Aihe: Kondensaattorimikrofonien modifikaatiot – Millaisia kokemuksia?
1
Congi
17.03.2014 14:40:05 (muokattu 17.03.2014 14:42:49)
Kuinka moni täällä kasailee tai modifioi kondensaattorimikrofoneja?
Olen jo kerinnyt rakentaa neljät mikrofonit valmiista DIY paketeista, ja modifioinut kahta putkimikrofonia.
 
Nikkarointien yhteydessä herää aina uusia ajatuksia/kysymyksiä ja olisihan ihan kiva jos täällä löytyisi ihmisiä jotka jakaisivat ajatuksia omista projekteista.
 
https://www.dropbox.com/sh/r3s8m8bevjlm6xu/vuI0S4cQwG
Linkin takana löytyy kuvia minun edellisestä MXL 990B modifikaatiosta. Uusi piirilevy on Jim Williams:in suunnittelema joka perustuu Schoepsin piirisarjaan. Jim Willians oli aikoinaan se henkilö joka suunnitteli Rode:lle alkuperäiset NT1 ja NT2 mikrofonit. Komponenttien valinnassa kondensaattorien osalta käytetty saksalaisten WIMA, ja vastuksissa käytetty Vishay Dale military-grade tason tavaraa. Mikrofonikapseli on sitten microphone-parts :in myymä RK-47 eli vanhan Neumanin R-47 kapselin kopio. Kyseessä ei ole kuitenkaan ole mistään ihan halvasta modifioinnista, nimittäin osien hinnaksi laskin 250 eur/mikrofoni. Jos joku on kiinnostunut miltä Microphone parts:in mikrofonit kuulostaa niin heidän omilta kotisivuilta löytyy ääninäytteitä. http://microphone-parts.com/audio-samples/
 
Kapseleista ja piirisarjasta:
Kondensaattorikapseleissa, Neumanin R-67 lienee yksi maailman kopioiduin ja alkuperäinen näyttää tämmöiseltä http://cdn.recordinghacks.com/image … /mic_extras/neumann/U60-capsule.jpg . Kuuluisa Neumann U87 käyttää myös tätä samaa kapselia ja tässä on syy miksi tätä kopiodaan. Mikrofonirakentajien keskuudessa puhutaan että halvoissa kopioissa käytetty Scheopsin piirisarja, jonka taajuusvaste on hyvin lineaarinen, ei sellaisenaan sovi Neumanin kaltaisten kapseleitten kanssa. Edellisen lisäksi on myös selvää että nämä Neumanin kopiot ovat tuotettu halvalla kiinassa väärillä materiaaleilla, eikä laadunvalvontakaan ole hirveän korkealla tasolla. Lopputuloksena on sitten yli kirkas ja röpelöinen yläpää. Jotkut ovat omissa modifikaatioissa low-pass filttereillä yrittäneet rauhoittaa kirkasta yläpäätä, mutta röpelöisyyttä ei EQ:lla saa tasoitettua. Halvoissa mikrofoneissa komponenttien toleranssit eivät myöskään ole aina kohdallaan, mm halvoissa mikrofoneissa äänisignaalin vahvistukseen käytetty 2SK170 kanavatransistorien toleranssit ovat sen verran suuria ettei kiinteä bias asetus osu sen kanssa kohdalleen, ja tuloksena ääni säröytyy kun mikrofoniin soitetaan vähänkin kovempaa. Edellistä voi sitten yrittää korjaa vaihtamalla vastuksia ja hommaan tarvitaan signaaligeneraattorin ja oskilloskoopin. Modifikaatioissa
 
Eli lyhyesti mitkä modifikaatiot suoritin MXL 990:lle
 
1._Modifikaatiossa kondensaattorit ja vastukset vaihtuivat hiukan parempiin
2._Kapseli vaihdettu hiukan laadukkaampaan
3._Kanavatransistori (JFET) 2SK170 korvattu J305 transistorilla ja biasointi suoritettu uusilla vastusarvoilla.
 
Mitenkäs muut? Millaisia kokemuksia teillä on ollut mikrofoonien modifikaatioitten kanssa? Millaisia ongelmia ja millaisia ajatuksia/ratkaisuja teillä on ollut?
 
Tein myös viime viikolla kahdelle putkimikrofoonille "remontin". Puhutaan siitä lisää jos ihmisiä kiinnostaa.
 
Moderaattoreille: Pystyykö tota otsikkoa korjata? Tuo keskellä olevan numerohässäkän tilalla pitäis olla vain ihan tavallinen väliviiva.
T.Congi
AcLAc
17.03.2014 15:51:37
 
 
Congi: Kuinka moni täällä kasailee tai modifioi kondensaattorimikrofoneja?
 
Mitenkäs muut? Millaisia kokemuksia teillä on ollut mikrofoonien modifikaatioitten kanssa? Millaisia ongelmia ja millaisia ajatuksia/ratkaisuja teillä on ollut?
 
Tein myös viime viikolla kahdelle putkimikrofoonille "remontin". Puhutaan siitä lisää jos ihmisiä kiinnostaa.

 
Kyllä, olisi joutilaana yksi aihio, jolle olen haaveillut tekeväni jotain yllämainittua, mutta haaveeksi on toistaiseksi jäänyt. Kaikki tieto on siis tervetullutta ja kylläpä tuo "remontti" kuulostaa myös kiinnostavalta. Eikun tekstiä vaan tulemaan...
Minä kuljen, Herra ohjaa!
jtt
17.03.2014 20:05:28
Kiinnostava aihe. Oli aikomuksena avata samanlaista keskustelua kun pääsen projektissa vähän pidemmälle ,mutta liitytään nyt tähän.
Nämä isokalvoiset kondensaattorimikrofonit on ollut kiinnostuksen kohteena jonkin aikaa ,Mutta siten vähän eri lähtökohdista kun diy ajatus olis tarkoitus viedä niinkin pitkälle ,että myös kapselit tehtäisiin itse.
Netistä olen koittanut etsiä kaikkea mahdollista tietoa kapseleiden rakenteesta ja nyt on jonkinlainen suunitelma mistä lähdetään liikkeelle.
Aika pitkälle kapseli olisi kopio k67. Ja kytkentä vielä harkinnan alla ,että kumpi tulisi putki vai puolijohde versio.
 
URLhttp://aijaa.com/VsrZ5u/URL
 
Kuva mistä lähdetään liikkeelle.
 
Aloittajalla ilmeisesti on kokemusta jo useista kytkentämalleista.
Olisi kiinnostavaa kuulla mielipiteitä eri malleista mitkä soveltuis 67 kapselin kanssa.
mhelin
17.03.2014 21:07:27 (muokattu 17.03.2014 21:09:39)
Onhan noita sähköisiä modauksia tullut tehtyä halpismikkeihin mutta tullut todettua ettei niillä kuuhun pääse - halvasta mikistä saa kelvollisen mutta ei välttämättä erinomaista.
 
Mikrofonin akustisten ominaisuuksien modaaminen onkin sitten vaikeampaa eikä sitä ole tullut vielä isommin kokeiltua - periaatteessa myös kapselin uudelleenrakentaminen kuuluu tähän osastoon. Yleisin akustinen modaus on kaksikerroksisen grillin (headbasket, kapselin suojakuori suomeksi?) muuttaminen yksikerroksiseksi sisemmän kerroksen poistamalla. Michael Joly (http://www.oktavamod.com/ ) on näihin akustisiin modauksiin erikoistunut modaaja, ja nykyään hän on jo teettänyt kapseleitakin omien speksien mukaan. Kannattaa käydä tutkimassa tuolta mitä modauksia kannattaa kokeilla.
Almost famous
18.03.2014 12:56:35
Yhtä T-bonen SCT-800 mikkiä olen modaillut. (on käytännössä Apex 460 ilman CCDA:ta ja suuntakuvioita) Vaan en voi sanoa että ymmärtäisin noiden toiminnasta kovinkaan paljon. Kapseli vaihtui juuri tuohon Microphone partsin RK12 kapseliin. Lisäksi poistin juurikin nuo rf inteference konkat ja muutaman muun ja yhden konkan vaihdoin parempaan saman arvoiseen. Ilmeisesti virtalähteestä pitäisi vaihtaa vielä pari Zener diodia pienemmiksi, vaan en oikein ymmärrä millasia sinne pitäis laittaa tilalle. Ei se toki mikään AKG ole mutta kyllä siitä tuli ihan käyttis mikki ainakin omasta mielestä. (kun ei paremmasta tiedä) Huvittavaa kyllä miten paljon muutosta parempaan sai jo pelkästään poistamalla osia.
 
On käynyt mielessä että kokeilis jotain tuollaista valmista sarjaakin. Kunhan sattuu tulemaan joku hyvä kohdemikki sopivaan hintaan vastaan. Ihan mukavaa hommaa ei vaan taidot ja ymmärrys oikein meinaa riittää.
Congi
18.03.2014 14:30:40
Almost famous:Huvittavaa kyllä miten paljon muutosta parempaan sai jo pelkästään poistamalla osia.
 
Olet oikeassa. Ihan loogista, singnaalipolku kun periatteessa "täytyy" olla mahdollisimman puhdas.
 
Apex 460:n virtalähde antaa pin1: sta melkein 200V jännitteen. Yleisesti on ehdotettu korvaamaan 1n4761 Zener Diodia 1n4758: lla jolloin jännite saa rauhoitettuu lähemmäksi 100V puolelle. Tosin, tämä pätee ainoastaan Apex 460:n kohdalla. A.I.R/SYT-1200 virtalähteen pin1: sta tulee noin 150V volttia ihan tehdas asetuksilla. Ja mitä nyt tämän linkin takaalta luin http://groupdiy.com/index.php?topic=51562.0 T-Bone SCT-800 virtalähdesta on myös luotettavasti mitattu 149V tajännite. Joten muuntajaa ei mielestäni tässä tapauksessa tarvitse modausta. Apexin 200V jännite on jo hätävarjelun liottelua.
 
Sinulla kun on toi RK-12 kapseli joka on kaksipuoleinen. Lisäämällä kytkimen taka-diagramin ja maadoituksen väliin, saat siitä cardiod/omni mikrofoniin. Oletko harkinnut?
T.Congi
jtt
18.03.2014 19:55:19
Mittaamisen ja jonkun asian muuttamisen kohdalla tämä on varmasti loputon suo. Kapselin rakenteessa kun varmaankin kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Mutta jostain on lähdettävä liikkeelle ja ääntä siitä varmasti saa,mutta millaista onkin sitten toinen juttu.
Kalvon osalta voi unohtaa kullalla sputteroidut ja melkein sitten vaihtoehdoksi jää aluminoitu mylarkalvo. Ymmärtääkseni kalvon etäisyyden mittaaminen tehdään kapasitanssia mittaamalla. Se ei suoraan anna etäisyyttä kun siihen vaikuttaa myös reikien pinta ala takalevyssä. Mutta jonkun lähtökohdan siitä saa.
Tuota en kyllä ymmärrä miten valmiin kapselin kalvon etäisyyttä voisi säätää vaihtamatta uutta kalvoa. Asennushetkellä kalvo on viritettynä jigiin ja asennuksen jälkeen leikataan irti jigistä. Jos se nyt ruuvataan irti kapselin rungosta se menettää kireyden(virityksen) eikä sitä siihen kalvoon enään uudestaan saa.
Muuttujiahan tuossa on valtavasti ,mutta kun koittaa kuvien perusteella kopioida niin kai siitä jonkinlaisen lähtökohdan saa.
Sähköisistä mittauksista muuten en keksi muuta tapaa kun äänittää ja verrata johonkin valmiiseen tuotteeseen. Ja viimekädessä korva on mittarina.
Tarkoitushan tässä ei ole alkaa mikkituotantoa vaan lähinnä tämä on tällainen diy haaste itselle.
mhelin
18.03.2014 20:53:16 (muokattu 18.03.2014 21:13:33)
Käsittääkseni joissakin kapseleissa kalvo on liimattu kiinni siihen renkaaseen joka on ruuveilla kiinni rungossa, mutta eihän sitä tiedä onko liimaa käytetty vaiko ei ennen kuin on myöhäistä :) No joka tapauksessa pitää olla laitteet ja systeemit aika pitkälle kehitelty jos haluaa itse tehdä kapseleita. Olisi kyllä hauskaa jos joku keksisi tavan tehdä helposti tavallisista rautakaupan osista ja mylar-kalvosta vaikka ihan MacGyver-versio. Esim. vesiputkiasennustarvikkeista yms. löytyy kuparitulppia ja -renkaita joita voisi käyttää.
 
Thomannilla on muuten myynnissä SCT2000 mikin tuplakalvoista kapselia, eli suuntakuvioitakin saisi aikaan:
http://www.thomann.de/fi/the_tbone_mikrofonkapsel_fuer_sct2000.htm
 
SC450 kapselikin löytyy:
http://www.thomann.de/fi/the_tbone_mikrofonkapsel_fuer_sc450.htm
 
Ei kyllä ole erikoisen hyvä kapseli, vaikka monet SC450 mikistä pitääkin. Omaani vaihdoin CK12-tyyppisen kapselin.
 
E: Tuossa videossa n. 2 min kohdalla kasataan Neumannin kapseli, sinne ei laiteta liimaa (ehkä sitä käytetään vain jossain halvimmissa kapseleissa):
 
http://www.youtube.com/watch?v=cvtjHhtxmpI
 
Kalvon kiristetään kahdella jigin päälle laitettavalla painavammalla renkaalla ennen ruuvien kiristämistä. Onkohan tuosta tarkempaa dokumentointia missään?
jtt
18.03.2014 21:09:33 (muokattu 18.03.2014 21:12:21)
Kapseleitten rakentaminen kiinnostaa minuakin, tosin sellaisen työstäminen kun ei kotioloissa oikeen onnistu. Joten odotan sitä kaunista päivää kun joku vie minut labraan jossa voin oikeesti livenä seurata mitä kaikkee kivaa ihmiset siellä tuotekehityksen puolela oikeen tekee.
Nimenomaan tuotekehityslabra olis hieno paikka nähdä. Tuotantolinja ei kait mikään erityinen tarvi olla kun kerran niitä kiinassakin halvalla tehdään.
 
Olen siinä käsityksessä ,että noi kiinalaiset juuri ei olisi liimattuja ja paremmat sitten olisi tiedä häntä.
Tuo painorengas on varmaan ihan hyvä toistettavuuden kannalta kunhan se kalvo on siinä renkaassa aina samalla kireydellä.
Congi
18.03.2014 21:51:07
jtt: Tuota en kyllä ymmärrä miten valmiin kapselin kalvon etäisyyttä voisi säätää vaihtamatta uutta kalvoa. Asennushetkellä kalvo on viritettynä jigiin ja asennuksen jälkeen leikataan irti jigistä. Jos se nyt ruuvataan irti kapselin rungosta se menettää kireyden(virityksen) eikä sitä siihen kalvoon enään uudestaan saa.
 
Tämä pitää paikkaansa Neumann ja AKG:n kopioitten kanssa.
http://www.audioimprov.com/AudioImp … 13/2/19_K67_Capsule_Take-apart.html
 
MXL:ien edullisimmissa kapseleissa kiinnitysmekanismi on erilainen. Tässä kalvo on liimattu messinki kehykseen ja tämä kehys on sittten helposti irrotettavissa kapselista.
http://cdn.recordinghacks.com/images/blog/2013/603S-parts.jpg
Messinkikehyksessä oleva kalvo erotetaan takalevysta tälläisella superohuella "erottimella" ja tämä siis mahdollistaa etäisyyden hallinnan.
http://cdn.recordinghacks.com/images/blog/2013/diaphragm-shim.jpg
 
Alla olevan linkin takana löytyy melko hurja viritys, tosin ei toistaiseksi vahvistettua tietoa toimiiko tollainen ollenkaan.
https://www.youtube.com/watch?v=BY5ERX3XT70
 
Tämän alla löytyy sitten kaveri joka omistaa tollaisen "gold coating machine"
http://www.10000cows.com/new_mic_photos.htm
T.Congi
jtt
18.03.2014 22:32:10
Uudestaan kun miettii tuota painorenkaalla kiristystä niin eihän sillä kireydellä ole väliä kunhan siinä ei ole yhtään esikiristystä.
Yksi hankala asia mittauksissa on jos äänittää signaaligenikseltä taajuuspyyhkäisyn mistä löytää riittävän hyvälaatuinen äänilähde.
mhelin
19.03.2014 09:52:44 (muokattu 19.03.2014 10:15:26)
jtt: Uudestaan kun miettii tuota painorenkaalla kiristystä niin eihän sillä kireydellä ole väliä kunhan siinä ei ole yhtään esikiristystä.
Yksi hankala asia mittauksissa on jos äänittää signaaligenikseltä taajuuspyyhkäisyn mistä löytää riittävän hyvälaatuinen äänilähde.

 
Kapselin taajuusvaste voi mitata moduloimalla biasjännittettä audiotaajuisella signaalilla (en tiedä onko se yleisempi tapa vaiko vain ao. sivun kirjoittajan oma idea):
http://www.beis.de/Elektronik/CM2/CM2.html
 
Tosin pelkkä taajuusvasteen mittaus ei anna kaikkea informaatiota, parempi olisi mitata impulssivaste josta näkisi (3D-muotoisessa vesiputousgraafissa) myös mahdolliset resonanssit (jotka voivat hetkellisessä taajuusvasteessa näkyä vaikka kuoppana).
Almost famous
19.03.2014 10:37:14
Tässä videossa käydään hieman läpi tuota kapselin valmistusta.
 
http://www.youtube.com/watch?v=BqiaSrVDD3A
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)