Aihe: Digitaalisen kitarapedaalin suunnittelu opinnäytteeksi
1
SamLazer
07.03.2014 12:39:33
Tavoitteena olisi siis suunnitella ja rakentaa kitaralle efektipedaali, jonka ainoana varsinaisena kriteerinä olisi sisäinen mikrokontrolleri, joka on mahdollista ohjelmoida tietokoneella C-kielellä tai vastaavalla. Tarkoitus olisi siis kasata vähän perusfaktaa kitarapedaalien rakentamisesta, ohjelmoinnista ja miten näitä voisi soveltaa yhdessä.
 
Ajattelin pysyä yksinkertaisemmalla linjalla ja rakentaa ihan vain säröpedaalin, jota kuitekin olisi mahdollista ohjelmoida tietokoneen kautta. Tarvitsisin kuitenkin vähän apua tilanteeseen. Omaan perustietoa elektroniikasta, sekä ohjelmoinnista, mutta näiden soveltaminen suunnitteluun on vielä vähän hakusessa eli hyödyllinen perustieto ja opiskelumateriaali musiikki-elektroniikasta tulisi todellakin tarpeeseen.
 
Tiedän kyllä, että muista keskusteluista löytyy toki paljon hyödyllistä materiaalia suunnitteluun, mutta olisi hienoa saada lisää hyviä ideoita ja vinkkejä, joista olisi vähän lisäapua tähän projektiin.
rrroope
07.03.2014 13:07:40
ulkomaanfoorumeilla diystompboxes.com ja freestompboxes.org taisi olla omia alueita omistettuna digitaalisille efekteille.
 
onko tarkoitus siis hoitaa signaalinprosessointi mikrokontrollerilla, vai riittääkö esim että mikrokontrollerilla voisi säätää eri parametreja tai vaikkapa laittaa muistiin jotain asetuksia...
 
itse on vaikea löytää digitaalisuudesta hyötyä säröpedaalille, mutta delay- ja muissa vastaavissa laitteissa alkaa tulle enemmän käytännön mahdolisuuksia...
uusiipe
08.03.2014 15:07:22
Joku audiokäyttöön suunniteltu DSP voisi olla lähtökohtaisesti mikrokontrolleria parempi vaihtoehto.
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
tommiot
08.03.2014 20:57:28 (muokattu 08.03.2014 21:02:49)
uusiipe: Joku audiokäyttöön suunniteltu DSP voisi olla lähtökohtaisesti mikrokontrolleria parempi vaihtoehto.
 
Mut jos mikrokontrollerin käyttö on ainoo vaatimus projektiin niin DSP ei varmaan käy...
 
Pelkällä mikrokontrollerilla pystyy tekee ainaki Bitcrusherin (säädettävä samplerate ja säädettävä bittisyvyys, esim DIP-kytkimillä pois kytkettävät bitit). DA-muunnoksenkin voi tehdä PWM:llä yhestä ulostulosta, tai sit esim R-2R -muunnin useammasta ulostulosta.
 
Jos taas haluu tehdä analogisen efektin jota ohjataan mikrokontrollerilla, niin tämmösistä digipotikoista on varmaan hyötyä: https://www.sparkfun.com/products/10613
 
Lisäks ainakin BBD-viiveitä voi kellottaa mikrokontrollerilla, mikä varmaan mahdollistaa erilaisia juttuja kellotaajuuden moduloinnin suhteen.
 
Mut siis mitä apua tässä nyt siis kaivattiin, kun aloitusviestissä ei ollut yhtään kysymystä? :D
mhelin
08.03.2014 22:01:15
Säröpedaalin toteutus on oikeastaan yksi hankalimmista asioista toteuttaa, ja vaatii jo jonkinlaista DSP-osaamista (DSP=digitaalinen signaalinkäsittely, ei digitaalinen signaaliprosessori tässä tapauksessa). Jos ei DSP:n perusasioita (eli suurinpiirtein mitä tuolla sivulla kerrotaan http://www.dspguide.com/ch3/2.htm ) ymmärrä ei saa aikaan mitään järkevää (=harmonista) säröä vaan pelkkää aliasointia.
jtt
09.03.2014 19:39:23
Varmaan helpompi projekti olis tehdä juuri noilla digipotikoilla johonkin perinteiseen säröpedaaliin muistipaikkoja eri asetuksille. Jos vaatimuksena ei ole microcontrollerin osallistuminen signaalin käsittelyyn.
Tai esim. Tap tempo delay pedaaliin. Sellaista olen itse suunitellut rebote delayhin.
SamLazer
18.03.2014 09:27:27
jtt: Varmaan helpompi projekti olis tehdä juuri noilla digipotikoilla johonkin perinteiseen säröpedaaliin muistipaikkoja eri asetuksille. Jos vaatimuksena ei ole microcontrollerin osallistuminen signaalin käsittelyyn.
Tai esim. Tap tempo delay pedaaliin. Sellaista olen itse suunitellut rebote delayhin.

 
Nuo muistipaikat digipotikoilla kuulostaisi kyllä tosi hyvältä idealta. Olisikohan hyvä projekti rakentaa vaikkapa tube screamer jossa olisi mahdollisuus sitten noille muistipaikoille ja asetuksille? Vaatimuksena olisi kyllä tosiaan saada myös jollain, edes primitiivisellä tasolla mahdollisuus ohjelmoida jotain kokonaisuuden osaa tietokoneella vaikka jonkun käytännössä turhan esim. vilkkuvan ledin muodossa :D
mhelin
21.03.2014 15:49:32 (muokattu 21.03.2014 15:58:59)
Yksi mielenkiintoinen aihe voisi olla hall-anturin käyttö ja kitarapedaalien ohjaus sen ja mikrokontrollerin avulla. Ideana se että soittajalla on vaikka kengänpohjassa magneetti jolla ohjataan lattiaspeduja eri tavoin (kytkemällä on/off, säätämällä VCF:n taajuutta eli siis tuottamalla wah-efekti tms). Myös bluetooth sovellukset voisivat olla käyttökelpoisia - saundin vaihto kitarassa olevalla kaukosäätimellä. Wiimoten käyttö (bluetoothia myös) efektin ohjaukseen (wah efekti kitaraa heiluttamalla, wiimote teipattu kitaran kaulaan).
 
Menemättä varsinaisen DSP:n puolelle mikrokontrollerilla voisi tuottaa erilaisia modulaatioefektejä (PWM output -> opto tai FET VCA:na, eli kontrolloidaan signaalin amplitudia). Kitarasignaalin taajuutta voidaan träkätä ja miksata kitaran äänen sekaan mikrokontrollerilla (DAC tai PWM lähdön kautta) tuotettua kanttiaaltoa (vaikka oktaavin ylä tai alapuolla). Kitaran signaalia voisi klipata (säröyttää) eri tavoin (komparaattorin ulostulosta triggautuu verhokäyrä VCA:lle).
darrell
21.03.2014 18:47:36 (muokattu 21.03.2014 18:50:36)
Olen samaa mieltä, että edes kohtuutasoisen särön tekeminen voi mennä projektin puolelle, kun perus digitaalinen klippaaminen ei kuitenkaan tuota haluttua lopputulosta.
 
Varsinaiseksi efektiksi kannattaa ottaa joku helposti hallittava esim delay tms. modulaatioefekti, tai vaikka clean boosti, jolloin pystyt aika helposti simuloimaan algoritmipuolta jollain helposti audiosignaalia toistavalla matikkaohjelmistolla, kuten Matlab-tyyliset softat.
 
Siinäkin jo aika tavalla hommaa, että saa pedaalin I/O:n toimimaan siten, että signaali käy välillä digitaalisena.
 
EDIT: Kun saat tuon I/O:n toimimaan, niin sitten se hauskuus vasta alkaa ja siinä erilaiset kreisit algoritmikokeilut on aika helppoja ja DSP:n aivan perusmatikka pitäisi riittää.
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
tommiot
24.03.2014 20:15:10 (muokattu 24.03.2014 20:16:01)
Laitoin ite tällaisia tilaukseen http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl … 80&ssPageName=ADME:L:OU:GB:3160
 
Saa nähä mitä sieltä tulee kun samat chipit maksaa Small Bearilla 11 dollaria.
 
Aattelin kellottaa noita aluksi ATtiny2313:lla, josta saa ajettua timerilla MN3007:n vaatiman komplementaarisen kellon, ja jossain vaiheessa sit ehkä ATXmegalla (kaksi erillistä kelloa stereoefektiä varten). Joku flanger noista pitäis kai rakennella, tässä vaiheessa ei oo vielä ihan kauheen selkeetä suunnitelmaa... :D Ainakin tuo mikrokontrolleri mahdollistaa kaikenlaiset villit modulaatiot (myös ADC:n kautta tietenkin) + tap tempon.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)