Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Äänitysten workflow
1
ex4
29.09.2013 16:03:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täällä kun on huikean paljon osaamista studiotyöskentelystä, niin hyödynnellään sitä kyselemällä perusjuttuja. Kertokaapa miten kannattaisi lähteä äänittämään demoa omalla treeniksellä. Musiikki on perusrokkia instrumentteina kitara, basso, rummut, kiipparit ja vokalisti. Käytössä on kahdeksan kanavaa äänitystä varten ja tilana pienehkö kivirakenteisessa talossa oleva treenis joka kyllä kumisee ja kaikuu akustointiyrityksistä huolimatta.
 
Kannattaako äänittää 'studiolivenä' ja minimoida vuotoja raitojen välillä vaiko ottaa biisit narulle yksi instrumentti kerrallaan? Olisiko fiksumpaa vetää pohjaksi simppeli veto jonka päälle sitten lisäillään sooloja tms. useamman yrityksen ansaitsevaa materiaalia vaiko pitäisikö vaan antaa rumpalille klikki korvaan ja aloittaa ihan tyhjältä pöydältä? Missä järjestyksessä kannattaisi instrumentteja äänitellä jos mennään yksi kerrallaan?

En nyt siis kaipaa tietoa mikkien asettelusta tai muista jutuista joista täällä on jo hyviä tutoriaaleja ja ketjuja. Mutta tälläiseen 'nyt ollaan treeniksellä ja pitäisi vähän saada demoa aikaan - mitä seuraavaksi?' -tilanteeseen en löytänyt vastauksia pienellä etsiskelyllä.
 
Antti1
29.09.2013 16:20:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä bändin kannattaa soittaa just niin, kuin se parhaimmillaan on. Jos yhteensoitto ei oo se vahvin puoli bändissä, niin erikseen äänittäminen on aivan perusteltua. Jos taas soittajat soittavat erittäin tiukasti yhteen ja osaavat seurata toistensa tekemisiä, niin ehdottomasti pohjat livenä sisään. Soolot, laulut yms. kannattaa usein jättää mun mielestä rokkia vetäessä jälkiäänitysten pariin. Jossain vähän herkemmässä matskussa voi laulu ja muut soittimet pelata paremmin yhteen livenä äänittäessä.
 
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
htm
29.09.2013 16:23:07 (muokattu 29.09.2013 16:25:19)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mä alotan viisaammat korjatkoon ja täydentäköön.
 
Pienessä ja huonosti akustoidussa tilassa en lähtis yrittämään studiolive-vetoja, koska lopputulos sattaa olla melkoisen puuroinen, eli instrumentti kerrallaan. Pienessä tilassa sanoisin, että lähimikitys on avainsana, jolloin tilan kuminat eivät korostu turhaan.
 
Aloittasin siitä, että saadaan rummut nauhalle muutamalla mikillä. Voi käyttää klikkiä jos rumpali osaa toimia klikin kanssa. Rumpuvedon helpottamiseksi kannattaisi varmaan soittaa ns ohjausraita vaikka niillä kiippareilla tai kitaralla suoraan linjaan, jotta rumpali tietää missä mennään ja jälkiäänitykset helpottuu. Tähän päälle sitten yksi kerrallaan muut instrumentit. Järjestyksellä ei mun mielestä ole kauheasti väliä. Tietty jos vetää DI-basson rumujen kanssa yhtäaikaa, niin voi saada paremman grooven, jos soittajilla on taipumusta tällaiseen. Ja sit reamppaa basson myöhemmin.
 
EDIT: Antti1 kerkesi ensin. Hyvä pointti hänelläkin tosin. Jos yhteissoitto on se juttu, mutta tila huono, kandee vetää kaikki soittimet DI:nä linjaan ja reampata jälkikäteen. Tai käyttää mallintavia vehjeksiä.
 
www.signumfreud.com
Antti1
29.09.2013 16:45:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin jaa joo, toi akustiikkapuoli unohtui aivan kokonaan... Eikö ole mitään mahdollisuutta äänittää yhtään missään muualla? Jollain on varmaan joku puuhökkeli jossain, vanhempien omakotitalo, tai ihan mitä vaan? Äänitysten laatu parantuisi varmasti noin 1003%, jos saisi edes kohtuulliselta kuulostavan äänityshuoneen käyttöön pohjien vetämiseksi.
 
Äänitätte siellä kivikämpillä livedemon stereoraidaksi ja teette sitä kautta pikaisen esituotannon, jolla mietitte sovitukset yms. kuntoon etukäteen. Sit kamat nippuun ja viikonlopuksi äänittämään johonkin järkevämpään mestaan. Toinen vaihtoehto on toi mainittu linjaan äänittely, mutta se vaatii vähän rompetta mielekkään monitoroinnin järjestämiseksi.
 
"I dreamed that I was in a river... I floated down the river, through valleys of giant boobs." -Sanji
Vessajono
29.09.2013 20:08:10 (muokattu 29.09.2013 20:09:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ex4: Olisiko fiksumpaa vetää pohjaksi simppeli veto jonka päälle sitten lisäillään sooloja tms. useamman yrityksen ansaitsevaa materiaalia vaiko pitäisikö vaan antaa rumpalille klikki korvaan ja aloittaa ihan tyhjältä pöydältä? Missä järjestyksessä kannattaisi instrumentteja äänitellä jos mennään yksi kerrallaan?
 
Jos rumpali osaa soittaa klikin kanssa niin mikä ettei. Jos rumpali ei osaa soittaa klikin kanssa niin sitä ei todellakaan kannata ruveta opettelemaan äänitysvaiheessa.
 
Skenaario 1, rumpali, joka osaa soittaa klikin kanssa.
 
Vedetään demokitara ja/tai basso tahi mikä tahansa instrumentti, jonka avulla kysessä oleva rumpalishenkilö pysyy kartalla, niin ikään sen klikin kanssa narulle. Tämän jälkeen mainittu demoraita klikin kera rumpalille luureihin ja paukutetaan kannut sisälle.
 
Skenaario 2, rumpali, joka ei osaa soittaa klikin kanssa.
 
Rumpalille kaveriksi tarpeen mukaan basisti, kitaristi tai miksipä ei vaikkapa koko bändikin jos se vaan suinkin on mahdollista. Ei klikkiä, tempo elää mutta hyvin yhteenpelaavalla ja toisensa tuntevalla bändillä se eläminen saattaa olla ihan suotavaakin. Itse suosin enimmäkseen tätä metodia juuri siitä syystä.
 
Mikäli tavoitteena on sekvensserinomainen tarkkuus niin sitten vaan korjataan.
 
Tästä sit eteenpäin ihan miten parhaaksi näkee. Mä tarjoan yleensä sitä vaihtoehtoa, että vedetään muille soittajille jokin ohjenuora, mikäli sitä ei vielä ole. Esim. demokitara ja laulu. Sen jälkeen komppi kasaan eli basisti sisään ja ulos. Seuraavaksi kitaroita järjestyksessä kompit-riffit/melodiat-soolot. Jos on kiippareita, niin ne joko ennen tai jälkeen kitaroiden, lähinnä sen mukaan miten taiteilijoista parhaalta tuntuu. Lopuksi sit lauluja ja kun on valmista niin vielä perinteikäs yksi varapäivä, joka tarvitaan kun sieltä soittotilan nurkasta on löytynyt vaikkapa jotain perkkoja tai joku pimeimmältä 80-luvulta peräisin oleva syntsa, josta on havaittu lähtevän tosi siisti ääni. Eli ns. mausteita.
 
Mutta täähän on taas yksi sellainen asia missä ei ole mitään oikeaa tai väärää, on pelkästään jokaisen oma tapa tehdä asioita.
 
"Vaihtovirta: Mitä tapahtuu kun moderaattori lukitsee toisen portaalin ja toisesta portaalista on tulossa Metallica-ketju 300km tuntivauhtia ja portaalien välissä sijaitsee Kuopio?"
ex4
30.09.2013 00:41:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono:
Skenaario 2, rumpali, joka ei osaa soittaa klikin kanssa.
 
Rumpalille kaveriksi tarpeen mukaan basisti, kitaristi tai miksipä ei vaikkapa koko bändikin jos se vaan suinkin on mahdollista. Ei klikkiä, tempo elää mutta hyvin yhteenpelaavalla ja toisensa tuntevalla bändillä se eläminen saattaa olla ihan suotavaakin. Itse suosin enimmäkseen tätä metodia juuri siitä syystä.

 
Tämä kuulostaa aika fiksulta lähestymistavalta. Eli koko bändi soittaa ja vain rumpali nauhoitetaan, jos nyt ymmärsin oikein. Sekin on totta meidän kohdalla, että klikin kanssa soittaminen ei ole tuon rumpalin vahvimpia puolia (vaikkei siitä mitään katastrofejakaan synny). Toiseksi monissa biiseissä joita olisi tarkoitus äänitellä on tarkoituksellisia tempon ja/tai tahtilajin vaihdoksia. Toki DAWiin saa nakerrettua vaihdokset suoraan, mutta joku hidastuskin on varmaan aika hankala saada toimimaan hyvin.
 
Mites muuten vuodot muista instrumenteista kannattaisi hallita? Rummut varmaan mikitetään Bonham-tyyliin + snarelle oma mikki. Tietysti enemmänkin kanavia voidaan uhrata kun muita instrumentteja ei tarvitse nauhalle saada.
 
Mr. Crowley
30.09.2013 12:50:58 (muokattu 30.09.2013 12:52:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus ollaan tehty niin, että basso suoraan pöytään ja kitara multiefektin kautta pöytään. Kiipparinhan siihen toki saa myös. Nämä ei oleellisesti vuoda rumpumikkeihin (pelkät kielten ja koskettimien äänet). Kaikilla kuulokkeet päässä soittaessa ja tilassa soi siis vaan rummut. Ei olla laulettu samaan aikaan. Laulajan pitäis mennä eri tilaan laulamaan. Pitää siis olla pöytä jossa on tarpeeksi kanavia. Rummuthan voi mikittää miten haluaa.
 
Valitettavasti en usko että saatte betonitreeniksellä kovin hyvää soundia aikaiseksi. Parempaan tilaan pitäisi päästä. Nauhoittelisin treenejä vaikka yhdellä mikillä ja millä tahansa äänityslaitteella. Vaikka esim. tuollaisella:
 
http://www.thomann.de/de/zoom_h1_v2.htm
 
Mutta sulla ilmeisesti olikin jokin äänityslaite (8 kanavaa). Treeninauhojen perusteella miettisin sovitukset kuntoon. Sitten porukalla johonkin sopivaan tilaan äänittämään rummut (toimitaan niin kuin yllä kerrottu). Rumpujen jälkeen äänittää sitten muut soittimet, niin kuin Antti1 tuossa sanoikin. Sama tila käy muidenkin soittimien ja laulujen äänittämiseen betonitreenistä paremmin.
 
Sopivan tilan voi saada käyttöön ilmaiseksi suhteilla tai sitten joutuu maksamaan jotakin. Ollaan käytetty paria vanhaa hirsitaloa ja yhtä maamiesseurantaloa täällä Jyväskylän ympäristössä.
 
se parhaiten nauraa jolla vahvin lääkitys
Kallekorvola
30.09.2013 13:16:04 (muokattu 30.09.2013 13:44:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ex4:Mites muuten vuodot muista instrumenteista kannattaisi hallita? Rummut varmaan mikitetään Bonham-tyyliin + snarelle oma mikki. Tietysti enemmänkin kanavia voidaan uhrata kun muita instrumentteja ei tarvitse nauhalle saada.
 
Bonham-mikityksellä ja livebändillä saattaa olla ratkaisematon yhtälö toi vuotojen hallinta. Se, että kuinka isoksi ongelmaksi vuodot muodostuvat, riippuu monista asioista, esim musiikin estetiikka ja kuinka lujalla mm. soitinvahvistimet ovat.
 
Rumpujen tai vahvistimien ympärille voi tietysti kasailla jotain sermejä tms., mutta kiviseinäisessä tilassa luultavimmin ainakin bassomateriaali (bassovahvistin ja kitaroiden botne) löytää tiensä myös niille mikeille, minne sitä ei välttämättä haluaisi.
 
Eli koko bändi soittaa ja vain rumpali nauhoitetaan, jos nyt ymmärsin oikein.
 
Niin joo, ja ei noin. Tolla saadaan vuoto-ongelma pahaksi. Selitys alla.
 
Noi vuodot sotkevat usein lopputulosta sen verran että itse lähtisin siitä ajatuksesta, että kaikki mikä soitetaan kerralla on pysyvää, eikä sitä jälkeenpäin muuteta. Rumpuraidoille vuotanut "demotyyliin soitettu ja virheitä sisältävä" kitara ei ainakaan paranna onnistumisen mahdollisuuksia. Luultavasti järjestäisin niin, että koko bändi (poissulkien laulu) kerralla, ja ottoja niin kauan että kaikki voivat olla soittosuoritukseen tyytyväisiä. Tai sit niin, että rummut ja basso (linjaan, mahdollisesti mikkiraita re-amppaamalla myöhemmin) kerralla, ja kaikki muu päälleäänityksenä myöhemmin.
 

 
Kokeilemalla ja säätämällä muuttujia pääsee lähimmäs haluttua lopputulosta. Tämä koskee niin mikkien valintaa ja sijoittelua, kuin tilapäisen akustiikankin rakentamista.
 
www.5by5.fi
ex4
30.09.2013 14:21:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr. Crowley: Joskus ollaan tehty niin, että basso suoraan pöytään ja kitara multiefektin kautta pöytään. Kiipparinhan siihen toki saa myös. Nämä ei oleellisesti vuoda rumpumikkeihin (pelkät kielten ja koskettimien äänet). Kaikilla kuulokkeet päässä soittaessa ja tilassa soi siis vaan rummut. Ei olla laulettu samaan aikaan. Laulajan pitäis mennä eri tilaan laulamaan. Pitää siis olla pöytä jossa on tarpeeksi kanavia. Rummuthan voi mikittää miten haluaa.
 
Tämä voisi olla hyvä idea. Kitaristilla on joku kitaraetunenkin olemassa jonka saisi suoraan tiskiin, saa siitä säröt ja muut että biisi kuulostaa soittaessa edes hiukan sellaiselta kuin on tarkoituskin. Sitten soittimet erikseen oikeiden kamojen läpi.
 
Eikä tietysti mökkiviikonloppu jossain hirsimökissä äänittelyn merkeissä olisi huono idea. Ehkä muutenkin syntyisi parempaa jälkeä vähän pidemmällä sessiolla vain äänittelyyn keskittyen kuin yrittää painaa rec-namiskaa siinä samassa treeniksessä jossa muutenkin soitellaan.
 
hape
30.09.2013 21:43:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono: Rumpalille kaveriksi tarpeen mukaan basisti, kitaristi tai miksipä ei vaikkapa koko bändikin jos se vaan suinkin on mahdollista.
 
Jos vaan mahdollista niin mun mielestä kandee olla demolaulu mukana. Joissain tapauksissa se parantaa rumpalistin fiilistä siinä määrin että soitossa on ihan eri lailla meininkiä ku ilman laulua.
 
http://www.thespyro.com
ex4
30.09.2013 22:44:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hape: Jos vaan mahdollista niin mun mielestä kandee olla demolaulu mukana. Joissain tapauksissa se parantaa rumpalistin fiilistä siinä määrin että soitossa on ihan eri lailla meininkiä ku ilman laulua.
 
Totta. Ja onneksi aika helposti toteutettavissa. Jos kiviseinät tuotaa kaikujen kanssa harmia, niin kolikon toisena puolena ne eristää ihan kivasti. Vokaaliholistin voi lähettää naapurihuoneeseen huutamaan eikä tarvitse pelätä että laulu vuotaa overheadista.
 
HateHalon
01.10.2013 00:48:45 (muokattu 01.10.2013 01:01:06)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tehkää se puurakenteisessa talossa, mielellään mahdollisimman väljässä huoneessa.
 
Jos aikaa on niin soittakaa muut instrut linjalla rumpalin korviin ja laulaja eri tilassa, jos samassa tilassa joutuu, niin eristäkää laulaja mahdollisimman hyvin rumpumikeistä.
 
Jos laulaja äänittää lauluaan samassa tilassa, kuin rummut, niin tehkää se vaikka dynaamisella, koska se vuotaa yleensä vähemmän ja yleensä jokatapauksessa laulut joutuu äänittämään uudestaan vuotojen takia.
 
Jos aikaa ei ole niin äänittäkää mahdollisimman moni soitin samalla, kun äänitätte rumpuja, linjabasso toimii yleensä ookoosti sellaisenaan, linjakitaroita kannattaa re-ampata. Jos huoneita on enemmän, niin kitaravahvistimia voi vahvistaa ja mikittää eri huoneessa kuin, missä rummut ja laulu äänittyy.
 
Jos rummut joutuu äänittämään kellarissa, niin kivivillaa jätesäkkiin ja puukehikko kangasvuorella kannattaa rakentaa nurkkiin, seiniin kattoon ja paksuja mattoja lattialle yms... ja elementit kannattaa sijoittaa hieman irti seinistä tehostaakseen ääniaaltojen kuolettamista. Mitä paksummin saa villaa laitettua, sitä parempi. Ja elementeistä voi myös rakentaa eri materiaaleista koostuvia kerroksia (esim. kangas, jätesäkki,villa,jätesäkki, kangas, ilmatila, puuvaneri, villa, puuvaneri, ilmatila, betoniseinä. tuommoisella monivaiheisella materiaalivaihdoksella matalampi ääniaalto menettää tehokkaammin energiaansa ja häiritsee vähemmän, tosin tuommoinen elementti on jo melko työläs rakentaa.
 
Mikityksen kellarissa tekisin mahdollisimman lähimikitettynä. basariin lähimikki syvälle basariin ottamaan lyöntikalvoa, virveliin, tomeihin lähimikkinsä ja overheadin tekisin pienikalvoisilla konkilla NOS mikitystekniikalla välttääkseni mahdollisimman tehokkaasti vasemman ja oikean mikin signaalin sekoittumista keskenään.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/NOS_stereo_technique
 
Ei noita tekniikoita kannata turhan tarkkaan miettiä, vaan vapaasti testaten ja kuunnellen äänitettyä lopputulosta. Mikkiä ei kannata pitää kohtisuorassa mihinkään seinään nähden, tämän takia ne kannattaa sijoittaa peltejä sisemmälle settiä ja suunnata jonkun verran vinoon ja suunnata peltejä kohti mahdollisimman lähelle sen puoleista pelti-ryhmää kuin mahdollista, ilman että mikään pelti ei peitä liikaa toista äänitteessä. Mikit kannattaa myös olla symmetriassa basariin ja virveliin nähden, eli basari ja virveli olisi mahdollisimman keskellä äänitettyssä stereo-overheadissa. Pellit kannattaa sijoittaa vasemman ja oikean puoleisiin ryhmiin, eikä hajasijoittaa liian kauas toisistaan. Jos raitoja riittää, niin ride ja hihat on myös hyvä lähimikittää.
 
Biisit kannattaa sovittaa, niin että kitarat on selkeesti molemminpuoleisesti koko biisin.
 
Tosi usein käy niin, että bändin soolokitaristi jättää soolojen aikana perusrytmisoittamisen kokonaan soittamatta. Miksi niin pitää tehdä, ku ei ammattilaisetkaan yleensä niin tee isomman budjetin levyissä. Se nyt vaan kuulostaa hölmöltä, kun soolo alkaa, niin rytmikitara häviää oikealta puolelta kokonaan ja sitten sitä jälkieditoinnissa aletaan leikkaamaan toisesta kohdasta, joka ei niin helposti onnistukaan, koska äänitystä ei ole tehty klikin kanssa.
 
Kannattaa tehdä joku piirustus biisin rakenteesta ja sovituksesta, jossa on kaikki riffit, rytmikitarat, kosketinosuudet, taustalaulut yms. kirjattu graafisesti paperille, josta kaikki helposti tajuaa, mitä bändin laulaja/tuottaja esim. hakee sovitukselta.
 
Ja lopuksi:
 
Jos kellariin ei saa kunnollista akustointia rakennettua, niin ei siellä kannata mitään äänityksiä suorittaa, jossa ääni napataan mikillä.
 
Jos siis tarkoitus saada jotain paremmin tehtyä levyä julkaistua.
 
www.halondesign.com
darkus
02.10.2013 22:42:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä oon ottanu jotain rokkihommia sisään semilivenä eli rytmiryhmä soittaa samaan aikaan, kitaristit ja basisti tarkkaamossa ja rumpali soittotilassa. Jälkidubbauksilla korjailtu jos on korjailtavaa ollut. Laulaja vikana erikseen.
 
Noita tiukempia juttuja sitten ukko kerrallaan. Kitaristi ensin klikkiä vasten ja sitten rumpali sisään, sen jälkeen kaikki kepit (hepit). Basson otan aina narulle vasta kitaroiden jälkeen. Viritän mielummin bassoa kitaroihin kuin toisinpäin jos tulee minkäänlaisia viritysongelmia.
 
Attack Attack, Were back again baby!
Danko
04.10.2013 11:18:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

darkus: Mä oon ottanu jotain rokkihommia sisään semilivenä eli rytmiryhmä soittaa samaan aikaan, kitaristit ja basisti tarkkaamossa ja rumpali soittotilassa. Jälkidubbauksilla korjailtu jos on korjailtavaa ollut. Laulaja vikana erikseen.
 
Noita tiukempia juttuja sitten ukko kerrallaan. Kitaristi ensin klikkiä vasten ja sitten rumpali sisään, sen jälkeen kaikki kepit (hepit). Basson otan aina narulle vasta kitaroiden jälkeen. Viritän mielummin bassoa kitaroihin kuin toisinpäin jos tulee minkäänlaisia viritysongelmia.

 
missä kohtaa koodaat pannut uusiks?
 
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
saastara
04.10.2013 12:06:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Danko: missä kohtaa koodaat pannut uusiks?
 
Nohnoh, lapset lapset..
 
"I've suffered for my music. Now it's your turn"
darkus
04.10.2013 17:52:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Danko: missä kohtaa koodaat pannut uusiks?
 
Näppärää....
 
Attack Attack, Were back again baby!
tmuikku
04.10.2013 23:36:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joka kerta eripaikassa eribändejä äänittäneenä tulee fiilis että ensikerralla tiedän mitä teen. Eli ei muuta kun härkää sarvista ja hommiin. Varatkaa sitten lisää aikaa, seuraavalla kerralla on paremmin toimivat metodit tiedossa ;) pro asenne vaan heti alusta, eli keskittyy ja ottaa muistiinpanoja ja noin. Jättää tekniikan hiplaukset ja tietokonekikkailut minimiin ja keskittyy vaa oppimaan tilanteesta niin hyvä tulee jo ehkä ensimäisellä kerralla!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «