Aihe: Rakensin subkickin..
1 2 3
Kailis
24.10.2012 09:01:12
 
 
Olly: Tämä seurasi levyn uria jo aikoinaan ihan eri lailla pätevästi...
 
http://beocentral.com/beogram4002

 
Ei ole kokemusta tuosta levystä tuon sorvin kanssa mutta en pistäisi rahoja likoon.
jazzmies: Minua aina ahdistaa arvailu ja spekulointi asioista mitä ei voi kuin arvailla ja spekuloida.
quicgr
24.10.2012 12:11:45 (muokattu 24.10.2012 13:08:10)
markkuliini: Etenkin ennen vanhaan sovituksissa piti ottaa huomioon että liian vahva bassotaajuus tai dissonoiva alakerta sai neulat hyppimään pois vinyylin urilta. Esim. klassisessa musassa ei voitu vinyyliajalla kirjoittaa dissonoivia intervalleja (esim. tritonusta) kovin alas.
En tiedä onko nykyään vinyylikaiverruksessa tilanne helpottunut, mutta luulisin että ainakin perus"ongelma" on edelleen olemassa, koska kyse on tavallaan fysiikan laeista.

 
Tämän takia alataajuuksia on vaimennuttu vinyyleissä. RIAA-korjauksella palautetaan alataajuut oikealle tasolle. Suurimmassa osassa soittimista tuo korjain on sisäänrakennettuna.
Joibenkin mielestä d on b
Kailis
24.10.2012 14:36:48 (muokattu 24.10.2012 14:37:22)
 
 
Suurimmassa osassa soittimista tuo korjain on sisäänrakennettuna.
 
No ei ole. Sen takia levysoitinta ei voi kytkeä line in-liitäntään ilman ulkopuolista RIAA-korjainta. Jos vahvistimessa on phono-liitäntä siinä on korjain. MM (moving magnet) rasia tarvitsee vähemmän vahvistusta kuin MC (moving coil). MM rasioihin voi vaihtaa neulan ja ne ovat pääsääntöisesti halvempia. On olemassa myös high output MC rasioita, jollainen on nykyisessä systeemissäni. Sen saa tavalliseen MM liitäntään.
jazzmies: Minua aina ahdistaa arvailu ja spekulointi asioista mitä ei voi kuin arvailla ja spekuloida.
Speedy
24.10.2012 16:43:01 (muokattu 24.10.2012 16:43:25)
 
 
Onko mikki- vai linjapiuhalla.. Muisteleisin että jompikumpi oli parempi? Itsellä ois kanssa osat valmiina, odottelevaan kokoamista..=)
Kalliimmat on useimmiten parempia kuin halvemmat. -arse
Bumbarr
25.10.2012 00:17:55
Tuossa minun versioni aiheesta.. Kestää vaikka mitä. Tällä hetkellä on sooloartistin polkurumpuna. On muuten munaa tuossa.
 
https://www.dropbox.com/gallery/46764415/1/Subkick?h=b3ce04
Kilpikonnat rockkaa!
Niq
25.10.2012 10:49:23
 
 
Speedy: Onko mikki- vai linjapiuhalla.. Muisteleisin että jompikumpi oli parempi? Itsellä ois kanssa osat valmiina, odottelevaan kokoamista..=)
 
Jaa subkick? Mikrofonietuasteeseen se on kytkettävä, koska signaali ei ole kovin vahva. Siinä mielessä laittaisin XLR:n. Toki se saattaa riippua myös kaiutinelementistä. Omassa saa ainakin laittaa gainia ihan kunnolla etuselta.
Niq
25.10.2012 11:05:18 (muokattu 25.10.2012 11:20:56)
 
 
Bumbarr: Tuossa minun versioni aiheesta.. Kestää vaikka mitä. Tällä hetkellä on sooloartistin polkurumpuna. On muuten munaa tuossa.
 
https://www.dropbox.com/gallery/46764415/1/Subkick?h=b3ce04

 
Törkeän hyvä idea tehdä tuosta pikkubasari. Oonkin miettinyt miten sais akustissettiin semmosen helposti roudattavan ja tarvittaessa vaimennettavan basarin, joka ei vie lavalta tilaa. Sopivaa matkalaukkuakaan ei ole vielä tullut vastaan. Siispä testataan.
 
Toinen mitä ajattelin testata, olisi ylipäästösuotimen rakentaminen suoraan subkickiin (periaatteessahan se ei vaadi kuin kondensaattorin sarjaan kaiuttimen kanssa), jolloin sen uskaltaisi valjastaa livekäyttöön. Miksauspöytien ylipäästösuotimet kun yleensä on siellä 80Hz tienoilla.
 
EDIT. Sarjaan, ei rinnan...
Kailis
25.10.2012 11:17:58
 
 
Niq: Jaa subkick? Mikrofonietuasteeseen se on kytkettävä, koska signaali ei ole kovin vahva. Siinä mielessä laittaisin XLR:n. Toki se saattaa riippua myös kaiutinelementistä. Omassa saa ainakin laittaa gainia ihan kunnolla etuselta.
 
Joo ihan samalla tavalla kaiutin toimii mikrofonina kuin esim. kuulokkeet. Käytin joskus MD:n kanssa rumpuja äänittäessä kun ei ollut parempaakaan ja piti saada komppi talteen.
jazzmies: Minua aina ahdistaa arvailu ja spekulointi asioista mitä ei voi kuin arvailla ja spekuloida.
fox
25.10.2012 17:32:42
 
 
Niq:
Toinen mitä ajattelin testata, olisi ylipäästösuotimen rakentaminen suoraan subkickiin (periaatteessahan se ei vaadi kuin kondensaattorin sarjaan kaiuttimen kanssa), jolloin sen uskaltaisi valjastaa livekäyttöön. Miksauspöytien ylipäästösuotimet kun yleensä on siellä 80Hz tienoilla.

 
Mulla oli jossain yhden kaverin kehittelemä skema "vähän monipuolisemmasta" subkickistä, vaan taitaa olla bittitaivaassa kun vanha kone vaipui vaineeseen..
Koitin tuolta verstaalta hakea tulostetta, kun muistelin printanneenikin kyseisen jutun.
Se tosiaan oli "hiukka monipuolisempi" subkicki, ja piti moinen tehdä tuon "yksinkertasemman" tilalle, joka tuolla studion nurkissa majailee.
Koita hakea, jos löydät - siinä oli esimerkiks audiomuuntaja ulostulolle, ynnä kaikenlaista muuta pientä "herkkua", ainakin paperilla vaikutti todella hyvältä. Jäi muistaakseni lähinnä sen vuoks tekemättä, kun en löytänyt 10" shelliä mistään...
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Joonas.H
25.10.2012 17:51:58
 
 
Hoh, kylläpäs aihe levisi käsiin! En rakentanut subkickiäni rumpuun vaan ihan perus kaijutinkoteloon (lastulevyä) ja gaini saa olla tosi pienellä, ettei clippaa!
Niq
26.10.2012 10:44:16
 
 
Joonas.H: Hoh, kylläpäs aihe levisi käsiin! En rakentanut subkickiäni rumpuun vaan ihan perus kaijutinkoteloon (lastulevyä) ja gaini saa olla tosi pienellä, ettei clippaa!
 
Mut hyvähän se on että keskustelua riittää. Kaiutinkotelo voi vaikuttaa soundiin, jos se on umpinainen takapuolelta. Yamahan virallinen versiohan on kuitenkin molemmilta puolilta avonainen. Yksinkertaisin ratkaisu on tökätä kaiutinelementti vaikka mikkiständin jalkaan magneetista kiinni ja piuhat mikseriin. Ei se välttämättä mitään koteloa tarvitse. Mutta paremman toki saa jos kaiuttimen kelluttaa, jolloin runkoäänet ym. kolahdukset ei kantaudu nauhalle asti.
Niq
26.10.2012 13:52:29 (muokattu 26.10.2012 13:53:43)
 
 
Vallu-Veke: Eli muutama lisäkyssäri, jos sallitaan:
1. Onko väliä, minkä kokoinen kajari sopii ko. juttuun?

 
En osaa sanoa. Originaalissa on ilmeisesti Yamaha NS-10 -monitoreissa käytettävä kaiutin. Speksin mukaan "16cm 50Watt low-frequency driver cone". Jos ajatellaan asiaa puhtaasti järjellä ja logiikalla, niin mitä isompi kaiutin, sitä enemmän energiaa (äänenpainetta) tarvitaan kalvoa liikuttamaan. Myös elementin herkkyys lienee jossain mielessä oleellista. Liian herkästi se kuitenkaan ei saisi liikahtaa, ettei muista rummuista vuoda niin paljoa. Kannattaa kokeilla.
 
2. Pienestä kitarakaapista saisin esim. 15W, 8ohm kajarin irti ihan piuhaa irrottamalla, jos sen kytkee sitten välipiuhalla vaikka mikseriin, vaikka XLR 1 ja 2-liittimiin?
 
Kokeile. Kaiuttimesta ei pitäisi niin paljoa lähteä hönkää, että se mikserin hajottaisi. En tietenkään ota vastuuta hajoamisesta, mutta mitä itse olen lukenut aiheesta eri foorumeilta, ei siitä pitäisi olla pelkoa.
 
3. Kytkentä? Tarviiko fanttomi-jutut, tms
 
Ei tarvitse phantomia. Kytket XLR:n plussan kaiuttimen plussaan ja miinuksen miinukseen.
 
4. Riittääkö pikkumikserin eq siihen ylipäästösuodatin juttuun?
 
Ei todennäköisesti. Jos siinä on LPF tai Low Cut tms. vastaava nappula, jolla saa alapäitä leikattua, se ottaa liian paljon jytyä pois (voi toki kokeilla). EQ taas ei ole sama kuin alipäästö, se hillitsee vain tiettyä taajuusaluetta. Halvoissa miksereissä EQ ei mene yleensä edes niin alas (40-50Hz) että olisi hyötyä ja toisaalta, samalla se syö sen herkullisimman jytkäyksen pois jos käännät ala-EQ:n nollille.
 
Nettiä selailin, niin porukka on laittanut 10kohm ja 100kohm... ...Eli oletteko laittaneet kylmästi ilman vastuksia vaan siihen xlr-tuloon mikserissä vai miten?
 
Kyllä. Ihan kylmästi löin mikseriin kiinni ilman vastuksia tai härpäkkeitä.
Vallu-Veke
26.10.2012 14:52:21
Niq:
Kyllä. Ihan kylmästi löin mikseriin kiinni ilman vastuksia tai härpäkkeitä.

 
Jaa kiitti. Pitääkin kokeilla, kun ehtii kylille hakemaan tarvikkeita. Kitarakombosta saa kaiuttimen johdon vetämällä irti. Päässä on 6,3mm monojakki uros.
Hankintaan menee ainakin naaras6,3mmjakki/xlr-adapteri ja se vaan mikkipiuhan väliin ja se taas mikseriin.
Periaatteessa kun panikoin sen mikserin kestävyyden suhteen, niin ajattelen ehkä vielä jos laittais vaikka ne vastukset sinne.
Vastukset kun on pieniä, niin voishan harkita adapteria, jonka saa ruuvilla auki ja sinne juottaa parit pienehköt sellaiset sisälle, jos mahtuu.
Katselin, että mun bassarimikissä on 250ohm merkintä.
Meneeköhän oikein, jos laittaa
kajari 8ohm+500ohm sarjaan ja piuhojen väliin 500ohm.?
Z= 1/ (1/508ohm +1/500ohm)= n. 250ohm. Olisi vastaava ohmi kuin bassarimikissä?
Eli 2 kpl 500ohm vastuksia sinne adapterin sisään, niin tilanne pitäis olla sama kuin mikissä mikseristä katsottuna? Tiedä hänestä.
Vallu-Veke
27.10.2012 12:17:59
Niq: Ihan kylmästi löin mikseriin kiinni ilman vastuksia tai härpäkkeitä.
 
Näin tein kun oli sopivat johdot ja liittimet ja ei hermo pitänyt alkaa suunnittelemaan,,. Ei mitään vastuksia....
Kitarakombon kajarilla sai ainakin mielikuvan, mistä on kysymys.
Matalia taajuuksia tuli ihan eritavalla kuin bassarimikillä. Gainia ei paljon kärsinyt laittaa, kun alkoi jo puuroutumaan, mutta pienellä säädöllä pelitti oikein mukavasti.
Joonas.H
27.10.2012 12:21:32
 
 
Niq: Mut hyvähän se on että keskustelua riittää. Kaiutinkotelo voi vaikuttaa soundiin, jos se on umpinainen takapuolelta. Yamahan virallinen versiohan on kuitenkin molemmilta puolilta avonainen. Yksinkertaisin ratkaisu on tökätä kaiutinelementti vaikka mikkiständin jalkaan magneetista kiinni ja piuhat mikseriin. Ei se välttämättä mitään koteloa tarvitse. Mutta paremman toki saa jos kaiuttimen kelluttaa, jolloin runkoäänet ym. kolahdukset ei kantaudu nauhalle asti.
 
Hyvä juttu ehdottomasti! Niin, kyllähän tuollainen kellutettu juttu ois parempi, mutta päätin kokeilla kuiten laittaa elementtiä vanhaan transistorikombon koteloon kiinni..
Vallu-Veke
31.10.2012 10:17:06 (muokattu 31.10.2012 10:19:41)
Tämä aihe kun kiinnostaa, niin ko. härpäkkeen tehneet voisivat kertoa tarkemmin ratkaisuistaan.
Eilen selasin nettiä erilaisilla hakusanoilla, niin miljoonittain oli erilaisia toteutusvaihtoehtoja juurikin kytkentään.
 
1.
kytkennöissä oli erilaisia vaihtoehtoja:
kajarin + ==> xlr+
kajarin - ===>xlr-
ja sitten näiden juuri toisinpäin kytkentä, kun kajari on nyt mikkinä?
 
2.
Kajari oli vedetty suoraan mikseriin ilman sen kummempia juttuja. Minusta tämä oli aika harvassa esitetty. Enempi oli laitettu erilaisia vastuksia väliin.
No sitten oli laitettu DI-boxi vaikka kombon kajarin ja mikserin väliin. Tästä en ottanut selvää, pitääkö se olla aktiivi vai passiivi. Ja jos oli passiivi, niin joku oli kytkenyt sen ikään kuin väärin päin, kun se kajarin ohmi on pienehkö ja ne on yleensä kait
laitettu kitaran isohkon ohmin muuttamiseen pienemmäksi? Tässä pitäisi pieni ohmi muuttaa kait isommaksi?
 
Tulikin jo edellä selväksi muutamien tekemät kytkennät, mutta onko muita vaihtoehtoja tehty ja miten on toimineet?
Lisäksi, jos Yamahan valmiista tekeleestä olisi wiring diagram, tms., niin jo vain.
Niq
31.10.2012 10:59:09
 
 
Vallu-Veke:...kytkennöissä oli erilaisia vaihtoehtoja:
kajarin + ==> xlr+
kajarin - ===>xlr-
ja sitten näiden juuri toisinpäin kytkentä, kun kajari on nyt mikkinä?

 
Ei muuta merkitystä kuin vaiheenkääntö.
Niq
31.10.2012 11:21:31
 
 
Vallu-Veke: Tulikin jo edellä selväksi muutamien tekemät kytkennät, mutta onko muita vaihtoehtoja tehty ja miten on toimineet?
Lisäksi, jos Yamahan valmiista tekeleestä olisi wiring diagram, tms., niin jo vain.

 
http://pic20.picturetrail.com/VOL1281/4353153/9184002/278117003.jpg
 
Siinäpä Yamahan wiring diagram. Lieneekö sitten elementin impedanssi jotain muuta kuin peruskaiuttimien. Minut yllätti kyllä tuo ettei alkuperäisessä olekaan kellutettu elementti. :o
rintapek
31.10.2012 11:47:06
 
 
Vallu-Veke: Tässä pitäisi pieni ohmi muuttaa kait isommaksi?
 
Ei tartte. Ei se impedanssi mikseriä riko.
 
Jos impedanssien (lähtö/tulo) suhde on väärä, niin signaali ei me perille. Just ton vuoksi vaik bassoon ja akkariin laitetaan DI- boxi väliin ennenkuin ne kytketään mikserin mikkiliitäntään. Nimenomaan madaltamaan lähtöimpedanssia.
One kind of music only - the good kind
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)