Aihe: Äänityshommien alkuun -ketju, aloittelijakysymykset tänne
1 2 3 4 5211 212 213 214 215244 245 246 247 248
saastara
02.12.2013 08:55:09 (muokattu 02.12.2013 10:53:37)
Danko: tokihan vieläkin "saa tehä" vaikka beatlesit ja vetää rummut ja basso toiseen laitaan ja laulu ja kitarat toiseen äärilaitaan ja sitte ihmetellä ku iphonen kaiuttimesta kuulostaakin ihan eriltä.
 
Tää ei oikeastaan vastaa millään tasolla mun kokemusta.. Valtaosaa noista pahimmista sekoiluista ei kukaan edes huomaa koska noi vanhan koulun LCR-hommat toistuu mono-kuuntelussa todella luonnollisesti.. Omaan makuun paljon paremmin kuin tämmöinen nykyajan 'laulu keskellä, taustalaulut 20%, liidikitarat 40%, synat 60%, kitarat 80%, efektit reunaan'. Tommoisilla panoroinneilla aiheutetaan paljon enemmän iPhone-ongelmia kuin seiskarisekoilulla.
 
Normaalissa musakuuntelussa noita sekoiluja huomaa vielä vähemmän.. Mä oon kuullut Nancy Sinatran Bang, Bangin varmaan 1000 kertaa, enkä ollut ikinä pannut merkille, että kitara on L ja laulu R. Enkä ole varmasti ainoa.
 
nykyään vaan äkkiä tulee mieleen, et onko itse biisissä jotain vikaa jos pitää lähteä panoroinneilla kikkailemaan.
 
Nää on lähinnä makukysymyksiä, pitkälti.. Itse on aina tullut kuunneltua niin paljon tuommoista vanhempaa / lilluvampaa kamaa, että tuommoiset pienet hämystelyt on mulle ihan normeja ja itsestäänselviä.. Toki itsellä basari, snare, basso ja liidi siellä keskellä myös asuu pitkälti. Omaan silmään tää 'symmetrinen stereo vaikka väkisin', on lähinnä semmoinen ajan henki.. Näin jengi nykyään ruukaa tehdä, ei se tarkoita, että sitä oltaisiin jotenkin enemmän oikeassa kuin ennen..
 
nimim. "oon kaventanu Hendrixin levyjen stereokuvaa Waves S1:llä enemmän kuulokekuunteluun soveltuvaksi"
 
QED. Itsellä taas tulee monesti fiilis, että 'vitun nynnyt!' kun kuulee luureilla, että on jotain pannattu 50% johonkin.. 'Ette vaan uskaltanut pannata reunaan asti.' Kuten sanoin, tottumuskysymyksiä..
 
Itse aina pyrkii tekemään niin leveää, syvää ja isoa äänimaailmaa kuin mahdollista, niin se, että joku näkee vaivan jollain plugarilla kaventamaan äänikuvan, koska ei tykkää luureilla leveästä kamasta, tuntuu kyllä huomattavan vieraalta.
"I've suffered for my music. Now it's your turn"
porojussi
03.12.2013 13:57:52
Moro!
 
Kiitoksia tästä palstasta erityisesti kysymyksiin vastaajille, erittäin paljon hyödyllistä tietoa löytynyt. Mutta silti itseltäkin pari kysymystä löytyisi:
 
Eli siis ajattelin aloittaa äänittelemään kappaleita omaksi/ehkä muidenkin iloksi. Tai omaksi iloksi, ehkä muiden suruksi. Se selviää aikanaan. Akustinen kitara, laulu, mahdollisesti sähkökitaralla joskus jotain soolontynkää.
 
Jotakin tämän tyylistä soundia on kai suht. realistista lähteä näin aloittelijana tavoittelemaan? : http://www.youtube.com/watch?v=rwpi6vkiAgA
 
Laitteisto tällä hetkellä koostuu parista kitarasta sekä Yamaha THR-5-vahvarista.
 
Tämmöisen setin joku oli aiemmin linkannut, kiinnostus heräsi kyllä heti: http://www.f-musiikki.fi/pc/mac/usb … llinen_studio_bundle_2_/_f-musiikki
 
Vaan suurin kysymys kuuluukin, että mistä sitä jonkun kunnon kaiun repäisisi lauluun? Pitääkö ostaa erillinen pedaali? Esim. http://www.thomann.de/fi/tchelicon_voice_tone_e1.htm
 
Samaisella X1-mikillä kai akustisen kitarankin äänitys onnistuu ihan ok?
 
Äänityssofta on jammun mukana tullut Cubase LE AI Elements6.
 
Kiitos jo etukäteen vastauksista!
Henri Henri Olavi
03.12.2013 14:48:31
porojussi:
 
Tämmöisen setin joku oli aiemmin linkannut, kiinnostus heräsi kyllä heti: http://www.f-musiikki.fi/pc/mac/usb … llinen_studio_bundle_2_/_f-musiikki
 
Vaan suurin kysymys kuuluukin, että mistä sitä jonkun kunnon kaiun repäisisi lauluun? Pitääkö ostaa erillinen pedaali? Esim. http://www.thomann.de/fi/tchelicon_voice_tone_e1.htm
 
Samaisella X1-mikillä kai akustisen kitarankin äänitys onnistuu ihan ok?
 
Äänityssofta on jammun mukana tullut Cubase LE AI Elements6.
 
Kiitos jo etukäteen vastauksista!

 
Toi on varmasti kelpo aloittelijan setti.
 
Mitä kaikuun tulee, niin hoitaisin sen ihan sieltä Cubasesta.
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
jhlamm
08.12.2013 15:11:05 (muokattu 08.12.2013 15:14:31)
Laitetaan nyt tänne vaikkei ehkä ihan aloittelijan hommasta olekkaan kysymys. Itsellä on ollut käytössä pienempiä audioboxeja, joilla olen äänitellyt kitaraa ja laulua. Nyt olisi tarkoitus päivittää tuota laitteistoa sitten kertaheitolla parempaan.
 
Tarve on siis hyvänlaatuiselle vehkeelle (siedettävässä hintaluokassa alle 1000e ainakin, mutta käytettynä n. 500 olis oikein kiva ;) ). Olen päätynyt nyt kahden laitteen välille, mutta tarkempaa eroa en noista sitten löydäkkään.
 
Motu 2048 mk3 ja Mout 828 mk3. Käsittääkseni 2048 on melko standardi, mutta etsiessäni, kumpaan kannattaa satstata, suosittelivat jenkit RME:tä...
 
Tarve ainakin kahdeksalle lisäpaikalle löytyy molemmista (rumpujen äänitys). Eli sinänsä ovat kelvollisia liitännöiltään. Toinen on firewire ja toinen vaatii pci kortin. Onko siis tuo 2048 sen verran laadukkaampi (etusiltaan ja muiltaan), että siihen kannattaa panostaa?
 
Ps. käytössä on reaper softa jos se vaikuttaa.
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
Aki
08.12.2013 19:51:05
 
 
jhlamm: Motu 2048 mk3 ja Mout 828 mk3. Käsittääkseni 2048 on melko standardi, mutta etsiessäni, kumpaan kannattaa satstata, suosittelivat jenkit RME:tä...
 
RME:t on mainioita, mutta hinnat tosiaan on aika karuja. Harrastelukäyttöön esimerkiksi juuri saa samat asiat hoitavan Motun murto-osalla RME:n hinnasta.
 
Mitä tulee Motu vs. Motu -vääntöön, niin eiköhän päätös täydy tehdä liitännöiden perusteella. Samaa perhettä nuo mk3:t käsittääkseni on esim etusten osalta. Mä mietin taannoin 8Pre- ja Traveler mk3 -pohjaisen systeemin välillä, ja päädyin lopulta Traveleriin.
"Kai se tästä lumiasta sitten on kiinni, 300e edestä pelkkiä haittoja."
jhlamm
09.12.2013 21:45:49
Aki: RME:t on mainioita, mutta hinnat tosiaan on aika karuja. Harrastelukäyttöön esimerkiksi juuri saa samat asiat hoitavan Motun murto-osalla RME:n hinnasta.
 
Mitä tulee Motu vs. Motu -vääntöön, niin eiköhän päätös täydy tehdä liitännöiden perusteella. Samaa perhettä nuo mk3:t käsittääkseni on esim etusten osalta. Mä mietin taannoin 8Pre- ja Traveler mk3 -pohjaisen systeemin välillä, ja päädyin lopulta Traveleriin.

 
Tänks! Mä tossa alan sitten kuolamaan noita käytettyjä, joskos sieltä sopuhintaan joku mk3 irtoaisi :)
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
Carvel
20.12.2013 18:11:33
Nyt tulee varmaan tyhmä kysymys.. Mutta parempaan musiikinkuunteluun olis hakusessa aktiivi lähikenttämonitorit, tarviinko koneen ja monitorien väliin mitään muuta kuin esim. tämän: http://www.thomann.de/fi/cae_adapterkabel_xlrminiklinke.htm ?
Danko
20.12.2013 18:29:40
 
 
Carvel: Nyt tulee varmaan tyhmä kysymys.. Mutta parempaan musiikinkuunteluun olis hakusessa aktiivi lähikenttämonitorit, tarviinko koneen ja monitorien väliin mitään muuta kuin esim. tämän: http://www.thomann.de/fi/cae_adapterkabel_xlrminiklinke.htm ?
 
Yksinkertaisimmillaan noin. Jos ei halua käyttää voimakkuudensäätöä koneesta niin sitten joku volumepotikka väliin, ja jos pörisee niin galvaanista erotusta.
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
Carvel
20.12.2013 23:01:25
Danko: Yksinkertaisimmillaan noin. Jos ei halua käyttää voimakkuudensäätöä koneesta niin sitten joku volumepotikka väliin, ja jos pörisee niin galvaanista erotusta.
 
Kiitos, ihan mehtään ei veikkaus mennyt :)
Funkånaut
25.12.2013 16:31:32
 
 
Ostin itselleni Steinbergin CI1:sen äänityskokeiluja varten.
 
Nyt on ongelmana, että en saa millään rekisteröityä paketissa mukana tulleita ohjelmia. Syynä se, että en ole löytänyt avaimia, millä saa ohjelmat avattua mistään vaikka uutena paketin ostinkin.
 
Tuleeko avaimet siis sähköpostilla myöhemmin (rekisteröin laitteen yhtiön sivuilla, koska ei toimi muuten) vai pitäisikö ne muka jostakin löytää? Olen kaikki merkkisarjat käynyt mielestäni paketista läpi, eikä yksikään ole vaaditin 25-merkin tai 32-merkin mittainen.
"Se on kyllä helevetin hyvä asia että sie oot pasisti etkä laulaja" - Karvamammutti Kuuntelen tämmöistä
lasal
29.12.2013 19:28:38 (muokattu 31.12.2013 11:35:34)
Piti ottaa ylös lisenssinumero eLicenceristä, ihan tunnintuoreesta (ajettava admin'ina)
Muistelen ... aika tasan vuosi aikaa siitä kun tascam us-1800:n mukana tulleen rekisteröin
 
Sen jälkeen MySteinbergiin "Activation"-kohtaan tuo lisenssinumero ja muut kysytyt tiedot. Sähköposti toi avaimen... Hommassa on turhan monta vaihetta, vaatii huolellisuutta
 
E: Nettipalstoilla nyreilläänkin että Steinberg käyttää vähintään 51 prosenttia tuotekehityspanoksestaan laittomien kopioiden torjumiseen eli rekisteröintien "kehittämiseen"
Jfox
29.12.2013 21:38:38
Oiskohan kysymykseni osoite tämä. Olen jotain tässä vuosien varrella äänitellyt sellasta demo-materiaalia. Luottomikkinä on ollut Rode NT1 a. Nyt onnistuin sen jotenkin hajottamaan. Oli jäänyt repussa lattialle ja ottanut osumaa, jonka jälkeen ei kunnon ääntä ole tullut siitä ulos. Päällisin puolin kaikki näyttää hyvältä mutta herkkiä vehkeitähän nuo on. Harmittaa. Onko kokemusta, voiko noita jotenkin saada kuntoon vai onko ruvettava katselemaan uutta?
Lag
03.01.2014 15:37:52 (muokattu 03.01.2014 15:40:47)
Pistetään nyt tänne, en tiiä oisko jossain ollu parempi ketju kysymykselle mutta kuitenkin:
 
eli pitäs saaha mahollisimman halvalla ja simppelisti mutta kuitenkin kohtuullisella äänenlaadulla vinyyliltä musiikki läppärille, jossa ei ole itsessään line-in liitäntää. Myöskään vahvistimessa ei ole line-outia, eli pitäisi varmaan vetää suoraan vinyylisoittimesta jonkinnäköisen RIAA:n kautta johonkin audio-interfaceen. Onko olemassa (varmasti on, ite en löytänyt) jotain suht halpaa USB:llä toimivaa systeemiä, joka ajaisi tämän asian? Vai onko joku muu tapa hoitaa tää helpommin?
 
edit: No tämmönenhän se löyty ekalla googletuksella sit kuitenkin: http://www.thomann.de/fi/behringer_ufo_202.htm
 
Pärjäänköhän tuolla?
"In the finished article, the only thing that is important is whether it moves you or not. There is nothing else that is important at all."
JaaGeRMaisTeR
03.01.2014 16:52:45
Mimmosissa taajuuksissa bassot pyörii hardrockissa? Noin suurinpiirtein.
Suuria tunteita: http://maihinnousu.net/s/21352
Antti1
03.01.2014 16:55:47
JaaGeRMaisTeR: Mimmosissa taajuuksissa bassot pyörii hardrockissa? Noin suurinpiirtein.
 
Tarkennatko vähän mitä tällä tarkoitat? Tarkoitatko niitä oleellisia taajuusnippuja, joilla bassokitara soi selkeästi miksauksen läpi? Riippuu hyvin paljon, mutta basarista riippuen jossain alta 100Hz löytyy jytinää, 700Hz kieppeiltä tulee potkua ja narinaa soundiin jostain 3kHz eteenpäin.
 
Hyvin summittaista, riippuu täysin tosiaan lähtösoundista ja kontekstista.
NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!
JaaGeRMaisTeR
03.01.2014 17:00:38
Antti1: Tarkennatko vähän mitä tällä tarkoitat? Tarkoitatko niitä oleellisia taajuusnippuja, joilla bassokitara soi selkeästi miksauksen läpi? Riippuu hyvin paljon, mutta basarista riippuen jossain alta 100Hz löytyy jytinää, 700Hz kieppeiltä tulee potkua ja narinaa soundiin jostain 3kHz eteenpäin.
 
Hyvin summittaista, riippuu täysin tosiaan lähtösoundista ja kontekstista.

 
Molempia mietin basarin jytinä ja tuo kuolaajan soitin. Monitorit tilauksessa ja mietin kannattaako lähteä ilman subbaria edes kokeilemaan. Alin luvattu toisto tais olla 53hz.
Suuria tunteita: http://maihinnousu.net/s/21352
Antti1
03.01.2014 17:22:30
JaaGeRMaisTeR: Molempia mietin basarin jytinä ja tuo kuolaajan soitin. Monitorit tilauksessa ja mietin kannattaako lähteä ilman subbaria edes kokeilemaan. Alin luvattu toisto tais olla 53hz.
 
Pelkän taajuuslukeman lisäksi pitäisi tietää vähintään se kuinka monta desibeliä vaste on laskenut tuohon rajataajuuteen mennessä. Oleellista ei muutenkaan oo sinänsä noi lukemat, koska suurin osa informaatiosta ei ole siellä perustaajuudella, vaan sen kerrannaisissa. Esimerkiksi normivireisen bassokitaran E1 on 41,2Hz. Se kuuluu melko harvoilla pikkukaiuttimilla vaimentumattomana, mutta silti niillä tehdään läjäpäin levyjä maailmalla. Täytyy vaan oppia tuntemaan toisto.
 
Mitkä kaiuttimet tilasit?
NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!
JaaGeRMaisTeR
03.01.2014 20:52:20 (muokattu 03.01.2014 20:59:18)
Antti1: Pelkän taajuuslukeman lisäksi pitäisi tietää vähintään se kuinka monta desibeliä vaste on laskenut tuohon rajataajuuteen mennessä. Oleellista ei muutenkaan oo sinänsä noi lukemat, koska suurin osa informaatiosta ei ole siellä perustaajuudella, vaan sen kerrannaisissa. Esimerkiksi normivireisen bassokitaran E1 on 41,2Hz. Se kuuluu melko harvoilla pikkukaiuttimilla vaimentumattomana, mutta silti niillä tehdään läjäpäin levyjä maailmalla. Täytyy vaan oppia tuntemaan toisto.
 
Mitkä kaiuttimet tilasit?

 
http://www.fluidaudio.net/c5.html
 
Tuollaset. Hinnalta, sijainnilta sekä eriäviltä numeroilta fiksuin. Eikä nyt bändissä pahasijoitus heittää 30 € turpa tuollasiin. Fiksummat silti kun nykyset kajarit.
 
E: Unohtuipa kiittää.. Kiitän tiedosta. Alan kahlaamaan läpi tätäkin keskustelualuetta. Jos vaikka löytyy hyödyllistä infoa enemmän.
Suuria tunteita: http://maihinnousu.net/s/21352
_Teme_
21.01.2014 15:55:01
Auttakaapas tällasta amatööriä vähän Zoom h1:sen kanssa. Siinä kun on toi mic/line in liitäntä, niin mitä se käytännössä tarkottaa. Varmaan että mikin voi liittää, mutta voiko siihen liittää esim. synan suoraan vai oonko mä nyt ihan ulapalla tässä asiassa? :D
''I've always thought that if you aren't a little nervous, then you aren't risking enough.'' John Densmore
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)