Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mies joka antoi musiikin
1 2
Tuulikello
04.03.2013 22:57:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.hs.fi/kulttuuri/Mies+joka+antoi+musiikin/a1362277268688
 
Itse olisin toivonut juuri tuollaista opettajaa, mut ei sattunu kohdalle.
Ihmettelen myös miksi yläasteella on 8 ja 9 luokilla valittava joko musiikki tai kuvaamataito. Miksi ei voi olla molempia? Ja kerran viikossa yksi tunti, aliarvostettu musiikki ja taide.
Olisi ihan mukava saada keskustelua aiheesta.
 
Ihminen joka ei tee virheitä ei tavallisesti tee muutakaan
Objectif Lune
05.03.2013 09:31:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näkisin, että musiikki kuuluu ihmisenä olemiseen siinä missä puhuminen, läheisyyden tarve tai halu keksiä jotain uutta. Eli tarve olla musiikin kanssa tekemisissä yhdistää suurinta osaa ihmisistä. Toimiva suhde musiikkiin auttaa jaksamaan elämässä, ja tekee elämästä paljon kauniimpaa ja parempaa. Siksi myös pidän todella huonona asiana musiikin heikkoa aseamaa peruskoulussa.
 
Juttelin juuri eilen yhden opettajamme (arkkitehtuurin laitoksella) kanssa siitä, miten vielä 1600-1700-luvuilla (ainakin jossain päin Eurooppaa) arkkitehtienkin piti (filosofian ja matematiikan lisäksi) opiskella myös musiikkia. Ajateltiin, että siinä missä filosofiaa ja matematiikkaa tarvitaan järkevän ja loogisen ajattelun kehittämiseen, musiikkia tarvitaan empaattisen ajattelun kehittämiseen. Ajatus ei ole mielestäni lainkaan vanhentunut.
 
Hopeakala: https://www.facebook.com/Hopeakala // http://hopeakala.bandcamp.com/
Numb
05.03.2013 09:34:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla oli yläasteella musiikinopettaja, joka kovasti yritti ottaa pois musiikin.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head
Epämuusikko
05.03.2013 09:55:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aavistan keskustelun tulevat raiteet.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Barfunkel
05.03.2013 10:11:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taideaineiden opetus on periaatteessa tärkeää, mutta valitettavasti ainakin omien kokemuksieni mukaan niiden opetuksen taso on varsin heikkoa. Usein koulu jopa tappaa nuoren innostuksen luoda omaa taidetta (itselleni kävi näin kuvaamataidossa). Musiikin tunneilta ei jäänyt mitään käteen, ainakaan siellä ei monipuolisesti tutustutettu musiikkiin. Ala-asteella vain (siis vain ja ainoastaan, en muista koskaan tehneeni mitään muuta) laulettiin yhteislauluna pianon säestyksellä samoja lastenlauluja vuodesta toiseen, yläasteesta en edes muista mitä siellä tehtiin. Ei ainakaan mitään musiikkiharrastusta eteenpäinvievää.
 
En sitten tiedä mitä noilla tunneilla nykyään tehdään (peruskoulusta kun on aikaa 20 vuotta), ehkä nykyään opetetaan jo ekaluokkalaisille Abletonin saloja tai kuuntelutetaan jazzia. Tai sitten ne laulaa niitä samoja lastenlauluja edelleen, mene ja tiedä.
 
sub zero
05.03.2013 11:39:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan mainioilla musiikinopeilla myös vastaanottavaiset oppilaat vai onnistuuko ne aktivoimaan oppilaat ja kiinnostumaan esim eri musiikintyyleistä
 
Kuulostais kyllä hyvältä, että heti pienestä asti laitettais soittelemaan jotain vähäsen eikä vain laulatettais.
 
Itselläni musiikinopetus bugas osittain siinä, että eri musiikin tyyleihin oltais kyllä voitu tutustua paremmin. Jännästi joistakin tyylistä puhuttiin, mutta niitä ei kuunneltu/soitettu lainkaan. Ei olis välttämättä suuri vaiva kuunteluttaa vähän eri tyylien klassikoita sen verran, että genrejen nimet jää mieleen.
 
tomaattiorava
05.03.2013 12:20:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Emmätajuu mikä spede ton artikkelin on kirjoittanut.
Mulla musiikki on ollut aina, opettajista riippumatta. Tuskin olen ainoa.
 
"Ootko avaruusolio? -En. No mee sit lääkäriin."
elsewhere
05.03.2013 12:44:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tomaattiorava: Emmätajuu mikä spede ton artikkelin on kirjoittanut.
Mulla musiikki on ollut aina, opettajista riippumatta. Tuskin olen ainoa.

 
Ehkäpä on olemassa myös ihmisiä, joilla ei ole näin. Ehkäpä kaikki näistä eivät edes ole "spedejä".
 
~ Love broke out and I forgot it's war.
Numb
05.03.2013 12:53:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä musiikinopettaja voi avata musiikin ihmeellisen ja ihanan maailman sellaiselle, joka ei ole vielä sinne astunut. Huono musiikinopettaja voi käännyttää rajalta sellaisen, joka olisi sinne astumassa.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head
tomaattiorava
05.03.2013 13:14:17 (muokattu 05.03.2013 13:14:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Hyvä musiikinopettaja voi avata musiikin ihmeellisen ja ihanan maailman sellaiselle, joka ei ole vielä sinne astunut. Huono musiikinopettaja voi käännyttää rajalta sellaisen, joka olisi sinne astumassa.
 
No nimenomaan. Sama pätee muihinkin "oppiaineisiin". Oikeestaan peruskoulu onnistuikin käännyttämisessä pitkälti kaikessa muussa kuin musiikissa =P
 
Mutjuum, eihän mikään taiteilu ole missään määrin tehokasta ajankäyttöä. Mä en ole oikeastaan yhtään yllättäny koko uutisesta, tässä vaan alun alkaenkin puutteellisesti hoidettua hommaa on tasasesti hoidettu vaan huonommin ja hällävälimmin. Niinkuin kaikkea muutakin koska talous. Ja koulujenhan tehtävä on tuottaa kuluttajaveronmaksajatyökoneita, ei ihmisiä.
 
E : Ja anteeks nyt kielenkäytöstä, ei ollut spede.
 
"Ootko avaruusolio? -En. No mee sit lääkäriin."
Kailis
05.03.2013 13:43:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alkaa valjeta syy metallin suosioon Suomessa =D
Seppo Hovi toimi musiikinopettajana Taivallahden koulussa kun kävin sitä. Oli pelätty ja inhottu hahmo, ei onneksi ollut mun opettaja.
 
markkuliini: Itse melkein näkisin että tilastollisesti on todennäköisempää saada pornoteollisuudelta moraalisesti puhdastaustaista rahaa kuin musiikkiteollisuudelta. jazzmies: Minua aina ahdistaa arvailu ja spekulointi asioista mitä ei voi kuin arvailla
ekikoo
05.03.2013 14:31:08 (muokattu 05.03.2013 14:31:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muuan kommentti oli tuolla:
Muistan kuinka sanallisessa todistuksessa oli arvio: erittäin hyvä liikunnassa. Olin hyvä ja hakeuduin aikanaan liikuntaluokalle. Harrastan liikuntaa edelleen aktiivisesti ja kehoni voi kokonaisvaltaisesti hyvin. Suomessa ei tajuta, mitkä vaikutukset tasokkaalla, kaikkia kannustavalla ja riittävällä liikuntakasvatuksella on ihmiseen ja koko yhteiskuntaan.
 
Pidän matemaattisista asioista ja vieraista kielistä. Mielestäni Suomessa ei tajuta, mitkä vaikutukset tasokkaalla, kaikkia kannustavalla ja riittävällä opetuksella on ihmiseen ja koko yhteiskuntaan.
 
Tykkään filosofiasta ja kirjallisuudesta. Suomessa ei tajuta, mitkä vaikutukset tasokkaalla, kaikkia kannustavalla ja kehittävällä kasvatuksella on ihmiseen ja koko yhteiskuntaan Rakastan...

 
Voisko olla jopa niin että ihmisiä kiinnostaa eri asiat...
Itselläni musainnostus ei ole peräisin kotoa eikä varsinkaan koulusta. Tosin jos yläasteella salaisesti haaveili kitaransoitosta, olisi musatunneilla ollut varmastikin vaikutusta 'oikeintoteutettuna'. Se, että epävireisillä naikkareilla rämpytetään A-D-E-sointukiertoa, ei ihan potki mihinkään, mutta toisaalta kaikki parannusehdotukseni tuohon on ihan utopistisia parinkymmenen teinin porukalle.
 
Öyy...
Objectif Lune
05.03.2013 15:15:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

elsewhere: Ehkäpä on olemassa myös ihmisiä, joilla ei ole näin. Ehkäpä kaikki näistä eivät edes ole "spedejä".
 
Niinpä. Ei musiikki ole mitenkään muista maailman asioista poikkeava siinä, etteikö suurin osa ihminen tarvitsisi opastusta erilaisten musiikillisten elämysten löytämiseksi.
 
Kaikista, jotka löytävät musiikin, ei tule muusikkoja, mutta monille se muutaman soinnun naikkarilla rämpyttämienkin on arvokas kokemus. Hyvä ja innostava musiikinopettaja voi antaa vielä paljon enemmän.
 
Hopeakala: https://www.facebook.com/Hopeakala // http://hopeakala.bandcamp.com/
Rotuvaari
05.03.2013 15:42:11 (muokattu 05.03.2013 15:42:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Menee ehkäpä ohi hieman aihetta, vaan menkööt.
 
Jotenkin tuntuu, että musiikki ja kuvaamataito nähtiin - parisenkymmentä vuotta sitten - ala- ja yläasteilla lähinnä aineina, jolloin oppilaan on mukava rentoutua ja saada ajatukset hetkiseksi pois lukuaineista. Homma toimii muiden paitsi niiden osalta, jotka oikeasti ovat hyviä em. aineissa, jopa aikovat ottaa ammatin taiteiden parissa, opetuksen ollessa tasoa "no, tehdään nyt jotain". Miulla oli kouluaikoina niin hyviä kuin huonojakin opettajia, mutta jostain syystä taideaineisiin ei sattunut ainuttakaan kannustavaa opettajaa. Lähinnä sain moitteita kuvaamataidossa siitä, etten saanut paperille samoja juttuja mitä muut oppilaat, vaikka perustelinkin näkemykseni annetusta aiheesta. Kuvis oli lähes aina ysi, koska opettaja ei voi antaa kymppiä jos ei piirustella täysin annettujen ohjeiden mukaisesti. Tuo asenne kertoi paljolti opettajan ymmärryksestä ja ammattitaidosta.
 
Ehkä kouluissa luotetaan liikaa siihen, että vanhemmat vapaa-ajalla ohjaavat lapsiaan taideharrastuksiin soittotunneille sekä taidekouluihin. Vaan kun ei se aina niin mene. 90-luvun alkupuolella ei ollut puhettakaan, että rahat olisivat riittäneet yh-perheessä ohjattuihin taidepuuhasteluihin. Lopulta sain käydä vuoden verran taidekoulua iltapäivisin, mutta ei se tuonut mitään uutta siihen mitä osasi ja tiesi. Oli kallista, ja lähinnä tarjosi puitteet puuhastelulle. En tiedä missä hinnoissa liikkuvat tänä päivänä, mutta siihen aikaan oli opetus kallista.
 
Ala-asteelta täytyy kertoa pienen koulun musiikinopettajattaresta. Ikä alkoi painaa, mutta niin painoi kaikki muukin mahdollinen. Valehtelematta viiden sentin kirkuvanpunaisilla kynsillä varustettu hirvitys piti koulun pahiksiakin pelossa. Meno oli aika pohjoiskoreaa koko luokan pidätellessä hengitystään kynnen paukahdettua koskettimen välissä poikki. Ja sitä kiroilua ei olisi kenenkään pitänyt kuunnella. Eikä sitäkään, miten kahdeksanvuotiaat saivat todistaa opettajan avautumista tyttärensä raiskaajasta, jonka munat pitäisi leikata irti ja heittää mehtään elukoiden syötäväksi. Nainen rakasti nokkahuilua, kaikki muut inhosivat tätä epäpyhää kombinaatiota. Mitään muuta marakasseja lukuunottamatta ei ala-asteella soitettu, enkä usko siitä kyläkoulusta yhtään muusikkoa tämän naisen aikana valmistuneen. Itse tajusin olevani jollain tavalla musiikkiin päin, mutta se taju pimeni naisen mättäessä kilokaupalla paskaa horisontissa siintävän, hiljalleen orastavan kiinnostuksen eteen.
 
Lopulta olikin lähinnä kyse itsestä, miten aikoo itseään ilmaista soittimella tai paperilla. Edes yksi kannustava opettaja kasvuvuosien aikana olisi voinut olla merkittävä sysäys lähteä kokeilemaan kunnolla laihoja hartioitaan, mutta toisaalta kuten Paasilinnan Erno on joskus sanonut, "Ainoita oppineita ovat itseoppineet, muut ovat opetettuja." En aivan allekirjoita, mutta nyökkään vaivihkaa kun kukaan ei näe.
 
Syödessään tätä vaatimattomaksi muuttunutta ateriaansa hän katseli korppia puun oksalla ja oli kuulevinaan, kuinka lintu röyhtäisi.
L.Ruoska
05.03.2013 21:05:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tomaattiorava: Ja koulujenhan tehtävä on tuottaa kuluttajaveronmaksajatyökoneita, ei ihmisiä.
 
Jokaisen miehen ja naisen elämän tarkoitus tässä valkoisen rodun suunnittelemassa koneessa on tuottaa lisää näitä mainitsemiasi olentoja pyörittämään tätä tyhjyyden pyörää. Se tuntuu lannistavalta, mutta toisaalta ne jotka eivät sovi siihen koneeseen, ovat sitten helposti haitaksi itselleen ja muille ja luovat lisää kärsimystä. Helvetillinen dilemma.
 
Koko ihmisen olemassaolo on niin tarkoitukseton ja turha juttu, että olisi parempi kun koko jengiä ei olisi olemassakaan. Siinä mielessä on melko yhdentekevä olemmeko kuluttajaveronmaksajatyökoneita vai emme, joka tapauksessa olemme ainoa olento joka ymmärtää oman olemassaolon tuskan ja kärsii siitä tiedostakin.
 
Takaisin aiheeseen, onko musiikkipainotteisista kouluista jotain näyttöä että siitä olisi oppilaille elämässä hyötyä? Kun itse on musadiggari niin sitä haluaa kannustaa sellaista, mutta olisko se mielenkiinto ja panostus paremmin hyödynnettävissä toisessa aihepiirissä?
 
Do you want your possessions identified? (y/n)
Epämuusikko
05.03.2013 21:49:52 (muokattu 05.03.2013 21:51:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos jaksaa panostaa pienenä musiikkiin on valmis panostamaan muuhunkin. t: aika monta lääkäriä ja lakimiestä jotka nuorina musisoivat.
 
ts. istumalihaksia, pitkäjänteisyyttä, tavoitteellisuutta ja jonkin sortin oppimiskykyä, jne. Ja musaluokilla on yleensä ihan hyviä numeroita muissakin aineissa, vaikka mukamas on "muista aineista pois". Tilastoja ei ole tähän heittää. En myöskään lukenut ketjua koska arvaan mitä siellä on.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Groke
05.03.2013 21:59:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ala-asteen musiikkitunneilta tulee päällimmäisenä mieleen poljettava urkuharmooni, muita soittimia luokassa ei muistaakseni ollut. Ja musiikkikin oli turhan usein synkkien ja laahaavien virsien tai muuten hieman vähemmän innostavien kappaleiden yhteislaulamista.
Lisäksi oli nöyryyttävä yksinlaulu, josta varmaan moni sai jonkun fobian. Tai ainakin huonon numeron, kun ääni väpisten pakkolauloi ankaran tuijotuksen alla jonkun epäinnostavan kappaleen. Oi sitä musiikin iloa ja riemua...
 
Yläasteella painopiste vaihtui lähinnä haukotteluun, sekä historian, vuosilukujen ja nimien ulkoa opetteluun. Ilman että niitä ko. säveltäjien teoksia oltaisiin kuunneltu tai eri musiikkityylien eroja pohdiskeltu. Populaarimusiikista muistan vain liian monta kertaa kerrotun vitsin, että taivaaseen ei hevillä pääse.
Todella epämotivoivaa touhua. Aivan kuin olisi koetettu varmistaa se, että mahdollisimman harva oppilas rupeaa harrastamaan musiikkia.
 

 
Koko peruskoulun aikana en kertaakaan soittanut mitään instrumenttia. Eikä minulle opetettu yhtään mitään, mikä olisi pysyvästi muistiin jäänyt. Kaikkien noiden vuosien jälkeen en siis tiennyt yhtikäs mitään musiikin teoriasta.
Joten olen kateellinen tuolle HS:n jutun kirjoittajalle. Eli selvästikin on "hieman" vaihtelua opetuksen tasossa.
 
Tosin nykyään ainakin yläasteella opettaminen saattaa olla opettajalle haastavampaa kuin koskaan aiemmin. Ainakin jos luokassa on useampia wannabe-känkstiä jalat pulpetilla ja keskisormi jatkuvasti pystyssä. Koska he tietävät, ettei opettaja saa koskea, tutkia taskuja tai antaa sellaista rangaistusta, jolla olisi jotain käytännön merkitystä.
 
Krice
06.03.2013 00:43:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groke: Lisäksi oli nöyryyttävä yksinlaulu, josta varmaan moni sai jonkun fobian.
 
Minä varmaankin sain jonkinlaisen trauman tuosta. Olen myös arvellut, että penseä suhtautumiseni musiikin teoriaan juontuu noilta ajoilta, kun piireltiin nuotteja vihkoon ja opeteltiin niiden merkitystä, joka on jo kauan sitten pyyhkiytynyt pois mielestä.
 
Opetuksen ongelma ainakin tuolloin 80-luvulla oli siinä, että yksilöitä ei ollut vaan jokaisen piti oppia kaikki tasavertaisesti. Opetuksessa ei todellakaan tullut mieleenkään, että oikeassa elämässä jotkut tarttuvat kitaraan kun taas toiset osaavat laulaa paremmin kuin soittaa, ja joitakin musiikki ei kiinnosta lainkaan ainakaan soittamisen kannalta.
 
Epämuusikko
06.03.2013 09:55:46 (muokattu 06.03.2013 10:40:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juurikin näin. Itsekin vihasin yläasteella (koulun) musiikkia verisesti, SO WHAT?
Sitten märistään kun vain osa porukasta pääsee soittamaan (minkäs teet???) ja laulaminen on luonnostaan 99%:lle suomalaisista vastenmielistä (miksi ihmeessä???).
 
Ei ne epäonnistumisen tunteet siitä vähene iän myötä. Ne vaan hieman muuttaa muotoaan ja niiden kanssa pitää vaan oppia elämään! Jos jollain oli mielestään kehno musaope niin voi voi mutta ei se ole mikään syy mihinkään!
 
e: Feline I love you.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Feline
06.03.2013 10:36:57 (muokattu 06.03.2013 10:38:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta musiikkitunneilla oli kivaa, ja opin paljon kaikennäköistä. Soitettiin, laulettiin, kuunneltiin musiikkia ja opeteltiin teoriaa ja musiikin historiaa. Yksinlaulut luokan edessä, nokkahuilukonsertot ja kanteleen rämpyt, puhumattakaan siitä jumpasta sen pakollisen polkuharmonin kanssa, kaikki kivaa!!! Mieleen jäi paljon ja kipinä musiikkiin pysyi yllä. Ja yläasteen ope pyys mua kuoroon laulamaan, eikä tarvinnu ees laulunäytettä antaa vaik se oli pakollinen :D Lisäks pääsin musiikkiopistoon ilman pääsykoetta, hmmmm... Pikkupaikkakunnan "iloja" kun kaikki tuntee kaikki...
 
Jostain syystä osa luokkakavereistani piti samoja tunteja nuivina, eivätkä osaa edes alkeellisesti lukea nuotteja.
 
Liekkö asennekysymys.
 
Mutta joo, kyllähän sitä kelvottomien ja motivoitumattomien oppilaitten lisäksi on kelvottomia ja motivoitumattomia opejakin, omalle kohdalle ei ole onneksi näitä sattunut ja vähän sinnepäin menevätkin olen "selättänyt" KAIKKI ON KIVAA asenteellani :D
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «