Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Strato, vain kaulamikki, Tone-potikka vai ei?
1
Rovaniemenkiertäjä
18.02.2014 14:41:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys,
 
Painin tässä kynsissä olevan projektin parissa ja päänvaiva on seuraavanlaisen:
 
Eli kokoan osista Stratoa ja tilaan siihen pickguardin sellaisena, että siinä on vain kaulamikin paikka. Tämä johtuu siitä, että a) arvostan minimalismia ja b) soitan Stratoa pääasiassa vain kaulamikillä (HSS mallit eri asia, mutta ei niistä tässä).
 
Toinen seikka on se, että säädän Tone-potikan aina kympille kaulamikkiä käyttäessäni, eli käytännössä en koske tone-säätöön ollenkaan, vain volumeen. Tämä vuoksi varsinaista tarvetta tonelle ei ole ja jos ei ole tarvetta, niin se on turha ja sen voi jättää pois. Tämä siis filosofiani.
 
Mutta, mutta. Nyt tullaan sitte siihen, että kuinka paljon se Tone siellä mukana roikkuessaan vaikuttaa äänensävyyn? Eli kuinka pahasti tulen yllättymään jos teen niin suoraviivaisen piuhoituksen, että tone-potikkaa ei ole ollenkaan? Onko siis suoran piuhoituksen myötä ääni merkittävästi erilainen kuin tone-potikan ja kapasitorin (vai onko se kondensaattori) kanssa?
 
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen!
 
Karvamammutti
18.02.2014 15:11:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soundi on pikkasen kirkkaampi ilman tone-potikkaa kuin sen kanssa, mutta ei merkittävästi.
 
Pienempi vaiva se yksi ylimääräinen reikä on siihen pleksiin myöhemmin porata, kuin yrittää se poistaa pleksistä.
 
heh heh vähän työ mies huumoria heh heh
Groke
18.02.2014 17:23:17 (muokattu 18.02.2014 17:27:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joissain Fendereissä on jo ihan vakionakin Tonena ns. No Load-potikka. Se toimii välillä 1...9 aivan kuten perinteinenkin potikka, mutta kun sen kääntää 10:een, se naksahtaa irti virtapiiristä.
Tällöin tilanne vastaa täysin sitä, kuin ei olisi koko potikkaa olemassakaan. Silloin se treble-alueen resonanssipiikki on korkeimmillaan. Riippuu mikistä, soundeista yms. että miten suuri tai pieni tämä ero sitten käytännössä on. Eli tälläinen potikka: http://www.fender.com/en-FI/guitar- … it-shaft-potentiometer-vol-or-tone/
 

 
Katso 'Fig. 14' tämän sivun lopusta: http://www.buildyourguitar.com/resources/lemme/index.htm
Tuosta käppyrästä siis näkee sen, että mitä suuremmaksi potikan/kuorman resistanssi kasvaa, sitä korkeammaksi tuo resonanssipiikkikin tuppaa kasvamaan. Tuo suurin, eli 10M kuorma vastaa käytännössä jo ainakin melkein sitä, että ei olisi koko potikkaa/kuormaa lainkaan virtapiirissä. Ja kun No Load -potikan naksauttaa irti virtapiiristä, sen resistanssi nousee vielä suuremmaksi, eli siis äärettömäksi.
Seuraavasta käppyrästä saanee ainakin sen irti, että Tone-potikkaan kytketyn kondensaattorin, eli "konkan" arvo vaikuttaa lähinnä siihen, että millä taajuudella Tone-potikan vaikutus on suurimmillaan.
 
Tässä vielä eräältä toiselta saitilta kuvaaja, jossa on oikein No Load -potikka merkittynä: http://innovationfascinations.wordp … com/2011/04/23/a-convoluted-notion/
 

 
Toinen juttu on ns. blower switch, jollainen myöskin on eräissä stratoissa, muistaakseni nimellä 'Passing Lane'. Eli se pieni pyöreä painonappi Tone-potikoiden välissä. Sen kun painaa pohjaan, niin ymmärtääkseni kytketään (esim.) tallamikki suoraan lähtöön, eli siis niin ettei Tone tai edes Volumekaan ole lainkaan mukana.
Tällä konstilla saadaan maksimaalinen hönkä ja kirkkaus ko. mikistä irti. Ja onhan se eräänlainen soolokytkinkin joillekin. En muista missä stratoissa noita on, olikohan joku HSS-mikillinen American Deluxe, jonka yhteydessä tuollaistakin mainostetaan.
 
D'oh!
Rovaniemenkiertäjä
18.02.2014 19:46:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia paljon vastauksista.
 
Itse asiassa molemmat vastaukset ovat sitä mitä olen hakenut, eli uskonvahvistusta. Ensimmäinen on siinä mielessä järkevin kommentti ikinä, että sen toisen reiän ja tonepotikan saa jälkikäteen... :D
 
Mutta sitten tämä tekninen puoli ja tuo true-bypass ei tullut edes mieleen, vaikka sen olemassaolo on kyllä ollut tiedossa - ei vain muljahtanut mieleen...
 
Eli teen näin: seuraan alkuperäistä ajatustani ja teen sen konekiväärin ilman tone-potikkaa ja jos sille tuntuu olevan tarvetta, sen saa jälkikäteen. Ja jos vieläki tuntuu, että sille ohitukselle on tarvetta, niin laitan tuon Fenderin ohituspotikan!
 
Kiitos jätkät.
 
Palataan taas kun tulee ongelmia elektroniikkaosastolla... ;)
 
Jytäurpo
18.02.2014 20:06:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo no load- potikka on hyvä, itsellä on telessä kaytössä, saa vielä hiukan kirpeyttä lisää. Saa nähdä muuttuuko mihin suuntaan, kun mikki vaihtuu kuumempaan.
 
"You can't judge a book by looking at the cover" - Bo Diddley R.I.P.
Rovaniemenkiertäjä
03.03.2014 11:36:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Testasin tätä hommaa nyt Strato-kopiollani, josta riisuin pois tallamikin ja keskimikin sekä tonepotikat. Nyt kun tuo oikaisu on tehty, niin muutama huomio:
 
- ääni tuli huomattavasti dynaamisemmaksi ja mikki ohjaa vahvistinta huomattavasti voimakkaammin (ts. soittotyyli, lyönnin voimakkuus jne vaikuttavat paljon enemmän soundiin)
 
- mikin äänestä tuli huomattavasti kirkkaampi ja selkeämpi
 
- volume-säätö toimii myös äänensävyn säätönä, sillä kun sitä pakittaa hieman taaksepäin, niin diskantti vähenee ja äänestä tulee pyöreämpi
 
Kaiken kaikkiaan on niin meikäläisen juttu kuin voi olla. En hetkeäkään epäile enää tämän ratkaisun toimivuutta!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «