Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Paras keinokuorma?
1 2 3 4 5 6 7
RaskasMielinen
05.03.2013 12:29:11 (muokattu 05.03.2013 12:39:54)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haulla löytyi joitakin mielipiteitä aiheesta mutta ei omaa ketjua. Perustetaanpa sitten sellainen.
 
Itselläni on Kochin LoadBox (LB120II) ja olen siihen erittäin tyytyväinen, tosin minulla ei ole kokemuksia muista.. Kuristan sillä 100 W putkivahvistimia - ENGL Powerball ja Mesa Boogie Dual Rectifier - siten, että voin avatata volaa huolella, jolloin saadaan maukas päätesärö mutta desibelit jäävät kotisoitteluun sopiviksi. Erityisesti arvostan kuulokeliitäntämahdollisuutta. Tuo Koch on impedanssiltaan 16-ohminen.
 
Hankin äsken 80-luvun alun Marshall JCM 800 (2203 eli 100W) -nupin, jossa ei ole mahdollisuutta valita impedanssiksi 16 ohmia, vaan joko 4 ohmia tai 8 ohmia.
 
Ajattelin modata soundeiltaan sopivan 4 x 12 kasarikaapin (Marshall), jossa on 16-ohmiset G12M25W elementit, 4 ohmiseksi. Siten tarvitsen repertuaariini myös 4 ohmisen keinokuorman. Ei toki olisi pahitteeksi jos sen keinokuorman impedanssiksi voisi valita myös 8 ohmia tai jopa myös 16 ohmia.
 
Mahdollisimman muuttumatonta soundia arvostan ylitse muiden ominaisuuksien mutta monipuoliset liitännät ja kaikkinaiset lisäominaisuudet ovat toki huomioitavaa plussaa.
 
Minkä siis ostan - ja ennen kaikkea - millä perusteluilla?
 
Ei tarvtse olla mikään hinnat alkaen malli. Hyvillä perusteluilla saa maksaa vaikka maltaita. Niin ja olisi hyvä jos löytyisi jonkun kaupan hyllyltä pääkaupunkiseudulla (heti, HETI;) - mutta voin, taas kerran hyvillä perusteluilla, harkita myös nettitilaamista.
 
KUULOKELIITÄNTÄ ON OLTAVA!
 
BTW, nupin modaaminen 50 wattiseksi pääteputkinelikosta kaksi poistamalla (jolloin valittavissa olevat impedanssit olisvatkin 4:n ja 8:n sijaan 8 ja 16 ohmia) ratkaisisi ongelman sinänsä mutta olen kuullut, että sellainen muuttaa (luetaan: huonontaa) soundia..?
 
Kiitos jos etukäteen:)
 
zzy
05.03.2013 12:54:58 (muokattu 05.03.2013 12:59:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei ehkä halvin, mutta pirun hyvä https://taweber.powweb.com/weber/mass.htm optiona (25$) kuulokeliitäntä. Säädettävä impedanssi, 2,4,8 ja 16 ohmia.
 
Tosin jos haluaa ihan tuutissa ajaa 100W vehjettä, niin kannattaa hommata tehonkestoltaan hiukan järeempi peli, esim: https://taweber.powweb.com/weber/mass200.htm tosin EQ puuttuu.
 
She's about all I can handle, it's too much for my brain.
Jucciz
05.03.2013 13:11:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täältä myös ääni Weberille, säädettävä impedanssi on huippujuttu. Kokemuksieni mukaan Weber huonontaa soundia vähemmän kuin vaikkapa THD Hot Plate, jollaisen muutenkin joutuisi ostamaan jokaiselle impedanssille erikseen - ja yksittäinenkin sellainen on jostain syystä kalliimpi. Järjetöntä. Oma 100-wattinen MASS on palvellut jo ainakin 8 vuotta, joten uskallan kehua sitä myös kestäväksi ja luotettavaksi.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Laulava Kylätohtori
05.03.2013 13:43:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: BTW, nupin modaaminen 50 wattiseksi pääteputkinelikosta kaksi poistamalla (jolloin valittavissa olevat impedanssit olisvatkin 4:n ja 8:n sijaan 8 ja 16 ohmia) ratkaisisi ongelman sinänsä mutta olen kuullut, että sellainen muuttaa (luetaan: huonontaa) soundia..?
 
Tuolla modauksella äänenpaine ei laske käytännössä ollenkaan, mutta soundi huononee. Äänenpaine eroa ei välttämättä edes huomaa, jos ei tee nopeaa A/B -testiä ennen ja jälkeen tilanteista. Soundista katoaa munakkuutta ja kaikkea muuta kivaa. Isommalla vaan kuulostaa paremmalta...
 
Varmaan joku muukin on tämän huomannut vahvistimella, jossa on tehonpuolitus?
 
Met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
RaskasMielinen
05.03.2013 13:59:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laulava Kylätohtori: Tuolla modauksella äänenpaine ei laske käytännössä ollenkaan, mutta soundi huononee. Äänenpaine eroa ei välttämättä edes huomaa, jos ei tee nopeaa A/B -testiä ennen ja jälkeen tilanteista. Soundista katoaa munakkuutta ja kaikkea muuta kivaa. Isommalla vaan kuulostaa paremmalta...
 
Varmaan joku muukin on tämän huomannut vahvistimella, jossa on tehonpuolitus?

 
Siksi puhuinkin soundista enkä äänenpaineesta. 100 W vs. 50 W äänenvoimakkuusero lienee teoroassakin vain kolmisen desibeliä. Takaisin varsinaiseen aiheeseen...:)
 
Laulava Kylätohtori
05.03.2013 14:23:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: Siksi puhuinkin soundista enkä äänenpaineesta. 100 W vs. 50 W äänenvoimakkuusero lienee teoroassakin vain kolmisen desibeliä. Takaisin varsinaiseen aiheeseen...:)
 
Juu, käsitin, että kysyit huonontaako tehon puolitus soundia, mutta noihin keinokuormiin en tosiaan osaa sanoa mitään... Jatketaan... ;)
 
Met trasikoittim bisi Vanha Rauma iha vaa aikanguluks.
jniska
05.03.2013 14:42:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Täältä myös ääni Weberille, säädettävä impedanssi on huippujuttu. Kokemuksieni mukaan Weber huonontaa soundia vähemmän kuin vaikkapa THD Hot Plate, jollaisen muutenkin joutuisi ostamaan jokaiselle impedanssille erikseen - ja yksittäinenkin sellainen on jostain syystä kalliimpi. Järjetöntä. Oma 100-wattinen MASS on palvellut jo ainakin 8 vuotta, joten uskallan kehua sitä myös kestäväksi ja luotettavaksi.
 
Eihän sulla Jucciz ole ollut THD:tä ;-)
 
Mulla oli noita THD:n keinokuormia parikin kappaletta, 4 ja 8 Ohm versiot. Yhtäaikaa oli myös Weber ja kyllä saundissa on ero Weberin eduksi, syö vähemmän keskiääniä pois. Suurin ero tulee suurilla vaimennusasteilla verrattuna THD:hen. Weberin eduksi myös luettava tuo monelle impedanssille sopivuus.
THD:n plussaksi mainittakoon hyvä tehonkesto, voit luukuttaa 100W vahvistimella vaikka päivän täysillä kuormaan. Ja onhan siinä THD:ssä se veikeä valo, joka vilkkuu tehon mukaan. Ulkonäkökin on plussaa.
 
Kai sitä saa jonkinlaiset kitarakamat omistaa sentään !!
penatuna
05.03.2013 15:11:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni Rivera Rock Crusher, joka ei juurikaan muuta ääntä edes isoimmilla pudotuksilla. Kuulokelähtöä ei ole, vain line out liitäntä. Aika harvassa keinokuormassa taitaa olla kuulokeliitäntää, saati sitten kaiutinemuloitua sellaista.
 
Master Of The Universe
05.03.2013 15:22:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ääni Weber Mass 100:lle. Eritoten pienillä ja kovemmillakin volkilla paras noitten vahvistimien kanssa mitä itellä ollu. Oli esim parempi mitä Mad Professor CS-40.n sisäänrakennettu mikä lie systeemi. Saundas Weberin kanssa kammaris paremmalta.
Kokeiltu on THD ja Tube Amp Doctorin Silencer...ja joitain muitakin...en muista.
Mutta esim. Weberin Mass 150 taasen ei ollu hyvä minkä hommasin Jyrsisksen 1959HW:tä varten.
 
All I know is that any marriage where the female is allowed to speak and wear clothing is doomed to failure. -Quark-
RaskasMielinen
05.03.2013 15:38:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin Torin puolelle ostoilmoituksen Weberistä. Voin ottaa poiskin jos parempia ideoita perusteluineen ilmaantuu eli keskustelu ilman muuta jatkukoon (lisäksi aihe kiinnostanee ostomielessä muitakin kuin vain minua).
 
Saakos tuota Weberiä Suomessa minkään kaupan hyllyltä?!
 
Ja siis kuulokeliitäntä on oltava. Kochin LB12II:ssa siis ainakin on.
 
varakeef
05.03.2013 16:11:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: Laitoin Torin puolelle ostoilmoituksen Weberistä. Saakos tuota Weberiä Suomessa minkään kaupan hyllyltä?!
 
Custom soundsista taisi saada, mutta ei taida saada enää. En muista, että olisi hyllyssä ollut ainakaan silloin omani hankin.
 
Sen sijaan Weber tekee tilauksesta ja toimittaa nopeasti haluamillasi optioilla.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
RaskasMielinen
05.03.2013 16:33:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=205888&o=0
 
Löysin sitten loppujen lopuksi täältä vanhan thredin tästä aiheesta.
 
Koch 4 ohm löytyi Custom Soundista hyllystä ja varasin sen huomiseen. Hinta vain on aika suolainen, 399 escudoa - ja alennusta ei kuulemma tipu. Muistaakseni maksoin omasta 16 ohm Kochistani käytettynä 220 €, täältä Torilta luonnollisesti:)
 
Nyt tämä olisi osaltani kääntymässä Koch vs. Weberiksi. Kellään kokemuksia molemmista?! Titysti myös muut perustelut kuin omakohtainen kokemus ovat tervetulleita - julkaistut testit ja vertailut sekä myös kuulopuheet, ynnä tekniset seikat ja niihin perustuva päättely jne. ym.
 
Tuossa Kocissa sylettää eniten sen kiinteä impedanssi. Jos ostaisin Weberin, voisin myydä 16 ohm Kochin pois. Toisaalta kun olisi kaksi keinokuormaa, niin voisi jamitella jonkun kaverin kanssa. On tää vaikeaa... ja/kun kauhee GAS päällä...
 
RaskasMielinen
05.03.2013 16:53:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellainen vaihtoehto vielä kuin 8 ohmin keinokuorma, mutta miten saada 4x12 kaapista 8 ominen, hyvin soundaava ja tehoa kestävä KUN sisällä on Celestion BlackBack G12M-elementit, siis 25 W ja 16 omia kappaleelta. Ja juu en vaihda elementtejä, noi on nimittäin ilmeisesti jostain 70/80-lukujen taitteesta, erittäin hyväkuntoiset ja todella tykkään niiden soundista tiettyihin tarkoitusperiin.
 
Jucciz
05.03.2013 18:19:01 (muokattu 05.03.2013 18:22:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jniska: Eihän sulla Jucciz ole ollut THD:tä ;-)
 
Eipä ei, mutta on noita tullut soitettua rinnakkain useassa tilanteessa - ekan kerran niihin aikoihin kun oman Weberini ostin. Esim. velipojalla oli THD:n jarru noihin aikoihin, mutta sekin möi sen pois. Samoin usealla kaverilla on ollut noita.
 
THD:n plussaksi mainittakoon hyvä tehonkesto, voit luukuttaa 100W vahvistimella vaikka päivän täysillä kuormaan. Ja onhan siinä THD:ssä se veikeä valo, joka vilkkuu tehon mukaan. Ulkonäkökin on plussaa.
 
Tuo THD:n tehonkesto on kyllä etu - vaikka onhan toisaalta Weberilläkin 200-wattinen malli. Mää en pitkiä aikoja käyttäisi 100-wattista keinokuormaa 100-wattisen vahvistimen kanssa, ainakaan jos vahvistin on täysillä. Weberin omakin suositus taitaa olla, että täysillä soitettaessa keinokuorman tehonkeston on syytä olla tuplasti vahvistimen nimellisteho. 50-wattisia Marshalleja olen luukuttanut surutta pitkiä aikoja 100-wattisen Weberin läpi eikä mitään ole koskaan hajonnut.
 
Ulkonäön puolesta mulla ei ole vahvaa mielipidettä - molemmat on aivan jees. :)
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Jucciz
05.03.2013 18:22:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: miten saada 4x12 kaapista 8 ominen, hyvin soundaava ja tehoa kestävä KUN sisällä on Celestion BlackBack G12M-elementit, siis 25 W ja 16 omia kappaleelta
 
Ei mitenkään. Neljästä 16-ohmisesta saat joko 16-ohmisen (sarjaan+rinnan / rinnan+sarjaan) tai 4-ohmisen (kaikki rinnan) kuorman. 8-ohmisen kuorman saat käyttämällä ainoastaan kahta kaiutinta, mutta eipä siinä paljon ideaa taida olla.
 
Tai sitten ostat lisäksi Weberin Z-matcherin. Mää hommasin tuon juuri sen takia, että voin surutta sotkea kaikkia nuppeja/comboja ja kaappeja keskenään eikä impedanssierot haittaa: tuolla laitteella kaikki saadaan sovitettua kohdalleen.
 
http://taweber.powweb.com/store/zmatch.htm
 
Todella hyvä ja käyttökelpoinen vehjes, jos on paljon vahvistimia ja kaappeja.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
RaskasMielinen
05.03.2013 19:23:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Ei mitenkään. Neljästä 16-ohmisesta saat joko 16-ohmisen (sarjaan+rinnan / rinnan+sarjaan) tai 4-ohmisen (kaikki rinnan) kuorman. 8-ohmisen kuorman saat käyttämällä ainoastaan kahta kaiutinta, mutta eipä siinä paljon ideaa taida olla.
 
Tai sitten ostat lisäksi Weberin Z-matcherin. Mää hommasin tuon juuri sen takia, että voin surutta sotkea kaikkia nuppeja/comboja ja kaappeja keskenään eikä impedanssierot haittaa: tuolla laitteella kaikki saadaan sovitettua kohdalleen.
 
http://taweber.powweb.com/store/zmatch.htm
 
Todella hyvä ja käyttökelpoinen vehjes, jos on paljon vahvistimia ja kaappeja.

 
Pienen välitilinpäätöksen paikka: nuppia ei kannata modata 16 ohmiseksi (edellyttäisi tehonpuolitusta mikä vaikuttaisi äänenvoimakuutta enemmän soundiin) ja kaappia (4 x 16 ohmiset 12") ei voi modata 8 ohmiseksi... Great...
 
Kumpi on suurempi synti (rikkoo kamat ja/tai vaikuttaa soundiin):
- nuppi 8 ohmia -> keinokuorma 8 ohmia -> kaappi 16 ohmia
- nuppi 8 ohmia -> keinokuorma 16 ohmia -> kaappi 16 ohmia
 
Etsin siis tilapäistä vaihtoehtoa 4 ohmoin keinokuorman ostamiselle ja kaapin 4 ohmiseksi modaamiselle. Nupissa on 100 wattisena siis valittavissa impedanssiksi 4 ohmia tai 8 ohmia.
 
Tuo linkitetty vehjes on varmaankin hyvä mutta pelkään, että jos nupin ja kaapin väliin tulee keinokuorman lisäksi vielä yksi palikka piuhoineen ja liittimineen, niin miten käy soundin viimeistään siinä tapauksessa??
 
Antti1
05.03.2013 19:33:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: Etsin siis tilapäistä vaihtoehtoa 4 ohmoin keinokuorman ostamiselle ja kaapin 4 ohmiseksi modaamiselle.
 
Miksi ihmeessä? Kaapin modaaminen vie kokonaiset 15min ja tarvittavien työkalujen etsimisen. Mitään tilapäistä vaihtoehtoa ei ole noiden esitettyjen impedanssisovittimien, tai kotikutoisten röpelöversioiden lisäksi.
 
"Bodybuilding is for men who wax their bodies and traipse around in bikinis. I train." -Henry Rollins
Jucciz
05.03.2013 20:00:06 (muokattu 05.03.2013 20:18:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RaskasMielinen: Tuo linkitetty vehjes on varmaankin hyvä mutta pelkään, että jos nupin ja kaapin väliin tulee keinokuorman lisäksi vielä yksi palikka piuhoineen ja liittimineen, niin miten käy soundin viimeistään siinä tapauksessa??
 
Mun havaintojen mukaan ei mitenkään. Kyseessä on täysin passiivinen muuntaja, joka ainakin tähänastisten testailujen perusteella on soundillisesti täysin läpinäkyvä.
 
Ainakaan "vanhat kunnon" putkivahvistimet eivät ole kauhean nuukia kaiutinkuormasta - ja vanha kunnon 2203 on kyllä sellainen. Vaihtoehto "nupin 8 ohm lähtö -> 8 ohm keinokuorma -> 16 ohm kaappi" ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä hajota yhtään mitään, mutta siitä huolimatta en ota vastuuta.
 
Ootko muuten kurkannut vahvistimen sisään? Voi olla niinkin, että ulostulomuuntajassa oikeasti onkin 16 ohmin toisio, vaikka sitä ei ole impedanssivalitsimeen merkattu/kytketty. Mikäli näin olisi, ammattihuoltaja ei montaa minuuttia tarvitsisi siihen, että tuo 16 ohmin lähtö valjastetaan niin ikään käyttöön.
 
Sellainen Marshall-ulostulomuuntaja, jossa 16 ohmin lähtö löytyy, maksaa reilun satasen:
http://uraltone.com/kauppa/product_ … output-transformer-Made-in-USA.html
 
Alkuperäisen muuntajan voi toki alkuperäisyyssyistä säilyttää, mutta tuommoisen vaihtaminen nykyisen muuntajan tilalle mahdollistaisi 16-ohmisen kuorman käytön jatkossa hienosti.
 
Sun JCM800 lienee Skandinavian tuontimalli, kun siitä kerran 16 ohmin lähtö uupuu. En oo koskaan ymmärtänyt, miksi niiden kohdalla tehtiin noin. Mun oma on vuodelta '82 ja siinä on kyllä sekä 4, 8 että 16 ohmin lähdöt:
https://dl.dropbox.com/sh/vrhfef61p … hllUuPbxk804YdB6rYeWurFZ3zGDMEzdHcQ
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
oiva tumpeloinen
05.03.2013 20:09:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Ainakaan "vanhat kunnon" putkivahvistimet eivät ole kauhean nuukia kaiutinkuormasta - ja vanha kunnon 2203 on kyllä sellainen. Vaihtoehto "nupin 8 ohm lähtö -> 8 ohm keinokuorma -> 16 ohm kaappi" ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä hajota yhtään mitään, mutta siitä huolimatta en ota vastuuta.
 
Korjaapas viisaampana, jos olen väärässä....
 
Eikös vanhojen marshallien yksi juju ole nimenomaan vähän alimitoitettu päätekivi? Ne ilmeisestikin kärähtää vähän helpohkosti, ja niiden kanssa ei nimenomaan yleensä suositella miss matchingia ohmien kanssa. Näin on ainakin itse tullut kohtuullisen useasta paikasta luettua, samoin huoltomiehiltä kuultua huttua. Ehkä sitä tarinaa tukee vähän sekin, ettei ole mitenkään harvinaista, että vanhasta marshallista on päätemuuntaja vaihdettu jossain vaiheessa vanhan kärähtämisen johdosta.
Jucciz
05.03.2013 20:21:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oiva tumpeloinen: Korjaapas viisaampana, jos olen väärässä....
 
Eikös vanhojen marshallien yksi juju ole nimenomaan vähän alimitoitettu päätekivi? Ne ilmeisestikin kärähtää vähän helpohkosti, ja niiden kanssa ei nimenomaan yleensä suositella miss matchingia ohmien kanssa. Näin on ainakin itse tullut kohtuullisen useasta paikasta luettua, samoin huoltomiehiltä kuultua huttua. Ehkä sitä tarinaa tukee vähän sekin, ettei ole mitenkään harvinaista, että vanhasta marshallista on päätemuuntaja vaihdettu jossain vaiheessa vanhan kärähtämisen johdosta.

 
Voihan se olla, ja varmasti näin onkin tehty. Oikea impedanssisovitus on ilman muuta kaikista turvallisin vaihtoehto. Mää taas oon kuullut vahvistingurulta, jolla kaikki omat vahvistimeni nykyisin huollatan, että hänen tuttavansa plexi-Marshallia oli huudatettu sen reilut 40 vuotta ja soundi oli ollut mainio. Ja sitten yhtenä päivänä kun lopulta oli kurkattu takapaneeliin, selvisi, että impedanssivalitsin oli ollut koko ajan väärässä asennossa: vissiin 8 ohmin asennossa ja 16 ohmin kaappia oli käytetty vuosikymmenet - mitään ei ollut koskaan hajonnut. Että nää on näitä...
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «