Aihe: Kuulemisen fysiologiasta
1
kkallio
27.01.2012 13:00:38 (muokattu 27.01.2012 13:02:25)
Terve konserttiäänentoiston ammattilaiset !
Allekirjoittanutta, hissukseen ikääntyvää musiikinharrastajaa on askarruttanut kovasti viime aikoina se, miten konsertit kuulee. Tämän järkeilyn tarkoitus ei ole missään määrin arvostella konserttien äänentoistoa ,äänenpainetta tai muita järjestelyjä, vaan pohtia sitä kuulemisen kannalta erityisesti geriatrisen kuulijan kannalta. Miten kuuleminen muuttuu iän myötä ? Heinäsirkat lopettavat soittamisensa jossain vaiheessa. Mutta mitä muuta tapahtuu? Kuinka varustautua niin, että voisi nauttia mahdollisimman täysipainoisesti railakkaasta rokkikonsertista? Omien vaatimattomien bändikokemusten perusteella senioriyleisö ainakin on melko kriittistä äänenpaineiden suhteen. Joskus tsekissä tulee vaatimus pudottaa tasoja, vaikka saliääntä ei edes kytketty päälle!
 
Reilu vuosi sitten Tampereella konsertoi Steve Lukather. Hyvä konesertti äänentoisto mukaan lukien. Se konsertti antoi pohtimisen aihetta, koska ilmeisen taitava miksaaja käänsi nappulaa kappaleiden hengen mukaan. Äänenpaineet (ainakin) vaihtelivat , kuten varmaan moni muukin asia.
Mielenkiintoista oli se, että soolo-osissa äänenpainetta pudotettiin melkoisesti (samoin Lukatherin jyräämistä hillittiin). Se, mitä silloin pystyi kuulemaan, oli aivan jotain muuta kuin kovemman volan kohdissa. Vaikutti siltä, että soittimet asemoituivat omille fyysisille kohdilleen, soundien nyanssit ja herkut tulivat esiin selkeinä, verhoitumattomina. Silmät kiinni kuunnellen saattoi kuulla rumpalin olevan oikeakätinen. Tai ainakin kuvitella kuulevansa niin.
Kun sitten taas volaa nostettiin, vaikutti siltä, että ääni ikään kuin muuttui monoksi puuroutui. Todellisuudessa näin varmasti ei käynyt, mutta ikääntyvät kuuloelimet- ja hermot väittivät niin. Vai mitä tässä tapahtui ?
Jatkokysymys edelliseen liittyen. Minkälaiset tulpat tunkisi korviinsa, että voisi keinotekoisesti pudottaa äänenpainetta ja pystyä nauttimaan kuulemastaan kuten pariakymmentä nuoremmat kuulijat. Vai mitä tässä tekisi. Poissakan ei malta pysyä.
 
Vielä kerran väärinymmärtämisen välttämiseksi: Tämä ei ole "yksi monen eläkeläisen puolesta"- tyyppinen vaatimus äänenpaineen pienentämiseksi.
NeliX4
27.01.2012 15:51:04 (muokattu 27.01.2012 15:57:31)
http://www.ml-suojainpalvelut.fi/
 
Tuommoset muotoillut korvatulpat -7db tai -10db voi tilata. Maksoi n 200 ja korvakäytävä pysynee 5-10 vuotta riittävän samanlaisena, ennen kuin joutuu tilaamaan uudet. Yksi parhaista äänentoistoon liittyvistä sijoituksistani.
 
Noita voi tilata muualtakin.
 
Rumpalin kätisyydestä voisin kommentoida, että kun kuuntelee rumpalin miksaamia levyjä, niin rummut pruukaa olemaan "väärinpäin". Esim. Jo Stance.
 
Volyymiasiahan jakaa äänimiehet niihin, jotka vetävät riittävän lujaa (ottaen kuitenkin normit huomioon) että pääsee lavaälämölön "päälle", ja toisiin, jotka pyrkivät pitämään volyymit yleisölle kohtuullisena, vaikka siinä lavaälämölö yms. tekee soundista huonon. Ihanneolosuhteissa, esim. hyvässä konserttisalissa, ei tästä tarvitse tehdä kompromissia.
 
Kannattaa myös ottaa huomioon mahdollinen humalaisen yleisön tuottama uskomaton möly. Sille kukaan ei voi mitään.
Sax-pappa
02.02.2012 09:41:13
Tänä vaikuttaa varmastikin eräänlainen peittoilmiö: Jollain taajuudella oleva vomakas ääni peittää kuuloaistimuksessa lähellä olevat taajuudet. Tämäntyyppisiin asioihin perustuu mm. puhelimissa käytettävä äänen pakkaus. Ei lähetetä sellaista informaatiota jota kuitenkaan ei aistita.
kkallio
05.02.2012 13:44:34
Sir Attila: ......., musiikista voi siis nauttia ihan hyvin vanhanakin.
 
Yhden koulukunnan mukaan muuten tuo ikäkuulokin on vain länsimaisen elämäntyylin aiheuttamaan melualtistusta, joillain koko ikänsä hiljaisuudessa asuvilla alkuperäisheimoilla kun ei tiettävästi samaa ilmiötä ole havaittu lainkaan.

 
Suuret kiitokset perusteellisesta vastauksesta.
NeliX4
06.03.2012 10:03:03
Tässä ihan mielenkiintoinen artikkeli onko 24 bit / 192 kHz oikeasti hyötyä, jossa samalla käydään kansantajuisesti kuulon fysiologiaa läpi.
 
http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
Toomio
06.03.2012 12:41:53
Nykyään muuten Respectakin tekee muusikoille kuulosuojauksia, mihin saa monitoroinnit.
 
Täähän voi olla arkipäivää muualla, mutta myös pienempien kuntien Respectoissa onnistuu.
Kefiiri
08.03.2012 08:14:32
kkallio: Kun sitten taas volaa nostettiin, vaikutti siltä, että ääni ikään kuin muuttui monoksi puuroutui. Todellisuudessa näin varmasti ei käynyt, mutta ikääntyvät kuuloelimet- ja hermot väittivät niin. Vai mitä tässä tapahtui ?
Jatkokysymys edelliseen liittyen. Minkälaiset tulpat tunkisi korviinsa, että voisi keinotekoisesti pudottaa äänenpainetta ja pystyä nauttimaan kuulemastaan kuten pariakymmentä nuoremmat kuulijat. Vai mitä tässä tekisi.

 
Puuroutuuhan se ääni kun volaa tarpeeksi nostetaan, ja yhtä kurjalta se kuulostaa nuoremmillakin korvilla. Säälittävän typerää on, että konsertissa pitää olla niin kova melu että sekä soittajat että yleisö tarvitsevat kuulonsuojausta pysyäkseen terveinä.
Numb
08.03.2012 12:00:24 (muokattu 08.03.2012 12:00:37)
 
 
Kefiiri: Säälittävän typerää on, että konsertissa pitää olla niin kova melu että sekä soittajat että yleisö tarvitsevat kuulonsuojausta pysyäkseen terveinä.
 
Onneksi asia on viime vuosina ollut liikkumassa parempaan suuntaan, ja keikoista voi entistä useammin nauttia tunkematta korviinsa jotakin täytettä.
Lanke trr gll -Kurt Schwitters
BobHope
12.03.2012 01:43:52
 
 
Numb: Onneksi asia on viime vuosina ollut liikkumassa parempaan suuntaan, ja keikoista voi entistä useammin nauttia tunkematta korviinsa jotakin täytettä.
 
Saman olen itsekin jo vajaan kymmenen vuoden aikana huomannut. Nykyään klubikeikoilla käydessä tuntuu, että kuuntelen useammin ilman tulppia, kuin tulppien kanssa.
Diatonic is a low calorie Schweppes.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)