Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Rummut: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: MD88:n offbeat timetreenejä
1
moderndrummer88
11.07.2012 15:12:48 (muokattu 11.07.2012 16:37:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen nyt alkukesän ajan vaivannut päätäni erilaisilla synkooppi- ja offbeat-klikkitreeneillä ja huomannut ne hauskoiksi ja kehittäviksi. Näitä tahkotessa timenpitoon joutuu keskittymään ihan erilailla kuin siinä tapauksessa, että klikki on aina iskullisella tahdinosilla kuten neljäsosilla, jolloin helposti ainakin itsellä soitto meinaa mennä vähän semmoseen "autopilot modeen". Näissä treeneissä joutuu pitämään keskittymistä enemmän yllä ja olen tehnyt myös sellaisen huomion, että timen nytkähtämisen jälkeen korjaukset timessä tulee tehtyä paljon hienovaraisemmin kun ei voi suoraan vain iskulle läntätä komppia/treeniä uudestaan. Tämähän tietenkin on tavoiteltava asia levytys yms. tilanteissa jolloin käytetään klikkiä ja komppi saattaa ihan vähän heilahtaa suuntaan tai toiseen, mutta se koitetaan korjata sitten hienovaraisesti paikalleen.
 
Tässäpä olisi muutama treeni joita olen itseni kiusaksi keksinyt treeniksellä ja ajattelin ne jakaa nyt teidän kanssa. Huom, tempomerkinnät ja asiat klikin nakuttamisesta eri aika-arvoja ovat vain viitteellisiä, tärkein on, että klikki kuitenkin napsahtelee noille X:n merkkaamille kohdille virpparivillä, oli sulla sitten klikki soittamassa mitä aika-arvoa vaan ja millä temmolla..
 
Eli vielä kerran huomiona se, että X-nuotti virvelirivillä ei tässä tapauksessa tarkoita kanttilyöntiä, vaan ilmaisee vain klikin paikkaa.
 
Ensimmäisenä treeninä ois ihan tälläinen tutustumisharjoitus jossa soitetaan virveliin kahdeksasosia. Kun tuo alkaa sujumaan pelkällä virvelillä, soita ympäri settiä vaikkapa niin, että neljä iskua per rumpu.
 
http://img152.imageshack.us/img152/1127/16osatreeni.jpg
 
Toisena treeninä olisi pari erilaista paradiddle-sovellutusta. Kun saat homman rullaamaan pelkkään virppaan voi alkaa käymään settiä läpi. Aloita vaikkapa niin, että siirrä aksentti-iskut tomeille, seuraavaksi soita aina kerran koko OvooVovv järjestys läpi per rumpu. Kiinnitä huomiota myös eri rumpujen välisiin siirtymiin, itsellä etenkin lattiatomi-virveli siirtyminen oli hankala saada istumaan kunnolla, joten näitä siirtymiä kahden eri rummun välillä kannattaa hinkata ihan erikseen.
 
http://img856.imageshack.us/img856/9924/paradiddle1.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/4379/paradiddle2.jpg
 
Toki voit käydä läpi kaikki mahdolliset permutaatiot jälkimmäisistä kahdeksasosista, mutta tuossa esiteltynä pari niistä ja hyvin on tähän asti noikin riittäneet.
 
Nyt aletaan sitten ottaa mukaan bassorumpuakin ja totuttaa basarijalkaa tälläiseen treenaamiseen. Kun treeni alkaa sujua niin siirrä käsiä jälleen tomeille. Voit myös jakaa jalkoja niin, että vasemmalla jalalla polje haitsua joka toinen merkattu basari-isku, taikka jos omistat tuplapedaalit soita vuorojaloin. Tästäkin treenistä voit toki halutessasi käydä läpi kaikki mahdolliset jälkimmäiset 32.-osapermutaatiot klikille, tässä on nyt esiteltynä yksi:
 
http://img513.imageshack.us/img513/6823/obvb.jpg
 
Viimeisenä asiana sitten itse komppien soitto, soita niin, että ajattele klikki suorille kuudestoistaosille ja sitten myös kolmimuunteisille 16.-osille. Kun noi esimerkkikompit alkaa sujua, niin voi alkaa vaikka kahlaamaan Future Soundsin Permutation Study 1 sivua läpi. Itse olen tykännyt soittaa James Brownin komppitranskriptioita näiden kanssa. Päänvaivaa ovat tuottaneet etenkin sellaiset kompit joissa on haitsun aukaisuja, kun näissä ei haikkaa painetakkaan alas iskulle vaan pitää malttaa ensin klikin soida ja sitten vasta painaa haitsu pohjaan. Pari esimerkkiä olkaa hyvä:
 
http://img837.imageshack.us/img837/8972/komppi1.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/5576/komppi2.jpg
 
No miksi ihmeessä näitä sitten kannattaa kahlata?
 
-Itse olen huomannut näistä olevan hyötyä siinä, että keskityn paljon tarkemmin näihin timetreeneihin kuin semmoseen Anssi Nykäsen hommaan, että klikki on neljäsosilla ja sitten soitetaan pitkään ja hitailla temmoilla.
 
-Toivon mukaan alkaisi hahmottamaan enemmän nimenomaan oman soiton tauot, nehän sen grooven ja tarkkuuden soittoon luo, että iskujen väliset tauot on paikallaan.
 
-Muiden bändiläisten kuuntelu. Näissä joutuu kuuntelemaan tapahtumia oman soiton lomassa ja jos sen saman kuuntelun alkaa saamaan bänditilanteeseenkin niin se on hirmuinen harppaus bänditimessä, kun osaatkin vaikka kuunnella basistilta nimenomaan niitä nuotteja jotka tulee sun iskujen väleihin.
 
-------------------------------------
 
Mutta tämmöstä hiustenhalkomista! Jos tuntuu, että nämä on oikeasti hyödyllisiä asioita ja nämä kannattaa pitää jatkossakin esillä, niin painelkaa varoitusta, että tämä saataisi vaikka FAQ:ksi asti. Ei muuta kuin rattoisia hetkiä treeniksellä :)
 
Speedy
11.07.2012 15:35:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo'o, samaa mieltä kanssasi.. Jos klikki ei ole iskulla, jää tempon pitämiseen soittajalle isompi vastuu.. Kuunteleminen ja kaikki tuo kehittää sisäistä taimi-käsitystä paljon enemmän. Toki ei kannata unohtaa soittaa 1/4-klikilläkään, siellä on kuitenkin se absoluuttinen time.. (muutenkin tällaisiin vastaaviin kannattaa siirtyä minun mielestä vasta sitten, kun pystyy soittamaan klikin ollessa iskulla)
 
Ihan vaan vinkkinä, nuotti esimerkit voisit laittaa pienemmillä aika-arvoilla, ois helpompaa tulkita.. Kuten sanoit, aika-arvo ja tempo ei ole oleellista, joten idean voisi selittää helpomminkin.. Ja jos haluaa nuspia niin miksi klikki ja virveli ei voisi olla eri rivillä? No joo, kirjaa tässä tuskin ollaan tekemässä joten eiköhän tuostakin idea selvene..=)
 
"All I think about is time and groove" J. Porcaro
moderndrummer88
11.07.2012 15:41:40 (muokattu 11.07.2012 15:44:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Speedy:
Ihan vaan vinkkinä, nuotti esimerkit voisit laittaa pienemmillä aika-arvoilla, ois helpompaa tulkita.. Kuten sanoit, aika-arvo ja tempo ei ole oleellista, joten idean voisi selittää helpomminkin.. Ja jos haluaa nuspia niin miksi klikki ja virveli ei voisi olla eri rivillä? No joo, kirjaa tässä tuskin ollaan tekemässä joten eiköhän tuostakin idea selvene..=)

 
Totta, päädyin kuitenkin noihin ratkaisuihin, kun kirjoittelin nuotteja, että sain fiksusti soivat esimerkit niistä Sibeliuksella ulos....
 
Kefiiri
11.07.2012 16:22:25 (muokattu 11.07.2012 16:27:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

moderndrummer88: ... seuraavaksi soita aina kerran koko OvooVovoo järjestys läpi per rumpu.
 
Liekö tuossa tullut käsijärjestykseen näppäilyvirhe? Pakko oitis päteä, kun pääsee neuvomaan etevämpiään =D
 
Edit: niin siis, harjoituksen hyödyllisyysperustelut ovat oikein hyvät. Epäilemättä toimii.
 
moderndrummer88
11.07.2012 16:37:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Liekö tuossa tullut käsijärjestykseen näppäilyvirhe? Pakko oitis päteä, kun pääsee neuvomaan etevämpiään =D
 
Edit: niin siis, harjoituksen hyödyllisyysperustelut ovat oikein hyvät. Epäilemättä toimii.

 
Noniin on painovirhepaholainen iskeny...
 
statistiÖ
12.07.2012 02:05:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosi hyvä :) kaipasin lisää narskujuttuja. Klikki on vain päässä tosin..
 
Tässä vaiheessa, kun jätetään nopeat tempot laskuista väittäisin, että hitaalla tempolla pitkään koputtelu on kaikkein raastavinta. Ainakin mulla on pyrkimys käyttää jotain kohtuullisen reipasta tempoa, huomasin, kun otin kajarin annista hitaamman tilalle. Hidas on epämukavuusalueella.
 
tomboarmageddon
12.07.2012 12:42:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmasti hyvää treeniä tällainen ja pitää rämpiä kyllä ittekkin nuita. Nuo Nykäsen ja Miettisen hitaustreenit on myöskin tosi hyviä. Yleensähhän se on vaikeinta soittaa tosi hitaasti ja kun siihen saa osumaan, osuu se sitte helpommin nopeampaankin. Uskoisin ,että tästä kyse niissä.
 
moderndrummer88
12.07.2012 12:56:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tomboarmageddon: Varmasti hyvää treeniä tällainen ja pitää rämpiä kyllä ittekkin nuita. Nuo Nykäsen ja Miettisen hitaustreenit on myöskin tosi hyviä. Yleensähhän se on vaikeinta soittaa tosi hitaasti ja kun siihen saa osumaan, osuu se sitte helpommin nopeampaankin. Uskoisin ,että tästä kyse niissä.
 
Kyllä niistä on nimenomaan kyse ja on niitä tullu itsekkin kahlattua. Monesti vaan ainakin itsellä niitä tehdessä meinaa keskittyminen herpaantua vaikka soitto onkin kohdillaan, kun timen pitoon ei tarvitse niin ankarasti loppujen lopuksi keskittyä. Nuo treenit oon kehitelly sellaisiksi, että ainakin itsellä homma leviää heti käsiin jos tippaakaan alkaa illan kauppalistaa miettimään.
 
jazzmies
12.07.2012 20:45:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

moderndrummer88: Kyllä niistä on nimenomaan kyse ja on niitä tullu itsekkin kahlattua. Monesti vaan ainakin itsellä niitä tehdessä meinaa keskittyminen herpaantua vaikka soitto onkin kohdillaan, kun timen pitoon ei tarvitse niin ankarasti loppujen lopuksi keskittyä. Nuo treenit oon kehitelly sellaisiksi, että ainakin itsellä homma leviää heti käsiin jos tippaakaan alkaa illan kauppalistaa miettimään.
 
Se on jännä homma, miten offbeat-clickit nappaavat soittajan grooveen ihan eri tavalla kuiin iskulliset. Siis musiikin laatu paranee ainakin afroamerikkalaisessa musiikissa ihan eri tavalla. Siis tuo jazzin kakkonen ja nelonen muuttuvat backbeat-kamassa jälkimmäisiksi kasiosiksi ja heti alkaa luontainen svengi. Mutta iskuklikki toimii mainiosti kaikkeen suomalaisugrilaisslaavilaisgermaaniseen iskelmään ja metalliin.
 
Ei se absoluuttinen totuus ole, mutta lähes järjestelmällisesti olen oikeassa asian kuin asian todellisesta jamasta. - jazzmies 2011 -
Speedy
15.07.2012 18:54:09
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt kun olet varmaan enemmän soittanut noita, niin oletko huomannut mitään käytännön hyötyä noista alkupään tekniikka harjoituksista? Vai oletko vaan oppinut soittamaan tuon harjoituksen ilman sen suurempaa "tarkoitusta"?
 
Itse kun niitä vähän pyörittelin, tulin siihen tulokseen ettei niistä ole minulle käytännön hyötyä.. Ainakaan en keksinyt mitään järkevää.. Käytännössä jos klikki on iskulla, ja soitan iskuttomalle, pidän ajatusta/vasenta jalkaa yms. iskulla pitämässä klikkiä - eli toistan sen mitä klikki soittaa. Jos en pidä, eli soitan vain sen iskuttoman iskun, on se vaikeaa mutta opinko siinä mitään muuta kun sen että osaan soittaa eriaikaan klikin kanssa (eli sen harjoituksen) - onko siitä käytännössä hyötyä..? Taas jos homma on toisin päin, soitan iskullisen ja klikki iskuttoman, en kuitenkaan koskaan missään tilanteessa ajatele iskuttomia tempon pito mielessä, vaan aina iskullisia (4-, 8- tai 16-osia)
 
Toisekseen huomasin, kuten jo aimmenkin sanoin, että klikissä on absoluuttinen time, kaikki siellä välissä on jotain muuta.. Mielestäni on hyödyllisempää treenata näitä välejä ja niiden hallintaa. Muokkasin lyhyesti sanottuna harjoitustasi niin että klikki on 1/4 - soitan kaksi tahtia timeä - soitan kaksi tahtia 2. 1/16 tai 3. 1/16 tai 4. 1/16. Se mitä soitan, on joko ihan vaan virvelille, setille, jalka patternin kanssa tai joku patterni kaikille raajoille joista vuorotellen joku raaja soittaa merkaten off-beattia.. Kukaan ei varmaan ymmärtänyt mutta voin tehdä nuotti esmerkin jossain välin..
 
Komppisoittoon nuo treenit on hyviä. Lisäksi voisin muokata sitäkin niin, että ottaa jonkun kompin, ja kääntää sitä yhdellä 1/16 johonkin suuntaan. Klikki voi kannattaa aluksi nakuttaa 1/4 mutta senkin voi vaihtaa off-beatille jne.. Periaatteessa jos klikki nakuttaa vaan jälkimmäisiä kasiosia, suurin työ siinä on oppia soittamaan klikin kanssa. Timeä se ei juurikaan paranna, koska se kulkee siellä mukana koko ajan (toisin jos se iskisi vain yhden iskun tahdissa). Käytännössä kun sen oppii niin samat asiat voi soittaa yhtä hyvin kuin iskullisellakin klikillä.. Kun kompin kääntää (vaikkei siitä suoranaisesti olekkaan hyötyä, yleensähän pyritään olemaan kääntämättä) joutuu klikin kääntämään päässään saman tien toisaalle, jolloin time käsityskin pitä olla sen verran vankka, ettei lähde "kääntämään" komppia takaisin klikkiin..
 
Sitten vaan Rokkaavista Rummuista beat komppeja tahkoamaan. Vielä kun yrittää pitää alkuperäisen 1/4 mielessä, niin perus lippukomppi onkin aika hankala..;)
 
"All I think about is time and groove" J. Porcaro
tomboarmageddon
16.07.2012 20:27:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänään veivasin nuita MD:n treenejä. Musta kyllä hyviä ja kehittäviä.
Sitten kun siirtää klikin taas ykköselle ,niin tuntuu älyttömän helpolta sen kaa vetää.
Markkuliinilla oli kans hyviä esim. se trioli klikkihomma.
Huomasin myös ,että kun laittaa aina toiselle kahdeksasosalle osumaan takapotkuille klikin, niin heti soittaa biittiä paljon groovemmin.ykSI kakSI kolME nelJÄ.
Aikasemminkin näistä täällä täntyyppisistä juteltu ja mua ainakin auttaa heti soittamaan paremmin klikkiin. Ennemmin soitosta tuli aina jotenki tosi raskaan kuulloista.
 
moderndrummer88
14.08.2012 11:52:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Speedy: Nyt kun olet varmaan enemmän soittanut noita, niin oletko huomannut mitään käytännön hyötyä noista alkupään tekniikka harjoituksista? Vai oletko vaan oppinut soittamaan tuon harjoituksen ilman sen suurempaa "tarkoitusta"?
 
Hellou, tämä kyssäri onkin jäänyt huomaamatta...
 
Alkupään harjoitukset on etenkin sitä varten, että totutetaan kroppaa ja päätä uuteen asiaan ja lähdetään ihan perusasioista liikkeelle. Eihän syncopationinkaan kanssa lähdetä heti mistään kimuranteista ostinaatiotreeneistä liikenteeseen vaan pikkuhiljaa totutellaan siihen hommaan... Et sinäkään varmaan oppilaillesi uutta asiaa heti kaada kaikkea niskaan, vaan ensin kehitellään tollasia valmistavia harjoituksia ja siitä sitten pikkuhiljaa itse asiaan? =I
 
Mutta kyllä noistakin olen saanut irti sitten pidemmässä juoksussa esimerkiksi kaiken maailman liikeratahommia, kun huomaa, että jossain tomisiirtymässä ei vaikka vasuri millään napsahda kohdilleen ja sit sitä pitää alkaa purkamaan kunnolla.
 
moderndrummer88
27.02.2018 13:38:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tein aikanaan opinnäytetyöni AMK:ssa paneutuen aiheeseen vähän laajemmin. Tässä olisi valmis työ jos jotain sattuu kiinnostamaan http://www.theseus.fi/bitstream/han … _Alvasto.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 
Alunperin mukaan oli tarkoitus ottaa triolipohjaista kamaa sekä polyrtmejä, mutta päädyin rajaamaan aihetta, että työ ei ihan hirveästi venähtäisi.
 
hollmi-5
25.03.2018 11:35:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asiallinen opinnäyte. Paljon treenattavaa.
 
Soundit, piuhat ja kajarit.
moderndrummer88
27.03.2018 10:19:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hollmi-5: Asiallinen opinnäyte. Paljon treenattavaa.
 
Kiitos! Päässä pyörisi ideoita vaikka pidemmänkin kirjan toteuttamiseen saman aihepiirin tienoilta, ehkä joku päivä :)
 
-Jere-
31.08.2018 21:52:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hehe, ite yritin selittää ihan suomen huippuräppäreille mitä tarkoittaa synkooppi, offbeat ja takapotku. Sain vihat niskaan. Offbeat tarkoittaa sitä, että ei pysy 2 tahdin rakenteessa xD
 
Ruutikallo
03.09.2018 10:28:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Jere-: ... Offbeat tarkoittaa sitä, että ei pysy 2 tahdin rakenteessa xD
 

 
XDXDXD
 
Tyhjä tai liian lyhyt kirjoitus!
Tyhjä tai liian lyhyt kirjoitus!
 
Kaunolla vai tikkukirjaimin?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «