Muusikoiden.net
23.04.2019
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: X-Files: Mikistä ylimääräistä virtaa päivään
1
dk2mes
31.03.2014 02:37:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olinpas tossa miksaamassa pientä showta paikallisen koulun liikuntasalissa. Vedettiin aamulla roinat pystyyn ja kokeiltiin että kaikki toimii ja hiukkasen soundejakin kerettiin jo kokeilla, elikkäs mikkejä hipelöitiin ja niihin höpöteltiin ja kitaroita soitettiin. Yllättäen tulikin infoa että "JOOH nää roinat pitäs teidän saada tästä haitolta ja vedätte sitte esille ku tulee sen aika". Ilmeni että aika on kortilla sitten kun tämä "esille vetäminen" tapahtuu, joten purettiin laitteistoa vaan sen verran että saatiin piiloon ja pienempään kasaan..
 
Noh aika tuli ja vedettiin roinat esille nopsaan ja hyvin nopea uus check että kaikki toimii, onkelmia ei ollut ilmassa..
 
Keikan jälkeen kun roinat oltiin vedetty jo nippuun saapuu lead laulaja tytsy (pelkästään laulava, ei siis kitaraa eikä muutakaan soitinta) että olipas ikävä kun mikki antoi sätkyjä.. Ei tietoa nyt oliko kyse yhdestä vai useammasta, jatkuvasta virrasta vai ei ja kuinka voimakkaasta. Taju sillä ei ainakaan lähtenyt ja itse en menon aikana huomannut että tuskin nyt se reilu 200V meni suuhun.. Ja tätä nyt yritän selvitellä että onko laitteissa nyt vikaa tai mikä voi kyseisen selittää. Kiireessä en kerennyt silloin heti paneutumaan asiaan.. Yritän olla vielä myöhemmin yhteydessä kyseiseen laulajaan että mitäs siinä nyt sitten kävikään..
 
Sähköt oli vedetty yhdestä normi schuko rasiasta (maadoitettu ainakin ulkoisesti) maadotetuilla jatkoilla laitteistolle elikkäs mikserille (maadoittamaton ulkoinen virtalähde/muuntaja), kahdelle saliäänikajarille (maadoitettu euro piuha), kahdelle subbarille (maadoittettu europiuha) ja kahdelle monitorille (maadoitettu euro piuha). Yks akustinen kitara suoraan pöytään jackilla ja tämän soittajalla identtinen mikki (tällä ei ollut ongelmia). Bassokitara kans jackilla suoraan pöytään. Lyömäsoittimilla mikki.
 
Jälkeenpäin tajusin että pöydästä oli jäänyt phantom päälle, joka menee kaikille kanaville. Aikaisemmilla kerroilla tarkoituksella käytettäessä ei ole ollut tästä ongelmia. Ja muutenkin ei tällaisia ole ilmennyt aikaisemmin.. Outoa minusta on myös että kitaristilaulajalla ei ollut vastaavanlaisia kokemuksia ja myöskään aamulla kun kävin itsekkin kokeilemassa mikit ja soittimet läpi ei ollut ongelmia.. Eli jotain siis särkynyt kenties tuossa "uudelleen" pystytys vaiheessa..?
 
Mistäs lähdetään vikaa etsimään? Mikissä vikaa? Jossain tietyssä johdossa vikaa? Muita selityksiä kuin laitteistossa vika?
 
Sami_T
31.03.2014 04:09:58 (muokattu 31.03.2014 06:13:35)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä tulee tohon kamojen roudaamiseen välissä pois niin toi on kyllä ärsyttävää hommaa. Mutta sitä tehdään mistä maksetaan. Monesti kuitenkin kun käy asiallisesti ja hyvässä hengessä juttelemassa niin pääsee helpommalla. Jos kaapelointi on jo lähtökohtaisesti tehty söpösti niin kerää vaan eturivistä kaikki kamppeet pois ja heittelee vähän moltonia takarivissä olevien asioiden päälle niin tollanen järjestely on monelle tilaajalle täysin ok.
 
Jos kamat tai sähköasiat on hajalla niin se voi ilmetä niin että koko ajan kun on huulet kiinni mikissä tai kitaristi pitää kitaran kielistä kiinni niin on vähän sellanen enemmän tai vähemmän jännä (=sähköinen) olo. Tossa tapauksessa tota hommaa selvitellään niin kauan että se ratkeaa, jos siinä sivussa jää keikka vetämättä niin se on sitten niin. Ymmärrettävistä syistä. Jos sähkökeskuksessa on vikavirtasuoja (niinkuin pitäis olla) niin tälläsessä tilanteessa se viheltää pelin poikki heti kättelyssä. No, käytännön elämässä noita vikavirtasuojia ei vaan aina ole vaikka pitäis olla.
 
Sitten on taas iso määrä keikkapaikkoja missä leijuu ilmassa syystä tai toisesta staattista sähköä. Yleensä kun katselee ympärilleen tälläisessä tapauksessa niin näkyy wanhaa kokolattiamattoa tai podestolavan tapauksessa sitä ihan halvinta harmaata messumattoa. Meet mikille niin tulee "turpaan", valomies koskee valopöytään ennen vetoa niin vähän tulee kynsille tai jotain vastaavaa. Se on staattista sähköä, siihen ei kuole mutta kivaa se ei ole. Yleensä käyn huuteleen laulumikkeihin "tsöh tsöh" ennen keikkaa varmistuakseni että kaikki toimii. Jos tossa yhteydessä tulee vähän ns. huulille niin mullahan ei oo mitään hätää mutta jotkut popparit on todella säikkyjä tolle ilmiölle. Sitä varten mulla on salkussa Shuren SM58:lle tarkoitettuja mustia tuulisuojia. Toi on sellainen yleispätevä tuote mikä viimeistään pienellä väkivallalla sopii melkein mihin laulumikkiin vaan.
 
http://www.shure.eu/products/accessories/a58ws
 
Problem solved. Ja sitten (taas) sitä kuuluisaa Kovaa Ajoa(tm).
 
---
 
Olin joskus ns. "talonmiehenä" yhdessä kippolassa missä oli ongelmana juuri tämä staattinen sähkö. Lavalla kun heilui vähän aikaa ja sen jälkeen koski ihan mihin tahansa metalliseen asiaan, oli se sitten mikrofonin grilli tai lavan kaide niin pahimmillaan ihan silmin näki sellasta sinistä kipinöintiä. Aivan sama oliko virrat päällä vai ei. Tota ihmeteltiin pitkään, usean sepän voimin ja hartaudella että miksi näin.
 
Kertaalleen käytiin rakennuksen kellarista nykimässä vähän isompaa kahvaa alas, siinä toimituksessa hävis sähköt koko baarista (mikä oli tavoite) ja samalla vähän muualtakin (mikä ei ollu tavoite) ja tästä toimituksesta saatiinkin sitten palautetta ihan sillai riittävästi ja taas pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuitenkin, samalla tavalla räpsi siellä pimeässä kynsille edelleen.

Kippola siitä oli ja meni. Joskus vuosi tai kaks noiden aikojen jälkeen yksi tota baaria rakentamassa ollut tyyppi valaisi mua että ton mestan puinen lava oli lakattu ensinnäkin jollain vähän kyseenalaisella aineella ja toisekseen lavan alle oli laitettu rakennusvaiheessa jotain höyrysulkumuovia(?) (tai jotain sinnepäin). Hyvässä tarkoituksessa siis, jos siihen lavalle kippaa juomaa ja se jostain syystä menee lavapinnasta läpi niin siellä on ekana se muovi vastassa. Tyyppi kuitenkin tiesi kertoa että toi nimenomainen tuote myös aiheuttaa sen että joka paikasta tulee "kynsille". Tästä syystä toi ko. muovi oli sittemmin maahantuojan valikoimista poistettu. En tiedä pitäiskö uskoa vai ei, mutta itse kun siellä tuli heiluttua yli vuoden päivät niin jostain se käsittämätön staattinen sähkö aiheutui.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.fi
dk2mes
31.03.2014 04:48:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helpoimman kautta juurikin mentiin ja soviteltiin hommat niin nätiksi molemmin puolin kuin vaan pystyi. Oli tuttua porukkaa vastassa niin ymmärsin heidän tarpeet ja he (toivottavasti) minun tarpeet.. Ei vain mennyt asiat niinkuin alunperin oli puhuttu niin tuli ylläreitä.
 
Kokeilin aamulla kaikki itsekkin läpi juurikin tsöhtsöh meiningillä ja hyvin toimi, uudessa pystytyksessä mentiin suoraan "asiaan" joten siinä en enää käynyt pelejä ihmettelemässä.
 
Epäilen itsekkin juuri tätä staattisen sähkön mahdollisuutta kun muissa mikeissä tai soittimissa ei ollut erikoisuuksia. Lattiamateria oli keskiajalta peräisin olevaa perus liikuntasalien muovin tapaista, varmasti antaa hangatessa hyvät varaukset. Valoja eikä muuta laitteistoa ollut sotkemassa pakkaa joten täytyy olla joko ympäristöstä tai mun laitteista kiinni. Popparin haastatteluhan sen paljastaa mitä siellä oli ilmassa sitten todellisuudessa.. Tämäkin onneksi tuttu että eiköhän se saada tietoon..
 
Kiitos vinkistä noissa tuulisuojissa. Laitetaan hankintalistalle..
 
Mietin tota mikserin muuntaja hässäkän vaikutusta, kun tuonhan ansiosta jokin laite saattaa maadoittaa itsensä herkemmin mikserin kautta popparin läpi kuin maahan jota ei muuntajan läpi ole tarjolla..? Ottaa siis huomioon että maadoitukset seinästäpäin voi olla aika heikot ja jopa olemattomat.
 
Sami_T
31.03.2014 05:27:45 (muokattu 31.03.2014 05:55:32)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No siis jos äänisähkö on peräisin samasta paikasta ja edes jotenkin tähtimäisesti jaettu ympäriinsä niin hommat rupeaa olemaan jo hyvällä mallilla.
 
edit: niin ja vaikka ihan sukohommilla pelattais niin vain maadoitetuista töpseleistä ne sähköt, aina
 
Mikserissä on aina virtalähde, lopputulos nykykamoilla on sama riippumatta siitä onko se narun perässä erillään vai integroitu pulpettiin sisään.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.fi
dk2mes
31.03.2014 05:39:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Selvä peli. Kiitoksia vaivautumisesta Samille. Tämmönen amatööri kun on niin pikkusen aina omat tietotaidot koetuksella..
 
Sami_T
31.03.2014 05:49:21 (muokattu 31.03.2014 05:57:30)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toivottavasti tästä jotain apua oli. Lisään vielä että jos on edukkaampi mikseri missä menee phantom joko kaikkiin kanaviin tai ei yhtään mihinkään niin se ei aiheuta tälläisiä ongelmia.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.fi
Sytem
31.03.2014 10:07:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olikos setissä yhtään tietokonetta? Oma kokemus on että metallikuorinen omppukone osaa välillä napsia ikävästi sormille jos se on maadoittamattomalla johdolla kiinni ja vieressä on laitteita joiden kuori on maissa.
 
Liittynee samaan kuin pöytäpc:issä, virtalähteen häiriönpoistokonkat antaa kuoreen puolet verkkojännitteestä, mutta mitään merkittävää virtaa niiden kautta ei pääse kulkemaan.
 
eetuss
31.03.2014 10:15:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen kuullut myös legendaa maadoittamattomista ilmastointiputkista. Siellähän virtaa tavaraa ja sen tavaran aiheuttama hankaus aiheuttaa hankaussähköä.
 
Ainakin monessa paikassa kys. putket tekee etenkin yksikelaisiin kitarapickupeihin omaa soundia.
 
- Thank you for your reply, and please understand any frustrations are not directed at you.
lighthead
31.03.2014 10:29:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lattiamateriaali ja kengät voi olla yks syy staattiseen sähköön.
Selittäis myös sen miksi vaikutti vain solistiin. Kengät eri matskua.
 
Mun työhuoneessa on joku halvin mahdollinen laminaatti. Tohvelit jalassa kun liikkuu niin joka kerta saa näppiksestä räpsyn työpisteelle palatessa.
 
dk2mes
31.03.2014 15:35:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei ollut tietokonetta kiinni.
 
Katti
31.03.2014 17:15:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Staattinen sähkö on minunkin ensimmäinen veikkaus.
 
Itselleni kävi niin, että viimeksi kun olin ostamassa uusia turvakenkiä, en saanutkaan sitä samaa mallia jota olen käyttänyt. Noh, päätin sitten ottaa toiset, mitkä on kanssa aivan loistavat jalassa, mutta niissä on semmoinen ongelma että matotetulla lavalla tulee välillä huulille.
 
Vanhoilla kengillä tuota ei siis tapahtunut...
 
Jos kyseessä on jokin muu, se vaatii ehdottomasti selvittämisen.
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
rintapek
31.03.2014 18:44:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Staattiselle sähkölle ääni täältäkin. Ihan sillä perusteella, et käytössä on ollu muitakin mikkejä, joiden käyttäjät (eri vaatteissa ja jalkineissa) eivät ole ongelmsta kärsineet.
 
Silti kandee käyttää hetki sen ettimiseen, et onko joku laite kumminkin rikki.
 
Sähkövedoissasi en näe tällä lukemalla mitään vikaa. Oleellistahan on se, et maatettua ja maatonta sähköä ei käytetä yhtä aikaa. Ts. jos lavalla on maattomat rasiat, niin niit voi käyttää jos ei tu hurinoita, mut niiden sekaan ei tuoda maatettua sähköä muualta ja jos tuodaan, niin maattomat rasiat teipataan siks aikaa umpeen.
 
Vikavirtasuojia saa kympillä kappale. Semmoiset kun laittaa jakopisteeseen syöttöletkujen päähän, niin voipi olla turvallisin mielin. Takavuosina jotkut vehkeet, eli ainaskin tietokoneet tuppas olemaan semmoisia, et vuotovirtaa oli ja niit kun oli letkun päässä tarpeeksi, niin vikasuoja laukesi, vaik missään ei ollu varsinaista vikaa. Mut kun vikasuojat on nykyään pakolliset, niin sähköremonttien myötä niit alkaa olla, joten vehkeet jotka vikasuojan laukaisee alkavat olla käyttökelvottomia joka tapauksessa. Muutama tommoinen kalupakkiin ja vetää sähköt noiden läpi, niin saa ittelleen pienellä investoinnilla paremman olon.
 
http://www.clasohlson.com/fi/Vikavirtasuojakytkin/32-3492
 
Milloin vikasuoja sit laukeaa, niin syy on selvitettävä. Syy on joko viallinen laite tai sit paikan sähköt on päin persettä.
 
Tohon staattiseen sähköön taas...
 
Mä en ole vuosiin käyttäny mitään muita jalkineita, kuin Sievin Jalkineen ESD- kenkiä. Ensinnäkin ovat tainneet käyttää mun jalkaani muottina, koska ekaa kertaa kun vedin jalkaani, niin totesin, et nää on mun. Toiseksi toi EDS- suojaus tekee sen, et staattinen sähkö on mun maailmastani kadonnut. Noi on hirveen harvoin tarjouksessa, joten niist joutuu pulittamaan täyden hinnan, mut silti jalkinebudjettini on murto- osa entisestä. Ovat sevverran laatutyötä, et ei tartte kovin usein popokaupassa käydä. Tää ei o maksettu mainos. Kotimaista laatutyötä saa ja tulee kehua milloin aihetta on.
 
Marzi
31.03.2014 19:27:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Staattinen sähkö ainakin mua riivannut aika ajoin ja huomasin, että kenkävalinta vaikuttaa siihen ratkaisevasti. Tietyillä kengillä saa esim. autonovesta sätkyn joka välissä. Tuulisuoja on pop. Tosin, itellä on Shuren 55 ajossa, sen kanssa ei paljon tuulisuojaa käytellä.
 
Tarpeeksi on aivan liian vähän.
Sytem
31.03.2014 22:14:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek:
Vikavirtasuojia saa kympillä kappale. Semmoiset kun laittaa jakopisteeseen syöttöletkujen päähän, niin voipi olla turvallisin mielin. Takavuosina jotkut vehkeet, eli ainaskin tietokoneet tuppas olemaan semmoisia, et vuotovirtaa oli ja niit kun oli letkun päässä tarpeeksi, niin vikasuoja laukesi, vaik missään ei ollu varsinaista vikaa. Mut kun vikasuojat on nykyään pakolliset, niin sähköremonttien myötä niit alkaa olla, joten vehkeet jotka vikasuojan laukaisee alkavat olla käyttökelvottomia joka tapauksessa.

 
Ei tilanne oo tietokoneiden tai muidenkaan hakkuripowereiden suhteen mihinkään muuttunut, edelleen ne oikein toimiessaan saavat aikaan milliampeerin tai pienemmän vikavirran vaiheesta suojamaahan. Juurikin nuo mainitut häiriönpoistokonkat.
 
Tämähän ei tuota normaalitilanteessa ongelmaa, mut sit kun noita hakkureita laittaa saman sulakkeen ja vvsk:n taakse sen 30 tai 130 niin homma menee mahdottomaksi.
 
Pahimmassa eli yleisimmässä tapauksessa esim 63A työmaakeskuksesessa se 30mA VVSK on heti syötössä, eikä yksittäisiä per jokainen lähtöliitin. Tai sit se on suoraan rakennuksen pääkeskuksessa sille pistorasialle.
 
Tässä noi irtonaiset toki pelastaa kun niitä voi asentaa riittävän lähelle sitä kulutusta, kunhan huolehtii ettei syötön puolella oo vastaavankokoisia ketjussa. Kun ei oo mitenkään ees todennäköistä että se lähin VVSK laukeaa ensimmäisenä, sen verran eroja noiden laukeamisvirroissa tuppaa olemaan.
 
dk2mes
03.04.2014 01:45:08 (muokattu 03.04.2014 01:54:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kamoja kokeiltu ja tutkailtu. Minkäänlaisia sätkyjä en saanut toistettua eri tilassa kokeillessa. Täytyi olla siis juurikin staattista virtaa liikkeellä.
 
Kiitoksia avusta ja ajatuksista!
 
E: kirotusvire
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti