Muusikoiden.net
19.04.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Läppärit/VST-synat/Äänikortit livenä: Miten välttää ikävyyksiä?
1
Juntunen
14.07.2014 14:22:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
 
Mulla on AKAI:n usb-sampleriohjain ja M-Audion Oxygen49 kiinni sinänsä varsin hyvin toimineessa ja tehokkaassa win7-läppärissä (modattu pitkälti musakäyttöön). Soittelen sekä Cubase 5:een (Halionin VST-synat) ja välillä Reason 7:aan (Kongin rumpukone Akaille) ja heräsi mielenkiinto kokeilla samaista setuppia myös livenä. Puljailen tällä hetkellä Focusriten Saffire USB -äänikortin (usb-powered) kanssa, jossa on persuuksissa päälähdöt plugeilla ja vaihtoehtoulostulot rca:na.
 
Heräsi sellainen kysymys, että miten läppärimuusikot hoitaa tilanteita, jos nyt sitten kaikesta esirukoilemisesta huolimatta vaikka äänikortin usb-piuha napsahtaa keikalla irti, tai äänikortin ajurit jostain maagisesta syystä kuolee? Tai jos kone vaikka jumii ja pitää bootata? Siitä tietysti lähdetään, että moista ei saisi tapahtua, mutta maailma ei oo täydellinen, varsinkaan livesähköjen, lavakaljojen, valojen, tärinän, hullaantuneen vokalistin ynnämuun häiriön keskellä.
 
Itsellä on joskus tosi harvoin kotiolosuhteissakin sattunut Focusriten kans sellaista, että äänet on hävinneet tai ajuri on mennyt jotenkin solmuun jonka seurauksena ääni tulee läpi säröytyneenä. Tämä vaatii yleensä äänikortin johdon pois käyttämisen ja takaisin tuuppaamiseen, josta aiheutuu jo luureihin ja työpöydän monnareihinkin ikävä napsaus, jos niitä ei muista sulkea. Voin vain kuvitella, miltä tuollainen kuulostaisi live-PA:n läpi kesken setin. Tai ihan vaan pelkistä kulmista tai korvamonitoreista..
 
Pitäisikö moista varten olla itsellä vielä pikkumikseri, mistä saisi faderit alas tällaisen säädön ajaksi JOS jotain sattuu? Suojaako DI-boksit tällaisilta? Miten pro:t hoitaa tällaisia? Tuntuu että tollaset virtanapsut/-häiriöt saattaa olla vielä nastympiä kun vaikka pelkkä linjapiuhan irtoaminen.
 
Roadari
14.07.2014 14:59:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valittettavasti joudun olemaan hivenen ikävä ja todeta että pro:t käyttää maccejä. Juurikin siitä syystä että maagiset ajurisolmut ovat niissä huomattavasti harvinaisempia. Äänikorteissakin yleensä viimeistään näissä tilanteissa näkyy halvan ja kalliin ero.
 
Di-boxeista ei ole tässä apua. Jonkinlainen merkinanto on hyvä sopia miksaajan kanssa että "laitatko rännit kiinni kun minä boottaan tämän ikkuna koneen ja lähetän samalla rahani bill gatesille!" Mainitsemasi pikkumikseri auttaa tietysti, mutta jotenkin itseäni närästää lähteä huonojen vehkeiden huonoja ominaisuuksia paikkaamaan hankkimalla lisää (hajoavia) vehkeitä signaalitiehen.
 
Maailma ei todellakaan ole täydellinen ja kaikkia asioita ei voi vaan varmistaa loputtomiin. Yleensä budjetti tai roudattavan tavaran maksimimäärä tulee vastaan. Kokemuksesta voin sanoa myös että hullaantunut solisti saa pahimmillaan tuhoa aikaiseksi keskiverto hurrikaanin tasolla. Kyllä ne yleensä oppii ennemmin tai myöhemmin.
 
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
Juntunen
14.07.2014 16:46:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Roadari: Valittettavasti joudun olemaan hivenen ikävä ja todeta että pro:t käyttää maccejä. Juurikin siitä syystä että maagiset ajurisolmut ovat niissä huomattavasti harvinaisempia. Äänikorteissakin yleensä viimeistään näissä tilanteissa näkyy halvan ja kalliin ero.
 
Osasin tätä vastausta odotellakin. =) Mäkki ja esim Apogeen Duet olis varmasti toimiva paketti. Pitäs vaan hoitaa kaikki lisenssit ja muut sit mäkkimaailmaan, varsinaisella työkoneella pyörii samat softat ja se on kans Win7. Ei liene itselläkään pidemmällä juoksulla vaihtoehtoja. Mutta silti se aina äimistyttää. 2014 ja oikeasti riittävän toimintavarmasta windows-koneesta ei voida vieläkään puhua työkoneita arvottaessa. Saishan noita toki winukallekin laadukkaampia äänikortteja, mut mietityttää ratkeeko niissä sitten oikeasti vastaavanlaiset ongelmat.
 
..mutta jotenkin itseäni närästää lähteä huonojen vehkeiden huonoja ominaisuuksia paikkaamaan hankkimalla lisää (hajoavia) vehkeitä signaalitiehen.
 
Mulla vähän sama filosofia. Hirvittää lähteä keikalle jos on yhtään epävarmuutta kamojen toiminnassa. Rätinä ja pauke pilaa fiilikset aika tehokkaasti lavanreunan molemmin puolin.
 
Einherjar
14.07.2014 17:09:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juntunen: ...(usb-powered)...
 
Sellainen huomautus, että tuossa on se poksauksen vika. Kun sen usb:n irrottaa, niin siitä laitteesta lähtee sähköt. Ulkoisella virtalähteellä toimivat laitokset ääntelee huomattavasti sievemmin, jos ollenkaan, johdon irrotessa. Esim. oma Rolandin firewire-boksi lähinnä hiljenee piuhan poistuessa persauksesta virtalähteen kanssa.
 
Mäkkiasiaan voisin sen verran sanoa, että ne vsti-synien pyörittimet toimii (minusta) vähän vakaammin Mäkillä, mutta äänikorttien ja usb:n/firewiren kanssa voi tulla ongelmaa. Esim. Focusriten Sapphirea (se 1U täyspitkä, mikä mallinumero nyt olikaan) yritettiin saada toimintaan ennen keikkaa onnistumatta. Tsekissä pyöritti taustanaruja ihan ilman mitään, mutta keikalle ei herännyt henkiin. Itse laite ei ollut kuitenkaan rikki (toisessa koneessa pyöri), mutta ns. optimoitu Mäkki päätti pitää kuukautiset asian suhteen.
Ostat mitä vaan, niin ojaan ajat. Backuppina voisin suositella midipiuhaa ja jotakin pientä soundimoduulia "ihan vaan varalta".
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
miffe
17.07.2014 04:33:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin useamman kerran aateekoon kanssa hiuksia repineenä, liityn kuoroon ja suosittelen Applen tuotteita. Mutta äänikortin osalta väittäisin, että vakaiten toimivat suoraan ytimeen käännetyn geneerisen ajurin toimintaan luottavat.
 
Itsellä on käytössä Smaart I-O (Rational Acoustics, Soundtoolsilta saa) ja sen omalla ohjelmistolla voi säätää vain sisääntuloherkkyyttä sekä mustanaamiota. Toimiakseen aparaatti ei sitä tarvitse.
 
Myös Radial USB-DI (msonic myy) on tullut todettua hyväksi.
 
Omiin ajureihinsa luottavista MOTU saa mun ääneni, mutta ympäristönä on niiden kanssa aina ollut Apple/Mac. Ennen diggailin myös M-Audion tuotteita, mutta nykyisen ja entisen omistajien toiminta saa mut juoksemaan karkuun (onneton ajurituki uusien käyttisten ja vanhempien laitteiden kohdalla).
 
entinen turkulainen
zouwi
18.07.2014 01:31:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä olen ajellut viimeisen 8 vuoden ajan vaihtelevasti M-audion ja MOTUn äänikortteja windowskoneilla (XP rajusti karsittuna ja nykyään win7) ilman että kertaakaan on keikan tai tsekin aikana mitään kipannut. Ei siis ainakaan omalla kohdalla ole vaaka heilahtanut omppukoneiden suuntaan.
 
Yleisesti oon Miffen kanssa samaa mieltä siitä että natiivi-ajurit on luotettavimpia. Riippuen ratkaisusta, niissä voi olla huikeita viiveita väärissä paikoissa eli aina ei niitä voi käyttää.
 
ARX-niminen firma on tehnyt sinisiä ja varsin rumaa käsittelyä kestäviä ulkoisia äänikortteja jotka ainakin windows-puolella toimivat default-ajureilla. Muuntajaerotetut signaalit molempiin suuntiin lämmittää sydäntä kun joku keksii tökätä kouraan läppärin josta pitäisi kolmen minuutin päästä soittaa intronauhaa, koneen oma kuulokeliitäntä pätkii eikä muutenkaan adapteripiuhaa ole sen edellisen intronauhan-pyörittäjän jäljiltä näkynyt.
 
Roadari
19.07.2014 03:29:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zouwi: ARX-niminen firma on tehnyt sinisiä ja varsin rumaa käsittelyä kestäviä ulkoisia äänikortteja jotka ainakin windows-puolella toimivat default-ajureilla. Muuntajaerotetut signaalit molempiin suuntiin lämmittää sydäntä kun joku keksii tökätä kouraan läppärin josta pitäisi kolmen minuutin päästä soittaa intronauhaa, koneen oma kuulokeliitäntä pätkii eikä muutenkaan adapteripiuhaa ole sen edellisen intronauhan-pyörittäjän jäljiltä näkynyt.
 
Mulla on kans noita ARXeja käyttössä muutama. Hyviä ovat. Sekä puucee&Mac
Pave Starlikeltä myy edullisesti!
 
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
Juntunen
29.07.2014 21:35:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zouwi: ARX-niminen firma on tehnyt sinisiä ja varsin rumaa käsittelyä kestäviä ulkoisia äänikortteja jotka ainakin windows-puolella toimivat default-ajureilla. Muuntajaerotetut signaalit molempiin suuntiin lämmittää sydäntä kun joku keksii tökätä kouraan läppärin josta pitäisi kolmen minuutin päästä soittaa intronauhaa, koneen oma kuulokeliitäntä pätkii eikä muutenkaan adapteripiuhaa ole sen edellisen intronauhan-pyörittäjän jäljiltä näkynyt.
 
miffe: Itsellä on käytössä Smaart I-O (Rational Acoustics, Soundtoolsilta saa) ja sen omalla ohjelmistolla voi säätää vain sisääntuloherkkyyttä sekä mustanaamiota. Toimiakseen aparaatti ei sitä tarvitse.
 
Myös Radial USB-DI (msonic myy) on tullut todettua hyväksi.

 
Näähän näyttää luotettavilta bokseilta. Vielä kun olis erillinen vola luurilähtöön ni jollain tollasellahan pärjäis jo monessa.
 
miffe: Ennen diggailin myös M-Audion tuotteita, mutta nykyisen ja entisen omistajien toiminta saa mut juoksemaan karkuun (onneton ajurituki uusien käyttisten ja vanhempien laitteiden kohdalla).
 
Mulla oli pöytäkoneessa kotona M-Audion joku simppeli USB-boksi, fast track pro muistaakseni, äänet hävis kun vessasta sammutti valot. En veis lavalle. =)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti