Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: PA-kaiuttimien hurina
1 2
rannanpa
23.02.2013 13:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin vähän aikaa sitten uudet Behringer B215D (http://www.thomann.de/fi/behringer_eurolive_b215d.htm) PA-kaiuttimet. Alusta asti molemmat kaiuttimet ovat pitäneet huomattavaa hurina-ääntä, kun ne ovat kiinni mikserissä. Hurina kasvaa voluumia nostamalla. Tässä äänittämäni näyte hurinasta (säädin voluumia nollasta noin 75 prosenttiin maksimista): https://docs.google.com/file/d/0B5l … hTFVHp3cWdMYy1WdXc/edit?usp=sharing
Tässä on muutamia testejä, joita olen tehnyt:
 
- Yhdistän kaiuttimet mikseriin 6.3mm jack plugeilla varustetuilla kaiutinkaapeleilla, ja hurina alkaa käydä huomattavan suureksi, kun voluumia nostaa yli 50% maksimista.
 
- Yhdistän yhden kaiuttimen suoraan kosketinsoittimeen samalla kaapelilla, ja sama hurina edelleen, kun voluumi yli 50%.
 
- Kun kaiuttimet ovat päällä, mutta eivät ole kytkettynä mihinkään, ei huomattavaa hurinaa kuulu myöskään voluumilla 50%-100%. Vain pientä suhinaa, kun kaiuttimet ovat täysillä, joka lienee asiaan kuuluvaa.
 
En oikein keksi mistä hurina voisi tulla. Pistorasioitten pitäisi olla maadoitettuja (ainakin maadoitetuilta näyttävät, jos ei ole huijausta). Olen kytkenyt pyös pistokkeen toisin päin seinään kiinni.
 
Tässä kuva kaiuttimien takapaneelista: http://www.behringer.com/assets/B208D_B210D_B212D_B215D_fig1_XL.png
 
Voisiko ongelma olla siinä, että kytken mikseristä tulevan kaiutinpiuhan tuohon 1/4" sisäänmenoreikään kaiuttimessa? Voisiko häiriö hävitä, jos kytken tuohon XLR-reikään? Minulla ei ole mikserissä XLR-ulostuloa, joten ainoa vaihtoehto olisi kaapeli, jossa toinen pää (6.3mm) menee mikseriin ja XLR-kaiuttimeen. Jokin merkitys tuolla lienee, että voluuminapukassa lukee välillä 0-50% LINE ja 50-100% MIC.
 
Vai liekö noissa kaiuttimissa joku valmistusvirhe ja pitäis lähettää takaisin, kun on vielä palautusaika?
 
avl
23.02.2013 14:32:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rannanpa: Ostin vähän aikaa sitten uudet Behringer B215D (http://www.thomann.de/fi/behringer_eurolive_b215d.htm) PA-kaiuttimet. Alusta asti molemmat kaiuttimet ovat pitäneet huomattavaa hurina-ääntä, kun ne ovat kiinni mikserissä. Hurina kasvaa voluumia nostamalla. Tässä äänittämäni näyte hurinasta (säädin voluumia nollasta noin 75 prosenttiin maksimista): https://docs.google.com/file/d/0B5l … hTFVHp3cWdMYy1WdXc/edit?usp=sharing
Tässä on muutamia testejä, joita olen tehnyt:
 
- Yhdistän kaiuttimet mikseriin 6.3mm jack plugeilla varustetuilla kaiutinkaapeleilla, ja hurina alkaa käydä huomattavan suureksi, kun voluumia nostaa yli 50% maksimista.

 
Jos kaiutinkaapelillasi tarkoitat 6.3mm monoplugeilla varustettua, vahvistimen ja passiivikaiuttimen välille tarkoitettua kaapelia, niin hurinat johtuu niistä.
Vaihda signaalitie balansoituun niin pitäisi hurinoiden loppua. Valmiina saa esim. 6.3mm balansoitu plugi->1,5m piuha>xlr-urosliitin -kaapeleita ja siihen sitten kiinni sopivan mittainen balansoitu mikkikaapeli xlr-päillä.
 
rannanpa
23.02.2013 14:42:12 (muokattu 23.02.2013 15:25:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Behringerit ovat aktiivikaiuttimet eli mikseri kytketään suoraan noiden kaiuttimien takapaneeliin. Nykyinen piuha on suunnilleen tällainen: http://www.thomann.de/fi/pro_snake_tpl_5_pp.htm
 
Olisiko siis pelastus kaapeli, jossa toisessa päässä monoplugi ja toisessa XLR. Esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_ctl_5_mp.htm
 
Mistä tiedän, että tuossa piuhassa on balansoitu 6.3mm plugi?
 
Monoplugi tulisi mikseriin ja XLR kaiuttimeen.
 
Joko tuolla kaapelilla saa signaalin kulkemaan balansoituna vai tarvitseeko perään vielä mikkipiuhan, esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_ccm_5_fm.htm ?
 
markotetri
23.02.2013 15:45:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mieleen tulee pari asiaa joilla tilannetta voidaan korjata:
 
-Mikserin ja aktiivikaiuttimen väliin ei pidä laittaa kaiutinkaapelia, vaan signaalikaapeli. Jos mahdollista, balansoitu johto. Esim tavallinen mikrofonijohto käy hyvin. Plugilähdöstä stereoplugi-XLR uros, esim tuollainen: http://www.thomann.de/fi/cordial_cfm_15_mv_klinkexlr_kabel.htm
 
-Kyseisen kajarin volumepotikka on tarkoitettu käytettäväksi niin, ettei sitä käännetä yli puolenvälin, kun kaiutin on kytketty mikseriin tai muuhun linjatasoa antavaan laitteeseen. Yli puolenvälin käännetään silloin, kun kaiuttimeen kytketään mikrofoni suoraan.
 
Niin, ja mikä mikseri on käytössä? Jos kaiuttimet eivät pidä mekkalaa ilman sisääntulevaa signaalia, ne ovat melko varmasti kunnossa.
 
Artificiality is normal to the medium.
rannanpa
23.02.2013 16:10:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikserinä on Zoom R24 (http://www.thomann.de/fi/zoom_r24.htm).
 
Tuohan ei ole tietääkseni tarkoitettu livehommiin, joten se on tarkoitus vaihtaa, kun rahaa saapi Behringer Xenyx 1204:ään (http://www.thomann.de/fi/behringer_xenyx_1204_usb.htm). Mutta tällä hetkellä mennään tuolla Zoomilla.
 
Eli kertauksena, piuhat joita tarvitsen:
Mikseriltä kaiuttimeen audiokaapelilla balansoitu stereoplugi ja XLR, esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_cfm_15_mv_klinkexlr_kabel.htm. Näistä plugi mikseriin ja XLR kaiuttimeen.
Jos tarvii lisämittaa, niin siihen perään mikrofonikaapeli, esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_ccm_5_fm.htm.
 
Ymmärsinkö oikein?
 
Einherjar
23.02.2013 17:04:02 (muokattu 23.02.2013 17:07:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ennen piuhaostoksia kannattaa kokeilla nuo tasot ja sähköt tsekata.
 
- Kaiken sähkön pitäisi tulla mahdollisimman yhdestä pistorasiasta (monesta rasiasta otettaessa saattaa tulla ekstrapärinöitä)
- Kaiuttimista voluumi klo 9-12 väliin (vähän hankala tuosta kuvasta päätellä järkevää tasoa, mutta ei yli puolenvälin)
- Laita kaiuttimen kumpikin eq klo 12:sta
- Zoomin takaa potikasta volat pois
- Nosta masteri nollaan (siellä n75% tienoolla)
- Avaa kanavista tulemaan tavaraa (iske vaikka cd-soitin sinne kiinni) niin että masterin mittarit vilkuttelee reilusti oranssia muttei punaista
- Nosta Zoomin takapotikasta volaa niin että kaiuttimen takana alkaa klippivalo vähän välähtää ja käännä pikkaisen takaisin.
 
Edit: Niin siis tuli sellainen vielä mieleen, että ilmeneekö pärinää kun kaiutin on mikseriin kytkettynä ja mikserin kaikki kanavat on mutella?
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
markotetri
23.02.2013 18:06:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rannanpa:Eli kertauksena, piuhat joita tarvitsen:
Mikseriltä kaiuttimeen audiokaapelilla balansoitu stereoplugi ja XLR, esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_cfm_15_mv_klinkexlr_kabel.htm. Näistä plugi mikseriin ja XLR kaiuttimeen.
Jos tarvii lisämittaa, niin siihen perään mikrofonikaapeli, esim. http://www.thomann.de/fi/cordial_ccm_5_fm.htm.
 
Ymmärsinkö oikein?

 
Joo, näillä homman pitäisi toimia.
 
Jäsen Einherjar antoi myös hyviä vinkkejä signaalitien optimoimiseksi, ensin kuitenkin kannattaa vaihtaa ne kaiutinkaapelit pois välistä. Kokeilepa laittaa miksuuttimen ja kajarin väliin vaikka ihan tavallinen kitarapiuha, siinä on kuitenkin jo jonkunlainen häiriösuojaus.
 
Artificiality is normal to the medium.
lasal
23.02.2013 19:15:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: - Kaiken sähkön pitäisi tulla mahdollisimman yhdestä pistorasiasta (monesta rasiasta otettaessa saattaa tulla ekstrapärinöitä)
 
jep. Tämä ja "gain structure" ovat hurinasopan tai hiljaisuuden aineksia. Suurimmat virrankuluttajat suoraan seinäpistorasiaan, piempiä kuluttajia sitten jatkojohtoihin
 
rannanpa
23.02.2013 21:33:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

markotetri: Jäsen Einherjar antoi myös hyviä vinkkejä signaalitien optimoimiseksi, ensin kuitenkin kannattaa vaihtaa ne kaiutinkaapelit pois välistä. Kokeilepa laittaa miksuuttimen ja kajarin väliin vaikka ihan tavallinen kitarapiuha, siinä on kuitenkin jo jonkunlainen häiriösuojaus.
 
Kokeiltu on laittaa instrumenttikaapeli (http://www.thomann.de/fi/pro_snake_tpi_6.htm) mikserin ja kaiuttimen välille, mutta ainakaan tuolla balansoimattomalla kaapelilla ei ollut vaikutusta hurinaan. Ja samanlaista balansoitua instrumenttikaapelia ei tähän hätään ole saatavilla.
 
Pitääpä pistää seuraavaan Thomannin tilaukseen aiemmin mainitsemasi kaapelit, jos se auttaisi hurinaan. :)
 
Einherjar: Niin siis tuli sellainen vielä mieleen, että ilmeneekö pärinää kun kaiutin on mikseriin kytkettynä ja mikserin kaikki kanavat on mutella?
 
Hurinaa silloinkin kun mikserin kanavat mutella. Ainoa, joka vaikuttaa hurinan suuruuteen, on kaiuttimen voluumi nupikka.
 
Kiitos paljon ohjeista signaalitien optimoimiseksi, olivat erittäin hyödylliset ja toimivat. Sain äsken paremmin musan kuulumaan kajareista ilman, että tarvitsi voluumia säätää yli puolivälin, joten hurinakin oli hiljaisempaa. Ja kajareita en saanut klippaamaan, olisi muuten korvat hajonnut, vaikka oli korvatulpat, jos olisin vielä zoomin takapotikan voluumia nostanut. :)
 
rannanpa
05.04.2013 09:29:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hurina loppui, kun mikserin ja aktiivikaapin väliin laittoi audiokaapelin, jossa balansoitu plugi ja xlr. Kiitos avusta!
 
samu_sievola
30.04.2014 22:11:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro,
Eli mulla on Behringer B215D-aktiivikaapit (http://www.thomann.de/fi/behringer_eurolive_b215d.htm) ja mikserinä Behringer Xenyx X1222 (http://www.thomann.de/fi/behringer_xenyx_x1222_usb.htm) ja ongelmana on se, että kun mä pistän tietokoneen 3,5mm plugilla jossa toinen pää on 6mm, olen kokeillut monona ja stereona. Kun nostaa volumee niin alkaa suriseen ihan hirveesti. Mulla on kaiuttimet ihan normi xlr-mikkipiuhoilla (http://www.thomann.de/fi/the_sssnake_sk233-6_mikrokabel.htm). Oon koittanut laittaa DI-boksinkin väliin mut se ei auttanut. Voiko olla vika siinä, et mulla on kaiuttimet jatkojohdon takana? HELP ME!!!!!
 
Einherjar
01.05.2014 00:51:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki virta pitäisi siis ottaa saman pistokkeen takaa. Jatkojohto on ok, mutta sen pitää lähteä siitä samasta paikasta mikserin, pc:n, jne. kanssa.
 
Kokeile ensin ottaa se tietokone irti ja avata kanavaa ilman sitä. Jos ilman tietokonetta ei hurise, niin sitten vika on jossakin siellä, eikä kaiuttimissa.
Yleisesti ottaen tietokoneesta saa olla volat melko lujalla, kun se miniplugi on niin häiriöherkkä muuten. Toinen kokeiltava asia on tietokoneen muuntaja/lataus. Jos sen ottaa pois, niin miten sitten käy. Tietokoneen sisäiset äänikortit on toisinaan hirveän herkkiä kaikelle tietokoneen sisällä tapahtuvalle.
Yleisesti ottaen joku kevyt usb-äänikortti rca-/plugilähdöillä kerää vähemmän sitä tietokoneen sähköhäiriötä ja on siten järkevämpi ratkaisu, jos haluaa hiljaisen järjestelmän.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
miksaajasetä
01.05.2014 08:49:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: Yleisesti ottaen joku kevyt usb-äänikortti rca-/plugilähdöillä kerää vähemmän sitä tietokoneen sähköhäiriötä ja on siten järkevämpi ratkaisu, jos haluaa hiljaisen järjestelmän.
 
Toinen vaihtoehto on joku sopiva (passiivinen) DI-boksi, jolla saadaan maat erotettua. Toimiva vaihtoehto varsinkin, jos kyseessä on jonkun muun tietokone, johon ei haluta asentaa äänikortin ajureita. Esimerkiksi tällainen:
 
http://www.radialeng.com/stagebugsb5.php
 
samu_sievola
01.05.2014 12:08:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu, oon koittanut myös pitää äänikorttia (m-audio fast track) välissä mut sillon se hurisi viel enemmän... Mä sain hurinat suurinpiirtein pois ku laitoin kaikki yhen jatkojohdon takaa:)!
 
Mut selittäkääs nyt ihan tarkalleen vielä, että mitä toi DI-boksi tekee? Kannattaako se pitää mikserin ja koneen välissä?
 
zak69
01.05.2014 12:14:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suoraan netistä lainattu :
 
DI-boksi (DI = Direct Input tai Direct Injection) on laite, joka muuttaa sähköisestä instrumentista lähtevän, balansoimattoman signaalin mikrofonitasoiseksi, balansoiduksi signaaliksi. Näin esimerkiksi sähköbasso, elektroakustinen kitara tai sähköinen kosketinsoitin voidaan kytkeä DI-boksin kautta suoraan mikserin mikrofonisisäänmenoon käyttäen XLR-johtoa.
 
Periaatteessa kosketinsoittimen, sähköbasson tai muun sähköisen soittimen voisi kytkeä mikseriin myös suoraan plugijohdolla tai plugiXLR -adapterijohdolla. DI-boksi on kuitenkin suositeltava laite kytkeä soittimen ja mikserin väliin, sillä se muuttaa signaalin tason optimaaliseksi sekä minimoi kohinaa ja signaalin säröytymistä.
 
Lisäksi DI-bokseissa on yleensä ground lift -kytkin maalenkin poistamiseksi. Maalenkki tarkoittaa sitä, että soittimen ja mikserin rungoissa (maadoituksessa) on pieni jännite-ero. Tämä aiheuttaa hurinaa signaaliin. Maalenkin katkaisu usein auttaa hurinaan. Maalenkin päällekytkeminen voi taas joissain tilanteissa poistaa toisentyyppisiä häiriöitä.
 
DI-bokseissa on myös rinnakkaisulostulo (link out, parallel out tai speaker out), johon voi kytkeä lavalla olevan soitinvahvistimen tai monitorin. Näin esimerkiksi basisti voi käyttää omaa bassovahvistintaan lavalla, vaikka basson signaali haaroitetaan mikseriin jo DI-boksissa ennen lavalla olevaa vahvistinta. Basso siis kytketään DI-boksin sisäänmenoon (input tai instrument input). Siitä signaali haarautuu rinnakkaisulostuloon, johon kytketään lavavahvistin. DI-boksissa signaali kuitenkin siirtyy laitteen elektroniikan läpi ja tulee ulos XLR-liittimestä, josta signaali kytketään mikseriin. Basisti voi ruuvata vahvistimen säätöjä mielin määrin vaikuttamatta mikseriin menevään signaaliin.
 
Case on aina niin tapauskohtainen juttu...
samu_sievola
01.05.2014 13:31:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zak69: Suoraan netistä lainattu :
 
DI-boksi (DI = Direct Input tai Direct Injection) on laite, joka muuttaa sähköisestä instrumentista lähtevän, balansoimattoman signaalin mikrofonitasoiseksi, balansoiduksi signaaliksi. Näin esimerkiksi sähköbasso, elektroakustinen kitara tai sähköinen kosketinsoitin voidaan kytkeä DI-boksin kautta suoraan mikserin mikrofonisisäänmenoon käyttäen XLR-johtoa.
 
Periaatteessa kosketinsoittimen, sähköbasson tai muun sähköisen soittimen voisi kytkeä mikseriin myös suoraan plugijohdolla tai plugiXLR -adapterijohdolla. DI-boksi on kuitenkin suositeltava laite kytkeä soittimen ja mikserin väliin, sillä se muuttaa signaalin tason optimaaliseksi sekä minimoi kohinaa ja signaalin säröytymistä.
 
Lisäksi DI-bokseissa on yleensä ground lift -kytkin maalenkin poistamiseksi. Maalenkki tarkoittaa sitä, että soittimen ja mikserin rungoissa (maadoituksessa) on pieni jännite-ero. Tämä aiheuttaa hurinaa signaaliin. Maalenkin katkaisu usein auttaa hurinaan. Maalenkin päällekytkeminen voi taas joissain tilanteissa poistaa toisentyyppisiä häiriöitä.
 
DI-bokseissa on myös rinnakkaisulostulo (link out, parallel out tai speaker out), johon voi kytkeä lavalla olevan soitinvahvistimen tai monitorin. Näin esimerkiksi basisti voi käyttää omaa bassovahvistintaan lavalla, vaikka basson signaali haaroitetaan mikseriin jo DI-boksissa ennen lavalla olevaa vahvistinta. Basso siis kytketään DI-boksin sisäänmenoon (input tai instrument input). Siitä signaali haarautuu rinnakkaisulostuloon, johon kytketään lavavahvistin. DI-boksissa signaali kuitenkin siirtyy laitteen elektroniikan läpi ja tulee ulos XLR-liittimestä, josta signaali kytketään mikseriin. Basisti voi ruuvata vahvistimen säätöjä mielin määrin vaikuttamatta mikseriin menevään signaaliin.

 
Onko siis järkevää laittaa DI-boksia läppärin ja mikserin väliin jos mikserissä ei oo DI-boksille XLR-paikkaa?
 
Pauli Lappalainen
01.05.2014 14:14:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

samu_sievola: Onko siis järkevää laittaa DI-boksia läppärin ja mikserin väliin jos mikserissä ei oo DI-boksille XLR-paikkaa?
 
Yleensä ottaen ei ole järkevää, oire saattaa poistua, vika jää. Tuo on sellainen hätäratkaisu kun mikään muu ei enää auta.
 
Sähköt samasta pisteestä kaikille vimpaimille ehjällä shukopiuhalla ja muutenkin kaikkiin väleihin ehjät johdot.
 
miksaajasetä
01.05.2014 23:50:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Yleensä ottaen ei ole järkevää, oire saattaa poistua, vika jää. Tuo on sellainen hätäratkaisu kun mikään muu ei enää auta.
 
Sähköt samasta pisteestä kaikille vimpaimille ehjällä shukopiuhalla ja muutenkin kaikkiin väleihin ehjät johdot.

 
Täydentäisin sen verran, että jos johdot ovat lyhyitä, pärjää tosiaan yleensä sillä, että sähköt ja johdot ovat kunnossa - itsekin käytin viimeksi tänään suoraa johtoa pc:n kulokeliitännästä mikseriin.
 
Jos taas välimatkaa on enemmän kuin muutama metri, esimerkiksi kaukokaapeliyhteys lavalla sijaitsevasta pc:stä mikserille, tarvitaan di-boksi. Periaatteessa siis ihan sama kuin minkä tahansa muunkin linjatasoisen laitteen kanssa.
 
Fed
02.05.2014 21:07:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

samu_sievola:...pistän tietokoneen 3,5mm plugilla jossa toinen pää on 6mm, olen kokeillut monona ja stereona. Kun nostaa volumee niin alkaa suriseen ihan hirveesti.
 
Jotkut koneet tuottaa hurinoita sinne ulostuloon jos virtalähde on paikallaan, akkuvirralla ei.
 
pitk
03.05.2014 12:17:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fed: Jotkut koneet tuottaa hurinoita sinne ulostuloon jos virtalähde on paikallaan, akkuvirralla ei.
 
Juu, tähän on muutamia kertoja törmätty. Eikä auta mikään muu kuin irrottaa virtalähde. Ei DI, ei erotusmuuntaja, ei töpsölin kääntäminen toisin päin...
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «