Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Saxofoniprojekti meneillään
1 2
Hekku56
13.06.2014 20:33:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin talvella tenorifonin, joka oli jäljistä päätellen tullut portaat alas. Tinauksia murtunut, osia vääntynyt ja sillee. Kaikki osat olivat tallella. Purin ja puhdistin osat, opettelin juottamaan ja vaikka ensimmäiset juotokset eivät sujuneet, aloin saada juonesta kiinni ja nyt osat ovat paikoillaan. Ylimääräistä tinaa piti tosin hioa pois enemmän kuin ammattilaisen jäljiltä mutta alkaa ollaa mallillaan. Yhden messinkisen läpän kiinnityskohtaa jouduin siirtämään millin verran kun akselin kiinnityskohta oli niin paljon vääntynyt, että en uskaltanut enempää käyttää voimaa. Joitain osia on taottu pienellä vasaralla. Muutama tyyny menee uusiksi. Kokeilin tyynyn tekoakin. Ostin askarteluliikkeestä paksua huopaa ja ohutta nahkaa. Kyllä niistä saa melkein kaupasta ostetun näköisiä. Tärkeintähän on tiiviys. Aukkojen reunat piti hioa tasaisiksi, alkuperäinen laatu ei ole ollut hääppöinen. Tyynyt kiinni kuumaliimalla, jolloin niitä voi lämmittämällä vielä käännellä.
 
Tämä on intialainen Zweiss merkkinen ja maalattu mustaksi eli naarmut ja kolhut saavat pintaan Miranolia kun alkaa muuten olla valmis. Kyllä tässä vielä hommaa on mutta ihan hauskaa ja opettavaista. Kokemusta on jo yhdestä vanhasta klarinetista ja piccolohuilusta.
 
Onko muita, jotka harrastavat tällaista hommaa?
 
PS. tämä ei ole saxofoni, jota normaalisti soitan eli ei kiirettä. Tehdään kun siltä tuntuu
 
Hekku56
19.06.2014 06:54:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

niitä pieniä korkinpaloja, joita on siellä täällä korokkeina voi korvata muovilla. Pitävät muotonsa pitkään. Käytin tässä projektissa pankin tunnusnuremokortteja, samanlaista kuin pankkikortti. Yllättävän moneen paikkaan sopinut. Korkista voi tietysti leikata sopivan paksuisia.
 
Virkkuukoukku on näppärä niiden neulajousien asetteluun.
 
NeliX4
07.08.2014 10:11:29 (muokattu 07.08.2014 10:19:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika arvostettava projekti. Pistä kuvia, jos löytyy.
 
Oon nähnyt silikonisiakin läppiä. Kaupan valmiit nahkatyynyt on sen verran halpoja, että siihen en ole lähtenyt. Myös korkkilevy on halpaa ja erinomaista ainetta. Bostik A3:sta ammattilaiset käyttävät kiinnitykseen. Se joustaa vähän, mutta ei kuitenkaan irtoa. Kuumaliimasta tulee helposti liian kova. Vaskisoittimien korjaajat ovat aika velhoja tinaajia. Saksofonissa ei oo niin nuukaa, jos soitin on klommoinen ja käyrä. Yleensä parantaa vaan soundia.
 
Saksofoni kuitenkin hieman elää koko ajan, joten mikrometrin tarkat säädöt joutuu välillä tekemään uusiksi.
 
Murgo
07.08.2014 18:23:03 (muokattu 12.08.2014 16:51:43)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa ketju omasta vuosien takaisesta projektistani: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=169710&o=0 Lähtökohta ei ollut sentään ihan "portaissa pomppinut" vaan soittokuntoinen, joskin varsin rujon näköinen. Osa tyynyistä oli aivan hajalla ja koneistossa oli säätämistä ja väljää siellä sun täällä.
 
Tyynyjä, korkkia, sekä shellakkaa (joka on se "oikeaoppinen" liima tyynyjen kiinnittämiseen joskin kuumaliimaakin käyttävät) tilasin Amerikasta Musicmedic-nimisestä firmasta, tyynyt ovat tosiaan ihan kohtuuhintaisia ja kokoja on 0,5 mm välein sekä iso määrä malleja erilaisilla reflektoreilla, eri värisinä jne. http://musicmedic.com/mainpads/saxo … pads/individual-saxophone-pads.html .
 
Korkin etuja sovituspaloina ovat hiljaisuus sekä hiomisen helppous, kovat muovinpalat saattavat aiheuttaa kolinaa/nakutusta soitettaessa. Omissa itä-Saksalaisissa foneissani nuo "korkit" ovat alunperin olleet punaista kumia, liekö luonnonkorkin saatavuus itäblokissa ollut huono?
 
Voin myös aiheesta kiinnostuneille suositella Stephen Howardin Saxophone manualia, löytyy valtavasti yleistä asiaa foneista sekä ohjeet yleisimpiin pikkukorjauksiin ja säätöihin. Saa jopa Suomesta: http://www.alfamer.fi/saxophone-manual-p-20687.html . Kirjoittajalla on myös laajat verkkosivut: http://www.shwoodwind.co.uk/
 
Sax on the web-sivusto on myös hyvä paikka hakea tietoa: http://www.saxontheweb.net/
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Jampuliini
12.08.2014 09:06:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olosuhteiden pakosta, vähän sama kuin auton kanssa aikanaan. Kun ei pysty ammattilaiselle maksamaan, pakko opetella tekemään itse :)
 
Yritä ja erehdy - menetelmällä olen saanut soittokuntoon 30/40-luvun c-melodyfonin, 60-lukuisen tsekkisopraanon ja samanikäisen tsekkitenorin. Lisäksi pari klarinettia, ja nyt Albert-systeemillä oleva klarinetti työn alla.
 
Soittimien ostohinta muutaman kympin ja 150 euron välillä.
 
Juotoshommiin ei onneksi ole tarvinnut ryhtyä. Siihen tuskin lähtisinkään.
 
Ylipäätään mieluummin soittaisin kuin ähräisin, sillä mulla on huonosti pitkäjänteisyyttä varsinkin siihen hienosäätöön, mitä puhaltimet tarvitsisivat. Mutta kuten sanottua, pakko mikä pakko.
 
Hekku56
14.08.2014 14:57:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ihmettelinkin jo etteikö löytyisi muitakin jotka ovat hommaa kokeilleet. Foni jota soitan on tietysti eri kuin tämä projekti. Hauskaa puuhastelua tämä on kuitenkin ollut kun voi tehdä silloin kun siltä tuntuu. Tiedän että tyynyjä saa halvalla mutta kokeilua tämäkin.
 
Kuvia tulee jossain vaiheessa
 
Kiitos noista linkeistä ja vinkeistä.
 
Youtubessa on video kaverista joka teki sopraanosaxofonin ja aloitti vääntään tötteröö pellistä. Tuli siitä valmis mutta se on ehkä turhan vaativa projekti
 
Hekku56
15.08.2014 10:30:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgolle kysymys. Yhdessä kuvassa näkyi reilu päätevälys eli akseli pääsi liikkumaan piotuussuunnassa. Keksitko siihen jonkun ratkaisun. Itselläni on toinen kiinalaisprojekti, jossa on samaa vikaa. Ei tosin ihan noin paljon. Mietin että pitäisikö hankkia tai tehdä pieniä prikkoja tai juottaa jatkopala.
 
Juottaminen ei loppujen lopuksi ollutkaan hirveän vaikeaa. Pitää vaan uskaltaa kuumentaa kaasuliekillä riittävästi. Pintojen pitää olla puhtaita ja hyvin toisiinsa sopivia. Tinoissa on paljon eroja ja kannattaa pysyä samassa laadussa. Uutta tinaa voi kokeilla messinki / kupari levyihin. Kolvilla kuumentaminen ei onnistu. Nämä uudet, pienet kaasupolttimet on hyviä. Itselläni on sellainen, johon saa vaihdettavia päitä eli on samalla myös pieni kuumailmapuhallin, jolla saa pehmitettyä kuumaliimaa.
 
Tinajuottaminen on kuulemma parempi, koska muuttaa muotoaan lämmetessä vähemmän kuin esim hopea. Hopea vaatisi juotettaessa tarkemmin oikean ja korkeamman lämpötilan.
 
Murgo
15.08.2014 19:39:11 (muokattu 15.08.2014 19:41:44)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: Murgolle kysymys. Yhdessä kuvassa näkyi reilu päätevälys eli akseli pääsi liikkumaan piotuussuunnassa. Keksitko siihen jonkun ratkaisun. Itselläni on toinen kiinalaisprojekti, jossa on samaa vikaa. Ei tosin ihan noin paljon. Mietin että pitäisikö hankkia tai tehdä pieniä prikkoja tai juottaa jatkopala.
 
Joo, sorvasin tuohon messingistä jatkopalan ja juotin kiinni: http://s273.photobucket.com/user/Mu … Larsen/PA190193.jpg.html?sort=3&o=3 .
 
Tuon juottaminen onnistui ihan isolla (400W) sähkökolvilla, sensijaan peukalotuen siirto vaati happi-asetyleenipolttimen VAROVAISTA käyttöä.
 
Prikat toimivat varmaan pienissä välyksissä mutta tuossa oli senverran klappia että heilui sivusuunnassakin kun laakeriruuvin kartio ei ollut tarpeeksi syvällä reiässä.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Hekku56
20.08.2014 11:45:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

siisti jatkopala. Sama pitäisi tehdä yhdelle kiinalaiselle C-vireiselle tenorille pariinkin kohtaan. Askaretta riittää.
 
Pienet kohteet lämpiää varmaan kolvilla hyvin, käytin sellaista pientä kaasupoltinta näihin omiin hommiini ja hyvin toimi sekin. Tosin käräytin vahingossa pari tyynyäkin mutta oppirahat kai pitää maksaa :)
 
Saan piakkoin tilkkuja mateennahasta ja kokeilen niiden tyynyjen tekoa. Eihän ne maailmalla paljon maksa mutta askartelu on kivaa.
 
Hekku56
03.09.2014 10:47:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mateennahkaa kokeiltu ja ainakin aluksi tuntuu hieman liian kovalta / kuivalta. Saa nähdä miten käytössä alkaa muotoutua. Hauskaa kokeilua.
 
Hekku56
19.09.2014 15:18:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mateennahka on liian epätasaista ja kuivaa, ei muotoudu tiiviiksi tyynyksi. Ihan tavallinen ohut, pehmeä nahka toimii.
 
Tulipahan kokeiltua
 
Hekku56
11.11.2014 17:10:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huonekalujen jalkoitin tarkoitetut huopapalat käyvät fonin huopapaloiksi, siis niiksi pieniksi tyynyiksi, joita on eri paikoissa. Tämä ei ehkä ollut uusi kikka muille kuin itselleni
 
Hekku56
13.12.2014 19:46:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kaverini hankki metallijyrsimen ja kuulemma kaikenlaisia metalliosia voi tehdä. Sorvikin löytyy. Tiedoksi vaan, jos joku sattuisi tarvitsemaan.
 
Omassa projektissani ollut tauko mutta kohta taas jatkuu.
 
Mitenkähän tänne saa lisättyä kuvia?
 
Klezberg
13.12.2014 21:18:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: kaverini hankki metallijyrsimen ja kuulemma kaikenlaisia metalliosia voi tehdä. Sorvikin löytyy. Tiedoksi vaan, jos joku sattuisi tarvitsemaan.
 
Omassa projektissani ollut tauko mutta kohta taas jatkuu.
 
Mitenkähän tänne saa lisättyä kuvia?

 
Ei tänne suoraan saakaan. Pitää laittaa muualle ja tänne sitten linkki.
 
Jos ei ole muuta paikkaa, niin omakuviahan voi olla kolme. Joskus näkee niitä käytettävän tämmöiseen.
 
Mulla oli ennen soitinwiki, johon sai muutkin laittaa soitinkokemuksiaan, sinne olisi voinut laittaa vaikkapa kertomusta kunnostuksesta kuvineen. Mutta käyttö oli vähäistä ja se olisi pitänyt tietoturvasyistä rakentaa kokonaan uudestaan, niin nyt se pois käytöstä.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
Klezberg
13.12.2014 21:19:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: Huonekalujen jalkoitin tarkoitetut huopapalat käyvät fonin huopapaloiksi, siis niiksi pieniksi tyynyiksi, joita on eri paikoissa. Tämä ei ehkä ollut uusi kikka muille kuin itselleni
 
Korkkien paikalle en kuitenkaan laittaisi huopaa, niissä luulisin sen korkeuden olevan merkityksellinen.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
Murgo
14.12.2014 17:45:04 (muokattu 14.12.2014 17:53:23)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Klezberg: Korkkien paikalle en kuitenkaan laittaisi huopaa, niissä luulisin sen korkeuden olevan merkityksellinen.
 
Joo, korkin etu noissa kriittisissä kohdissa on sen helppo työstettävyys, hienohkolla hiomapaperilla on helppo ottaa millin murto-osa kerrallaan kunnes säätö on kohdallaan. Korkilla on taipumus aluksi hiukan painua kasaan joten ne kannatta jättää ensin aavistuksen ylipaksuiksi mieluummin kuin hiukankaan ohuiksi, jos hioo liikaa niin pitää leikata korkki pois ja aloittaa alusta uudella palasella.
 
Huopa on aika vaikeaa hiottavaa, tahtoo vain nukkautua, joskin sen paksuutta voi kuulemma jonkin verran säätää kuumennetulla raudalla (esim. voiveitsi) "prässäämällä" sekä karkeasti tietty terävällä veitsellä leikkaamalla.
 
Huopia on yleensä vähemmän kriittisissä kohdissa tai sellaisissa paikoissa joissa säätö tapahtuu muilla keinoin kuin hiomalla, esim. ruuvilla. Huovan etu on pehmeys eli toimii äänettömämmin erilaisissa "puskureissa" joita vasten osat törmäävät kovalla vauhdilla kuten läppien aukenemisen rajoittimet.
 
Yleensäkin nuo käytetyt materiaalit ovat aikojen kuluessa valikoituneet kuhunkin paikkaan käyttö- ja työstöominaisuuksiensa perusteella joten yleensä helpoimmalla pääsee ja saa kestävimmän tuloksen kun käyttää alkuperäisen kaltaisia tarvikkeita. Toki uusiakin materiaaleja on ilmaantunut kehityksen myötä kuten vaikkapa ohut teflonlevy joka on näppärää kitkan pienentämiseen sellaisissa paikoissa joissa osat liukuvat toisiaan vasten tai joissa tarvitaan kovaa materiaalia. Itselläni tuollainen kohta löytyi baritonin ala-A-mekanismista, korkki tahmasi eikä tahtonut pysyä kiinni, teflon on toiminut loistavasti jo vuosia.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Klezberg
14.12.2014 17:56:21 (muokattu 14.12.2014 17:59:53)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo:. Huovan etu on pehmeys eli toimii äänettömämmin erilaisissa "puskureissa" joita vasten osat törmäävät kovalla vauhdilla kuten läppien aukenemisen rajoittimet.
 
Menee vähän off-topiciksi, mutta noista läppä/näppäinäänistä. Haitarissa huomasin että yhden sävelen kanssa alkoi näppäintä painettaessa kuulua pieni napsahdus, paitsi todella varovasti soitettaessa. Siinä on varmaan näppäimen alla oleva huopa painunut kasaan vähitellen jolloin näppäin painuu aavistuksen verran syvemmälle. Mutta vain yksi näppäin, eikä se napsaus siinäkään kuulu koko ajan... se riippuu siitä mikä rekisteri on valittuna. Siellä on rekisterien valintaa kytkevät ja näppäimistä läppiä aukovat varret niin lähellä toisiaan, että tietyissä rekistereissä ottaa varret kiinni.
 
Jos on saksofonin mekanismi mutkikas niin kyllä on haitarinkin :)
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
Murgo
14.12.2014 18:35:56
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Klezberg:
 
Jos on saksofonin mekanismi mutkikas niin kyllä on haitarinkin :)

 
Joo, osia siinä ainakin on enemmän.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Hekku56
14.12.2014 21:22:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

en oo vaihtamassa korkkeja huopaan, se on selvä. Kontaktiliima pitää ja hiekkapaperilla voi hioa.
 
Huopaa niihin kohtiin missä huopaa on ollutkin.
 
Hekku56
14.12.2014 21:23:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: en oo vaihtamassa korkkeja huopaan, se on selvä. Kontaktiliima pitää ja hiekkapaperilla voi hioa.
 
Huopaa niihin kohtiin missä huopaa on ollutkin.
 
Olen myös vilkaissut haitarin sisään eikä kauheasti innosta purkaa. Saxofoni on vielä aika helppo koota
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «