Aihe: Uuudet pellit
1 2 3 4
Speedy
02.06.2013 10:52:41
 
 
Kefiiri: No mikäs sitten olisi esimerkki sopivasta aloitusjatsista?
 
No esmes tuo Five Corner Quintet, tai muita vastaavia groove painotteisempia tai acid-jazz tyyppisiä kunten se jamiroquai. Mutta ei ne sovi swingin opetteluun..
 
Tuossa swingillä aloittamis-jutussa lie ajatuksena eteneminen jatsin ytimestä ulos päin kohti kiperämpiä musiikillisia ratkaisuja. Tai mitä nyt kukakin jatsin ytimenä pitää.
 
Kyllä varmaan.. ja motoriset haasteet ovat ihan eriluokkaa kuin beat-musiikissa. Mutta kuten sanottua, jazz käsitteenä pitää muutakin sisällään kun teknisen taituroinnin. Sitä kyllä käytetään enemmän hyödyksi siinä, kuin esim. popissa. Niitä käsitteitä löytyy muustakin kuin pelkästä swing-musiikista. Tärkein niistä on minun mielestä improvisointi ja vuorovaikutteisuus, nuo käsitteet pitää sisällään jo aika monta muuta asiaa.. Niistä varmaan osaa JM kertoa tarkemmin, jos on kanssani samaa mieltä.
 
Sä aloittaisit perehdyttämisen jatsivaikutteisella pop/rock musalla olettaen että nuorella kuulijalla olisi siihen enemmän tarttumapintaa?
 
No siis, en pop/rock musalla - vähä liian kaukaa haettu, mutta jollain muulla kuin 70-90 vanhalla musiikilla, johon ei ole mitään tarttumapintaa. Sitä pintaa voi kasvattaa monella tavalla, pohjustamalla ja loiventamalla "pudotusta". Mutta jos on joku opetussuunnitelma toteutettavana, niin se ei mahdollista kauheasti siitä poikkeamista, se swing tulee siellä jossain vaiheessa ja siitä se lähtee, se pitää osata jos meinaa edetä. Mutta se, miten siihen päästään, on tietysti opettajasta kiinni. Opetussuunnitelma kertoo mitä pitää osata, ei miten ne opetella. Yksityisopetuksessahan tuota OPS-ongelmaa ei ole.
Kalliimmat on useimmiten parempia kuin halvemmat. -arse
Kefiiri
02.06.2013 11:40:05
Speedy: Niitä käsitteitä löytyy muustakin kuin pelkästä swing-musiikista. Tärkein niistä on minun mielestä improvisointi ja vuorovaikutteisuus, nuo käsitteet pitää sisällään jo aika monta muuta asiaa..
 
Tuo vuorovaikutuksessa improvisointi ja toisten soittajien kuunteleminen onkin erittäin tärkeä homma. Sen kehittämiseen ei onneksi välttämättä tarvita sitä jatsia ollenkaan.
 
Totta lienee, että jazzridetekniikan haltuunotto on uuvuttavaa hommaa, jos aihe ei yhtään kiinnosta.
markkuliini
02.06.2013 11:51:09
 
 
Kefiiri: Tuo vuorovaikutuksessa improvisointi ja toisten soittajien kuunteleminen onkin erittäin tärkeä homma. Sen kehittämiseen ei onneksi välttämättä tarvita sitä jatsia ollenkaan.
 
Vaikea kyllä keksiä sopivampaa musiikkia toimimaan esimerkkinä.
Rumpu+soolo=rumpusoolo. http://www.youtube.com/watch?v=kuIUA3eVW0c
Kefiiri
02.06.2013 11:57:42
markkuliini: Vaikea kyllä keksiä sopivampaa musiikkia toimimaan esimerkkinä.
 
No juu... mutta jatsi-improvisointi vaatii soittajilta aika paljon. Esimerkiksi jokin alkeellinen yhden soinnun funk-jamittelu sujuu amatööreiltäkin siten, että vuorovaikutusta ja toisten kuuntelua oppii huomaamatta.
markkuliini
02.06.2013 12:02:47 (muokattu 02.06.2013 12:53:00)
 
 
Kefiiri:
Luulen, että vaikka ennen vanhaan oli näin, niin tämä ei päde enää. Aikoinaan koko perhe joutui kuuntelemaan sitä mitä ainoasta levysoittimesta tai radiosta sattui kuulumaan. Nykynuoriso kuuntelee omalta tietokoneeltaan Meshuggahia alle kouluikäisestä =D

 
Osittain totta, mutta vain osittain. Kyllähän tekniikka kehittyy ja on saatavilla nuoremmile ja nuoremmille. Mutta itsellä on vahvoja muistikuvia kotona ja muuallakin kuullusta musiikista jo noin kolmen vanhasta, enkä kyllä tiedä kenenkään tuttava/sukulaisperheen hankkineen lapselleen omaa tietokonetta tai älypuhelinta tai mp3-soitinta edes alle kouluikäisenä. Ehkä jotkut saavat omat läppärit vaikka jo neljän vanhana, mutta mun havainnot ei tue sitä että se olisi yleistä.
Lapset voi siis yhä tavoittaa silloin kuin ne ovat eniten vaikutuksille alttiita. Ja jos lapsi jo alle kouluikäisenä vain kököttää huoneessaa ilman vuorovaikutusta muuhun perheeeen, niin silloin pitää kyllä kasvattajana katsoa peiliin. :)
 
Vielä kommentistani sanaan kikkailu. Toki jazz-musiikissa täytyy olla taitava soittaja, mutta kikkailu sinänsä on halventava termi joka sisältää oletuksen että asiaa tehdään vain itsekkäiden tilutus-motiivien ajamana ilman pyrkimystä yhteiseen määränpäähän. Varmasti joissain jazzin tyylilajeissa soitetaan itsekkäämmin kuin toisissa ja esim. bebopissa oli tarkoitus viedä musiikkityyliä rajusti eteenpäin, viihteestä irti.
Mutta jos kertoo lapselle että jazz on kikkailua, se on tosi iso karhunpalvelus. Siinä todella laaja musiikinosa, ja etenkin historiallisessa mielessä tärkeä ilmiö, leimataan yhdellä sanalla lapsen mielessä joksikin halvaksi akrobatiaksi.
Rumpu+soolo=rumpusoolo. http://www.youtube.com/watch?v=kuIUA3eVW0c
markkuliini
02.06.2013 12:09:18
 
 
Kefiiri: No juu... mutta jatsi-improvisointi vaatii soittajilta aika paljon. Esimerkiksi jokin alkeellinen yhden soinnun funk-jamittelu sujuu amatööreiltäkin siten, että vuorovaikutusta ja toisten kuuntelua oppii huomaamatta.
 
Juu soittomielessä on hyvä käyttää toki muutakin musaa.
Rumpu+soolo=rumpusoolo. http://www.youtube.com/watch?v=kuIUA3eVW0c
Epämuusikko
02.06.2013 12:47:20
Vahvaa osaamista ja syrämmellä kelailua läsnä.
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
EJ84
02.06.2013 13:32:56
 
 
Tuplapedaaleista tuli mieleeni: http://www.youtube.com/watch?v=MYB3WRAEepk
JPHe
09.06.2013 16:59:23
Kävin muuten Speed cobrat ja pari lisäpeltiäkin ostaa.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3 4
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)