Aihe: Snarveliprojekti
1 2 3
Laakstr
20.05.2012 11:45:58 (muokattu 20.05.2012 11:54:03)
Poraukset tehty, onnistuneesti :) Ei ylimääräisiä reikiä ja pikakasauksen jälkeen todettu että kaikki poratukin ovat kohdallaan. Molemman puolen reunaviisteet ja snarepeti valmiit. Testikasauksen yhteydessä otettu pieni "ääninäyte" ei malttanut odottaa lopullisten osien saapumista. Pikaisella virityksellä, ilman mattoa, oli havaittavissa heti pari asiaa: Rumpu on äänekäs, siinä on reilusti ringiä ja botnea. Herkkyydestä on vaikea sanoa varmaksi mitään mutta ensivaikutelma on oikeen hyvä! Ja pikku ruuvailuiden kokemuksella viritettävyydessäkään ei ole suurempia moitteita. En ole aiemmin kokeillut puurumpua joka soi näin pitkään ja botnekkaampaakaan en aivan heti muista! Oliskohan tuolla "solid" rungolla osansa näihin...
 
E: Muutamia kuvia lisätty kansioon
Laakstr
24.05.2012 09:38:28
Kuvia valmista snarvelista: http://www.tlp.fi/virveli/
Kefiiri
24.05.2012 09:53:18
Laakstr: Valmis !
 
Kasauksen jälkeen pikaviritys ja ensimmäinen sounditesti löytyis tuolta: http://www.youtube.com/watch?v=-A2UlBgrm78
 
Kuvia on päivitelty myös FB-kansioon.

 
Eloisan kuuloinen pänikkä!
Laakstr
24.05.2012 11:19:02 (muokattu 25.05.2012 00:25:37)
Monelle tämä lienee tuttua mutta laitanpa muutamia asioita joita kannattaa huomioida mikäli päätät aloittaa vastaavan projektin, eli "Vinkkicorneri" tulee sit tässä ;)
 
Älä ajattele deadlinea ja kustannuksia :)
Hommaa rungolle pehmeä alusta - et halua kolhia ja naarmia lakkapintaa tai viisteitä. Ohuesta superloonipatjasta tms. vaan saksimaan.
Käytä hyviä laadukkaita työkaluja, poranterät, siveltimet, jne. Ei kannata säästää euroa tehdäkseen 100 euron vahingon.
Pintakäsittelyä varten tee koe petsauksia, lakkauksia jne että saat oikeat sävyt ja opit työskentelymenetelmät.
 
Valmistele kunnon tilat jossa työskentelet: Mulla kaikki tapauhtui erillisessä tilassa joka oli helppo pitää puhtaana ja pölyttömänä lakkausta varten. Pintakäsitelyyn rakensin tuohon huoneeseen ns. maalauskopin eli kehikko jossa lautarungot ja päälle "telttamuovista" katto ja seinät. Muutama aukko työskentelyä varten. Ennen lakkausta n 4-6h tila imuroitiin ja n. 2 h kostutin sen suihkepullolla jotta pöly laskeentuisi muualle kuin "maalauskoppiin". Tämä siis joka kerta. Ennen lakkauksia imuroi lakattava pinta ja pyyhi sen jälkeen kostetulla mukkaamattomalla kankaalla tai rätillä. Tarkasta pinta vielä esim. taskulampunvalolla peilaten ja poista jäljelle jääneet pöyhiukkaset. Työtilan, erityisesti lakkauksessa on syytä olla erittäin hyvin valaistu.
 
Petsauksessa toimii raaka Sinol hienosti "ohenteena" Sillä voi myös säätää väriä vielä hieman jo levitettyyn ja imeytyneeseen petsipintaan Sinolilla kostutetulla kankaalla tai trasselilla. Pulveri petsi kannattaa liuottaa 70/30 vesi-sinol liuokseen. SolidShell rungon limittäinen liimasauma imee petsiä täysin erilailla kuin "puhdas" umpipuu! Petsaukseen ja lakkaukseen tee maskaukset tuplakerroksin, mikäli käytät perinteistä rautakaupan maalirinteippiä niihin.
 
Hionnassa käytä sopivaa hiontatukea. Suojaa pehmeällä alustalla hionnassa rungon sisäpuoli, telttapatjan pala sopii tähän hyvin. Alun hionnat lakkauksien yhteydessä on syytä suorittaa erityisellä huolella, näitä ei jälkikäteen korjata/piiloteta. Kun olet sitä mieltä että pinta on riittävän tasainainen hio se kerran vielä ja huolellisesti! Useampi lakkakerron vaan vahvistaa alempien kerroksien "virheitä". Käytä hionnassa kostutettua paperiaa mielellään jo 600 karheudesta lähtien. Kuivana hiottaessa vaihda paperia usein. Laita paperit yöksi veteen vettymään, ne on siten valmiita seuraavalle päivälle ja veden kanssa ei tarvi lotrailla niin paljoa hiontaa tehdessä. Välihionnoissa paperin karheus hienonee mitä useampi kerros lakkaa on alla. Anna lakan kuivua huolella ennen jokaista välihiontaa, Diccolla 1,5 - 3 vrk. Hionnassa paperi tekee työn, hio kevyesti painaen ja vaihda paperia usein.
 
Puleerausta tehdessä on muistettava että se "sulattaa" lakan pinnasta. Se on siis tehtävä alkuun pölyttömässä tilassa. Ohjeet saa esim lukemalla miten tehdään Ranskalainen kiillotus. Puleeraus ei tosin mene täsmälleen näin mutta työtapa on kutakuinkin sama. Itse tein alle kahdesti 45 asteen kulmassa rungon kehään nähden (vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle X muotoisesti) ja kehän suuntaisesti ensimmäiset käsittelyt voimakkaasti tullolla painaen. Tämän jälkeen hieman kevyemmin about kahdeksikonmuotoisella liikeradalla ja kuivemmalla tullolla viimeistelyt.
 
Kun on reikien teon aika mittaa huolella paikat tarkasta ja vahvista tarkastuksesi että poraat reiät varmasti oikeisiin paikkoihin. Käytä teräviä poranteriä ja vastapuolelle rungon muodon mukaista vastakappaletta. Maskaa reikien kohdat tiukkaan liimatulla teipillä molemmin puolin halkeiluiden estämiseksi. 5mm reikä meni pyökkiin vielä nätisti suoraan 5mm terällä. Suurempiin käytin 2mm metalliterää alkureiäksi ja ohjuriksi. Poraa hieman ylikokoiset reiät, esim M4 ruuveille 4,5mm reiät tai suurenna 4mm terällä tehdyt pyöröviilalla jälkikäteen. Tämä siksi ettei puun mahdollinen eläminen ahtauta reikiä ja sitä kautta tukehduta rungon sointia.
 
Viimeistele reunaviisteet ja snarepeti viimeisenä. Käytä hionnassa sopivaa hiontatukea. Tarkastellessa viisteiden kuntoa huomaa että sormi tuntee viisteiden ja snarepedin muodot paremmin kuin silmä näkee. Vahaa viisteet lopulta.
 
Netistä löytyy paljon infoa rumpujen rakentamisesta, tässä yksi hyvä sivusto jossa kaikkia asioita käsitelty: http://pdgood.us/drumshed/index.html
 
Viimein kalvot kiinni ja ROCK-and-ROLL !
Laakstr
24.05.2012 14:58:21
Kefiiri: Eloisan kuuloinen pänikkä!
 
Tämä setä tykkää eloisista päniköistä, niiltä kun saa luonnettaa moongeelillä taivuteltua, lisättyä ei ;)
 
Kuuntelin uudemman kerran tuon näytteen ja aina mulle käy sama että matto on liian löysällä kun kuulosuojaimet päässä vetelee menemään !
arman
13.06.2012 16:51:52
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)