Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Jazz »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sovitusvinkkejä swing-/jazz-bändille?
1
TAH53
12.10.2012 19:57:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jamiporukka on kasvanut täydeksi bändiksi: tenori- (tai sopraano-) saksofoni, 2 trumpettia, vetopasuuna ja komppipuolella basso, rummut, kitara ja kosketinsoittimet. Ohjelmistossa on swingiä, vanhempaa jazzia, dixiä, vähän vanhaa rokkia ja viihdemusiikkia. Kaipaisin kokeneempien vinkkejä, lähinnä puhallinsovituksiin. Kokeiltu on perinteisiä blokki-sovituksia ja ne toimivat hyvin. Samoin soolo ja kolme säestävää/vastailevaa ääntä. Ja tietysti unisonot.
 
Miten noita puhaltimia voisi käyttää monipuolisemmin? Esim. äänenvärien suhteen. Tenori mukautuu brass-saundiin, mutta miten näistä saisi pehmeän, saksofoni- tai pasuunasektiota vastaavan sävyn? Sordiinot? Ja ehkä trumpetisteille vaihtosoittimena flyygelitorvet? Voiko esim. koskettimilla tehdä "puhallintaustaa", jos haluaa jämäkämmän, bigbändimäisen soinnin? Miten se tapahtuu? Tuplataanko vaan vai jaetaanko sektioita eri soittimille/soitinryhmille? Ja vielä laulusolistin säestäminen?
 
Kaikenlaiset vinkit ja linkit otetaan kiitollisena vastaan.
 
Elämä on ihmisen parasta aikaa. - M. Nykänen
Dr Dominant
13.10.2012 09:20:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Neljästä puhaltajasta on hankala saada täyttä big band-soundia irti, mutta muutamaa kikkaa voi kokeilla.
 
Pasuuna ja tenorifoni blendaavat hyvin, tätä voi käyttää hyväkseen siten, että jos kirjoittaa kaksiäänistä satsia niin, että pasuuna on liidi ja tenori alapuolella stemma, lopputuloksen saa muistuttamaan kahta pasuunaa = pasuunasektio.
 
Kun edellisen tekee toisinpäin, tenori liidiin ja pasuuna alapuolelle stemmaksi, siitä saa "fonimman" soundin. Rekisteri on tärkeä, yksiviivainen G suunnilleen liidin ylärajana ja alarajana ehkä pieni F tms.
 
Neljän oktaavin unisono on tehokas huipennuksissa, jos soittajien rahkeet riittää. Trumpetit oktaaveihin ylös, sitten oktaavia alemmas tenori ja vielä oktaavia alemmas pasuuna. Rekisterin puolesta tää on taas kriittinen, liiditrumpetti 2-viivaisesta F:stä ylöspäin.
 
Sanoit että olette kokeilleet 1+3-ratkaisua jossa yhdellä puhaltajalla melodia ja kolmella taustaelementti. Kokeilkaa myös niin, että 2 trumpettia + pasuuna = kolmiääninen sektionaalinen satsi ja tenorille obligatolinja (obligato = sointurytmiä seuraileva, asteikkoa pitkin kulkeva säestävä linja, googlettakaa 'guide tone')
 
Sopraanoliidi + 2 trumpetti alla toimii kolmiäänisenä, tai trpt-sopr-trpt myös. Siitä mikä soitin on liidissä ratkaisee sen, onko vaikutelma fonimainen vai brassimainen, ihan sama systeemi kuin tuolla tenorin ja pasuunan kesken.
 
Flyygelitorvia kannattaa ehdottomasti kokeilla, toimii hyvin kun haetaan pehmeämpää soundia.
 
Sordiinoyhdistelmät on hienoja melodian värittäjiä. Kokeilkaa vaikka
- flyygelitorvi + cup mute/harmon mute trumpetti + tenori oktaavia alempaa
- pasuuna/tenori unisono melodiassa, 2 x cup mute trumpetit vastailee
 
Kokeilkaa näitä ja kyselkää lisää!
 
"Dr. Dominant, I presume?"
TAH53
13.10.2012 19:00:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huh huh! Siinäpä tuli tuhti paketti sovitusoppia tiiviissä muodossa. Ja arvelin sen vielä ymmärtävänikin. Guide linet katsoin netistä. Guide tones on ollut käsitteenä tuttu, mutta enpä ole osannut niitä paljon hyödyntää. Noissa vinkeissä riittää kokeiltavaa muutamaksi seuraavaksi vuodeksi. Suurkiitos!
 
Elämä on ihmisen parasta aikaa. - M. Nykänen
Seppula
07.02.2013 10:32:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

a pluussi rummuil on hyvää
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «