Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: PA:n riittävyys? Kokemuksia?
1
duca
11.04.2012 11:42:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve,
 
Kertokaapa ihmiset, kun tässä on pikkuhiljaa ittelle käynyt vähän puolivahingossa tuota aktiivi PA-kalustoa jonkin verran että minkämoisiin tiloihin SINÄ arvioisit tuon riittävän? Kyselen tätä kun en ole päässyt käyttämään tuota kuin pienissä baareissa (150 asiakaspaikka) ja siellä möykkä riitti mainiosti pienille rokkipumpuille.
 
2 x Opera 405 (15") -250+50 Watts/RMS SPL 128 dB peak
2 x DB Tech SUB 15D (15") 800 Watts/RMS Max SPL 133 dB
 
Onko kellään käsitystä vai pitääkö tässä roudata noi kerran johonkin liikuntasaliin ja pitää bänditreenit siellä notta saa käsitystä mihn vääntö riittää? Musatyylinä tommonen perusrokki. Tarvis siis hahmottaa että minkäkokoista keikkaa noilla voi tehdä ja koska pitää vuokrata isompaa kalustoa jostai oikeesta firmasta.
 
Vilhelmus
11.04.2012 12:59:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ylipäätään vaikea sanoa, että mikä sitten on se "tarpeeksi" missäkin suhteessa.
 
Meillä on noi samaiset subbarit ja yläpäinä 410D:t. Ne on meillä ajaneet asiansa jokaisessa paikassa, missä ne on olleet mukana, ihan pikkupubin nurkasta useemman sadan hengen mestoihin.
 
MUTTA. Iso asia on se, että me soitetaan sähkörumpuja myöten suoraan linjaan, joten meidän backline ei pidä minkäänlaista mölyä. Isoimmissa paikoissa ollaan myös vähän jouduttu tinkimään siitä, miltä haluttais kuulostaa. Me digataan onneksi soittaa järkevillä volyymeillä, mutta joskus olisi saanut olla varaa vetää vähän kovempaa. Ensiksi loppuu tietenkin subbareista potku, mikäli haluaa jymäkämmän alapään kanssa vetää.
 
Eiköhän normibacklinenkin kanssa noilla pikkukuppiloissa vedä, mutta eikös näissä tilanteissa lähes poikkeuksetta musa tule liian kovaa muutenkin? Sitten kun paikat isonee sille asteelle, että PA:sta oikeasti pitäisi tulla enemmän ääntä kuin backlinesta, niin pahasti luulen ettei tolla kattauksella kuuhun mennä. Botnea tuskin saa millään niin isolle, että se pärjäisi pellien + muun ylämiddlen/-pään kisaillessa.
 
Jäätävä mänkkinen.
NeliX4
11.04.2012 15:30:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyl meinaa hevibändillä basari jäädä kuulumatta pienessäkin tilassa. Subbarit menee kyllä limittereitä vasten melkein aina, kun noita käytän. Alinta botnea noista ei tule yhtään :P
 
Onhan noi kevyet ja mukavat kantaa. Hää tms. PA:na menee hyvin, mutta jumppasalia isompaan en noilla lähtis. 100 hengen baarissakin meinaa jäädä alle. Toisaalta voi noilla aika isoihinkin ryyppäjäisiin mennä (ja olen budjettikysymyksistä johtuen mennytkin), mutta sitten tarvii vain mennä sillä mitä on.
 
hampsir
11.04.2012 16:02:39
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on suurinpiirtein sama aktiiviteho yläpäissä, tosin 12"/pilli (TAmp).
Alakerrassa on vain yksi 18" RCF ja sille riittävä (3KW) pääte.
 
Yhden subbasen systeemi on osoittautunut hyväksi. Tuo 18" iso ja tukeva lodju joka virittyy aika alas. Hyvin on teho riittänyt ylittämään backlinen, ongelmaksi on silloin tullut liika äänenpaine.
 
Tuntematon soittaja
musamies
11.04.2012 20:15:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän noi riitä vaikka ulkoilmatiloihin, itse ollut soittamassa liikuntahallissa takakaiutinsysteemilläkin taisi olla kaks EV 200SX tolpannokkakaiutinta ilman mitään subbaria. Oli "koko perheen tapahtuma" ja homma hoitui ihan hyvin.
 
Veikkaan, että ensin loppuu kaiuttimien nostosysteemit kuin tehot. Jos vaikka keskel toria nostas rakennusnosturilla korkealle ylös vaikka neljään suuntaan sojottavat yläpäät yhteen pisteeseen sijoitettuna, riittäs ne vaikka kuulutuskäytössä aika isolle alueelle.
 
Oma kysymyksensä on tarviiko rokkikäytössä basson tuntua vai riittääkö, että soitto kuuluu selkeästi sanojen kera?
 
Katti
11.04.2012 23:04:57 (muokattu 11.04.2012 23:05:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Eiköhän noi riitä vaikka ulkoilmatiloihin, itse ollut soittamassa liikuntahallissa takakaiutinsysteemilläkin taisi olla kaks EV 200SX tolpannokkakaiutinta ilman mitään subbaria. Oli "koko perheen tapahtuma" ja homma hoitui ihan hyvin.
 
Veikkaan, että ensin loppuu kaiuttimien nostosysteemit kuin tehot. Jos vaikka keskel toria nostas rakennusnosturilla korkealle ylös vaikka neljään suuntaan sojottavat yläpäät yhteen pisteeseen sijoitettuna, riittäs ne vaikka kuulutuskäytössä aika isolle alueelle.
 
Oma kysymyksensä on tarviiko rokkikäytössä basson tuntua vai riittääkö, että soitto kuuluu selkeästi sanojen kera?

 
Huh-huh... Kaikenlaista sitä vielä(kin) kuulee...
 
Haluaisin nähdä miten ko. setillä vedettäisiin minkäänlaisessa tilassa (edes siis sisällä) silloin kun teinit huutaa ja kirkuu samalla...
 
mulla on yleensä monitoreissakin huomattavasti enemmän tökyä kuin noissa yläpäissä...
 
...eli summasummarum, pärjännee noissa ihan pienissä liitereissä, ja jos yleisökin ymmärtää olla hiljaa...
 
e:kirotushäröjä
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
musamies
11.04.2012 23:25:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä lisätietoa minkälaisessa liikuntahallissa on tullut oltua vaihtelevalla tekniikalla, jopa takakaiutinsysteemillä pienimmillään, ehkä jollain treeniskamoilla ei kannata tohon halliin mennä:
 
Asikkalan liikuntahalli on vuonna 1983 rakennettu monitoimihalli.
 
Katsomopaikkoja on hallissa 800 henkilölle.
 
Sieltä löytyy välitasolla sijaiseva kuntosali, sekä tilaussauna.
 
Salin koko: n.850m2, 40 x 22 m, vapaa korkeus 9 m
 
Katti
12.04.2012 08:04:26 (muokattu 12.04.2012 08:06:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Tässä lisätietoa minkälaisessa liikuntahallissa on tullut oltua vaihtelevalla tekniikalla, jopa takakaiutinsysteemillä pienimmillään, ehkä jollain treeniskamoilla ei kannata tohon halliin mennä:
 
Asikkalan liikuntahalli on vuonna 1983 rakennettu monitoimihalli.
 
Katsomopaikkoja on hallissa 800 henkilölle.
 
Sieltä löytyy välitasolla sijaiseva kuntosali, sekä tilaussauna.
 
Salin koko: n.850m2, 40 x 22 m, vapaa korkeus 9 m

 
Tuommoiseen saliin esimerkiksi en alkuperäisen kysymyksen mukaisella setillä lähtisi ikinä... ...toisaalta johonkin pitserian nurkkaan tuo on varmasti oikeinkin oiva setti...
 
Lähtökohtaisesti aikoinaan laskettiin että koko PA:n koko pitäisi miettiä siten, että 1kW / 100 henkeä yleisössä... Nykyään ei enää päde tuo, kun on tullut aika paljon herkempiä vehkeitä tarjolle.
 
Siltikin tuollaisella konventionaali yläkerralla tulee vastaan ihan fysiikan ilmiöt äänen kantautumisessa.
 
Ihan vaan sivutakseni, on niillä takakaiuttimilla vedetty isojakin lavoja...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_of_Sound_%28Grateful_Dead%29
 
E: linkki korjattu
 
Kyllä se kuolema ne univelat kuittaa...
Pauli Lappalainen
12.04.2012 08:48:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katti: Tuommoiseen saliin esimerkiksi en alkuperäisen kysymyksen mukaisella setillä lähtisi ikinä... ......
 
toisaalta
 
Mikä estää vetämästä?
Ne kuulee jotka sattuu kuulemaan ja jos tilaaja on tyytyväinen niin samahan se on vaikka taustahuttua vääntää keskusradiosysteemin läpi.
Ja toisaalta jollekkin sekin tulee liian kovaa.
 
Kaikki on suhteellista ja mikä ei ole hyvää on pa.kaa tai jotain.
 
Kun nyt tehoja mainittiin, niin tulihan sitä jo 80-luvulla säntäiltyä ympäri suomenmaata pääteteholtaan n. 10kW:n monitorisysteemin kanssa.
Se oliko hommassa mitään järkeä, on eri juttu mutta kun kivää oli niin niillä romuilla mentiin.
 
duca
12.04.2012 09:09:21 (muokattu 12.04.2012 09:12:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoista keskustelua kokonaisuudessaan. Kyllähän mäkin mieluusti omistaisin semmosen PA:n että tämmösistä ei tarvis edes keskustella, mutta valitettavasti mun keikkamäärillä semmoista ei kannata omistaa saatikka että mulla olis sitä tilaa säilytellä missään :)
 
Tosiaan sitä yritän tässä hahmottaa että kun käytännössä isoin keikkapaikka missä edes voisin kuvitella edes teoriassa vetäväni tolla PA:lla on joku perinteinen liikuntasali. Mutta käytännössä pitää varmaan tosiaan raahata PA ja bändi joskus lokaalisalille ja vetää siinä samalla treenit ja pa-treenit. Siinähän se sit jollain tasolla selviää. Ja oispahan kerrankin aikaa säätää riittävästi ja on varmasti opettavaista muutenkin :) Ainakaan vielä ei oo noita teinityttöjä ollu mahdottomasti taustamelua kirkumassa...
 
mutta jos jollain on vielä jotian annettavaa tähän soppaan niin carry on. Luen mielenkiinnolla ja yritän oppia jotain! Esim tää: "Lähtökohtaisesti aikoinaan laskettiin että koko PA:n koko pitäisi miettiä siten, että 1kW / 100 henkeä yleisössä... Nykyään ei enää päde tuo, kun on tullut aika paljon herkempiä vehkeitä tarjolle." oli jo mulle ihan uutta tietoa.
 
Pauli Lappalainen
12.04.2012 09:36:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo kamojen riittävyys on yksi maailmankaikkeuden suhteellisin käsite.
Jollekkin joku setti on sopiva ja jollekkin toiselle se ei riitä edes monitoreiksi.
Kaikki riippuu siitä mitä halutaan ja kuka haluaa.
 
Itse tein juuri 18 soittajan kanssa keikkoja pienissä konsertti/juhlasaleissa tuollaisella setillä:
 
http://www.soundonsound.com/sos/aug11/articles/hk-elements.htm
 
Tuo perussetti riitti juuri ja juuri kun yleisölle annettiin sopiva sekoitus akustista suoraa soundia ja PA:n kautta laulut ja mausteet päälle.
Kunnon lopputuloksen saamiseksi vaadittiin hyvää kommunikointia soittajien kanssa ja sitä että jos miksaajana jotain volumeen tai soundiin liittyvää soittajalta pyysin niin se myös tapahtui nurkumatta.
 
Laulukamapohjalta on vedetty isojakin saleja onnistuneesti ja toisaalta
isokin PA on ollut joskus liian pieni.
 
Kokeilemallahan se selviää.
 
Kallekorvola
12.04.2012 11:52:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, toi "riittävyys" ei oikeastaan terminä tee asiasta vielä kovin yksiselitteistä...
 
Pieni äänenpaine riittää, jos esim. tilaisuudessa bändi on taustamusan roolissa, eikä musiikki saa peittää puhetta alleen.
 
Rock-keikalla riittävä äänenpaine on se, joka peittää vieressä huutavan juopon mölinän alleen, sekä antaa "sen fyysisen tunteen" paitsi korviin, myös keskivartaloon.
 
Manowarille keikalla riittävä äänenpaine on ainakin kymmenen kertaa enemmän kuin kahdessa ylemmässä esimerkissä yhteensä.
 
PA pitää sitten suhteuttaa halutun äänenpaineen mukaan. Veikkaisin, että tuolla OP:n esimerkkisetillä jäädään ainakin isommissa tiloissa (noin 400 hlöä) lähemmäs ensimmästä esimerkkiä. Pizzerian nurkassa voi riittää täyttämään lavalta tulevan metelin kuopat.
 
Tehdäänkö nopeasti, halvalla vai hyvin? Valitse kaksi mieleisintä vaihtoehtoa.
ÄM
12.04.2012 17:53:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itteki vähä soitellu...
...saman tyyppisillä vehkeillä (2xart312a/2x705as).
Eniten vedetään just jotain 50-150 henkeä, huoneen nurkka-koulun liikuntasalin kokoinen iso seurojen talo. Välillä ulkonakin.
 
Mun mielestä ulkona just huomaa hyvin sen, että kyllä niillä saa ihan hyvät bileet sille 50-150 hengelle, siihen lavan eteen. Siitä sitten kauemmas, niin rupeaa hiipumaan. Mutta jopa yli 200 hengen bileissä se on ihan OK, kun se aktiivinen joraus-sakki hengaa just siinä edessä ja osa ryypiskelee loitommalla, korviaan pitelemättä.
 
Sit jos puhutaan kontekstista, jossa koko väkimäärä on, konserttimaisesti, kuuntelemassa aktia, ni eihän niillä isoa aluetta kata. Että niin kauan kun ne bileet on OK pitää siinä tanssilattialla, niin pitäisin sitä väkimäärää ja jopa koko tilan kokoa aika joustavana käsitteenä. Ts isotkin bileet, ni ne jotka joraa, saa ihan ok soundin siihen lattialle. Joraisko sitten useampi, jos kamat olis isommat (ja bändi osais soittaa : D), ni siinäpä vasta kysymys.
 
On tullu soitettua myös pienellä klubilla, jossa on ollut laadukas iso PA. Paikassa, jonne olis helposti lähdetty myös omalla PA:lla, jos olis ollu tarve. Volyymi ei missään nimessä kovempi kuin normisti, mutta kyllä se soundikokemus, niin kuultuna, kuin muutenkin tunnettuna, on toki eri tasolla. Kyllä sillä kaiutinpinta-alalla saadaan erilailla ilmaa liikkeelle, niillä taajuuksilla, jotka tuntuu kehossa ja se on monessa musassa aika tärkeä elementti. Kyllä niillä kahdella 15"-aktiivillakin saa pontta basariin, mutta kun vertaa johonkin 4x18"-läjään, niin on siinä huikea ero. Ja kuten sanottu, sen kummemmin volyymia nostelematta.
 
Se on tosiaan vähän, mitä haluaa yleisölle tarjoilla, tai mihin on varaa/järkevää käyttää paalua.
 
Toinen ääripää tohon äskeiseen on sit se, että kun olen ollut tuurailemassa, suht isoissakin bileissä, bändissä, joka vetää vaan laulukamoilla, niin jäänyt vähän vaisu maku. Näin rumpalina, haluan kyllä tarjoilla yleisölle tykimpää ja tukevampaa, paremmin nykysoundikäsitystä vastaavaa, soundia, kuin mitä rumpusetti esim akustisesti kuultuna on. Pari aktiivisubia ja rumpusetti mikitettynä tarjoaa jo siihen mukavaa apua, pelkkiin laulukamoihin nähden.
 
Siinä vähän käytännön mietteitä saman tyyppisestä setistä, toivottavasti autaa pohdinnoissa.
 
Mieluummin rohkeesti metsään, kuin arasti paskaan!
musamies
13.04.2012 01:27:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä jauhot suuhun on mennyt enimmäkseen pienissä tiloissa akustisten rumpujen kera. Toriolosuhteissa joskus lopputulos ei ollut paras mahdollinen kun 2x15"+torvi yläpäiden nostamiseen ei ollut asianmukaisesti tullut varauduttua. Niitähän ei voi mihinkään tolpan nokkaan ripustella.
 
Tuhdit kamat on siinä mielessä hyvät kun "voiman tuntua", saa aikaan jo maltillisella volatasolla kun myös alapäätä tulee.
 
Sitten vielä täytyy muistuttaa kun tuli omistettua joitain vanhan liiton vaneriämyreitä, jotka oli ihan miehekkään näkösii johonkin vaik pizzerian nurkkaan ;-) erittäin suurella todennäköisyydellä jouduin roudaa niitä bändin jäsenistä eniten. Nyt kun on kompakteja vehkeitä, voin roudata itselleni vaikka kaljaa eikä roudaus kyrsi.
 
Edelleenkin vanhat rakkaat vaneripömpelit on lähietäisyydellä rock miesten käytössä ja voin osallistua ääniasioihin myös näiden vehkeiden parissa...
 
stnprkl
13.04.2012 04:47:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljolla pärjää yleensä ja liikaa on aina tarpeeksi.
 
Viltsu audiokantaja
Mr General
13.04.2012 08:18:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stnprkl: Paljolla pärjää yleensä ja liikaa on aina tarpeeksi.
 
Eihän tämä hirveen paljon käytännön näkökulmaa tuonut asiaan, mutta on kyllä niin totta. Ota plussa.
 
musamies
22.04.2012 20:44:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänään tuli bänditreenit vetästyy kahdella FBT Jolly 8BA kaiuttimella tolpan nokissa ja yhdellä Behringer B1500D PRO subuttimella, jonka jakarin läpi ääni meni FBT:eille.
 
Laitteiden läpi tuli kolme laulumikkiä ja bassokitara. Kokeilin myös itse kuinka basson soitto näiden läpi maittaa ja ihan hyvin meni kun ruuvasin mikserin eq namiskuukkeleista saundin riittävän timakaksi ja kiinteäksi.
 
Hyviä kokemuksia oli ainakin laitteiston helpohko henkilöautolla kuljetettavuus.
 
Ihan sopiva laitteisto pieneen keikkailuun, monitoreja ei tarvi kun näillä voi soitella takakaiutintyylillä. Koska yläpäät ovat kevyet ja pienet, pysyy ne helposti pystyssä tavallisilla kolmijalkaisilla tolpilla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «