Aihe: EF-86 socket
1
JPHe
29.11.2014 21:55:35
Pieni käytännön kysymys liittyen EF-86 etuastepentodiin. Putkihan käy noval-kantaan, kuten moni etuasteputki, mutta siihen ei yleensä laiteta tuota metallisuojusta päälle. Putkessahan ei ole ihmeellisesti häiriämielessä hyötyä tuosta kuoresta, mutta onko siitä haittaa esim lämmön tms vuoksi. Eli onko suositeltavaa ola laittamatta sitä? Mistään en tätä tietoa ole löytänyt. Entä mitkä on ne kaksi punaista kumirenkulan näköistä rinkulaa, jotka monesti niissä on? Esim Uraltonella toki löytyy jotain HIFI käyttöön olevaa kallista metallihäkkiä, mutta tuskin ihan niitä on.
lumikitara
30.11.2014 10:57:39 (muokattu 30.11.2014 11:00:23)
En tiedä onko metallihässäköistä haittaa, mutta ne rinkulat on vissiin usein silikonia. Jotkut on laittaneet palan silikoni-pannulapusta klemmarin kanssa putken ympärille.
Sitä mikrofonisuutta torppaamaan.
 
Tuossa on käytetty sekä kumirenkkuja että kumimattoa chassiksesta eristävänä tärinänvaimentimena:
 
http://www.18watt.com/files/ef86_quiet.pdf
SirElwood
30.11.2014 11:13:27 (muokattu 30.11.2014 11:14:34)
JPHe: Pieni käytännön kysymys liittyen EF-86 etuastepentodiin. Putkihan käy noval-kantaan, kuten moni etuasteputki, mutta siihen ei yleensä laiteta tuota metallisuojusta päälle. Putkessahan ei ole ihmeellisesti häiriämielessä hyötyä tuosta kuoresta, mutta onko siitä haittaa esim lämmön tms vuoksi. Eli onko suositeltavaa ola laittamatta sitä? Mistään en tätä tietoa ole löytänyt. Entä mitkä on ne kaksi punaista kumirenkulan näköistä rinkulaa, jotka monesti niissä on? Esim Uraltonella toki löytyy jotain HIFI käyttöön olevaa kallista metallihäkkiä, mutta tuskin ihan niitä on.
 
Metallisuojuksella ei audiokäytössä ole muuta virkaa kuin putken paikoillaan pitäminen esim. alaspäin asennettaessa. Ja onhan ne monesti kivan näköisiä, eri värisiä jne. Kuvittelen tietäväni mitä metallihäkkiä tarkoitat, ja se menee juuri tähän koristelutarkoitukseen. Metallisuojuksen käyttö häiriömielessä tulee vastaan yleensä vasta noin 100MHz taajuuksilla, esim. vanhoissa ULA-virittimissä. Ja EF86 putkessa on myös sisäinen häirisuojaukseen tarkoitettu verkko, muistaakseni pinneissä 2. ja 7. Lämmön suhteen ei ulkoisella suojalla ole mitään merkitystä.
 
EF86:n yksi ongelma on voimakas mikrofonisuus, sillä ainakin kitarahommissa siitä kiskotaan ihan hiton isoja vahvistuksia, ja putki alkaa "soimaan" (napauta kynällä putkea, niin kilahtaa kaiuttimessa). Hifi-puolen hommista en tiedä. Tämä mainitaan ihan erikseen mm. mullardin datalehdessä: http://www.r-type.org/pdfs/ef86.pdf Eli mekaanisen asennuksen kanssa on oltava hyvin huolellinen, ja ongelmat tämän suhteen saadaan kyllä pidettyä kurissa. Kanta tälle putkelle on valittava huolella, ja asennus on tehtävä hyvin. Esimerkiksi jos kyseessä on combo-vahvistin, voi kantaa yrittää vaimentaa O-renkailla kiinnitysruuvien alla. Ne kumiset punaiset rillukat ovat juuri vaimentamassa tätä ilmiötä jos sitä ei muuten saa kuriin.
 
EDIT: Lumikitaralla oli tuossa oikein mainio linkki.
JPHe
30.11.2014 18:16:55
lumikitara: En tiedä onko metallihässäköistä haittaa, mutta ne rinkulat on vissiin usein silikonia. Jotkut on laittaneet palan silikoni-pannulapusta klemmarin kanssa putken ympärille.
Sitä mikrofonisuutta torppaamaan.
 
Tuossa on käytetty sekä kumirenkkuja että kumimattoa chassiksesta eristävänä tärinänvaimentimena:
 
http://www.18watt.com/files/ef86_quiet.pdf

 
Tässä tosiaan on hyvää tietoa. Pitääkin yrittää rakentaa samantien tuollainen vaimennin.
okabass
30.11.2014 23:23:56
Mä käytin joskus pieniä läpivientikumeja vaimentimina putkenpitimen kiinnitysruuveissa. Siinä joutui vähän suurentamaan ruuvinreikiä. Sitä on käytetty joissain mm. nauhakaiuissa ekassa putkessa.
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)