Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Les Paul MapleFlame Mod
1
milahtee
10.03.2013 09:55:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tein omaan Historic Les Pauliin ym. modauksen, jossa lyhyet (0,5 '') messinkiset tallaruuvit korvataan 1,5'' pitkillä teräsruuveilla. Ideana on, että syvemmälle puuhun menevät ruuvit lisäävät resonanssia eivätkä ole yhtä alttiita taipumaan tallan paineen alla. Syvensin alkuperäisiä ruuvin reikiä 2,5 mm poraanterällä varoen vahingoittamasta kierteitä. Sitten ruuvasin ruuvit haluttuun syvyyteen ja katkaisin ruuvien päät Dremelin laikalla. Aikaa paloi vartti.
 
Omassa kitarassani lopputulos oli juuri sellainen kuin useimmilla: bodyn resonanssi lisääntyi, atakki on hieman sähäkämpi ja saundi syvempi. Jotkut ovat raportoineet saundin kirkastumisesta, mutta minun kitarassani tätä ei tapahtunut.
 
Täällä ei kai saa mainostaa, mutta laitoin juuri myynti-ilmon noista ruuveista kitaraosaosastolle, jos joku on kiinnostunut kokeilemaan. Ruuveja (amerikkalainen #6-32, 1,5 '') ei taida Suomesta löytää (itse en ainakaan löytänyt), ja mulla on muutama ylimääräinen pari jäljellä.
 
PIM
10.03.2013 18:49:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kai tuossa nyt välttämättä mitään ihmeellistä magiikkaa tarvita. Itsekin huomasin, että terästallabloki stratocasterissa toimii ihan eri tavalla kuin joku sinkkiblokki ja tässäkin tapauksessa varmaan osta erosta tulee juuri tuosta miten teräsruuvit johtaa värähtelyt eri tavalla bodyyn kuin messikiset.
 
BTW Ootteko muuten menossa soittaa taas Aslakin klubille tulevana kesänä?
 
Midrange
10.03.2013 18:54:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno homma! aina mukavaa kuulla kun joku rohkeasti modaa niinkin perinteisestä laitosta kuin Les Paul.
 
20% soittamista ja 80% muusikoiden.nettiä
milahtee
10.03.2013 19:26:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Midrange: Hieno homma! aina mukavaa kuulla kun joku rohkeasti modaa niinkin perinteisestä laitosta kuin Les Paul.
 
No eipä tässä hirveän radikaalisti modata, kun mitään peruuttamatonta ei tehdä. Uudet ruuvit ovat täsmälleen saman paksuiset ja samalla kierteen nousulla kuin alkuperäiset. Pitkiä tallaruuveja on käytetty myös korjauksena kallistuneille tapeille. Suomessa Mäntymää käyttää vastaava systeemiä Visual Clone Les Pauleissa.
 
Jos lopputulos ei miellytä, vanhat tapit voi laittaa takaisin. Halutessaan syvennettyihin reikiin voi laittaa vahteratulpat, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä, koska Gibson poraa reiät sen verran syviksi, että alkuperäisten tappien kärjen ja reiän pohjan väliin jää ilmatasku.
 
zuppermuhle
10.03.2013 19:37:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pakko kysyä että kai tämä vertailu tehtiin samalla kielisetillä? Olen todistanut tapauksia joissa kielet vaihdetaan mikinvaihdon yhteydessä ja sitten ollaan jonkin aikaa tyytväisiä että soipa nyt hyvin.
 
"Itse aloin harjoittaa heti kävelyikään päästyäni muinaista kungfu-tekniikkaa, jossa luustoa vahvistetaan vahingoittamalla, ja iskinkin toistuvasti päätäni erinäisiin koviin esineisiin ensimmäisten elinvuosieni aikana."
fox
10.03.2013 19:47:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee: No eipä tässä hirveän radikaalisti modata, kun mitään peruuttamatonta ei tehdä. Uudet ruuvit ovat täsmälleen saman paksuiset ja samalla kierteen nousulla kuin alkuperäiset. Pitkiä tallaruuveja on käytetty myös korjauksena kallistuneille tapeille. Suomessa Mäntymää käyttää vastaava systeemiä Visual Clone Les Pauleissa.
 
Jos lopputulos ei miellytä, vanhat tapit voi laittaa takaisin. Halutessaan syvennettyihin reikiin voi laittaa vahteratulpat, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä, koska Gibson poraa reiät sen verran syviksi, että alkuperäisten tappien kärjen ja reiän pohjan väliin jää ilmatasku.

 
Juurikin, ja tosiaan, korjauksissa noihin on tuumasia (pituudeltaan) koneruuveja/kierretangonpätkiä laitettu pitkään. Ettei sen "rankemmasta" modista kyse sentään ole. =)
6 mm tallantolpat jo olisivat vaatineet rungon porauksen, ja kierrehylsyjen laiton, jolloin kyseessä sitten olis ollut ehken "radikaalimpi modaus".
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
milahtee
10.03.2013 20:43:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zuppermuhle: Pakko kysyä että kai tämä vertailu tehtiin samalla kielisetillä? Olen todistanut tapauksia joissa kielet vaihdetaan mikinvaihdon yhteydessä ja sitten ollaan jonkin aikaa tyytväisiä että soipa nyt hyvin.
 
Samoilla kielillä testattu. Akustisesti soitettuna ero on selvästi havaittavissa ja kitara tuntuu resonoivan paremmin sylissä. Vaikea on sitten sanoa, miten hyvin tämä ero kuuluu sähköisessä saundissa, varsinkin jos välissä on purkkia ja kurnutinta.
 
PIM
10.03.2013 22:05:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee: Samoilla kielillä testattu. Akustisesti soitettuna ero on selvästi havaittavissa ja kitara tuntuu resonoivan paremmin sylissä. Vaikea on sitten sanoa, miten hyvin tämä ero kuuluu sähköisessä saundissa, varsinkin jos välissä on purkkia ja kurnutinta.
 
No jos yhtää uskaltaa vetää johtopäätöstä mun straton tallablokin vaihdosta niin kyllä kuuluu. Tosin lespassahan tota sustainia on luonnostaankin että ero ei välttämättä ole ehkä yhtä radikaali.
 
milahtee
11.03.2013 10:17:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: No jos yhtää uskaltaa vetää johtopäätöstä mun straton tallablokin vaihdosta niin kyllä kuuluu. Tosin lespassahan tota sustainia on luonnostaankin että ero ei välttämättä ole ehkä yhtä radikaali.
 
Joskus aikoinaan vaihdoin yhteen stratoon Callahim teräsblokin ja ero oli silloin selvempi, mikä on ymmärrettävää, koska kyse oli paljon isommasta osasta. Toinen seikka on se, että nämä muutokset ovat kitarakohtaisia. Jotkut ovat todenneet, että pitkät teräsruuvit kirkastavat saundia liikaa. Omassa kitarassani tätä efektiä ei ollut lainkaan. En myöskään huomannut eroa sustainissa, jota hyvässä Lesterissä on aina. Pikemminkin (akustisesta) saundista tuli isompi ja kitarasta resonoivampi.
 
PIM
11.03.2013 11:00:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee: Joskus aikoinaan vaihdoin yhteen stratoon Callahim teräsblokin ja ero oli silloin selvempi, mikä on ymmärrettävää, koska kyse oli paljon isommasta osasta. Toinen seikka on se, että nämä muutokset ovat kitarakohtaisia. Jotkut ovat todenneet, että pitkät teräsruuvit kirkastavat saundia liikaa. Omassa kitarassani tätä efektiä ei ollut lainkaan. En myöskään huomannut eroa sustainissa, jota hyvässä Lesterissä on aina. Pikemminkin (akustisesta) saundista tuli isompi ja kitarasta resonoivampi.
 
No kun ajattelee, että käytännössä suurin osa kielten värähtelystä johtuu juuri noiden kahden ohuen metallitangon kautta kitaran kanteen niin se ero ei välttämättä johdu massasta vaan ko. materiaalin värähtelyominaisuuksien eroista. Eli minun järkeilyjeni perusteella tuolla voi olla suurempikin merkitys kuin straton tallablokilla, koska kyseessä on noin kriittisessä paikassa oleva osa. Totahan voisi olla joskus kiva kokeilla, että irrottaa noi ruuvit ja laittaa tallan alle eri materiaaleista tehtyjä korotuspaloja alkaen vaikka kumista ja eri puulajeista.
 
milahtee
11.03.2013 12:02:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: No kun ajattelee, että käytännössä suurin osa kielten värähtelystä johtuu juuri noiden kahden ohuen metallitangon kautta kitaran kanteen niin se ero ei välttämättä johdu massasta vaan ko. materiaalin värähtelyominaisuuksien eroista. Eli minun järkeilyjeni perusteella tuolla voi olla suurempikin merkitys kuin straton tallablokilla, koska kyseessä on noin kriittisessä paikassa oleva osa. Totahan voisi olla joskus kiva kokeilla, että irrottaa noi ruuvit ja laittaa tallan alle eri materiaaleista tehtyjä korotuspaloja alkaen vaikka kumista ja eri puulajeista.
 
Joo alkuperäisen messingin ja teräksen värähtelyominaisuudet ovat erilaiset, minkä lisäksi uusi ruuvi menee paljon syvemmälle bodyyn. Lopputuloksena värähtelyn parempi johtuminen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «