Muusikoiden.net
10.05.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Cubase 6 opastusta elävässä elämässä?
1
eleeton
17.05.2012 17:12:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselle on Cubase 6 valikoitunut biisintekovälineeksi, mutta sitä olisi hienoa oppia syvällisemmin käyttämään. Tuli ajatus josko Helsingin seudulta löytyisi joku kokeneempi käyttäjä jolta löytyisi aikaa ja kiinnostusta opastaa amatööriä?
 
Tiedättekö ketään, olisitko itse kiinnostunut? Ja yleisiä kursseja mitä on tiedossa saa myös vinkata, vaikka ne eivät ehkä tarjoa sitä mitä tässä haen takaa.
Eli onko demon äänitykset vaikkapa menossa ja asiallinen aikuinen oppipoika ei olisi liiaksi tiellä prosessissa esimerkiksi?
 
Wanted-palstan hommiahan tämä melkein, mutta väitän että tällainen ilmoitus jäisi sopivalta henkilöltä sieltä huomaamatta. Keskustelua toki aiheesta muutenkin olisi suotavaa.
 
cosmob83
17.05.2012 20:04:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eleeton: Itselle on Cubase 6 valikoitunut biisintekovälineeksi, mutta sitä olisi hienoa oppia syvällisemmin käyttämään. Tuli ajatus josko Helsingin seudulta löytyisi joku kokeneempi käyttäjä jolta löytyisi aikaa ja kiinnostusta opastaa amatööriä?
 
Tiedättekö ketään, olisitko itse kiinnostunut? Ja yleisiä kursseja mitä on tiedossa saa myös vinkata, vaikka ne eivät ehkä tarjoa sitä mitä tässä haen takaa.
Eli onko demon äänitykset vaikkapa menossa ja asiallinen aikuinen oppipoika ei olisi liiaksi tiellä prosessissa esimerkiksi?
 
Wanted-palstan hommiahan tämä melkein, mutta väitän että tällainen ilmoitus jäisi sopivalta henkilöltä sieltä huomaamatta. Keskustelua toki aiheesta muutenkin olisi suotavaa.

 
Mitä oikeastaan haluasit oppia Cubasesta? Liittyen enemmän miksaamiseen vai musan tekemiseen? Itse olen Cubasea käyttänyt n. 4-5 vuotta, enkä missää nimessä ole mikään guru, mutta kyllä ne keskeisimmät asiat on tuttuja. Eli riippuen siitä mitä haluat tietää niin voin jotain vaikka kertoakkin?
 
eleeton
17.05.2012 22:45:44 (muokattu 17.05.2012 22:47:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cosmob83: Mitä oikeastaan haluasit oppia Cubasesta? Liittyen enemmän miksaamiseen vai musan tekemiseen?
 
Hyvä kun kysyit! (Mikähän päähänpisto tämäkin ketju taas oli?)
 
Miksauksen saloja en tosiaan osaa, mutta en toistaiseksi yritä siihen syventyä tarkemmin.
 
1) Lähimikitetyt rummut, minulla on projekteja joihin on toinen henkilö äänittänyt rummut. Eri otolla äänitetty on otettu rinnakkaisille raidoille ja tehty crossfade alkuun/loppuun. Raidat on ryhmitelty jotenkin niin että kun aktivoi minkä tahansa näistä raidoista, kaikki rumpuraidat aktivoituu (rinnakkaiset toki erikseen).
 
Olen aikanaan katsellut Cubase tutorial videoita ja sisäistänyt juuri vocal comping käytön layereitten kautta. Tämän olen havainnut hyväksi vaikkapa kitarariffien äänitykseen. Tehdään looppialue, äänitys päälle ja soitetaan putkeen monta ottoa. Sitten layereista haetaan parhaat otot, tarvittaessa copypaste ja se on siinä.
 
Olen sitten miettinyt, miten tämä toteutuu monen samanaikaisen raidan ollessa kyseessä ja miksei rummuissa ole käytetty sitä? Vai toteutuuko?
Alan de facto ohjelmisto pro tools on myös vitsikkäästi mainittu varsinkin rumpujen yhteydessä, että pro toolsissa korjattu. Moniraitaisen otosten käsittely ja editointi on siis oletettavasti intuitiivista ja kätevää siinä. Mainosmiesten mukaan myös Cubasessa.
 
Olen miettinyt että miten tämä toimii vaikkapa sitten jos äänitän kitaraa kahdelle raidalle, toinen linjaan ja toiseen vaikka mikitetty (kun nyt äänitän vain linjaa)?
 
2) Olen todennut että paras tapa oppia työkalun käyttöä on käytännössä jonkun osaavan käyttäjän opastaessa. Toki itseopiskelu myös toimii mutta henkilön ollessa asiaan soveltuva, tämä on vielä parempi. En ole vielä erityisellä paneutumisella yrittänyt selvittää miten tuon yllämainitun ryhmittelyn vaikkapa saa pois käytöstä ja tarpeeksi tutkimalla se varmasti selviääkin mutta siitä tämä ajatus..
 
Toisin sanoen kiinnostaisi siis nähdä jonkun sellaisen workflow (työnkulku?) varsinkin moniraitaisen materiaalin äänityksessä ja käsittelyssä jolle Cubase on toimiva työkalu. Jos se nyt sitä kellekään on tällaisissa toimenpiteissä.
 
EDIT: Olipas huonosti kirjoitettu varsinkin tuo 1 kohta, mutta kenties ymmärsitte ketkä tuntevat aiheen.
 
cosmob83
18.05.2012 02:04:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vastaan nyt ihan lyhykäisesti kun pitää mennä nukkumaan, mutta Lauantaina kun palaan työreissulta niin voin kirjoitella tarkemmin.
 
1) Jos mun aivot toimii, niin haet kahta eri asiaa: Teet useammasta raidan editti groupin. Eli luot halutut audio raidat ja sitten siirrät ne yhteiseen kansioon ja sitten klikkaat group edit nappulaa siitä kansiosta. Nyt voit nauhoitella päällekkäin (esim just suoran mikki singnaalin ja di singnaalin) ja sitten komppailla siitä sopivat otot itsellesi (sen pitäisi siis tässä moodissa tehdä samat kompit molemmille raidoille). Tosin viimeksi vuosi sitten nauhoitellut jotain moniraita juttua, joten katsotaan. Rumpujen nauhoittelu edessä itseasiassa ensiviikolla, joten voinpa kommentoida että miten meni. Nyt uusi 6.5 päivitysthän helpotti tuota raitojen komppausta hiukkasen...
 
2) Se on totta, että työkalun varmaan oppii nopeimmiten seuraamalla jonkun työskentelyä. Itse jouduin Cubasen aikalailla (ja muutkin musaohjelmat) itse opiskelemaan. Jos nyt ei puhuta miksaamisesta, eikä muustakaan taiteellisesta, vaan ihan puhtaasti Cubasen teknisestä hallitsemisesta, niin se kannattaa jakaa kolmeen alueeseen: 1) audio editointi, 2) miksaaminen 3) säveltäminen/sovittaminen/yms. Toki jos on muita käyttö-alueita niin ne vielä mukaan. Minulla keskeisintä on noi kolme. Ehkä se tärkein juttu missä tuo workflow tulee kyseeseen on audio editointi ja säveltäminen.
 
Audio editoinnissa ne ehkä keskeisimmät vaikuttavat tekijät on se, että aikooko tempo synkata koko projektin (kannattaa, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) vai meneekö ihan vapaalla tempolla. Kuinka tiukasti gridille haluaa soittimet jne. Sitten se on oikeastaan vain näppäin oikoteiden hallintaa ja hermoja. Minulla menee esim n. tunti tai puolitoista kun korjailen meidän bändin biisiin (kesto 3-4min) bassot. Toisaalta nämäkin on sellaisia asioita, että riippuu että miten haluaa että ne on korjattu ja kuinka paljon on valmis kikkailemaan. Sitten vielä audio editoinnin lisäksi kaikki mahdolliset virekorjailut on oma asiansa...
 
Miksaaminen on alue joka on varmaan kaikista helpointa workflown kannalta. Se ei ole (noiden audio editointien jälkeen) muutakuin volumen ja pan:in laittamista kohdilleen, erilaisten plugareiden iskeminen raitaan ja sitten kaikensortin automaatiot. Workflown kannalta tämä on varmaan simppelimmästä päästä.
 
Musiikin säveltäminen koneella on kanssa sellaista että siinä näppäinoikoteiden hallitseminen (ja templaten) helpottaa elämää kummasti. Riippuu vähän että minkälaisella sävellys workflowlla sitä työskentelee, ja mitä äänilähteitä sitä nauhoittaa. Eli tekeekö pelkästään virtuaali instrumenteillä, vai nauhoittaako ulkopuolisia äänilähteitä, ja sitten miten sitä tykkää työskennellä. Itse ainakin koitan aluksi aina saada idean mahdollisimman nopeasti kasaan, soittamisen siisteydestä tai mistään muusta niin väliä. Sitten kun idea on kasassa niin rupean nauhoittamaan soittimet/laulut yms paremmin. Mutta tämäkin on vähän sellainen asia, että miten kukin tykkää työskennellä.
 
Kaikista eniten mun työtä Cubasen kanssa on helpottanut kun olen selkeästi jakanut noi hommat omiksi alueikseen. Ennen sitä kun sävelteli jotain demo biisiä, sitä yritti nauhoittaa, säveltää, editoida ne otat kohdalleen, miksata, masteroida ja keksiä vielä tanssikoreografiat samalla repäsyllä. Nykyisin pidän ihan selkeän rajan jokaisessa työvaiheessa (pitänyt luoda itsellensä rajoitteita, tiedän että jotkut ihmiset pystyvät luomaan vaikka minkälaisessa kaaoksessa, minä en). Eli säveltäminen - äänilähteiden nauhoittaminen - nauhoitusten korjaaminen /editointi - sovitukseen liittyvät tehosteäänet (jos pitää jotain efektikikkailua kehitellä) - miksaaminen - masterointi - ja kahvitauko.
 
Mutta joo, tätä workflowta voi käsitellä niin mikro kuin makro tasollakin. Näistä itseasiassa yleensä käydään aika vähän keskusteluita, mikä on harmi, koska moni varmaan voisi ottaa oppia muilta. Yksin opiskellessa ehkä helpottaa juuri tuo että jakaa hommat omiin selkeisiin blokkeihin, ja sitten niiden sisällä vielä selkeyttää että mitkä on oikeasti ne keskeiset asiat. GRoove3 ja Macprovideolta löytyy ihan hyöty cubase opiskelu materiaalia. Jos tililtä löytyy n. 20-30e ylimääräistä, niin kannnattaa liittyö jommankumman sivuston kuukausitilaajaksi, sieltä saa paljon hyödyllistä infoa. Nyt vähän väsynyttä tämä meno, kello onkin jo melkein kaksi. Kirjoittelen joskus vähän selkeämmän pään kanssa...
 
eleeton
18.05.2012 07:51:08 (muokattu 18.05.2012 07:51:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt viitsin katsoa tuota uusittua lane ominaisuutta 6.5:ssa kun mainitsit. Näemmä 50€ olis päivitys tuohon. Pitänee melkein harkita jo tuon takia..
 
Musta Savo
18.05.2012 10:08:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo tosiaan tuo Cubase 6.5 tuli hommattua ja siinä tuo lane comp systeemi vaikuttaa oikeinkin kätevältä. Ainakin lauluissa sillä on tosi kätevä muutamalla hiiren klikkauksella valita parhaat palat käyttöön. Ja audion kvantisointihan on nykyään Cubasella kätevää kans. Vaikka näitä työkaluja on riittämiin, niin ainakin ite olen huomannut, että helpoimmalla ja nopeimmin selviää, kun soittaa ja laulaa kaikki otot hyvin. Lopputuloksen kannalta se ainakin kuulostaa aina parhaimmalta ja luonnollisimmalta.
Lauluissa kätevä työkalu on kyllä variaudio. Sillä näkee heti oton jälkeen kuinka hyvin vire pitää laulussa. Jos on tarvetta, niin saman tien pikku ruuvaus ja se on siinä.
 
cosmob83
20.05.2012 10:28:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse hommasin tuon 6.5 päivityksen, ja lähinnä vain ja ainoastaan noiden uusien komppaus toimintojen takia. Tuntuu kyllä muuten aika turhalta päivitykseltä...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «