Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Putkien monimuotoisuus (
1 2
terolt
28.09.2012 16:03:32 (muokattu 28.09.2012 16:22:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ECC83/12AX7/7025
EL84/6BQ5
EL34/6CA7/KT77
6L6/KT66/6V6
KT88/6550
jne..
 
Vuosia sitten minua ei olisi kiinnostanut tuon taivaallista mitkä menee sisuksiin, kunhan mökää lähtee ja tukka heiluu. Mutta nyt kiinnostaa.
 
Noitahan vallan helevetisti. Eri plaatua ja valmistusmaata. Etuseen ja päätteeseen. Mutta miksi tuohon on muinoin lähdetty? Miksi ei pelkästään vaikka 6l6 ja 12ax7 yhdistelmää kaikkiin, ja muilla keinoin saatu erot soundiin ja luotettavuuteen? Mitä eroja putkilla on rakenteellisesti ja mihin perustuu kunkin mallin käyttäminen? Toki ymmärrän ettei esim el84 voi tyrkkiä kaikkialle, mutta miksi ei?
 
Ja mistä tulee hintaerot? Laadunvalvontako jälleen? Esim 6l6 Shuguang alle kympin tuubilta Uraltonella ja sitten on niitä paljon mainostettuja Telefunkeneita.. Ja hinnaltaan kaikkea siltä väliltä.
 
Siksi kysyn näin suomeksi, että noissa lontoon kielellä selvitetyissä vastauksissa käytetään jo sen verta spesiaalia kieltä, että menee härmäläiseltä kasvatustieteilijältä puolet ohi..
 
-Tero
 
Kaikki mikä ei tapa, sattuu aivan saatanasti. http://myspace.com/terokurkimaki
Dundee
28.09.2012 16:50:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aihe kiinnostais kyllä muakin, en nyt luennolla istuessani viitsi enempää etsiä onko aiheesta tiiviimmin keskusteltu. Ekan putkarin hankin vasta viime kesänä ja jossain vaiheessa kävi mielessä pistää putkia vaihtoon(ja vieläkin), mut ei ole laiskana tullut syvennyttyä putkien sielunmaailmaan sen syvemmin(opettelis soittamaan nyt ensin).
 
Ehkä mäkin saisin tästä jonkun suuremman valaistuksen kun putkihommiin on jo lähdetty.
 
"Kitarat ovat perkeleen kalliita ja meluisia instrumentteja."
Jucciz
28.09.2012 17:01:13 (muokattu 28.09.2012 22:02:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin se voisi olla yksi lähestymistapa aiheeseen, että tietyt putkityypit olivat 50 vuotta sitten paljon paremmin saatavilla tietyllä puolen maailmaa (esim. Englanti vs. Yhdysvallat), mikä selittää osaltaan sen, että eri valmistajat päätyivät käyttämään laitteissaan eri putkityyppejä. 6L6-perheen tötteröitä (6L6, 6L6G, 6L6GA, 6L6WGB eli 5881 ja lopulta 6L6GC) sekä 6V6:ia oli jenkeissä paremmin saatavilla. Euroopassa taas EL34- ja EL84-röörejä löytyi paremmin, jos olen oikein ymmärtänyt. Käsittääkseni 12AX7/ECC83-putkia ja näiden pienempitehoisia sisaruksia sen sijaan oli saatavilla rapakon molemmin puolin aika hyvin.
 
Aikanaanhan putkia käytettiin runsain mitoin esim. sotateollisuudessa, televisioissa ja muussa viihde-elektroniikassa, sairaaloissa, tietokoneissa jne, mutta putkien massatuotantoajat ovat jo kaukana takanapäin, mikä ainakin jossain vaiheessa heijastui suht ikävästi putkitehtaiden laadunvalvontaan. Suurin osa tehtaista suljettiin ja jäljelle jääneetkin puskivat ulos välillä melko epätasalaatuista tavaraa - kysyntää ei juuri ollut, eikä sillä laadullakaan niin väliä ollut. Nykyään tilanne kuitenkin on näemmä parempi kuin joskus 90-luvulla: nykyään tehdään paikoin tosi hyviäkin putkia.
 
Rakenteellisesti eroja on (eri valmistusmateriaalien ohella) paljonkin: on diodeja, kaksoisdiodeja, triodeja, kaksoistriodeja, tetrodeita, pentodeita yms. Nimet viittaavat siihen, montako elektrodia putken sisällä on - kuitenkin aina vähintään kaksi, katodi ja anodi. Suurimmassa osassa vahvistinputkia on erilliset hehkut, vaan joissain vanhoissa putkissa (sekä usein tasasuuntausputkissa) hehkutetaan putken katodia suoraan. Putken toimintaperiaatehan on lyhykäisyydessään se, että kun sen sisältämässä tyhjiössä katodia kuumennetaan (joko suoraan tai yleisemmin hehkujen avulla), elektronit alkavat virrata kohti anodia. Riippuen putkityypistä näiden kahden elektrodin välissä on - kun kyseessä on audioputki - yksi tai useampi elektrodi, hila, joka ohjaa elektronien virtausta. Kun putken hilalle tuodaan heikko signaali (kitaramikin avulla kielistä poimittu vaihtovirta), aiheuttaa se putken anodilla huomattavasti voimakkaamman signaalin: tadaa, meillä on vahvistin!
 
Esim. ECC83/12AX7 sisältää itse asiassa kaksi triodia (kolmen elektrodin kokonaisuutta) samassa lasikuoressa: katodi-hila-anodi + hehkut. ECC83:n puoliskot voivat olla esimerkiksi kaksi toisistaan riippumatonta erillistä vahvistusastetta. Koska eri putkille on määritelty erilaiset käyttöolosuhteet (lähinnä suositeltavat jännitteet), ei kaikki putkia yleensä ihan summittaisesti voi käyttää ristiin, vaikka mekaanisesti putki kantaan asettuisikin nätisti. Samoin on selvää, että esim. tasasuuntausputken (yleensä kaksoisdiodi) tilalla ei voi käyttää pääteputkea (yleensä tetrodi tai pentodi) tai päinvastoin, vaikka putken ihan nätisti paikalleen saisikin asettumaan. Putkien eri nastojen (pinnien) käyttötarkoitus on pahimmillaan ihan eri, jolloin seuraukset voivat olla tuhoisat - joko putkelle, vahvistimelle tai molemmille. Vähän sama kuin bensalla käyvään autoonkin voi aivan hyvin tankata dieseliä tai kala-allergikolle voi syöttää lohikeittoa, mutta...
 
Jotkut vahvistimet sen sijaan kelpuuttavat useita eri pääteputkityyppejä: esim. Uraltone Jr, THD Univalve ja muutamat muut huolivat sisäänsä 6V6-perheen, 6L6-perheen, EL34-perheen yms. putkia ja ne toimivat ongelmitta.
 
Putkien hintaerot selittyvät osin tuotteen laadulla (soundi, häiriöttömyys, mekaaninen kesto ja käyttöikä) ja osin brändillä ja "legendaarisuudella", aivan samalla tavalla kuin kitaroissa, vahvistimissa, autoissa ja ompelukoneissakin. Suht yleinen konsensus kuitenkin on se, että vanhat 50-70-lukujen putket ihan oikeasti ovat keskimäärin huomattavasti kestävämpiä ja hyväsoundisempia kuin monet nykytuotantoputket.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
iec
28.09.2012 17:52:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kukas osaa selittää kuinka iso osuus vahvarin soundista muodostuu putkityypistä ja mikä sitten muusta kytkennästä? Tietysti kaiutinelementillä ja kotelolla on erittäin suuri merkitys, mutta jos nyt vaikka ajatellaan Fenderin Deluxe reverbiä 6V6 putkilla ja sitten vaikka Voxin AC30:ä EL84 putkilla, niin onhan niissä selkeä soundiero. Tai sitten joku Marshall EL34 putkilla varustettuna. Taitaapa etuasteputket olla yleensä 12AX7-tyyppiä, joten mikä osuus soundista tulee pääteputkista?
 
Saisiko siis Fender-soundin taiottua esiin EL84- tai EL34-putkilla ja vastaavasti AC30 soundin 6V6-putkilla?
 
-iec
 
mattim
28.09.2012 18:02:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Kukas osaa selittää kuinka iso osuus vahvarin soundista muodostuu putkityypistä ja mikä sitten muusta kytkennästä? Tietysti kaiutinelementillä ja kotelolla on erittäin suuri merkitys, mutta jos nyt vaikka ajatellaan Fenderin Deluxe reverbiä 6V6 putkilla ja sitten vaikka Voxin AC30:ä EL84 putkilla, niin onhan niissä selkeä soundiero. Tai sitten joku Marshall EL34 putkilla varustettuna. Taitaapa etuasteputket olla yleensä 12AX7-tyyppiä, joten mikä osuus soundista tulee pääteputkista?
 
Saisiko siis Fender-soundin taiottua esiin EL84- tai EL34-putkilla ja vastaavasti AC30 soundin 6V6-putkilla?
 
-iec

 
Jos tähän olisi tietoa yleieseti saatavilla, olisi yleisvahvistimia markkinoilla, kaiketi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikista vahvaimista, kitaroista, kaapeista ja efekteistä kuuluu "rämmm" kun mä niitä käpistelen ;)
 
harryk
28.09.2012 18:10:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fender Bassman 5F-6A vahvistin on periaatteessa kytkennältään sama kuin ensimmäiset Marshallit, ja silti ne kuulostavat aika erilaisilta. Marshall käytti EL34-pääteputkia ja Fender 6L6GC-putkia. Kytkennöissä oli pieniä teknisiä eroja, mutta pääosin ne olivat samaa sukujuurta. Kokista riippuen ruoanlaitossakin voi saada maultaan aikaan aivan erilaista ruokaa pienillä mauste-eroilla ym.
 
Eri putkilla on erilaiset tekniset arvot, jotka vaikuttavat osaltaan niiden saundiin. Yksi iso tekijä on pääteputken käyttöjännite ja se miten putki on biasoitu. Katodibias-kytkennässä putki sama kuulostaa erilaiselta kuin fixed bias-kytkennässä. Eri putket säröytyvät myös eritavoin. EL84 on varsin helppoa saada säröytymään pienelläkin ohjauksella verrattuna esim. KT88/6550-putkeen. Olen tutkinut ja kehittänyt jo aika kauan aikaa erilaisia, mielestäni välillä hyvsaundisia ja vähemmän hyväsaundisia vahvareita. Se mitä on tullut opittua, on se, että tämä työ ei lopu koskaan, koska erilaisia teknisiä kombinaatioita on niin paljon, ettei yksi ihminen ehdi niitä koskaan läpikäymään.
 
Oma näkökulmani on käyttää hyväksikoettuja ja käytännössä hyväsaundisiksi todettuja yleisiä kytkentöjä lähtökohtana ja kehittää niiden pohjalta omia vahvistinratkaisuja, jotka tuovat jotain uutta lisäarvoa alkuperäiseen kytkentään nähden. Omissa koneissani on nykyään mahdollista käyttää kaikkia yleisimpiä octal-pääteputkia (6V6GT, 6L6GC, EL34, KT66, KT77, KT88/6550 ym.), koska moni haluaa itse kokeilla eri pääteputkien vaikutusta vahvarin saundiin.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
mattim
28.09.2012 18:15:40
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Fender Bassman 5F-6A vahvistin on periaatteessa kytkennältään sama kuin ensimmäiset Marshallit, ja silti ne kuulostavat aika erilaisilta. Marshall käytti EL34-pääteputkia ja Fender 6L6GC-putkia. Kytkennöissä oli pieniä teknisiä eroja, mutta pääosin ne olivat samaa sukujuurta. Kokista riippuen ruoanlaitossakin voi saada maultaan aikaan aivan erilaista ruokaa pienillä mauste-eroilla ym.
 
Eri putkilla on erilaiset tekniset arvot, jotka vaikuttavat osaltaan niiden saundiin. Yksi iso tekijä on pääteputken käyttöjännite ja se miten putki on biasoitu. Katodibias-kytkennässä putki sama kuulostaa erilaiselta kuin fixed bias-kytkennässä. Eri putket säröytyvät myös eritavoin. EL84 on varsin helppoa saada säröytymään pienelläkin ohjauksella verrattuna esim. KT88/6550-putkeen. Olen tutkinut ja kehittänyt jo aika kauan aikaa erilaisia, mielestäni välillä hyvsaundisia ja vähemmän hyväsaundisia vahvareita. Se mitä on tullut opittua, on se, että tämä työ ei lopu koskaan, koska erilaisia teknisiä kombinaatioita on niin paljon, ettei yksi ihminen ehdi niitä koskaan läpikäymään.
 
Oma näkökulmani on käyttää hyväksikoettuja ja käytännössä hyväsaundisiksi todettuja yleisiä kytkentöjä lähtökohtana ja kehittää niiden pohjalta omia vahvistinratkaisuja, jotka tuovat jotain uutta lisäarvoa alkuperäiseen kytkentään nähden. Omissa koneissani on nykyään mahdollista käyttää kaikkia yleisimpiä octal-pääteputkia (6V6GT, 6L6GC, EL34, KT66, KT77, KT88/6550 ym.), koska moni haluaa itse kokeilla eri pääteputkien vaikutusta vahvarin saundiin.

 
Mites paljon (subjektiivisesti) pääteputket vaikuttavat ?
 
Matti
 
harryk
28.09.2012 18:28:15
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Mites paljon (subjektiivisesti) pääteputket vaikuttavat ?
 
Matti

 
Jos vertaa esim. 6V6GT-putkea ja 6550/KT88-putkea, on niiden saundi aika erilainen. 6V6GT säröytyy nopsaan ja sen taajuustoisto on sellainen, että sen särösaundi ainakin omaan korvaan on yksi parhaista. KT88/6550-putki on enemmän "hifi", eli sen taajuustoisto on aika suora ja värittymätön, jonka vuoksi sitä käytetään aika paljon mm. bassokoneissa ja hifi-vahvistimissa. Se on isotehoinen ja sitä on vaikea saada säröytymään ilman suurta ohjausjännitettä. Tämän vuoksi sitä ei juuri käytetä päätesärön tuottamiseen. EL34 on saundiltaan keskialuepainotteinen, mikä sopii hyvin särösaundeihin ja leadien soitteluun, kun taas 6L6GC on hyvä clean-saundiosastolla, jossa keskialue on vähemmän korostettu. Moni nykyinen moderni high gain-kone sisältää 6L6GC-pääteputket, mutta näissä vahvareissa suurin osa särösaundeista tehdään etuasteessa.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
blaekie
28.09.2012 18:51:47 (muokattu 28.09.2012 19:04:05)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Jos vertaa esim. 6V6GT-putkea ja 6550/KT88-putkea, ....
 
... Niin siis eikö kyse kuitenkin ole skaalauksesta ? , 6V6:sta tulisi verrata EL84:een, eikä KT88:iin. Elektrodien koko näissä on aivan eri luokkaa.
 
EDIT: Ja muutoinhan olikin jo vastauksissa kiteytetty, että noita nykyään käytettyjä putkityyppejä ei varsinaisesti suunniteltu 30-50 luvulla kitaravahvistin käyttöön, mutta kun ovat niin hyviä, sopivat ne siihenkin mainiosti;-)
 
EDIT2: Kytkentä missä putkia "ajetaan" vaikuttaa noin fiftysixty vähintään.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ... ja mitä se sulle kuuluu.. ja jos kuuluukin , niin syytön mä siihen oon.
mattim
28.09.2012 18:58:32 (muokattu 28.09.2012 19:00:38)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Jos vertaa esim. 6V6GT-putkea ja 6550/KT88-putkea, on niiden saundi aika erilainen. 6V6GT säröytyy nopsaan ja sen taajuustoisto on sellainen, että sen särösaundi ainakin omaan korvaan on yksi parhaista. KT88/6550-putki on enemmän "hifi", eli sen taajuustoisto on aika suora ja värittymätön, jonka vuoksi sitä käytetään aika paljon mm. bassokoneissa ja hifi-vahvistimissa. Se on isotehoinen ja sitä on vaikea saada säröytymään ilman suurta ohjausjännitettä. Tämän vuoksi sitä ei juuri käytetä päätesärön tuottamiseen. EL34 on saundiltaan keskialuepainotteinen, mikä sopii hyvin särösaundeihin ja leadien soitteluun, kun taas 6L6GC on hyvä clean-saundiosastolla, jossa keskialue on vähemmän korostettu. Moni nykyinen moderni high gain-kone sisältää 6L6GC-pääteputket, mutta näissä vahvareissa suurin osa särösaundeista tehdään etuasteessa.
 
Saisiko siis samalla vahvaimella soundit Fenderistä AC30 soundiin kaupan olevalla putkikamoilla ?
 
aristoteles666
28.09.2012 18:59:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Toteutuuko putken vaihdolla, eli sisiko siis Fenderistä AC30 ?
 
saa, heti kun muutat etuasteenkin samanlaiseksi.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
mattim
28.09.2012 19:01:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: saa, heti kun muutat etuasteenkin samanlaiseksi.
 
Kerkesit ennen kuin sain jatuksen kasaan
 
aristoteles666
28.09.2012 19:06:26 (muokattu 28.09.2012 19:07:51)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Kerkesit ennen kuin sain jatuksen kasaan
 
ei saa, ennenkuin muutat muunkin kytkennän, tietyn osan AC-30 soundista saa jo EL-84 putkilla, mutta ei se ole sama asia,
 
eli markkinoilla on monta EL-84 vahvistinta jotka on AC-30 kymppiseen kallellaan juuri sen takia miten EL-84 käyttäytyy.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
tommi m
28.09.2012 19:07:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Marshall afd100 on kyllä kätevä. Voit pistää melkeen mitä vaan putkia ristiin rastiin ja auto bias päälle, ja eiku soittamaan.
 
http://www.youtube.com/watch?v=iqKOOM2y1rk
harryk
28.09.2012 19:08:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: saa, heti kun muutat etuasteenkin samanlaiseksi.
 
Riippuu myös siitä mikä Fender on kyseessä. Jos vahvarin päätteessä on 6VGT-putket, ei siitä saa 100 % AC30 saundia, vaikka etuaste olisi sama. AC30 on myös katodibiasoitu ja 4xEL84-putkilla, mikä vaikuttaa osaltaan sen kokonaissaundiin. BTW Stevie Ray Vaughan kuulosti itseltään, soitti hän sitten Fendereillä tai Marshalleilla.
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia kaikille soittajille www.bluetone.fi
aristoteles666
28.09.2012 19:11:01 (muokattu 28.09.2012 19:12:07)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Riippuu myös siitä mikä Fender on kyseessä. Jos vahvarin päätteessä on 6VGT-putket, ei siitä saa 100 % AC30 saundia, vaikka etuaste olisi sama. AC30 on myös katodibiasoitu ja 4xEL84-putkilla, mikä vaikuttaa osaltaan sen kokonaissaundiin. BTW Stevie Ray Vaughan kuulosti itseltään, soitti hän sitten Fendereillä tai Marshalleilla.
 
lähdinkin oletuksesta että päätteeseen on jo muutettu EL-84. muuten olisin sanonut vain ei.
 
juu, porissa sillä oli vain marshalleja, eikä haitannut.
tosin niitä oli noin kahdeksan
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
blaekie
28.09.2012 19:12:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: ,...... Stevie Ray Vaughan kuulosti itseltään, soitti hän sitten Fendereillä tai Marshalleilla.
 
Totta .. mutta niitä piti olla paljon ja vähintään kympillä, jos ei yhdellätoista :-)
JCM 800:lla vetää Pori Jazz -85 videossa muistaakseni.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ... ja mitä se sulle kuuluu.. ja jos kuuluukin , niin syytön mä siihen oon.
Generalissimo
28.09.2012 19:23:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin viime talvena ensimmäisen (uuden) putkivahvistimen ja olisi muutama kysymys kun ei kokemusta ole vielä kertynyt.
 
1. Kauanko putket suunnilleen kestävät, kuluvatko ne jos vahvistimessa on virrat päällä muttei soita (on aika monesti unohtunut ainakin vuorokaudeksi virrat päälle vahvistimeen) ja onko sillä merkitystä kulumisnopeuteen kuinka lujaa luukuttaa?
 
2. Miten kuulee soundista kun putkista alkaa puhti loppua? Tuntuu, että omasta vahvistimesta on (etenkin särökanavan) soundi muuttunut tunkkaiseksi ja treble middle ja bass potikat vaikuttavat eri tavalla soundiin mitä ennen. Ennen niiden vääntelyllä ei ollut hirveänä merkitystä mutta nykyään potikoita väännellessä soundi muuttuu tosi tunkkaisesta riipivän purkkimaiseen ja ohueen kihinään. Hiljeneekö myös maksimi volume putkien kuluessa?
 
3. Omassa vahvistimessa (1x 12'' Eminence Rockdriver Cream, 20w, Poweramp 2x EL84, Preamp 2x 12AX7) headroom ei oikein tahdo riittää bändin kanssa soitellessa ja haluaisin soundiin tiukkuutta enemmän. Saako putkivalinnoilla enemmän headroomia ja tummuutta soundiin. Vahvistimen ominaissoundi on aika kirkas. Vai pitääkö tässä alkaa ennemmin miettimään elementin vaihtoa jos soundista haluaa "hevimpää"?
 
aristoteles666
28.09.2012 19:26:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Generalissimo: Ostin viime talvena ensimmäisen (uuden) putkivahvistimen ja olisi muutama kysymys kun ei kokemusta ole vielä kertynyt.
 
1. Kauanko putket suunnilleen kestävät, kuluvatko ne jos vahvistimessa on virrat päällä muttei soita (on aika monesti unohtunut ainakin vuorokaudeksi virrat päälle vahvistimeen) ja onko sillä merkitystä kulumisnopeuteen kuinka lujaa luukuttaa?
 
2. Miten kuulee soundista kun putkista alkaa puhti loppua? Tuntuu, että omasta vahvistimesta on (etenkin särökanavan) soundi muuttunut tunkkaiseksi ja treble middle ja bass potikat vaikuttavat eri tavalla soundiin mitä ennen. Ennen niiden vääntelyllä ei ollut hirveänä merkitystä mutta nykyään potikoita väännellessä soundi muuttuu tosi tunkkaisesta riipivän purkkimaiseen ja ohueen kihinään. Hiljeneekö myös maksimi volume putkien kuluessa?
 
3. Omassa vahvistimessa (1x 12'' Eminence Rockdriver Cream, 20w, Poweramp 2x EL84, Preamp 2x 12AX7) headroom ei oikein tahdo riittää bändin kanssa soitellessa ja haluaisin soundiin tiukkuutta enemmän. Saako putkivalinnoilla enemmän headroomia ja tummuutta soundiin. Vahvistimen ominaissoundi on aika kirkas. Vai pitääkö tässä alkaa ennemmin miettimään elementin vaihtoa jos soundista haluaa "hevimpää"?

 
ei siihen auta mikään, yrritin kanssa editon tubella pärjätä bändin kanssa, mutta ei siitä tullut mitään. tehokkaampi vahvistin on ainoa mikä auttaa.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
blaekie
28.09.2012 19:39:20 (muokattu 28.09.2012 19:48:54)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Generalissimo: Ostin viime talvena ensimmäisen (uuden) putkivahvistimen ja olisi muutama kysymys kun ei kokemusta ole vielä kertynyt.
 
1. Kauanko putket suunnilleen kestävät, kuluvatko ne jos vahvistimessa on virrat päällä muttei soita (on aika monesti unohtunut ainakin vuorokaudeksi virrat päälle vahvistimeen) ja onko sillä merkitystä kulumisnopeuteen kuinka lujaa luukuttaa?

 
Jos niitä ei käytä kestää ne sata vuotta + , Luukutuksen määrä vaikuttaa suuresti. Myös vahvistintyyppi. Toisien vahvistimien luontainen ominaisuus on syödä putkia.
Se että vahvistin on unohtunut päälle muutaman kerran yöksi, ei kuluta putkia ylettömästi. Joissain A-luokan peleissä on ihan sama onko signaalia vai ei, "kulutus" on aina sama, eli onko biasoitu pääteaste "kuumaksi" vai ei. Pääteputki kuluu toki tällöin myös.
 
2. Miten kuulee soundista kun putkista alkaa puhti loppua? Tuntuu, että omasta vahvistimesta on (etenkin särökanavan) soundi muuttunut tunkkaiseksi ja treble middle ja bass potikat vaikuttavat eri tavalla soundiin mitä ennen. Ennen niiden vääntelyllä ei ollut hirveänä merkitystä mutta nykyään potikoita väännellessä soundi muuttuu tosi tunkkaisesta riipivän purkkimaiseen ja ohueen kihinään. Hiljeneekö myös maksimi volume putkien kuluessa?
Juurikin noista seikoista, mutta itsehän sen kukin päättää, milloin homma on kuluneen puolella. Jos ei suoranaista vikaantumista tapahdu, hiipuu suorituskyky pikkuhiljaa, vähän niinkuin vanhan miehen sänkypuuhat.
 
3. Omassa vahvistimessa (1x 12'' Eminence Rockdriver Cream, 20w, Poweramp 2x EL84, Preamp 2x 12AX7) headroom ei oikein tahdo riittää bändin kanssa soitellessa ja haluaisin soundiin tiukkuutta enemmän. Saako putkivalinnoilla enemmän headroomia ja tummuutta soundiin. Vahvistimen ominaissoundi on aika kirkas. Vai pitääkö tässä alkaa ennemmin miettimään elementin vaihtoa jos soundista haluaa "hevimpää"?
 
Vaihda tehokkaampaan vahvistimeen, tai mikitä PA:han.
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ... ja mitä se sulle kuuluu.. ja jos kuuluukin , niin syytön mä siihen oon.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «