Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Dumppaantuva G
1
Gaabro
04.05.2012 08:46:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistähän johtuu teräskielisen kitarani G-sävelen vaimea dumppaantunut ääni mistä kohtaa otelautaa tahansa soitettuna. Kitara on uusi. Voiko tuon korjata ja jos niin miten? Muut sävelet soivat pitkään ja kauniisti.
 
milahtee
04.05.2012 09:43:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos G tumppaantuu joka asemassa, tämä johtunee siitä, että kitaran ilmatilaresonanssi tai kansiresonanssi osuu G:n kohdalle.
 
viisi_kitaraa
04.05.2012 12:37:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee saattaa olla oikeassa. Ja siinä tapauksessa tuolle ei voi tehdä mitään.
 
Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen, että tuo saattaa olla ongelma tallassa..
Esim. jos kiinnityspinnin reikä on porattu yläpuolelta siten, että alapuolella ei ole ollut puupalaa "vastakappaleena" (halvoissa kitaroissa yleistä, mutta vähän kalliimmassakin voi olla vastaava ongelma)
 
Se pinnin reikä saattaa siis olla "rispaantunut" tai lohjennut alapuolelta, jolloin kielen pallopää ei ole nin tukevasti paikallaan kuin pitäisi. Tämä sitten tietysti voi vaimentaa kielen sointia.
Tuo on helppo tarkistaa esim. peilillä tai ottamalla kuva sieltä alapuolelta esim. kamerakännykällä.
 
Yhdessä kitarassani oli ko. ongelma. "korjasin" sen ensin poistamalla sen vaimentavan irtonaisen puu(höttö)materiaalin pois reiän alapuolelta..
Se ei vielä riittänyt, koska sen jälkeen kielen päässä oleva pallo jäi puoliksi tuosta syntyneeseen kuoppaan ja painoi pinniä sivusuunnassa. Viimeisenä keinona pujotin kieleen pienen lasihelmen ja asensin kielen reikään pujottamalla sen alhaaltapäin.
Nyt toimii hyvin. Hankaluutena tietysti se, että kielen vaihtaminen on nyt vähän hankalampaa.
 
Jos ongelmasi on tuo, sen voi toki korjata paremminkin. Kitarakorjaaja voi jyrsiä puuta pois reiän ympäriltä ja liimata siihen uutta puuta tilalle.
 
viisi_kitaraa
04.05.2012 12:47:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli mieleeni, että nylonkielisessäni kansiresonanssi osuu A-kielen kohdalle. Seurauksena on kovempi ääni. Koko koppa värähtelee (resonoi) selvästi voimakkaammin kuin millään muulla nuotilla. Silti se soi pitkään.
 
Häiritsevää tuossa on lähinnä se, että soittaessa tuo "yllättävä" resonointi saattaa hätkähdyttää.
Plussana kitaran viritysmahdollisuus ilman apuvälineitä, kun tuo resonointi toimii vähän niinkuin äänirauta. n. puolen sävelaskeleen tarkkuudella.
 
mhs
04.05.2012 15:04:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gaabro: Mistähän johtuu teräskielisen kitarani G-sävelen vaimea dumppaantunut ääni mistä kohtaa otelautaa tahansa soitettuna. Kitara on uusi. Voiko tuon korjata ja jos niin miten? Muut sävelet soivat pitkään ja kauniisti.
 
Tarkoitatko siis G-kieltä vapaana / A-kieltä kymppinauhalta? Ja vieläpä niin, että efekti on vahvempi A-kieleltä soitettuna? Jos näin, niin todennäköisesti kyseessä on kansiresonanssi (tarkemmin ilmaistuna toinen kansiresonanssi).
 
Nyt menee vähän tekniseksi, mutta menköön.
 
Mutuillen, testaillen (ja muinoin opiskeluaikana vähän mitatenkin), soittopelistä riippuen, ekat kolme resoa tulevat noin
 
1 - ääniaukko / "Helmholtz-resonanssi": matalan E-kielen välille F#--G#.
2 - eka kansireso: A-kielen E--F#
3 - toka kansireso: A-kielen G--A (nauhat 10--12).
 
Koppa/kansiresonanssin kohdalla käy niin, että resonanssitaajuus vaimenee, ainakin aluksi, nopeasti --- tämän näkee siitä, että kielen värähtely loppuu nopeasti. Äänienergia kuitenkin vapautuu tavalla tai toisella, taajuudella tai toisella. Se, miltä tämä kuulostaa, riippuu sitten ihan soittimesta. Joillakin kitaroilla ääni "muljahtaa", joillakin tulee "tumppu", ja joillakin käy (ainakin bassoresonanssin kanssa) jopa niin, että ääni hiljenee ensin ja pian voimistuu uudelleen.
 
Hieman kärjistäen voidaan sanoa, että dreadnought-kitaroissa matalin reso määrää soittimen luonteen: Martin D35 ja Gibson Hummingbird ovat aivan eri eläimiä. OM-kitarassa 2. ja 3. resonanssi ovat usein suht tasavahvoja, ja pienemmissä soittimissa kolmosresonanssi kuuluu selkeimmin.
 
En tiedä kitaran vikojen, esim. löysien rimojen, vaikutuksista resonansseihin --- olettaisin niiden vaikuttavan; ainakin jotkut rakentajat mittaavat soittimen resonanssitaajuudet ja sanovat, että tietoa voi käyttää ongelmanratkaisussa. Eli jos tuo G kovasti häiritsee, kannattaa näyttää soittopeliä osaavalle soitinsepälle.
 
milahtee
05.05.2012 09:36:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ongelma johtuu kannen resonanssitaajuudesta, osaava soitinkorjaaja saattaa löytää siihen ratkaisun. Kannen resonanssitaajuutta voi muuttaa kiinnittämällä pienen painon oikeaan kohtaan kannen sisälle (kuten esim. selloissa). Joskus jopa tallanastojen vaihtaminen painavampiin/kevyempiin on tuonut helpotusta.
 
guitarmigi
05.05.2012 20:14:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä, kun tallaan tai satulaan hyvä soitinkorjaaja tekee muutosta, niin G-kieli lähtee soimaan paremmin!
 
Teetätä luusta satula ja tallaluu, niin sointi paranee kummasti muutenkin!
 
korvaoo
07.05.2012 08:48:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kitara on uusi ja tuo demppaantuminen on oikeasti korvinkuultavissa niin eiköhän tuo ole takuupalautuksen syy.
 
kaikki paitsi on turhaa.
nisumaka
07.05.2012 12:16:19 (muokattu 07.05.2012 12:19:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehdottomasti jos kitara on uusi, vie se takaisin ja vaadi korjausta. Tota ei välttämättä pysty jälkikäteen korjaamaan, eli asiantuntijan täytyy osata se korjata NYT. Tässä ketjussa on esitetty ne käytännön keskeisimmät kikat, millä toi korjataan. Yleisesti ottaen, jos vika on kitaran rakenteessa olevasta resonanssista, on kitarassa takuukorjausta edellyttävä vika, tai sitten se pitää saada vaihtaa. Olen tätä mieltä.
 
>> Plussana kitaran viritysmahdollisuus ilman apuvälineitä, kun tuo resonointi toimii vähän niinkuin äänirauta. n. puolen sävelaskeleen tarkkuudella.
 
*heh* pakko oli kommentoida, oli niin kova juttu mun mielestäni
 
StevieRayVehkakoski
10.05.2012 14:55:45 (muokattu 10.05.2012 14:56:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikissa akustisissa instrumenteissa on aikamoinen joukko resonanssitaajuuksia jotka vaikuttavat tiettyjen sävelten sointiin. Jokaisessa kitarassa, viulussa, sellossa ym. on korostuneita nuotteja, vaimentuneita nuotteja ym. susinuotteja ja joissain soittimissa ne häiritsee, joissain taas ei. Joidenkin korva havaitsee ne herkemmin kuin toisen.
 
Tietysti tässä tapauksessa voi olla joku ihan rakenteellinenkin vika mutta on mulla ollut muutama kitara (toinen 400€ ja toinen 2000€ uutena) joissa on ollut a-nuotti todella paha susinuotti eli attack ihan tajuton ja nuotti kuolee ihan pystyyn ja vain huiluääni jää soimaan. Kannattaa kokeilla esim. A-kieleltä jostain 10-14.nauhavälistä.
 
You can't spend what you ain't got, you can't lose what you ain't never had
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «