Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Lavarakenteiden turvallisuus ja vastuukysymykset
1 2 3
KariS
24.01.2013 07:11:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heps ammattilaiset!
 
Ensi kesän paikallisia pikkufestarivetoja suunnitellessa ja tarjotessa sekä ihan yleisestä mielenkiinnosta tuli mieleen siirrettävien/tilapäisten lavojen turvallisuus ja vastuuasiat.
 
Lähtökohtaisesti kai tekijä/rakentaja vastaa tekemästään, vastaan kun on tullut kaikenlaisia patentteja "2x4 ja kuormalavat + levy päällä" ja "Haki-rakennustelinekyhäelmät" -tasosta oikeaan palalavaan trussikatoksella. Mobiileja ei ole itsellä sattunut kohdalle.
 
Mutta the kysymys: Tarvitaanko tuolla osastolla jotain sertifiointia tjsp? Esimerkiksi itse rakennettu puutavaralava ja sen paloturvallisuus? Eihän sillä voi olla mitään sertifikaattia. Onko vastuu siis tekijän, järjestäjän vai kenen? Saksalaisilla kaupan tekeleissä on TÜV -laput, mutta entä muilla/meillä?
 
Jos lavan toimittaa joku firma, on sillä varmaan vastuuvakuutus. Onhan? Mutta jos järjestäjä tekee ihan itse rakenteellisen suden joka on palopommi? Ja sähköt miten sattuu? Ja vedet sateella kamojen seassa. Tuskin on vakuutusta. Mulla lukee sopimuksessa, että järjestäjä vastaa sadesuojauksesta + force majeure keskeytysoikeus. Mutta pitäisikö siihen lisätä joku klausuuli rakenteiden turvallisuudesta. Tämä tulee oikeastaan nyt vasta eteen, kun pitää ruveta roikuttamaan kaiuttimia järjestäjän rakenteissa.
 
Eli jaoteltuna:
- Rakenteiden turvallisuus
- Paloturvallisuus
- Sähköturvallisuus
- Säänkestävyys, sade ja tuuli lähinnä
 
Mitä isot järjestäjät vaativat? Ja pitäisikö pienempienkin vaatia?
 
Jos mä tekisin jonkun rakennelman, niin mä varmaan koekuormittaisin sen jollekin kuormalle, esim 500kg +10% ja kirjoittaisin siitä tarkastuspöytäkirjan. Silloin voisi ainakin yrittää selittää vahingon sattuessa, että on se joskus kestänyt. Ja mulla on joskus ollut oikeus tarkastaa nostimia ja nostoapuvälineitä, eli sen puolen ajatusmaailma on hanskassa.
 
Meneeköhän taas viilaamiseksi?
 
/Kari
 
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot
atheos
24.01.2013 08:10:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä minä näkisin että tuo klausuuli on ihan järkevä olla sopparissa jolloin voi siihen vedoten jättää jotain tai kaiken tekemättä jos tuntuu, että alkaa olemaan oma terveys vaarassa.
 
Tuossa on jonkin verran juttua aiheesta kappaleessa 5: http://www.ku-pelastus.fi/index.php … on=com_docman&task=doc_view&gid=121
 
Laulaja on lyömäsoitin.
Katti
24.01.2013 21:22:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on lukenut tuonmuotoinen klausuuli kaikissa ridereissa jotka olen työnantajayhtyeilleni tehnyt, samoiin kuin minun omassa sopimuksessani, jonka teen tilaajan kanssa silloin hyvin harvoin kun otan vastuun muustakin kuin vain tekemisestä.
 
Mitä noihin lavojen vastuuasioihin tulee, niin en lähde hiemuisesti veikkaamaan, kun en lakimies ole, mutta viime kesänä olen joutunut esimerkiksi Loimaan pelastusviranomaisille toimittamaan "pystytystodistuksen" ollessani "kymppinä" meidän ryhmässä.
 
Tuossa todistuksessa piti olla mm. maininta että rakenteet on pystytetty valmistajan antamien ohjeiden mukaan, sekä mm. kantavuus ja kuormitustietoja.
 
Noi kantavuus yms. tiedothan saa valmistajalta ja kuormitustietoja löytyy nykyään valoploteista ja äänijärjestelmälle saa samat tiedot yleensä valmistajan (tai muun tahon, esim EaseFocus) tähtäyssoftasta, paitsi jos on tuommoinen oma kyhäelmä, joka aina saa ainakin minut varpailleen...
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
KariS
25.01.2013 09:25:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katti:.. paitsi jos on tuommoinen oma kyhäelmä, joka aina saa ainakin minut varpailleen...
 
Tämä osasto on se, joka pelottaa eniten. Toisaalta jonkinlainen hankittu insinöördikokemus teräsrakenteista, voimista ja nostimista yleensä antaa jonkunlaista (virheellistä?) näkemystä mikä voi kestää ja mikä ei...
 
Haki-telineet, kakkosnelosrossi ja muutaman vuoden vanhat vesivanerit lavana aiheuttaa mussa aina hyppimisreaktion. Joskus menee jalka läpi ja joskus ei. Yleensä pannaan lisää puutavaraa kriittisiin kohtiin.
 
Tuulikuormat on yksi muuttuja jonka huomioon ottamisesta ei ole omakohtaista kokemusta. Kevytpressukatoksissa ja seinissähän on se etu, että siinä yleensä pressu antaa periksi ennenkuin rakenteet. Mutta kun mennään lainapeiteosastolle, niin silloin pitäisi oikeasti olla hiukan hajulla siitä, missä mennään vesipussikuormien ja tuulivoimien kanssa. Se ei enää toimi kuormanrajoittimena ihan samalla tavalla. Täytyypä googlailla että löytyistö interwebistä jonkun valmistajan laskentasoftaa tai kaavoja.
 
Ja toi linkki edellä oli tosi hyvä, kiitoksia siitä. Viranomaiset ovat varmasti paremmin hereillä viimeaikaisten vahinkojen jälkeen. Tarkoittaa sitä, että tarkastukset ja byrokratia lisääntyy. Ja yllättäen, tässä en ole sitä vastaan. Kun laittaa nimen johonkin asennus- tai tarkastuspöytäkirjan alalaitaan, se laittaa tekemään asiat just niin hyvin kun osaa.
 
Kunhan ei mennä ihan tuonne Norjan Offshore -tasolle. Siellä ei saa tehdä yhtään mitään jos ei Work Permit ole kunnossa juuri siihen ja vain siihen hommaan mitä olet tekemässä... Ja sen saa vasta riskikartoituksen, Job Safe Analysisin jälkeen.
 
Tää on tätä. Järjestävä taho tekee lavan ja toivottavasti vastaa siitä. Pitävät kalliina oikeita lavaratkaisuja...
 
Kuka muuten myy Suomessa tuollaista festarimallin mustaa harsokangasta riittävän leveänä (6m tjsp)? Sitähän voisi ehdottaa järjestäjälle, keventäisi tuulikuormaa seinissä jonkin verran.
 
Pähkäilee,
 
/Kari
 
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot
Pauli Lappalainen
25.01.2013 09:37:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta tuulikuormasta ja pressuista tuli mieleen Juhannus Vaasan Rantarokissa.
 
Yllättäen melkoiseksi voimistunut tuuli alkoi heiluttamaan lavarakenteita melkoisesti ja paikallinen palopäällikkö tarkastamaan tilanne.
 
Ratkaisu oli se, että takaseinän perssut irti alareunoistaan ja sivuistaan jotta tuuli ei vie koko lavarakennelmaa perämerelle Pa-, valo ja muine roippeineen.
 
Pressut irroiteltiin ja ne sojottivat koko päivän vaakatasossa merelle päin kun yläteunastaan olivat kiinni. Vasta joskun puolen yön maissa alkoivat hiljalleen laskeutua alaspäin.
 
Muutama vesipussi lavan katosta ratkesi ja rikkoi esim. yhden vahvistinräkin palasiksi.
 
Katti
25.01.2013 11:09:05 (muokattu 25.01.2013 11:10:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun henk.koht mielipide on, että mitään "omia virityksiä" ei saisi lavarakenteina, supportteina tms. hyväksyä, vaan kaikki pitäisi lähtökohtaisesti kieltää lailla.
 
Tämä _saattaisi_ johtaa siihen, että lavoihin eriskoituneita firmoja tulisi Suomeen pari kappaletta lisää, ja näillä firmoilla olis sitten tuulimittarit jne, joilla tilanteen muuttumista seurataan ja liikkeitä tehdään tarpeen mukaan...
 
Se mitä tulee noihin rakennusteline/vaneri-virityksiin, niin ne on oikeinkin jees, silloin kun ne on oikein kasattu ja mitoitettu.
 
Esimerkiksi ihan oikea lava, oikealla tavalla pystytettynä tuossa pari vuotta sitten aiheutti hieman jännitystä siinä vaiheessa kun sen lavan supportti päätti liikahtaa erään artistin vedon aikana miltei metrin... ...ei ollut kiva fiilis ei...
 
Itse olin teknikoimassa, enkä tekemisissä lavan kanssa, mutta kuulin jälkikäteen että kaverit eivät olleet viitsineet hakea hotelliin unohtamaansa tuulimittaria, jonka takia uhkaava tilanne jäi huomaamatta ajoissa...
 
Tämä on vain yksi kokemus useista (valitettavasti) joita olen läpikäynyt... ...yleensä nämä on nimenomaan pikkufestarien ja "omien viritysten" ongelmia, mutta on niitä sattunut noissa isoissakin...
 
Nykyään mm. Porissa on kaikki linjat laskettava dead hangiin, vaikka siellä olisi nostimetkin. Eli käytännössä linjat ajetaan ylös moottoreilla / ketjuilla, jonka jälkeen niihin rakennetaan dead hangit ja sen jälkeen nostimet lasketaan löysiksi dead hangien kantaessa kuorman...
 
e: siis ainakin isommissa ulkoilmatapahtumissa on Porissa tämmöinen meininki ollut
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
KariS
25.01.2013 11:44:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katti: Nykyään mm. Porissa on kaikki linjat laskettava dead hangiin, vaikka siellä olisi nostimetkin. Eli käytännössä linjat ajetaan ylös moottoreilla / ketjuilla, jonka jälkeen niihin rakennetaan dead hangit ja sen jälkeen nostimet lasketaan löysiksi dead hangien kantaessa kuorman...
 
e: siis ainakin isommissa ulkoilmatapahtumissa on Porissa tämmöinen meininki ollut

 
Toi dead hang on aina hyvä periaate, kun ihmisiä on alla / nostoalueella. Vaikka nostin olisi hyväksytty ko. nostoon ja varustettu tuplajarrulla, niin silti...
 
Tuolla tavalla poistuu "single point of failure" -mahdollisuus esim. nostimen kiinnityspisteeltä samalla kerralla olettaen että dead hangeillä on ihan omat kiinnityspisteensä. Toki jos koko trussi/torni tulee alas, niin sitten tämäkään ei auta.
 
Jos seinän alareunan kiinnityksessä haluaa käyttää jonkunlaista "weak linkkiä", niin mitä kannattaisi käyttää?
 
Ei nämä ehkä ihan omaa toimintaa liippaa edes läheltä (ainakaan vielä), mutta oman ymmärryksen kasvattamiseksi ja ihan uteliasuudesta kyselen...
 
/Kari
 
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot
Rallattelija
25.01.2013 18:17:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KariS: Kunhan ei mennä ihan tuonne Norjan Offshore -tasolle. Siellä ei saa tehdä yhtään mitään jos ei Work Permit ole kunnossa juuri siihen ja vain siihen hommaan mitä olet tekemässä... Ja sen saa vasta riskikartoituksen, Job Safe Analysisin jälkeen.
 
On se kiva kun poijjaat joutuu kerran vuodessa viemään trussit röntgeniin. Hemmetin kallista puuhaa nääs. Kaipa noita jollakin tavalla siellä kierretään. en mä oikeen mitään niinku mistään silleen varmaan tiedä mut noin olisin asian kuullu..
 
Sori OT
 
-My opinion can be change but not that fact I'm right-
Katti
25.01.2013 19:12:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KariS: Toi dead hang on aina hyvä periaate, kun ihmisiä on alla / nostoalueella. Vaikka nostin olisi hyväksytty ko. nostoon ja varustettu tuplajarrulla, niin silti...
 
Täytyy myös muistaa että kaikenlainen riiputtaminen on nostotyötä, johon oikeasti liittyisi nostotyöhon liittyvä lainsäädäntö, jolloin esimerkiksi kuorman alla ei saa olla ihmisiä, ja kaikilla pitäisi olla asialliset suojavarusteet (kypärä yms.)
 
Toisin sanoen jokaisella isommalla keikalla rikotaan Suomen lainsäädäntöä tuolta osin, mutta minkäs teet.
 
...ongelma tässä on siis se, että Suomessa ala on sen verran uusi, että lainsäädäntö ei ole ihan yhtä sofistikoitunut kuin esim. Englannissa.
 
Erkinheimon Jaska (muistaakseni se oli Jaska) joskus mainitsi että esimerkiksi yksikään suomalainen vakuutusyhtiö ei suostu laittamaan mustaa valkoiselle että korvaavat jos ripustettua asiaa tippuu ihmisten päälle ja käy vahinkoja, mutta "jos asiat on tehty oikein, niin periaatteessa he kyllä korvaavat"... ...eli se siitä luotosta :)
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
KariS
25.01.2013 19:54:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rallattelija: On se kiva kun poijjaat joutuu kerran vuodessa viemään trussit röntgeniin. Hemmetin kallista puuhaa nääs. Kaipa noita jollakin tavalla siellä kierretään. en mä oikeen mitään niinku mistään silleen varmaan tiedä mut noin olisin asian kuullu..
 
Sori OT

 
Jatketaan OT:na: tollainen tarkastuskustannus on siellä offshorepuolella kirpun kusi saharassa. Toi installaatio, missä mä viimeksi kävin, tuotti 36000 barrelia päivässä - sata taalaa barreli. Siitä voi laskea mikä on sitten enää kallista kun tulopuolella on 3,6 miljoonaa taalaa päivässä...
 
Ja telinetyöt on siellä tosi tarkassa syynissä.
 
/K
 
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot
Sytem
25.01.2013 21:14:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nostotyön määritelmä ja tämän alan käytännöt eivät ihan nykypäivänä kohtaa. Pykälissä kun todetaan jotain sellaista että vaativia nostotöitä ovat kaikki useammalla nosturilla tehtävät nostot ja niistä on laadittava kirjallinen suunnitelma ja nimettävä nostotyön johtaja joka on paikalla valvomassa koko noston ajan. Ja nostohan lähtee siitä että kappale kiinnitetään nostoapuvälineillä nosturiin, ja päättyy siihen kun kappale on laskettu kohdealustalleen ja nostoapuvälineet irroitettu.
 
Eli siis ikävästi tulkiten joka ikinen kattoripustus on vaativa nostotyö ja jonkun pitäisi sitä vahtia koko keikan ajan. Ja tokikaan taakan alla ei saa olla ketään ja kaikkien paikalla olijoiden on käytettävä kypärää yms.
 
Pauli Lappalainen
25.01.2013 21:58:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotensakkin olen kuitenkin sitä mieltä, että koulutusta ja jonkinlaista kontrollia noihin ripusteluihin ja lavojen kestävyysjuttuihin pitäisi saada.
 
Liian monta lavaa ja alumiinihässäkkää on rakennettu ja ripustettu pelkän mutun varassa.
 
eetuss
26.01.2013 00:02:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehdottomasti koulutusta pitäisi saada.
 
- Thank you for your reply, and please understand any frustrations are not directed at you.
miffe
26.01.2013 06:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: Ehdottomasti koulutusta pitäisi saada.
 
Ehdottomasti pätevyysvaatimukset riggereille sekä muille työhön osallistuville. Tarttis olla myös joku roti sen kanssa, mitä asiakkaille myydään milläkin kalustolla. Aika harvassa ovat mm. ne veivinostimet, jotka on luokiteltu dynaamisiin kuormiin (esim. tuuli), ja kokemusta allekirjoittaneella on myös nostoista, joissa 4 kappaletta nostimia on kyllä sallituilta nimelliskuormiltaan yhteenlaskettuna riittäviä, jos ei oteta huomioon keskimmäisten nostinten suurempaa kuormaa.
 
Asiakas säästää, firma toimittaa, ja sitten ihmetellään, kun Vembula onkin soikee, eikä tule enää alas... Myös dekkien huojuntaa olen kokenut niin paljon, ettei enää tartte tulla vastaan yhtään kotikutoista viritystä ilman vinotukia ja painolasteja. Enkä halua myöskään nähdä väärinpäin kasattuja Nivtecin lavojakaan. Luulis niissäkin jo maalaisjärjen sanovan jotain.
 
turkulainen
eetuss
26.01.2013 13:47:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: Ehdottomasti pätevyysvaatimukset riggereille sekä muille työhön osallistuville. Tarttis olla myös joku roti sen kanssa, mitä asiakkaille myydään milläkin kalustolla. Aika harvassa ovat mm. ne veivinostimet, jotka on luokiteltu dynaamisiin kuormiin (esim. tuuli), ja kokemusta allekirjoittaneella on myös nostoista, joissa 4 kappaletta nostimia on kyllä sallituilta nimelliskuormiltaan yhteenlaskettuna riittäviä, jos ei oteta huomioon keskimmäisten nostinten suurempaa kuormaa.
 
Asiakas säästää, firma toimittaa, ja sitten ihmetellään, kun Vembula onkin soikee, eikä tule enää alas... Myös dekkien huojuntaa olen kokenut niin paljon, ettei enää tartte tulla vastaan yhtään kotikutoista viritystä ilman vinotukia ja painolasteja. Enkä halua myöskään nähdä väärinpäin kasattuja Nivtecin lavojakaan. Luulis niissäkin jo maalaisjärjen sanovan jotain.

 
Eli koulutusta lisää.
 
- Thank you for your reply, and please understand any frustrations are not directed at you.
Rallattelija
26.01.2013 19:07:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: Enkä halua myöskään nähdä väärinpäin kasattuja Nivtecin lavojakaan. Luulis niissäkin jo maalaisjärjen sanovan jotain.
 
Kuinka NIVTECin saa koottua väärinpäin.. olisin riemulla katselemassa sitä touhua kunhann ei tarvi osallistua =)
 
-My opinion can be change but not that fact I'm right-
miffe
27.01.2013 05:34:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rallattelija: Kuinka NIVTECin saa koottua väärinpäin.. olisin riemulla katselemassa sitä touhua kunhann ei tarvi osallistua =)
 
Helposti! Jalat pannaan väärän levyn alle silleen, että kantavaksi tarkoitettu levyn puoli onkin kuormana. Siinähän on ne urat, jotka ujutetaan paikoilleen.
 
turkulainen
eetuss
27.01.2013 11:06:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: Helposti! Jalat pannaan väärän levyn alle silleen, että kantavaksi tarkoitettu levyn puoli onkin kuormana. Siinähän on ne urat, jotka ujutetaan paikoilleen.
 
Nivtecien kasaamista nyt voi suht helposti opetella katsomalla valmistajan sivuilta miten se tehdään. Mutta noin yleensä alan oppimateriaali on vähän liikaa googletuksen varassa.
 
Jos nyt otetaan lähtökohdaksi että olisi jotkut pätevyysvaatimukset, pitäisi olla viranomainen, joka tuntee asian. Pitäisi olla ammattiliitto, jotta voisi olla työehtosopimus. Ja kaiken tämän lisäksi asiakkaat, jotka suostuvat maksamaan koko lystin.
 
Oli miten oli, asia ei varmasti ratkea sillä että maantieteellisesti haastavan maamme 20000 roudarista hommat jätetään sen muutaman sadan käsiin, jolla on koulutus. Pikemminkin niin että mahdollisimman moni tuosta 20000 roudarista mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden koulutukseen.
 
Ja älkää takertuko tohon 20000:een. En mä tiedä montako meitä on. ;)
 
- Thank you for your reply, and please understand any frustrations are not directed at you.
eetuss
18.02.2013 12:09:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Palaan tähän aiheeseen uudestaan. Kertokaapa missä Suomessa tai Euroopassa olisi tarjolla riggauskoulutusta, josta voisi saada jonkunlaisen sertifikaatin?
 
- Thank you for your reply, and please understand any frustrations are not directed at you.
stnprkl
18.02.2013 12:25:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: Palaan tähän aiheeseen uudestaan. Kertokaapa missä Suomessa tai Euroopassa olisi tarjolla riggauskoulutusta, josta voisi saada jonkunlaisen sertifikaatin?
 
Ruotsissa ymmärtääkseni tällä hetkellä lähin paikka. Erkinheimon Jaska osannee auttaa yhteystiedoissa yms.
 
Viltsu audiokantaja
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «