dictionary of Hammond Organ Stops". Siinä on lähes epätoivon vimmalla haettu kaikki mahdolliset kombinaatiot, joilla Hammondilla saataisiin matkittua erilaisia pilliurkujen äänikertoja.
 
Mun mielestä pilliurkujen äänikertojen matkiminen ei ehkä johda hyvään lopputulokseen - sensijaan erilaisten urkurejen ideoista voi ottaa mallia vaikka urut olisi muun tyyppisiä kuin itsellä.
 
Itseä kiinnostaisi minkälainen urku siitä tulisi jos liukutangot saisi vapaasti ohjelmoida minkälaiseksi äänikerraksi vaan ja näitä voisi yhdistellä vapaasti liuttamalla.
 
Omassa WLM Trip urussa liukutankoja on 57 ja voisi kuvitella, että aika huimaa meininkiä olisi sellaisessa tapauksessa, jossa ne saisi ohjelmoida joksikin orkesterisoittimiksi tai ties miksikä kummallisiksi ääniksi.
 
Pilliurkujen mielenkiintoisuus on siinä kun pillistöjä on monenlaisia. Itseä kiehtoo vaikkapa Wurlitzer tibia pillistö:
https://www.youtube.com/watch?v=kSQieOfU8K8
 
JP2
03.01.2015 19:30:37 (muokattu 03.01.2015 19:33:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Olisi kiva kuulla vinkkejä miten kannattaa harjoitella urkujen soittoa ja kuinka soittimellani saisi loihdittua teemaan sopivia saundeja. En varmaan vaan ole räplännyt ja kokeillut tarpeeksi. Jotenkin tuntuu, että vaikka kuunteleekin JP Virtasen soitantaa agentsin vedoissa niin ei osaa vääntää sellaisia samankaltaisia biiseihin sopivia ääniä.. Tietysti hermannilta löytyy ns. oikea hammond ja leslie.

 
Yhdyn edellisiin: rekisteröinnin puolella vähemmän on enemmän. Pari valkoista on hyvä perusrekisteröinti, joilla variointeineen pärjää hyvin. Sitten on tietenkin "organo pleno" eli kaikki päälle ja vielä chorukset ja vibraatot lesleineen tuomassa dramaattisuutta.
 
Usein on kuitenkin niin, että rekisteröinnin lisäksi soittotapa on itse asiassa se joka luo urkusoundin. Eli siinä missä pianisti lätkii sointuja kymmenellä sormella, urkurin pitäisi keskittyä pitkiin soiviin ääniin, melodisiin linjoihin ja artikulaatioon (hammond-maailmassa: percussions). Eli vähän kärjistäen: urkuja soitetaan kuin puhallinta, pianoa kuin lyömäsoitinta.
 
Ero ajattelutavassa on itse asiassa sen verran suuri, että aika moni pianisti ei koskaan tule oikein sinuksi urkujen ilmaisukeinojen kanssa.
Vanha hyvä neuvo: kuuntele mestareita.
 
PS. Luepa huolella, mitä musamies kirjoittaa. Hän osuu hyvin asian ytimeen.
 
oksatboys
04.01.2015 00:57:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JP2:Ero ajattelutavassa on itse asiassa sen verran suuri, että aika moni pianisti ei koskaan tule oikein sinuksi urkujen ilmaisukeinojen kanssa.
Vanha hyvä neuvo: kuuntele mestareita.

 
Sori OT, mutta mua ärsyttää niin maan perusteellisesti kun ihmiset jotka osaavat ns. vapaa säestystä pianolla ostavat urut ja sitte sustain poljin pohjassa vetelevät menemään bändin seassa :D Ja kaikki lievemmät tyylimokat, mitä pianistit uruilla tekevät.
 
Sanotaan että soundi lähtee sormista... no mulla se on kai jo sitte lähtenyt.
Tappokinnas
04.01.2015 02:34:03 (muokattu 04.01.2015 02:35:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kaikille hyvistä neuvoista. Erityisesti musamiehen "vain kaksi valkoista drawbarsia auki " vinkki oli sellainen mistä sain suurta iloa ja tämä "vähemmän on enemmän" tuli hyvin ilmi. Jotenkin tuntuu, että nyt alkaa niin sanotusti löytymään niitä haluttuja hillityn tyylikkäitä saundeja.
 
Olen ajatellut homman liian vaikeasti, mutta tyylikäs ääni lähteekin näemmä noin pienellä vaivalla. Johonkin sooloon esim. House of the rising sunissa tai paratiisissa ruuvaa vähän ylintä drawbaria auki, että viheltää hieman ja erottuu vähän enemmän.
 
Omasta soittamisesta sen verran, että olen onneksi heti alussa ymmärtänyt, että sustainpedaalia en tarvitse muuta kuin piano-ääniä käyttäessä.
 
Tällä hetkellä tykkään soitella leslie slow asennolla ja sopiviin väliin polkaisen fastia vähän päälle, kun tulee se muikea lyhyt hetki kun "kaiutin" kerää vauhtia. Kitaraa on mukava tukea uruilla, sen olen huomannut.
 
Oma soittaminen lähinnä sellaista nyt, että tekee uruilla sellaista taustamattoa sointu pohjassa ja joihinkin väleihin "pientä painelua". Volumepedaalin ja leslien jalkakytkimen käyttö seisoaltaan on aika vaikeaa. Istualtaan luonaa, mutta istuminen näyttää tyhmältä ton hammond sk1:sen kanssa :D. Silloin kun oli nord c1 niin ei tuntunut tyhmältä istua.
Tekisi mieli hommata sk2 malli kun siihen saisi sen pianon alalavuaariin ja ylälavuaariin urut kun on kappaleita, joissa tekisi mieli soitella osassa pianoa ja toisaalla urkua.
 
Tosin joku midikiippari ajaisi saman asian. En ole kranttu koskettimien kanssa ja sk1 pianot on minusta tosi hyvän kuuloiset.
 
BaariMikko
04.01.2015 02:42:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tappokinnas: Volumepedaalin ja leslien jalkakytkimen käyttö seisoaltaan on aika vaikeaa. Istualtaan luonaa, mutta istuminen näyttää tyhmältä ton hammond sk1:sen kanssa :D. Silloin kun oli nord c1 niin ei tuntunut tyhmältä istua.
Tekisi mieli hommata sk2 malli kun siihen saisi sen pianon alalavuaariin ja ylälavuaariin urut kun on kappaleita, joissa tekisi mieli soitella osassa pianoa ja toisaalla urkua.

 
Nyt annan erittäin hyvän neuvon: istu. Aivan sama, miltä näyttää tai sitten opettelet käyttämään ekspressiopedaalia seisaaltaan ilman, että lennät perseellesi. Ko. pedaalilla urut vasta saadaan kunnolla hengittämään, ja se vaikuttaa myös soundiin.
 
JPQ
04.01.2015 02:51:18 (muokattu 04.01.2015 02:52:27)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta tuo 888000000 aika perus asetus tosin en itse soita Hammond soundeja juurikaan mutta tuo kuitenkin yksi joka jäänyt mieleen.
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
KanttoriPiiparinen
04.01.2015 12:05:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sain aikanaan uuden Hammondin mukana oikein sapluunat liukutankojen asetuksiin. Neuvot kaikuvariaatioiden ja vibran asetuksiin olivat myös printattuna näissä pahvinpalasissa. En koskaan keksinyt biisiä, mihin olisi sopinut yksikään näistä Ameriikassa mietityistä valmiista passeista. No... Se siitä ja sen kestävtyydestä.
 
Nuotin vieressä on aina tilaa...
valotus
04.01.2015 20:56:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

BaariMikko: Nyt annan erittäin hyvän neuvon: istu. Aivan sama, miltä näyttää tai sitten opettelet käyttämään ekspressiopedaalia seisaaltaan ilman, että lennät perseellesi. Ko. pedaalilla urut vasta saadaan kunnolla hengittämään, ja se vaikuttaa myös soundiin.
 
+1
 
Oikeassa Hammondissa ja sitä oikeaoppisesti mallintavissa digivastineissa pedaali kun ei ole pelkkä volumepedaali, vaan vaikuttaa myös äänenväriin, sekä säädöistä riippuen säröön. Todellinen ekspressiopedaali siis.
 
Tappokinnas
04.01.2015 23:51:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hommasin jakkaran persauksen alle ja nyt soitellaan istuen ja keskitytään pedaalin käyttöön.
 
Toi sk-1 vaatii sen hammondin oman pedaalin toimiakseen noin.. Onneksi mulla on se.
 
En pitänyt btw pahan hintaisena kun sain 600 euroon soittimen, joka oli ollut kotisoitossa ja täysin iskemättömän näköinen. Mukaan tuli juurikin tuo 150 euron hammond pedaali. Paljon soitinta siihen rahaan. :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «