Aihe: Kuinka kehittyä kitaristina?
1 2 3
glamguitarist
09.12.2014 21:32:29
1. Guitar aerobics on yksi monipuolinen tekniikkaan monipuoliseen harjoitteluun sopiva kirja. Samaa tavaraa on toki tuubi ja netti täynnä.
 
http://www.amazon.com/Guitar-Aerobi … sr=8-1&keywords=guitar+aerobics
 
2. eartraining eli säveltapailu ja ylipäätään musiikin teoria auttaa. Esim ihan jonkun opiston kurssit, kirjat, joku sivusto, appsiä tai mikä hyvältä tuntuu.
 
3. biisien opettelu korvakuulolta levyltä.
 
...Tekniikan harjoittelu voi tuntua tylsältä, mutta itselläni se on nostanut huimasti soittamisenntasoa.
 
Netissä ehkä paras ja kuuluisin sivusto on justinguitar.com, mistä löytynee tuota em mainitut jutut. Kirjasto kannattaa koluta läpi ja koittaa etsiä itselle toimivat materiaalit.
drummer96
09.12.2014 23:24:48
glamguitarist: Netissä ehkä paras ja kuuluisin sivusto on justinguitar.com, mistä löytynee tuota em mainitut jutut. Kirjasto kannattaa koluta läpi ja koittaa etsiä itselle toimivat materiaalit.
Kävin lukemassa juttuja ja katsomassa videoita kyseiseltä sivulta ja oli kyllä painavaa asiaa. kiitos vinkistä!
vital
10.12.2014 12:40:15
drummer96: Kävin lukemassa juttuja ja katsomassa videoita kyseiseltä sivulta ja oli kyllä painavaa asiaa. kiitos vinkistä!
 
Komppaan. Todella selkeitä juttuja ja tulee fiilis että harjoitteluhan on hauskaa.
passe
10.12.2014 14:06:39 (muokattu 10.12.2014 14:20:56)
Yksi suurimmista ongelmista alussa on yleensä se ettei oikein tiedä mitä ja kuinka harjoitella. Netti on täynnä hienoja lickejä sun muuta. Niistä on vaikeaa pelkästään omin avuin suodattaa olennaisia perusasioita, jotka on opeteltava anyway. Sama tarina pätee kaikkiin muihinkin soittimiin.
 
Itse tykkään kotimaisesta Rockway sivustosta, monen muun lomassa. Rockwaylläkin on toki paljon tavaraa ja yhtä helposti siellä eksyy veivaamaan niitä monster lickejä. Mutta kun malttaa pysyä alkuun niillä perustunneilla niin alkaa tapahtua.
 
Sitten kun sitä huomaa ettei haluakaan tulla tiluttajaksi vaan muusikoksi niin on tärkeää hiffata jotta se sormitekniikka on vain yksi osa koko hommaa. En muista missä näitä lueskelin, mutta jossakin oli listattu harjoittelun tärkeimmät osiot suunnilleen näin:
 
1. Lämmittely/warm up
2. Säveltapailu/Ear training
3. Musiikin teoria/music theory
4. Tekniikka-taito/skills-technique
5. Hauskanpito-jamitus-hulluttelu
 
Todettakoon vielä että vanhoja kunnon yksityistunteja eivät kyllä korvaa mitkään nettiseikkailut.
"Ne levyt usein radiossa soivat - tai ne voivat olla muitakin".
Arkka
10.12.2014 15:33:51 (muokattu 10.12.2014 15:34:39)
 
 
Ka-Naali: Lainaan röyhkeästi vähän ketjua.. Minulla myös ongelmia erityisesti plektrakäden kanssa ja nyt on alkanut epäilyttää että on jotain vikaa soittoasennossa tai plektrakäden tekniikassa muuten. Jotenkin en saa kättä pidettyä täysin rentona ellen anna sen levätä kitaran päällä, mikä taas ei ainakaan tän hetkisellä kitaralla onnistu pitkähihainen päällä, koska käsi luistaa siitä muuten pois. Jos en anna käden levätä, olkapää rasittuu todella nopeasti.
 
Ensinnäkin varo tosiaan tota olkapään jännittämistä, meikän olkapää on rikki todennäköisesti just ton staattisen jännityksen takia.
 
Oon jo ainakin vuoden päivät treenaillut kuudestoistaosanuotteja 90 temmolla ja ei vaan meinaa sekään onnistua puhtaasti sitten millään. Tuntuu että mun raja on vaan saavutettu ja sen nopeampaan en enää pysty. Nyt alkaa jo turhauttaa niin paljon, että tekee mieli lopettaa koko harrastus.
 
Tuetko käden tallaan? Jos et, niin kokeile
http://www.fretjam.com/images/chainsaw.jpg
Voit myös kokeilla pikkurillin avulla ankkuroimista ja molempia yhtä aikaa. Yritä pienentää liikettä ja pitää kiinni läheltä plektran kärkeä (eli niin ettei sitä näy montaa milliä peukun takaa, EI siis noin kuin tuossa kuvassa yllä).
 
Voit myös kokeilla auttaako olkapäähän jos laitat kitaran toisen jalan päälle. Seisaaltaan voit kokeilla pidentää hihnaa.
Krice
10.12.2014 15:39:11
 
 
Noin yleensä ottaen jos soittoasento tuntuu hankalalta niin teet jotakin väärin. Jos käsivarsi tarvitsee tukea lankkuun selkeästi niin kitaran muoto on silloin tärkeässä roolissa. Joissakin malleissa tukea ei vaan saa (tai se voi tuntua hankalalta jos rungossa ei ole viistettä), joten ei muuta kuin kitara vaihtoon.
Ka-Naali
10.12.2014 17:12:20
Kokeilin tänään jonkin aikaa juuri tuota kikkaa, että nostan kitaran toisen jalan päälle ja heti tuntui paljon rennommalta olkapääkin soitellessa. Kokeillaanpa treenailla sillä tyylillä jonkin aikaa, jospa se siitä viimein. Voisi tosiaan myös koittaa vähän toisen mallista kitaraa, kun vaihto tulee aiheelliseksi. Kiitos vastauksista.
glamguitarist
10.12.2014 20:47:13
drummer96: Olen selannut netin kaikki sopukat ja lukenut satoja keskusteluja ja katsonut tunneittain videoita, mutten ole löytänyt omaan tilanteeseeni sopivia vastaukia.
Elikkäs olen soittanut kitaraa noin 3 vuotta pienehköllä kehittymisellä. Aloitin soittamalla akustista ja noin vuoden rämpyttelyn jälkeen ostin huonon "flying-v" tyyppisen sähkökitaran. Sen kanssa soittamisen opettelu on yhtä helvettiä, koska soittoasento on hankala. Nyt saan joululahjaksi kuitenkin uuden, "normaalirunkoisen" sähkökitaran ja tahtoisin oppia soittamaan paremmin uudella kitaralla.
Sitten itse ongelmaan; mikä paras tapa kehittää itseään? Tiedän tiedän "harjoittele". Mutta miten? Onko paras tapa oppia soittamaan opetella vain tabulatuureista tuhottomasti biisejä ja kehittyä siinnä samalla? Ja ei, en osaa lukea nuotteja, eikä nuottien luku minua kiinnosta.
Tämän hetkiset soittotaitoni rajoittuvat lähinnä System Of a Downin kaltaiseen metalliin. Toki osaan myös melko laajan valikoiman sointuja ja komppaaminen akustisella sujuu. Tahtoisin oppia soittamaan ennen kaikkea metallia laajalla skaalalla.
Jos joku viitsii antaa neuvoja olisin todella kiitollinen!:)

 
Niin ja onko Troy Stetina tuttu? Kaverilla on paljon kirja+cd matskuja. Itselleni vain nuo cd tempot karkasivat liian nopeiksi ja tahti oli muutenkin liian nopea. Kaverin kotisivuilla on treenaamisesta hyvää juttua ja tuubista löytyy jotain hyviä pätkiä. Troy on melkoinen guru kitaraopettajana ja uraa uurtavista merkinnöissä etc. Ja kyse on siis metallimusiikista.
tender.insanity
11.12.2014 08:41:00
Itse olen tässä musiikillisesti kehittynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana enemmän kun en ole oikein kuin pakon edessä koskenut kitaraan. Sävellys-/sovituspuolet hoituvat ihan nuotinnusohjelmien avulla. Ja Guitar Prolla niitä teen. Homman juju on se, ettei vain läiski nuotteja miten sattuu vaan ajattelee samalla miten oikeasti juttuja kitaralla (tai muulla soittimella) soittaisi.
 
Sitten joinain kausina heräilee aamuyöstä ennen töihin lähtöä nauhoittelemaan. Näin pitää tällä hetkellä tehdä kun tokaa levyä tehdään. Useimmiten kitararaidat tulevat olemaan sitä, mitä Guitar Prolla on tullut tehtyä. Välillä saa parempia ideoita nauhoitusvaiheessa. Nämä sitten tottakai korjataan "virallisiin" nuotteihin.
 
Ajan tappamiseksi on tullut myös kirjoiteltua ylös rumpalin nauhoitettua raitoja. Guitar Prolla edelleen. Kivaa ja kehittävää hommaa. Ja haastavaa kun joutuu pitämään volumet alhaalla :D
 
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5738957/Rumpuja.jpeg
Gary Enfield
11.12.2014 11:48:51
drummer96: Olen selannut netin kaikki sopukat ja lukenut satoja keskusteluja ja katsonut tunneittain videoita, mutten ole löytänyt omaan tilanteeseeni sopivia vastaukia...
 
Veikkaisin, että vastaus on se, että valitset yhden kirjan, oppaan, levyn, kitaristin, opettajan tai mikä se nyt onkaan ja työstät sitä. Paikasta toiseen hyppimällä tulosta ei synny.
 
Jos tabeja haluat lukea hae kirjastosta kunnollisia, pulassa olet netin tabien kanssa jos niihin luotat oppimismateriaalina. Löytyy toki painetuistakin tabeista virheitä, mutta useimmiten ei niin vakavia sellaisia.
Arkka
11.12.2014 12:37:21
 
 
gary field: Jos tabeja haluat lukea hae kirjastosta kunnollisia, pulassa olet netin tabien kanssa jos niihin luotat oppimismateriaalina. Löytyy toki painetuistakin tabeista virheitä, mutta useimmiten ei niin vakavia sellaisia.
 
Netistä löytyy yleensä huonoimmat ja parhaimmat (jos jaksaa kaivaa). Kirjoissa on toki se hyvä, että niissä nyt yleensä on jotain taitoa tekijällä ollut, mutta kyllä tulee heti mieleen esim. Metallica- ja Megadeth-tabeja joissa suht simppelitkin riffit menee väärin ja soolot onkin sit mitä sattuu tabien osalta.
Gary Enfield
11.12.2014 13:13:44
Arkka: Netistä löytyy yleensä huonoimmat ja parhaimmat (jos jaksaa kaivaa). Kirjoissa on toki se hyvä, että niissä nyt yleensä on jotain taitoa tekijällä ollut, mutta kyllä tulee heti mieleen esim. Metallica- ja Megadeth-tabeja joissa suht simppelitkin riffit menee väärin ja soolot onkin sit mitä sattuu tabien osalta.
 
Ja osaa kaivaa. Eniten hyötyä niistä tabeista on kait oikotienä jos korvat suht hyvin toimii ja otelautakin on tuttu. Itelle ei ole täysin ala-arvoisia kirjoja tullut vastaan, mutta enpä ole noista kumpaakaan testannut enkä mitenkään järjestelmällisesti tabikirjoja muutenkaan arvioinut. Puhdas first person -kokemus siis.
tender.insanity
11.12.2014 14:03:07
gary field: Ja osaa kaivaa.
 
ultimate-guitar.com ja katsoo tähtien ja äänien määrän.
 
Monet on suoraan kopioitu niistä oikeista nuottikirjoista, eli samat virheet siellä on tai nekin on paikattu.
Gary Enfield
11.12.2014 15:01:09
tender.insanity: ultimate-guitar.com ja katsoo tähtien ja äänien määrän.
 
Monet on suoraan kopioitu niistä oikeista nuottikirjoista, eli samat virheet siellä on tai nekin on paikattu.

 
Täällä ikusesti vellovaan tabit-väittelyyn en ota kantaa, mitä väliä. Oman kokemuksen mukaan tabikirjat on yleensä olleet oikein, joskin asemat on usein väärät. Verkkotabit on vaihdelleet laadultaan enemmän.
tender.insanity
11.12.2014 15:05:58 (muokattu 11.12.2014 15:07:36)
gary field: Verkkotabit on vaihdelleet laadultaan enemmän.
 
Toki. Siksi siellä on hyvien perässä esim viisi tähteä ja 200 äänen antajaa. Jos on 1 tähti ja 200 äänen antajaa, niin silloin ei kannata edes avata.
 
EDIT: Ja mähän en puhu vain noista txt tiedostomuodoista vaan powertab/guitarpro fileet, joissa on monesti lykätty soittimia mukaan ihan reippaasti.
mpekkanen
14.12.2014 21:35:28 (muokattu 14.12.2014 21:38:58)
Erilaisten skaalojen haltuun ottamista koko kaulan alueelta ja jammailua eilaisten komppien kanssa ei voi ainakaan tehdä kenestäkään huonompaa kitaristia.
Jo pelkästään 7 ja 5 sävelisiä erilaisia asteikkoja (molempia) on 66 ja ne kaikki 12 eri sävellajista. 6-sävelen asteikkoja on 77 ja sitten on vielä 8 ja 9-säveliset asteikot.....
 
Nämä kaikki kun ottaa haltuun jokaisella mahdollisella kompilla niin pärjää enemmän kuin varmasti. Enkä tarkoita, että nämä jutut pitäisi soittaa mahdollisimman nopeasti tai jotenkin monotonisesti ja robotin omaisesti kaikki skaalan sävelet aina järjestyksessä. EI NIIN.
Jammailla ja kuunnella mihin musiikki vie. Kaikista parasta olisi jos mukana olisi muitakin soittajia joiden kanssa näitä voisi soittaa. Kun huomaa, että musiikki svengaa niin se kuulostaa pakostakin hyvältä olipa kyse sitten mistä tyylilajista tahansa.
 
Jos taasen on matkittava tai kopioita jotain, niin kannattaa kopioda vain alansa parhaita :)
Toki kaikilla on esikuvansa ja monesti omien suosikkiensa esikuviin kannattaa perehtyä. Jossain vaiheessa sitä saattaakin huomata, että musiikki on oikeastaan matkaa historiassa taaksepäin.
Toki on tyylejä nykyään joita ei ole koskaan aikaisemmin ollut. Kuitenkin kaikki musiikki perustuu samoihin säveliin joita on soitettu eripuolilla maailmaa jo tuhansia vuosia.
 
Ei mitään uutta auringon alla :D
käsi
14.12.2014 22:16:12
 
 
Käy soitonopettajalla, tai vaikka parilla. joskus on hyvä vaihtaa opettajaa, ainakin hetkeksi aikaa.
 
Kuuntele musiikkia laajalti. Opettele soittamaan kappaleita laajalta alueelta. Humpasta heviin, kaikessa on oppimista.
 
Hommaa opetuskirjoja. Kirjasto on hyvä paikka. Mutta omiin kirjoihin voi tehdä merkintöjä jne...
 
Käy keikoilla, ja seuraa mitä toiset kitaristit tekee.

Etsi jammailu seuraa.
 
Harjoittele, opettele, harjoittele. Muista välillä pitää lyhyitä taukoja. Anna aivoille, lihaksille ja hermoille aikaa palautua.
MUSIC LOVER, Joka on päättänyt onnistua unelmissa
mpekkanen
14.12.2014 23:23:28
käsi: Käy soitonopettajalla, tai vaikka parilla. joskus on hyvä vaihtaa opettajaa, ainakin hetkeksi aikaa.
 
Kuuntele musiikkia laajalti. Opettele soittamaan kappaleita laajalta alueelta. Humpasta heviin, kaikessa on oppimista.
 
Hommaa opetuskirjoja. Kirjasto on hyvä paikka. Mutta omiin kirjoihin voi tehdä merkintöjä jne...
 
Käy keikoilla, ja seuraa mitä toiset kitaristit tekee.

Etsi jammailu seuraa.
 
Harjoittele, opettele, harjoittele. Muista välillä pitää lyhyitä taukoja. Anna aivoille, lihaksille ja hermoille aikaa palautua.

 
Nämäkin kaikki olisin voinut lisätä tuohon omaani kirjoitukseen jos olisin vain tajunnut. Hyviä neuvoja.
Kannattaa tosiaan kuunnella ja soittaa monipuolisesti erilasta musaa niin saa soittamisesta enemmän irti. Voi olla jopa toisillekkin enemmän anettavaa. Pääasia on kuitenkin, että soittaminen on hauskaa.
Yallup
17.12.2014 09:02:39
Itse olen suosinut sitä, että soittelee kaikenlaista musiikkia. Ei vain sitä, joka itselle levyltä natsaa. On aika tylsääkin soittaa vain jotakin heviä tai humppaa, puhumattakaan että vain yhtä bändiä. Nuorempana soiteltiin lähinnä kolmisointu rokkenrollia, eikä siinä paljon kehittynyt. Se alkoi puuduttamaan ja samalla kehittyi vääriä tapoja mm voimasointujen vuoksi ranteen asento. Puhtaiden soitto epätaloudellisesti oli tosi rankkaa. Kun avasi hieman musiikkimaailmaa, niin homma tuntui mielekkäämmältä ja kaikista sai jotakin uutta, joka auttoi siihen omaankin mielimusiikkiin. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään mielisoitettavaa, vaan vetelen vuoronperän heviä, rokkia, r&b:tä, iskelmää ja balladejakin. Uutta ja vanhaa. Kovaa ja hiljaa. Herkästi ja rankasti. Koko ajan oppii uutta, seinät eivät tule hetikohta vastaan.
"Tosta se taitaa lähteä.."
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)