Muusikoiden.net
17.02.2019
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Signaalitien switcherboksi
1
Vladi
23.05.2012 13:52:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
 
Tässä kun alkaa olla vahvistinkuviot mukavasti vakiintuneet, olisi tarve jollekin ratkaisulle, jolla saisin pedaalilautani potentiaalin täysin hyödynnettyä.
 
Vahvistinarsenaalista löytyy efektiloopin sisältävä nuppi, jolla tulee soiteltua ihan kaikenlaista musiikkia, mutta enimmäkseen säröisempiä hommia. Osa pedaaleista on tällöin kytkettynä efektilenkkiin. Toinen vahvistin on pieni combo, jota käytän vain ja ainoastaan cleanilla ja mahdolliset rosot otan pedaaleista. Combossa ei ole efektilenkkiä.
 
Ongelmaksi on muodostunut pedaalilautani kytkenä. Käytän nupilla delayta, reverbiä ym. efektiloopissa, mutta haluaisin saada ne käyttöön myös combolla ilman sen monimutkaisempia piuhojen uudelleenjärjestelyjä. Löytyykö markkinoilta boksia, jolla voisi pomppia seuraavien kahden signaalitien välillä:
 
SIGNAALIKETJU 1:
 
Pedaalit 1,2 ja 3 menevät etuasteeseen.
Pedaalti 4,5,6 ja 7 efektilenkissä.
 
SIGNAALIKETJU 2:
 
Pedaalit 1,2,3,4,5,6 ja 7 menevät kaikki etuasteeseen.
 
Käytän molempia vahvistimia aktiivisesti ja monesti soittohommia tulee lyhyellä varoitusajalla, jolloin ei ole kiinnostusta ruveta piuhoittamaan lautaa uusiksi. Jokin pedaalimallinen raktaisu olisi tähän mahtava. Onko ehdotuksia?
 
Kiittäen,
Vladi
J-PPP
23.05.2012 14:13:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pete Thorntonilla on sama idea laudassaan, selvittää tossa videolla miten toteutettu.
 
http://www.youtube.com/watch?v=6kpAPH4iEgI&t=4m14s
http://www.musicomlab.co.kr/efxmkiii.htm
 
Vladi
23.05.2012 14:49:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J-PPP: Pete Thorntonilla on sama idea laudassaan, selvittää tossa videolla miten toteutettu.
 
http://www.youtube.com/watch?v=6kpAPH4iEgI&t=4m14s
http://www.musicomlab.co.kr/efxmkiii.htm

 
Joo onhan tuossa sama idea. Toteutus on vaan monimutkaisempi, kun Pete käyttää myös muistipaikkoja ja ties mitä. Itelle riittäis yks boksi, joka vaihtais tuota signaalitietä. :)
hannlain
23.05.2012 15:08:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mieleen tuli ratkaisu, jossa 4-5 -pedaalien väliin laitat ihan perus true-by-pass -loopperin, jonka luuppiin kytket nupin etuasteen. 1-setupissa looppi käytössä ja 2-setupissa looppi pois päältä.
 
Jäiköhän multa joku nyt huomaamatta, kun tuntuu liiankin yksinkertaiselta ratkaisulta.
 
varakeef
23.05.2012 15:11:00 (muokattu 23.05.2012 15:12:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laskujeni mukaan selviäisit A/B-boxilla* ja noin yhden piuhan manuaalisella vaihtamisella paikasta toiseen silloin kun vaihdat setistä toiseen. (En pitäisi sitä uudelleen piuhoittamisena.)
 
1. Kitarasta AB-boxiin > boxin A ulostulosta efekteihin 123 > piuhalla etuseen
boxin B ulostulosta efekteihin 4567 > piuhalla lenkkiin
 
2. siirrät boxista efekteihin 4567 menevän lyhyen piuhan efektin 3 ulostuloon ja efekti 7 ulostulosta lähtevän piuhan lenkin sisäännosta etusen sisäänmenoon.
 
* sellainen boxi tietysti, missä voi kytkeä päälle molemmat lähdöt yhtaikaa
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Vainottu
23.05.2012 15:11:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos nyt ymmärsin oikein, tuohon pitäisi riittää switcheri jossa on seuraavat liittimet:
 
- 3:s pedaali sisään
- Ulos 4. pedaaliin
- 7. pedaali sisään
- Vahvistimen inputille menevä
- Loopin send ja return
 
Päälle yksi 3 pdt-kytkin joko polkaistava tai käsin käännettävä keinukytkin. Kytkentä menisi niin, että 1.asennossa 3. pedaali kytkeytyy suoraan vahvistimen lähtöön, 4.pedaali loopin lähtöön ja 7 pedaali loopin paluuseen. 2.asennossa 3. pedaali kytkeytyy suoraan 4 pedaaliin ja 7. pedaali vahvistimen lähtöön. Loopin liittimet on kokonaan pois käytöstä.
 
Tässä tapauksessa pedaalit on aina kiinni kytkinpurkissa, sama piuha menee vahvistimelle, mutta loopin piuhat kytketään vain tarvittaessa.
 
Voin yrittää tuosta vääntää jonkun kuvan (olen paska piirtämään ja ohjelmistot rajoittuu Painttiin.)
 
Kitara on soitin
hannlain
23.05.2012 15:27:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannlain: Mieleen tuli ratkaisu, jossa 4-5 -pedaalien väliin laitat ihan perus true-by-pass -loopperin, jonka luuppiin kytket nupin etuasteen. 1-setupissa looppi käytössä ja 2-setupissa looppi pois päältä.
 
Jäiköhän multa joku nyt huomaamatta, kun tuntuu liiankin yksinkertaiselta ratkaisulta.

 
Loopperi tietenkin 3-4 -pedaalien välille...
 
Lisäksi aloitusviestistä jäi epäselväksi vaatimukset signaaliketjun vaihtamisen helppoudelle. Halutaanko, että voidaan vaihtaa lennosta pelkästään pedaalia polkaisemalla? biisien välillä tai jopa kenties kesken biisin. Vai onko tavoitteena vain, että pedaalilaudan johdoitusta ei tarvitse vaihtaa, kun lähdetään treenikseltä combokeikalle, ja kaikki vermeet on kytketty nuppiin...
 
Tuon mun luuppiehdotus ei tietenkään kelpaa tuohon ensin mainittuun tarpeeseen, mutta jälkimmäisen kanssa tuo pelittäis.
 
Vainottu
23.05.2012 15:27:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin tuonne omiin kuviin ajatuksen siitä mitä tarkoitin. Eli ne pienet neliöt esittää pedaaleja 1-7 ja isompi neliö on switcheri. Tuon 3PDT kytkimen kuvan numerot taas haluaa sanoa olevansa noita switcherin liittimiä. Joku fiksumpi saa sanoa onko tuossa järkeä.
 
Kitara on soitin
hannlain
23.05.2012 15:38:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vainottu: Laitoin tuonne omiin kuviin ajatuksen siitä mitä tarkoitin. Eli ne pienet neliöt esittää pedaaleja 1-7 ja isompi neliö on switcheri. Tuon 3PDT kytkimen kuvan numerot taas haluaa sanoa olevansa noita switcherin liittimiä. Joku fiksumpi saa sanoa onko tuossa järkeä.
 
Kyllä tuon mun järjen mukaan pitäisi toimia noinkin.
 
Vainottu
23.05.2012 15:52:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannlain: Kyllä tuon mun järjen mukaan pitäisi toimia noinkin.
 
Niin minunki. :) Sitä mietin tässä, että kannattaisko tuommoseen vetää maadoitukset jonkun vastuksen kautta koteloon vai mahtaako maadoitus riittää ilman vastusta.
 
Kitara on soitin
Jucciz
23.05.2012 20:01:56 (muokattu 23.05.2012 20:13:13)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on samanlainen tilanne (keikkoja kahdella eri vahvistimella tilanteen mukaan) ja teen tuon yhdellä patch-piuhalla:
http://dl.dropbox.com/u/4302688/pimppilauta_top.jpg
Piuha tulee tuon hopeanvärisen tremolon ja Nova Delayn väliin silloin kun looppia ei käytetä. Matkaa on vain muutama senttimetri ja piuha helppo kytkeä, koska em. pedaalit ovat vierekkäin laudan takareunassa (ts. liittimet ovat hyvin hollilla).
 
Skenaario on siis aina jompikumpi seuraavista:
1) Kun vedän efektiloopittoman vahvistimen kanssa, kytken vaan patch-piuhan tremolon outputin ja delayn inputin väliin, jolloin kaikki pedaalit ovat ketjussa mukana ja signaali lähtee vahvistimelle RC Booster:ista, joka on ketjun viimeinen pedaali (sooloboost).
 
2) Kun taas käytän loopillista vahvistinta, vedän signaalin vahvistimen etuasteelle tremolon jälkeen, loopin sendistä Nova Delaylle ja RC Boosterista takaisin looppiin.
 
RC Booster on kätevästi laudan vasemmassa reunassa, joten myös siihen on kätevä kytkeä piuhat eri tavalla tilanteen mukaan.
 
Ajattelenko liian yksinkertaisesti, vai pitäisikö tässä muka välttämättä tarvita lisäbokseja, jonkinlaisia looppereita tms? Edellä kuvatulla sijoittelulla saan kaksi eri tilannetta hoidettua yhdellä ainoalla patch-piuhalla. Avainsana lienee nimenomaan pedaalien fyysinen sijoittelu laudassa.
 
Toki sit jos pitäis saada eri vahvistimien kanssa käyttöön hienostuneempi kattaus noista pedaaleista (tyyliin loopin kanssa 2, 4, 5 ja 6 ja sit ilman looppia 1, 3, 5, 6 ja 7), ei toki "yhden piuhan kikka" toimi, mutta koska kaikki looppiin tarvittaessa heitettävät pedaalit ovat näemmä sullakin ketjussa peräkkäin, on reitti loopille helppo rakentaa ja purkaa, kun vaan sijoittelee pedaalit järkevästi.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
oiva tumpeloinen
23.05.2012 21:24:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hannlain: Mieleen tuli ratkaisu, jossa 4-5 -pedaalien väliin laitat ihan perus true-by-pass -loopperin, jonka luuppiin kytket nupin etuasteen. 1-setupissa looppi käytössä ja 2-setupissa looppi pois päältä.
 
Jäiköhän multa joku nyt huomaamatta, kun tuntuu liiankin yksinkertaiselta ratkaisulta.

 
Sen enempiä varsinaista asiaa vatvomatta, mikä tässä tapauksessa toimii etuasteena, kun switcherin looppi on pois päältä? Sulla menee kaikki spedut suoraan päätteeseen siinä vaiheessa.
 
Joka tapauksessa tuossa tilanteessa tulee aina vahvistimelta uudet piuhavedot, kun setup muuttuu. Sen takia mä lähinnä käyttäisin Jucciz:n lähtökohtaa, ja koittaisin asetella purkit siten, että se loopin kohta tulee ihan laudan reunaan, ja kyseiset purkit vierekkäin. Silloin on kohtuullisen helppoa ottaa yksi patch-kaapeli irti lankusta ja korvata se vahvarista tulevilla naruilla. Tai luonnollisesti päinvastoin tilanteesta riippuen.
Vainottu
23.05.2012 21:47:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu siis kyllä tuo onnistuu hyvinkin yhden patch-piuhan kanssa ja pienellä piuhojen vaihtamisella. Mun tuon kytkinboxin idea olikin vaan siinä, jos ei halua piuhoja vaihdella.
 
Kitara on soitin
Jucciz
23.05.2012 22:56:36 (muokattu 23.05.2012 22:57:04)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vainottu: Juu siis kyllä tuo onnistuu hyvinkin yhden patch-piuhan kanssa ja pienellä piuhojen vaihtamisella. Mun tuon kytkinboxin idea olikin vaan siinä, jos ei halua piuhoja vaihdella.
 
Joudutaanhan sitä lautaan kuitenkin kytkemään muutama piuha aina kun kamat pystytetään. Siinä vaiheessa tuskin on enää merkitystä sillä, että joutuu samalla muistelemaan, pitikö tänään kytkeä lisäksi yksi patch-piuha vai loopin piuhat - etenkin jos tällä (sekä toki pienellä ennakkosuunnittelulla) voidaan välttää tarve hankkia lautaan lisää romua. Jokainen lisälaite laudassa on kuitenkin yksi heikko lenkki lisää signaalitiellä - jotain, jonka Murphy ehdottomasti haluaa rikkoa kesken keikan.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Vainottu
24.05.2012 00:28:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Joudutaanhan sitä lautaan kuitenkin kytkemään muutama piuha aina kun kamat pystytetään. Siinä vaiheessa tuskin on enää merkitystä sillä, että joutuu samalla muistelemaan, pitikö tänään kytkeä lisäksi yksi patch-piuha vai loopin piuhat - etenkin jos tällä (sekä toki pienellä ennakkosuunnittelulla) voidaan välttää tarve hankkia lautaan lisää romua. Jokainen lisälaite laudassa on kuitenkin yksi heikko lenkki lisää signaalitiellä - jotain, jonka Murphy ehdottomasti haluaa rikkoa kesken keikan.
 
Hyvinkin paljon totta. :)
 
Kitara on soitin
hannlain
24.05.2012 08:28:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oiva tumpeloinen: Sen enempiä varsinaista asiaa vatvomatta, mikä tässä tapauksessa toimii etuasteena, kun switcherin looppi on pois päältä? Sulla menee kaikki spedut suoraan päätteeseen siinä vaiheessa.
 
Joka tapauksessa tuossa tilanteessa tulee aina vahvistimelta uudet piuhavedot, kun setup muuttuu. Sen takia mä lähinnä käyttäisin Jucciz:n lähtökohtaa, ja koittaisin asetella purkit siten, että se loopin kohta tulee ihan laudan reunaan, ja kyseiset purkit vierekkäin. Silloin on kohtuullisen helppoa ottaa yksi patch-kaapeli irti lankusta ja korvata se vahvarista tulevilla naruilla. Tai luonnollisesti päinvastoin tilanteesta riippuen.

 
Kuten laitoinkin toiseen kirjoitukseeni, tuo mun ehdotus ei toimisi lennosta vahvistimen ja signalitien vaihtoon. Eli johtutuksia pitäisi vaihtaa, mutta itse pedaalilaudan johdutuksiin ei tarvitsi koskea. Hyvin lähellä Juccizen ehdotusta ollaan tässäkin. Erona vaan yhden patch-kaapelin kytkemisen sijaan tarvitsee polkaista luuppipedaalia. Itsekin tässä tilanteessa jättäisin ehkä looppipedaalin kokonaan pois ja yrittäisin sijoitella pedaaleja sopivasti sekä setupin mukaan kytkeä 3- ja 4-pedaalien väliin patch-kaapelia tarvittaessa.
 
Vladi
24.05.2012 10:00:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jes, kiitoksia kaikille! Tuo Juccizen ehdotus vaikuttaa parhaimmalta ja yksinkertaisimmalta. Pitääpä miettiä laudan järjestystä hieman uusiks tämän myötä... :)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti