Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hääkeikan äänentoisto kysymyksiä
1 2
niilopi
09.05.2014 13:44:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro,
 
Ois siis häissä tarkoitus soittaa sekalaista musiikkia neljän hengen bändillä.
Mulla on 100w Marshall JMP ja rumpalilla on isot rokkirummut. Tila on keskikokoinen ja bändille perinteinen esiintymislava.
 
Meillä on normaali PAt joihin ois tarkoitus ainakin laulut kytkeä.
 
Kysymys kuuluukin voidaanko instrumentit soittaa mikittöminä niin että vain laulu tulee PAsta. Vai tuleeko siitä mitään? Pitääkö vaan mikittää suoraan molemmat vahvistimet, entä rummut? Miksaaminen tuottaa vaikeuksia koska se pitää tehdä ennakkoon kun ei oo mitään kaukokaapeleita mutta voihan senkin tehdä treeneissä.
 
Miten esim. vanhat triojen esim zeppelin pienkeikat on toteutettu? Vaikuttais siltä että instrumentit tulee suoraan vahvistimista.
https://www.youtube.com/watch?v=-fG4JCerIuE
 
Mikäli mahdollista soittaa instrumentit mikittöminä miten ne kannattaa suunnata ettei osaan tilasta tuu liian kovaa ja osaan liian hiljaa?
 
anapena
09.05.2014 14:07:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan kannattaa pitää homma mahdollisimman yksinkertaisena ja tuttuna. Nostakaa instrumenttivahvistimet tuolin tai pöydän päälle ja mikittäkää ens alkuun vain laulu. Sijoittakaa laulumikki siten, että siihen ei tulisi kauheasti esimerkiksi rumpuja taikka muita instrumenttejä.
 
Istu ja pala!
Rallattelija
10.05.2014 03:53:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niinkuin on mainittukin jo niin kaappeja vaan tuolien/pöytien päälle. Mä jatkaisin tota silleen että pistäisin backlinen kirjaimellisesti takalinjaksi, eli styrkkarit siihen runpalin sivuille ja kääntäisin aavistuksen kaappeja kannuja kohti jotta hakkaajakin kuulee missä mennään. Laulukaapit ehkä toisin eteen jos vaan on monitori laulajalle. noissa tilaisuuksissa kun yks jos toinen haluaa kokeilla siihen mikkiin piipittämistä. Voisin kyllä kuvitella laittavani laulukaapitkin takalinjaan. eli ihan on realistista vetää luomuna.
 
-My opinion can be change but not that fact I'm right-
Lennu
10.05.2014 04:54:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

niilopi: Moro. Mikäli mahdollista soittaa instrumentit mikittöminä miten ne kannattaa suunnata ettei osaan tilasta tuu liian kovaa ja osaan liian hiljaa?
 
Moro. Ikävä kyllä tähän ei voi vaikuttaa. Joku lauri ja liisa tulee aina seisomaan ja joraamaan siihen, missä se kitarastyrkkari ampuu suoraan päähän. Ja ne sitten valittaa, kun ovat tarpeeksi kännissä ja sitä myöten äänentoiston ammattilaisia. Kunnes taas ovat enemmän kännissä vain joraamaan. Mikä on good. Siitä ei pidä mennä rikki, jotkut on sellaisia ja se kuuluu asiaan. Ainoa keino on tosiaan sijoittaa se backline nimensä mukaisesti takalinjaan, edellä mainituista syistäkin (bändin monitorointi). Ja soittaa ärsyttävän hiljaa ja tummalla soundilla.
 
Jos mielii saada tasavahvuista "levysoundia" ulos joka kuuntelupisteeseen, niin se vaan vaatii miksaajan ja mikitykset, jolloin vahvistimet voi sijoittaa lavanreunoilta sisäänpäin. Lavalta itse miksatessa ja näin tehdessä on suurempi mahdollisuus mennä aivan skutsiin ja vain tuurilla onnistua. Voin taata, että jokatapauksessa alussa laulu on liian hiljaa :D
 
Keep it as simple as the audience.
 
Lennu, hääkeikkoja jo vuodesta liian kauan sitten.
 
"Se on hiukan surullinen sirkus semmoinen, jossa voimamiehet pieksevät klovnit tajuttomiksi." -Qsine
McLeach
10.05.2014 07:29:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En nyt näkisi mikitystä ja itsensä miksausta kovin pahana tai ainakaan erikoisena juttuna hääkeikoilla. Jos tuotte kamat etukäteen niin miksaatte silloin, jos kesken kaiken niin ei minuutin soundcheck ketään siinä roudaamisen perään haittaa. Itse siis mikittäisin luultavasti laulujen lisäksi kaikki vahvistimet ja basarin (mikäli subi käytössä) ja hilaisin lavavolan mahd hiljaiseksi. Sitten PA lavan eteen jos on monitorit, jos ei niin tarpeeksi taakse. Tämän olen ainakin todennut olevan erittäin hyvänkuulonen ja varsin iisi ratkaisu.
 
ÄM
10.05.2014 10:58:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

McLeach: En nyt näkisi mikitystä ja itsensä miksausta kovin pahana tai ainakaan erikoisena juttuna hääkeikoilla. Jos tuotte kamat etukäteen niin miksaatte silloin, jos kesken kaiken niin ei minuutin soundcheck ketään siinä roudaamisen perään haittaa. Itse siis mikittäisin luultavasti laulujen lisäksi kaikki vahvistimet ja basarin (mikäli subi käytössä) ja hilaisin lavavolan mahd hiljaiseksi. Sitten PA lavan eteen jos on monitorit, jos ei niin tarpeeksi taakse. Tämän olen ainakin todennut olevan erittäin hyvänkuulonen ja varsin iisi ratkaisu.
 
Yhtyisin tähän, joskin olis hyvä tietää vähän, mitä tekee. Tekemällähän sitä toki oppii.
 
Meikä on nähnyt turhan usein tuon kitaravahvistimen muodostuvan ongelmaksi, moisessa ympäristössä. Homma on ratkaistavissa, parillakin tapaa, mutta monasti siihen on ollut esteenä, soittajan oma, liian vahva näkemys, miten homma pitää toteuttaa. Johtaen siihen, että toimivaan ratkaisuun ei meinaa päästä.
 
En ole mikään kitarastygespesialisti, mutta olen ollut huomaavinani, että jotkut Marsut saattaa olla aika suuntaavia, äänen puskemiseltaan. Tällöin, itse vahvistimella saadaan ammuttua pirusti ääntä, kapeahkoon kiilaan ja toisaalla taas se jää vaisuksi. Vielä kun vahvistin on sijoitettuna niin, että soittaja itse ei, korviensa osalta, sijaitse tässä kiilassa (esim reidet kylläkin saattaa sijaita), niin hän mielellään ruuvaa volyymin ihan liian kovalle.
 
Itse näen myös ratkaisuina nämä:
- Ilman mikitystä, pyritään sijoittamaan vahvistin niin, että sen äänen peitton kiila ehtii aueta tarpeeksi laajalle, jolloin volyymi voidaan säätää tasaisemmin, koko salille. Varmistaa samalla, että soittaja itse sijaitsee, paikassa, jossa varmasti kuulee, instrumenttinsa, sen ollessa sopivalla volyymilla, yleisön kannalta.
Käytännössä lavan takaosaan joutuu pukkaamaan.
 
- Mikityksellä (itse suosisin tätä), vahvistin sijoitetaan niin, että keskitytään suuntaamaan sen ääni, pääasiassa, soittajalle itselleen. PA:n kautta sitten jaellaan ääni, tasaisesti koko saliin, jonka tasaisuus toteutuukin, näin yleensä paljon paremmin. Monitoroinnista riippuen, voidaan vahvistin suunnata, joko vain kitaristille, tai myös muutakin bändiä, palvellen. Hyvä kikka on tosiaan nostaa kaappi, ylös lattiasta, ei pelkästään tuolille, vaan jopa pöydälle. Pelkkä horisontaalinen suuntaaminen ei auta, koska ihmisen korvat eivät sijaitse nilkoissa.
Volyymin kurissapitämiseksi, voidaan mennä jopa ihan äärimmäisyyksiin. Itsellä hyvä esimerkki on tilanne, kun kitaristilla oli pikku putkikombo, tuolilla, hiukan vinottain, itsensä takana. Eli oli jo lähdetty tekemään ihan järjen kanssa, ratkaisuja, vahvistimen sijoitteluun. Tehtiin tsekkiä ja hän piti vahvistinta sellaisella volyymilla, että itse sen kuuli. Volyymi oli kuitenkin, tässä ongelmaisessa tilassa, korvia riipivä ja löi kaiken muun soiton yli.
Ratkaisu -> pistin kitaristin eteen lihalaatikon, oikein päin, verhoiltuna mustalla kankaalla (tyyli ennen kaikkea) ja vahvistimen siihen. Vahvistin istui siihen, osoittaen yläviistoon, selkeesti yli 45 asteen kulmassa, toimien kitaristille, kuin kulmamonitorina. Mikki siihen ja PA:sta ulos. Seuraus oli, että kitaristi ihmetteli, et kylläpä se tuuttaa ja laski volyymin alle puoleen siitä, mitä se ensin oli. Ongelma ratkaistu ja soundi, kokonaisuutena saatiin haltuun.
Kokonaisuus onkin yks pointti, jonka priorisointia, ainakin itse pidän tärkeänä. Nämä "putkivahvistimen soundi herää vasta sillä ja sillä volyymilla"-läpät pyrin tukahduttamaan, heti alkuunsa; pyrkimys on kuitenkin saada tarjoiltua yleisölle, koko bändi, toimivalla soundilla.
 
Muuta mikittämistä myös tarpeen mukaan, basaria, bassoa, jos on subbaria kyydissä.
Koen vaan tuon kitaran olevan sellainen yksittäinen asia, jonka kanssa voi tehdä homman hyvin tai todella huonosti.
 
Mieluummin rohkeesti metsään, kuin arasti paskaan!
Lennu
10.05.2014 11:42:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, miksaajan näkemystähän sieltä tulikin tuelta. Hääbändeillä ei ole miksaajia.
 
"Se on hiukan surullinen sirkus semmoinen, jossa voimamiehet pieksevät klovnit tajuttomiksi." -Qsine
ÄM
11.05.2014 10:19:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lennu: No niin, miksaajan näkemystähän sieltä tulikin tuelta. Hääbändeillä ei ole miksaajia.
 
Jos viittaat meikän postaukseen, niin ihan hääbändimeininkipohjalta, itse itseään, lavalta miksaten, soundcheckissä hommat kuntoon katsoen.
 
Mieluummin rohkeesti metsään, kuin arasti paskaan!
anapena
11.05.2014 12:27:11 (muokattu 11.05.2014 12:27:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄM:soundcheckissä hommat kuntoon katsoen.
 
Se vielä kun asiat ja olosuhteet todennäköisesti muuttuvat soundcheckin jälkeen keikan aikana. Eli kannattaa varautua reagoimaan tilanteen mukaan sen verran kuin pystyy.
 
Istu ja pala!
rintapek
11.05.2014 15:30:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hmmmm... satavattinen marsu ja rokkikannut noin lähtökohtana kuulostaa pikkiriikkisen huolestuttavalta.
 
Hääkeikoilla mun tietääkseni on hirveen harvoin "ulkopuolista" miksaajaa ja monin paikoin kyseessä olis paikalla turhaan, koska ei hän saa sun marsuasi hiljaisemmalle, eikä teidän rumpalia hiljaisemmaksi.
 
Mut joo, on ihan normaalia mikittää ja vahvistaa vaan se, mikä ei muutoin kuulu. Mut rokkibändi pienes tilassa, niin ongelma tuppaa olemaan se, et kaikki kuuluu liikaakin.
 
Hääkeikalla aikas oleellista on asenne. Häät ei o "bändin keikka" vaan nuorenparin häät. Sinne ei kukaan ole tullut bändin vuoksi. Niinpä se on bändin homma joustaa ja tinkiä ja pakottaa ittensä soittamaan semmoisella volumella, että väki vauvasta vaariin viihtyy paikalla. Toi käytännössä tarkoittaa rumpalia hiljemmalle, skittaa helvetisti hiljemmalle ja laulua sillai et kuuluu.
 
Muutoin ketjussa onkin jo kelpo vinkkejä.
 
Juhani_t
11.05.2014 22:04:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Hmmmm... satavattinen marsu ja rokkikannut noin lähtökohtana kuulostaa pikkiriikkisen huolestuttavalta.
 
Mietinkin jo tässä että olenko ainoa tähän takertuja. Jos kyse ei ole moottorikerhon juhlista, etsisin rumpalille aluksi moposetin ja vispilät. Sitten Marshalllista Mastervolumea auki sen verran että kuuluu jotain.
 
Roadari
12.05.2014 01:39:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Hmmmm... satavattinen marsu ja rokkikannut noin lähtökohtana
 
Ei kuulosta äänitekniseltä ongelmalta...
 
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa."
Sax-pappa
12.05.2014 09:53:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rintapekille plussaa. Siinä oli hyvin kiteytettynä muutamia hääkeikkojen perusasioita.
 
Eki C
12.05.2014 11:15:26 (muokattu 12.05.2014 11:16:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myös Sax-papalle plussa rintapekin plussasta. Viisaita ja kypsiä kommentteja. Toivottavasti menee jakeluun.
 
"Work. Wasted time between gigs."
niilopi
14.05.2014 11:19:50 (muokattu 14.05.2014 11:20:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos näistä verkkokalvoja auki repivistä kokemuksista. Oon koittanu rumpalia opettaa soittamaan jazzi volyymeillä rokkibändin ajauduttua karikolle (se viime keikka oli sielä prätkäjengin juhlissa) kyl se alkaa pikkuhiljaa jotain oppiakin. Marsun saa yllättävän hiljaiselle mut tosiaan kivekset kärsii mutta täytyy kuitenkin pitää mielessä ihmisten desibeli kestävyys omien soolojen räyhäkkyyden edellä.
 
Meillä ei oo PAssa erillisiä subeja.. eli on vaan ns. yläkaapit missä tietenkin on itessään jonkunlaiset bassoelementit. Ehkä parhaalta kuulostais tässä tapauksessa kuitenkin backlinaa koko bändi, monitori laulajalle eteen ja mahdollisesti myös PA takalinjalle ettei kuulosta siltä et laulaja tulee ihan eri lähteestä vs bändiin. Sit tulee vastaan mikin kiertokysymys joka pitää selvittää vaan raa-asti kokeilemalla.
 
aimoo
16.05.2014 17:38:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä vastauksia jo annettu mutta heitetääs oma kommentti,
Hiljattain oltiin baarin nurkassa soittamassa, 5hlö cover pumppu, tila on pienehkö ja baarissa on pystyttävä keskustelemaan, ei saa soittaa liian kovaa. Emme mikittäneet rumpuja, subbari jätettiin treenikselle. 2xkitara, basso ja laulu tuli mikserin läpi pa:lle, jonka ajatus oli levittää saundia tasaisesti kohti yleisöä, ei nostaa kokonais volumea. Kitarakaappia suunnattiin kohti rumpalia jotta rumpali kuulee, 2 lattiamonitoria oli suunnattu 2xkitaristille, basistille ja laulajalle, jotta kuulemme itsemme/toisemme. Soundcheckkiin meni n.10min kun suuntasimme pa:t ja haimme sopivat tasot. Rummut on aina haasteelliset kun pitää soittaa hiljaa. Onnistuimme tossa, saimme kiitosta alhaisesta desibeleistä henkilökunnalta ja asiakkailta.
 
Eli mikittäkää ja suunnatkaa pa:t oikein, kohti yleisöä, ettei tulisi katvealuetta.
Suunnatkaa kaappiinne lavalla siten että kuulette toisenne, ja minimoikaa lavamökä.
Koittakaa treeniksellä mikittää muut paitsi rummut, ja sen jälkeen vaikka osa rummuista, ton vaan oppii parhaiten vain tekemällä ja kokemalla.
 
Haulla voitte hakea vielä mnetistä hauskoja ketjuja rummut ja hiljaa soittaminen;)
Eikun hyvää hääkeikkaa aloittajalle!!!
 
Juhani_t
16.05.2014 20:47:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aimoo: 5hlö cover pumppu, tila on pienehkö ja baarissa on pystyttävä keskustelemaan, ei saa soittaa liian kovaa.
 
Sivuhuomiona tähän että jos pumppu Motörhead-cover-pumppu ja baarissa pystyy keskustelemaan niin pumppu on rikki. Tai pumpun PA. Tämmöstä pumppua ei kyllä varmaankaan kukaan halua häähommiin?
 
aimoo
16.05.2014 22:40:04
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jep, motörhead-cover pumppu rikkinäisellä pa:lla häähommissa on huono valinta, loistava huomio, tämän aloittaja halusi kuulla..pitäiskö antaa oikee plussa sulle?
Pointtini oli, kokonasvolumen saa varmasti sopivaksi tilaan nähden vaikka mikittäisi ja ajaisi pa:lle ja kohdistaisi sen yleisölle huolella sen sijaan että ei mikitä ja sijoittaa vahvistimet niin että palvelee lavalla olijoita eikä yleisöä.
viime keikalle me onnistuttiin siinä hyvin hyvin, kukaan ei kaivanmut eareja, musamme kuului hyvin baarin joka nurkkaan, ihmiset pystyivät kommunikoimaan ilman huuliltalukutaitoa, kenenkään korvat ei vuotanut verta. Mutta aina ei voi kaikkia miellyttää. Jonkun baarikeikan olemme soittaneet liian lujaa, muutama diggasi, suurin osa ei.
 
sepisti
17.05.2014 01:07:37 (muokattu 17.05.2014 01:09:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aimoo: Hyviä vastauksia jo annettu mutta heitetääs oma kommentti,
Hiljattain oltiin baarin nurkassa soittamassa, 5hlö cover pumppu, tila on pienehkö ja baarissa on pystyttävä keskustelemaan, ei saa soittaa liian kovaa. Emme mikittäneet rumpuja, subbari jätettiin treenikselle. 2xkitara, basso ja laulu tuli mikserin läpi pa:lle, jonka ajatus oli levittää saundia tasaisesti kohti yleisöä, ei nostaa kokonais volumea. Kitarakaappia suunnattiin kohti rumpalia jotta rumpali kuulee, 2 lattiamonitoria oli suunnattu 2xkitaristille, basistille ja laulajalle, jotta kuulemme itsemme/toisemme. Soundcheckkiin meni n.10min kun suuntasimme pa:t ja haimme sopivat tasot. Rummut on aina haasteelliset kun pitää soittaa hiljaa. Onnistuimme tossa, saimme kiitosta alhaisesta desibeleistä henkilökunnalta ja asiakkailta.
 
Eli mikittäkää ja suunnatkaa pa:t oikein, kohti yleisöä, ettei tulisi katvealuetta.
Suunnatkaa kaappiinne lavalla siten että kuulette toisenne, ja minimoikaa lavamökä.
Koittakaa treeniksellä mikittää muut paitsi rummut, ja sen jälkeen vaikka osa rummuista, ton vaan oppii parhaiten vain tekemällä ja kokemalla.
 
Haulla voitte hakea vielä mnetistä hauskoja ketjuja rummut ja hiljaa soittaminen;)
Eikun hyvää hääkeikkaa aloittajalle!!!

 
Miksi subbari piti jättää pois, jos veditte hiljaa?
 
http://www.youtu.be/L5gGjlyzxfo
aimoo
17.05.2014 08:58:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sepisti: Miksi subbari piti jättää pois, jos veditte hiljaa?
 
Baarin nurkassa ei ollut tilaa yksinkertaisesti, tilan puutteen jätettii pois.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «