Aihe: Volyymit äänitteellä
1
mukeli
16.11.2013 20:43:12
Hei,
Mitä vekottimia käytetään suurissa levyfirmoissa, joissa saadaan huomattavasti
enemmän volyymiä äänitteelle? Vaikka itse masteroin keskimäärin -11-12 tasolla volyymilla äänitteen äänen säröytymättä ja kun vertaan sitä johonkin tämänpäiväiseen cd-äänitteeseen joltain suuren levy-yhtiön artistilta, jossa siinäkin taso on -11 luokkaa ja kun kuuntelen sitä CD-soittimen kautta kaiuttimista äänen volyymi on 3-5 db voimakkaampi? Käytössäni on huipputason PC-mikrotietokone, SONIC SCOPE-ammattitason studio äänikortti ja masterointiin käytän Adobe Audition 3.1 ja SONAR X2 Producer-softia.
T. Matti Ojala
Danko
16.11.2013 20:51:52
 
 
Sitä kutsutaan ulkopuoliseksi masteroijaksi, jonka signaaliketjun yhden palikan hinta on enemmän kuin sun koko laitteiston yhteensä.
 
Toinen on toi sovitus...
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
saastara
17.11.2013 03:09:10 (muokattu 17.11.2013 04:56:43)
Spedemix: . TL;DR: klippaa älä limitoi jos haluat lisää tasoja.
 
Vielä parempi, unohtaa noi volume-pelleilyt ja keskittyy vaan tekemään parhaan mahdollisen mixin.
 
Jos se on omaa matskua varten, ja sillä on oikeasti merkitystä.. Vie masteroijalle, sun musasi ansaitsee parempaa kuin sun omaa puoskarointia.
 
Jos se on vaan johonkin kännissä läpällä-projektiin.. Ihan sama, ketään ei silti kiinnosta, tuli se lujaa tai hiljaa. Samalla vaivalla tekee vaan hyvän mixin, ilman, että pilaa sitä sitten omilla masterointiyrityksillä..
 
Jos haluaa oppia ja tehdä oikeasti masterointia,on edessä se tosiasia, että siinä vaiheessa sitä rahaakin palaa jo melko lystikkäästi. Ei sulla ilman sitä panostusta ole mitään tarjottavaa maksaville ihmisille. Kaikki mitä siihen käytännössä tarvitaan, löytyy jo sulta, laatu on sitten oma juttunsa. Toi kun on valitettavasti niitä harvoja juttuja joita ei oikein voi pelkällä taidolla kompensoida.
 
Eli oli skenaario mikä tahansa noista edeltävistä, ei kannata, paitsi ehkä sivistyksen nimissä. Spede tuossa jo tuosta teknisestä puolesta hyvin höpisikin. Se on hyvä, että on tietoa miten asiat tehdään. Vielä parempi on, jos on lisäksi viisautta jättää jotkin asiat silti tekemättä..
 
E: Tää nyt ei ollut suoranaisesti aloittajalle suunnattu, mutta kaipa tästä jotain iloa jollekulle voi olla.. Älysin vasta puolivälissä tekstiä, että eihän aloittaja olekaan 17v kotituottaja.
"I've suffered for my music. Now it's your turn"
jp8000
17.11.2013 07:27:32 (muokattu 17.11.2013 07:28:30)
 
 
Kokeile boost11 pluginia masterkanavaan
 
(Löytyy varmastikin myös sonarin x2 versiosta)
 
Tuossa Cakewalkin demovideo pluginista;
 
http://www.youtube.com/watch?v=b5K2RhXW0bM
"It was totally worth it" -homer simpson in the episode "fraudcast news"
kiiski
17.11.2013 13:43:16
Mua ei kuluttajana häiritse tippaakaan jos jonkun levy soi 3-5dB hiljempaa kuin joku toinen levy. Useammin sen sijaan vituttaa, että joku toistaitoinen on väkisin tiristänyt levynsä soimaan tuon verran kovempaa jollain MasterClipper3000-plugarilla.
Karppander
20.11.2013 07:51:31
Tää on niin tätä. En tiedä mitä ajatella tästä volumesodasta. Volumepotikka on sitä varten jos kuulija haluaa kuunnella lujempaa.
-K
Ziggy Bubba
20.11.2013 19:04:19 (muokattu 20.11.2013 19:07:29)
 
 
Kovaan volumeen tarvitaan tosiaan erittäin "siisti" miksaus, eli kaikki ylimääräinen töyhkä vaan equlla (ja kompuralla) raita kerrallaan pois. Oma korva sitten kertoo kun homma alkaa kuulostaa luonnottomalta, toivottavasti. Jos esim. kitara ei tarvitse varsinaisia basso-taajuuksia, turha niitä on siellä roikuttaa. (Näiden siivous tosin selkeyttää miksausta muutenkin.)
 
Moderneissa rock-miksauksissa se basari ja miksei bassokin soi hyvin vähän keskialueelta. Paljon kannattaa kovaa volumea hakiessa miettiä erityisesti niitä lujaa soivia kohtia, että onko siellä kaikki desibelejä nostava tavara tarpeen.
 
E: Tärkeintä tulisi kuitenkin olla se hyvin soiva miksaus, itekin veikkaan sen saavan enemmän ystäviä pitkässä juoksussa kuin sen kustannuksella tehty luja master. Varsinkin kun nykyään esim. iTunes ja Spotify tasoittavat volume-tasot jo itsessään. Ja se on hyvä juttu se.
 
Kuuntele alkuun vaikka 90-luvun alkupuolen CD-mastereita, ei niistä monet kovin lujaa soi. Ja niissä on monasti juuri rummuissa ihan eri tavalla potkua kuin uudemmissa - ajalla jälkeen tosi rankan loudness-sodan.
Orgaanista maalausrockia!: CROOKMACHINE
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)