Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Apua PA-laitteiston hankintaa!
1 2 3
HeidiTuulia
29.01.2012 14:36:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen hankkimassa koulullemme uutta PA-laitteistoa. Yksi vikaratkaisu takana, joten köyhä ei voi ostaa huonoa. Kestävää kehitystä myös musaluokkaan.
 
Tarvitsisin hintaluokassa 2000-3000 euroa mikserivahvistin, kaapit (passiivi). Entiset analogiset, mutta en karsasta digivaihtoehtoakaan, kun kuitenkin Mac-maailmassa pyörin.
 
Katselin Dynacordin Powermatea, H&A Zed-sarjaa ja Soundcraftia. Entinen Behringer ollut jo kymmenisen vuotta ja ihme kyllä toiminut, mutta vahvistimista toinen kävi heti alkuun telakalla maadoittumassa!
 
Vanhan PA-räkkipaketin Daren kaapeista toinen putosi ja sisuskalut hajalla -> ei kannata korjata, uuden saa samalla hinnalla, mutta monitorikaapit kuin uudet.
 
Siis kaappeja: Mitä suosittelisitte?
 
Mikä siis olisi mielestänne paras ratkaisu luokka-sali treeneihin ja esityksiin. Kanavia saisi olla mieluiten 16, mutta kahdellatoistakin on pärjätty.
 
Lisäksi mua kiinnostaa tuon Macin hyödyntäminen luokkatilanteissa, MacBook Prossa ProTools9 ja mikit ok. Luokkaäänittäminen ja tallenteiden teko oppilaiden kansioihin.
 
Kiitos!
 
pitk
29.01.2012 15:07:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

HeidiTuulia:
 
Siis kaappeja: Mitä suosittelisitte?

 
QSC:n K10 on varsin vakuuttava, hintaluokkakin ok. Samaan sarjaan botnet.
 
http://www.qscaudio.com/products/speakers/k%5Fseries/
 
Pitk.
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja
Totofan
29.01.2012 17:13:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pitk: QSC:n K10 on varsin vakuuttava, hintaluokkakin ok. Samaan sarjaan botnet.
 
http://www.qscaudio.com/products/speakers/k%5Fseries/
 
Pitk.

 
Komppailen pitkää. Hyväsoundinen komootti, eikä taida olla ihan hinnallakaan pilattu.
 
I am surrendering to the gravity and the unknown.
NeliX4
29.01.2012 22:55:12 (muokattu 29.01.2012 23:03:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse ostaisin vastaavassa tilanteessa:
- Mikseri Fostex LR16 (digi) ja Behringer 1202fx (tai Yamahan 166cx)
Fostexisissa on nauhoitus sisäänrakennettuna ja ethernet multicore. Behkua voi käyttää sitten, kun tarvitset vain pari mikkiä helposti. Yamahan mikserit ei ole mitään erityisen loistavasoundisia, mutta erittäin helppokäyttöisiä ja järkeviä - Siksi niitä jokaiselta vuokraajaltakin löytyy hyllystä. Fostex:sta saat rykäistyä helposti biisit koneelle ja profuulsiin 16 raitaisena.
 
- Kaiuttimiksi DB402 tai RCF 310 (ks. vertailu TM 19/2011) + suojapussit + virta&XLR piuhat
 
- RCF 705 sub ja/tai sitten hyvät mikit&telineet&kaapelit (Cordial& Neutrik (ei REAN).
 
- Monitoreihin joku perushyvä vahvari. Esim QSC gx3.
 
Ei kannata mikserivahvistinta ostaa. Aktiivit ja mikseri erikseen on halvempi huoltaa ja monipuolisempi laajentaa / käyttää. Tuosta mainitusta K10 kajarista kuitenkin puuttuu sitä alakertaa, joka rajoittaa käyttöä (esim. diskossa). Lisäksi siellä takana näyttäis olevan aika monta helposti kolhittavaa/rikottavaa vipstaakia, vrt. esim DB techin vastaava.
 
p.s. Jos kiinnostaa, niin laita PM, kun samalla suunnalla ollaan. Kaikkia aiemmin mainittuja löytyy lähipiiristä.
 
Fostex:
http://www.noretron.fi/index.php?site_id=2&act_id=9&prod_id=4443
 
HeidiTuulia
30.01.2012 07:50:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

NeliX4: Itse ostaisin vastaavassa tilanteessa:
- Mikseri Fostex LR16 (digi) ja Behringer 1202fx (tai Yamahan 166cx)
Fostexisissa on nauhoitus sisäänrakennettuna ja ethernet multicore. Behkua voi käyttää sitten, kun tarvitset vain pari mikkiä helposti. Yamahan mikserit ei ole mitään erityisen loistavasoundisia, mutta erittäin helppokäyttöisiä ja järkeviä - Siksi niitä jokaiselta vuokraajaltakin löytyy hyllystä. Fostex:sta saat rykäistyä helposti biisit koneelle ja profuulsiin 16 raitaisena.

 
Kiitos.
Tuota Fostexia mulle tarjoiltiin Turussa jo aiemmin, kun kaukokaapelia tarvitsin. Ostin pelkän kaapelin sittemmin.
 
Musan TeknoDida-koulutuksessa taas juteltiin, ettei ole mitään mieltä ostaa Fostexia, kun pelkkä tietokone, äänikortti ja ProTools riittävät.
 
Mulla on tuo ko Behku ja haluaisin siis saada kompaktin paketin, joka on helppo siirtää koululta toiselle joskus kiireiselläkin aikataululla, siksi kyseln Dynacordista. Lisäksi se muistuttaa Soundcraftia, jota mulla on ikävä, kun vaihdoin koulua.
 
Nuo kaapit vaikuttavat hyvältä, pohdin ihan samaa tuossa Pitk.:n viestissä, ettei nuo hänen ehdottamansa kaapit toimi koulukäytössä, kun kyseessä on monenlaisien kokoonpanon äänentoisto eri tiloissa. Mulla on Yamahan Stage pack pienenä versiona, mutta siihen voi kytkeä vain neljä eikä se äänentoisto ole bändin kanssa paras mahdollinen, akustiset kitarat ja laulu toimivat oikein hyvin.
 
Kysely jatkuu
 
NeliX4
30.01.2012 14:06:40 (muokattu 30.01.2012 14:06:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin ei sitä Fostexia nauhuriksi kannata ostaa. Protoolsilla taas ei livemiksausta tehdä. Onhan tuo Fostex soundiltaan ihan eri planeetalta kuin behkut tai halpisjamahat :)
 
Jos kaukokaapeli löytyy, niin joku Presonus 16.0.2 digi tai Soundcraft 16:2:nenkin vois olla ihan hyvä vaihtoehto.
 
rintapek
30.01.2012 15:25:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

HeidiTuulia: Nuo kaapit vaikuttavat hyvältä, pohdin ihan samaa tuossa Pitk.:n viestissä, ettei nuo hänen ehdottamansa kaapit toimi koulukäytössä, kun kyseessä on monenlaisien kokoonpanon äänentoisto eri tiloissa. Mulla on Yamahan Stage pack pienenä versiona, mutta siihen voi kytkeä vain neljä eikä se äänentoisto ole bändin kanssa paras mahdollinen, akustiset kitarat ja laulu toimivat oikein hyvin.
 
Kysely jatkuu

 
Paloittelepa homma nyt jonkinmoisiin osiin. Onko sinulla jo nauhoittelukalusto olemassa? Mac ja protoollsi ei sitä itsessään vielä ole, vaan vaatii lisäksi äänikortin/interfacen. Tarvitseeko tulevan mikserin toimia semmoisena?
 
Näppärin ja kustannustehokkain ratkaisu tällä hetkellä on minun mielestäni mikseri + kaksi näppärää aktiivikaappia. Merkki ja malli on suuresti makuasia. Melkein mikä tahansa 10" aktiiviämyri hintaluokassa 500+ hoitaa homman. Tuo K10 toimii ja toimii moni muukin. Isompaa ämyriä ei bassotoiston toivossa kannata hankkia, koska laulukaapit eivät ole bassokaappeja. Mielummin pieni ja näppäräroudauksinen ja niille tarvittaessa subi kaveriksi.
 
Mikserivalinnassa tuo jo mainittu jammun mg on budjettisarjassa ihan kätsy, selkeä ja helppokäyttöinen. Mutta se USB- mallikaan ei ole mikään interface, vaan USBireikä antaa ulos stereosignaalin, eikä muuta.
Ihan oikea mikseri sitten löytyy tonnilla AH Mixwizard 16/2. On kaksi efektiä ja kanavissa directoutit, joista saapi 16 kanavaa siihen äänikortti-interfaceen.
 
Tuossa on nyt ämyreihin menny noin tonni, mikseriin noin tonni, jäljelle jäävällä noin tonnilla voit miettiä, että kaipaatko enempi sitä subia, vai äänityskalustoa.
 
One kind of music only - the good kind
HeidiTuulia
30.01.2012 16:49:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok. Aloitetaanpas alusta.
 
Olen siis hankkimassa toista PA-varustusta luokka/salitilanteisiin yläkoulun bänditarpeisiin. Tähän saakka ollaan toimittu seuraavanlaisella varustuksella:
 
Mikserinä Behringer UB2222 (toimii, mutta alkaa olla vanhus, en odottele, että hajoaa)
Vahvistimet Nady SPA 2400 2x750W (päätetransistorien eritykset vaihdettiin heti alkuunsa ja kontakteja kiristetty - ei toiminut kuin pari kuukautta tuon jälkeen!) ja Nady SPA 850 2x350W
Kaiuttimet Dare Micro12RD (toinen hajosi pudotessaan, toinen toimii, mutta kuinka kauan?) ja monitoreina Nadyn MC-12 pari Speakon-liittimillä.
 
Tuohon ostin vielä jälkikäteen kompuran dbx266XL, kun halusin saada hiljaisten tyttöjen laulun kuuluviin. Kaukokaapelikin on jo, joten siksi tämä Fostex-vastaisuus.
Äänittäminen: on jo hankittuna MacBookPro+ProTools9+MBox3Pro äänityssessioita varten, Joemeekin pienikalvoinen konkkamikkipari, AKG-tonnisia kaksi paria ja SM58 lähes tusina.
 
En ole ollut kovinkaan tyytyväinen tuohon räkkisysteemiin suluissa kerrottujen seikkojen ja räkin hankalan kuljettamisen takia.
Siksi siis haluaisin paketin, jossa olisi mikseri/vahvistin samassa.
 
Voinko hyödyntää nuo Nadyn MC-12 parin monitoreina, jos haluan mikserivahvistimen. Miksi täällä ollaan niin yhdistelmävastaisia?
 
Onko kenelläkään kokemusta Dynacordin Powermatesta?
 
Mikserivahvistin, jolla voin ottaa siis koko bändin ulos saliin on kyseessä ja siihen kaapit.
 
HeidiTuulia
30.01.2012 16:51:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulevan systeemin ei siis välttämättä tarvitse toimia tallentavana, mutta jos sellainen mahdollisuus kytkentään on, niin ilman muuta. :)
 
LHU
30.01.2012 17:27:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

HeidiTuulia:
Voinko hyödyntää nuo Nadyn MC-12 parin monitoreina, jos haluan mikserivahvistimen.

 
Voit jos ko. vahvistimessa on tarpeeksi kanavia. Stereoon tarvitaan kaksi ja yleensä noissa yhdistelmissä ei enempää ole. Vaihtoehto on käyttää varsinaisia "PA-kaappeja" monona ja toisesta kanavasta sitten ne monitorit, impedanssit kuitenkin huomioiden.
 
Miksi täällä ollaan niin yhdistelmävastaisia?
 
Noiden mikserivahvistin-yhdistelmien vahvistimet ovat yleensä melko heikkotehoisia joten kaiuttimen rikkisaamiseksi on paremmat edellytykset kuin erillisellä vahvistimella. Lisäksi jos ko. laitteesta rikkoutuu jotain ei teillä huollon aikana ole sen enempää mikseriä kuin vahvistintakaan.
 
Budjetin ollessa se mikä se on suosittelen lämpimästi yhdistelmää aktiivikaiuttimet (näissä on vahvistin mitoitettu juurikin oikeanlaiseksi ko. kaiutinta ajatellen), yksi aktiivi sub siihen lisäksi, jokin analogomikseri (esim. aiemmin mainittu A&H mix wizard). Olemassaolevia monitoreja voi ajaa sillä jo olemassaolevalla päätteellä jos se kerran vielä toimii.
 
2* RCF Art 310 A + 1* RCF 702 AS + 1* A&H WZ_16:2 + 2* K&M Kaiutinteline on yhdistelmä minkä kanssa pärjäätte, pitkään, ja mahtuu budjettiin.
 
oksatboys
30.01.2012 17:30:52 (muokattu 30.01.2012 17:33:05)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voinko hyödyntää nuo Nadyn MC-12 parin monitoreina, jos haluan mikserivahvistimen. Miksi täällä ollaan niin yhdistelmävastaisia?
 
Kyllä voit käyttää. Nadyn kaapit ja niille tarkoitettu vahvistinhan ovat ehjiä, eli turha niitä on uusia. Ehkäpä täällä ollaan mikserivahvistinvastaisia siksi, että siinä on mikseri ja vahvistin samassa, mikä ei aina olekaan kätevää tai teknisesti paras ratkaisu.
 
Nykyaikaisissa aktiivikaiuttimissa vahvistin, elementit ja jakarit jne. on optimoitu ja yhteen sovitettu, niin että ne tuottavat mahdollisimman paljon hyvää ääntä. Aktiivikaiutin on tavallaan idioottivarma ratkaisu, kun insinöörit ovat jo päättäneet millaisen vahvistimen kaiuttimet tarvitsevat. Aktiivikaappien kanssa ei myöskään tarvitse vetää kuin piuhat mikseristä kaiuttimiin. Lisäksi ne ovat monikäyttöisiä, toimivat esim. kiipparivahvistimina yksinään ilman mikseriä. Painoa toki on hieman enemmän kuin passiiveissa, mutta jo mainitutkin QSC:n k10 pöntöt painavat 14,5kg. Ei siis kovin paljoa.
 
E. Niin myöhässä! Ei ois pitänyt syödä samalla, kun kirjoittelin postausta.
 
rintapek
30.01.2012 20:50:03 (muokattu 30.01.2012 20:52:16)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

HeidiTuulia: Miksi täällä ollaan niin yhdistelmävastaisia?
 
Ei olla, vaan budjettisi puolesta. Aktiivikaapitkin on "yhdistelmä".
 
Onko kenelläkään kokemusta Dynacordin Powermatesta?
 
Vallan mainio mikserivahvistin. Tietääkseni hieman "sisko ja sen veli" tuon AH:n kanssa. Ongelma on siinä, että haluamasi 16- kanavainen dyny maksaa 2500,-
jolloin budjetissasi ei jää rahaa kaappeihin, subista puhumattakaan.
 
Ja kovasti komppia tuolle Liuhun laittamalle pakettiratkaisulle.
 
One kind of music only - the good kind
musamies
30.01.2012 23:39:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pitk: QSC:n K10 on varsin vakuuttava, hintaluokkakin ok. Samaan sarjaan botnet.
http://www.qscaudio.com/products/speakers/k%5Fseries/
Pitk.

 
Joku tuontapainen sopisi hyvin koululle ja muihinkin julkisten tahojen käyttöön, jossa käyttäjät vaihtelevat.
 
Monimutkaisten räkkihärveleiden sopivuuteen en usko, aktiivikaapit ovat hyvät koska niihin voi kukin kytkeä omaa tarvetta ja asiantuntemustasoa vastaavat mikserin ja muut laitteet.
 
R-ku
31.01.2012 02:02:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meille hommattiin edellis keväänä uusi PA koululle juurikin samaan käyttöön kuin tässä haetaan.
Meillä päädyttiin d&b:n operoihin etupäässä (aktiivisia, kevyitä hyvinsoivia pikkukaappeja), näiden rinnalle tuli saman valmistajan 15-tuumainen, 400 wattinen aktiivisubbari.
 
Etupäähän ostettiin 19" räkkiin mahtuva soundcraftin 16 kanavainen mikseri, ja joku perus multiefektilaite ja pari kompuraa.
 
Monitorit meillä hoituu vanhoilla aktiivikaapeilla, mutta tuossa aloittajan tilanteessa vaikuttaisi olevan toimiva monitorointisysteemi? Kiitos kuitti :)
 
Sami_T
31.01.2012 03:39:55 (muokattu 31.01.2012 03:41:45)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysyjän tilanteeseen on kaksi lähestysmistapaa:
 
1) Mikserivahvistin ja passiivikaapit
- kysyttiin siitä Dynacord Powermatesta niin se on mikserivahvistimien "mersu" mitä on käytössä tässäkin maassa varmaan satoja jossei jopa enemmän. Vanhan liiton vehje mutta on toimiva ja kestävä peli. Vähän hintava se kyllä on.
- jos hakee edullisempaa mikserivahvistinta niin kannattaa tsekata A&H PA20-CP
- kaiuttimiksi suosittelen mikserivahvistimen kavereiksi EV ZX3 tai Martin Audio F12+
 
2) Mikseri ja aktiivikaiuttimet
- mikseri on pelkkä mikseri ja vahvistinosa siirtyy kaiuttimiin (käyttäjän kannalta ainoa olennainen muutos edelliseen on se että kaiuttimille tarvii vetää nyt myös sähkö)
- mikseriksi suosittelen A&H MixWizard3 16:2
- kaiuttimiksi suosittelen Yamaha DSR112, QSC K12 tai RCF ART 712
 
Mitä tulee niihin kysyjän olemassaoleviin Nadyn monitoreihin ja niiden käyttämiseen niin ne tarvii molemmissa tavoissa edelleen sen oman (painavan) vahvistimen että niitä pystyy käyttämään. Ton mikserivahvistimen kanssa pystyy kikkailemaan niin että sitä vanhaa Nadyn vahvistinta ei välttämättä tarvita mutta käyttö menee siinä kohtaa melko hankalaksi ja en kyllä lähtisi koulukäyttöön tollaista ratkaisua edes harkitsemaan. Eli ongelmaa tulee siis siinä että noissa mikserivahvistimissa on yleensä kaksi kaiutinulostuloa (left+right) millä saadaan hoidettua ainoastaan salikaiuttimiin stereoääni. Monitorikaiuttimiin ei enää löydy vahvistinkanavaa/-kanavia ja sitä varten niille passiivimonitoreille tarvii raahata oma vahvistin.
 
-----
 
Koulukäytössä tollaset kevyt tolpannokkakaiuttimet ei oikein meinaa riittää. Etenkin jos tarvii koko bändiä ajaa ulos tai tarvii soittaa CD:lta musaa esim. jonkun tanssiryhmän tueksi (tai on jotain discomeininkejä) niin huomattavasti parempaan lopputulokseen pääsee vaikka on vähän pienemmätkin kaiuttimet kunhan siinä on vaan edes jonkinlainen subbari mukana.
 
Oon pariin paikkaan kaupannu HK Audio Lucas-settejä juuri tälläseen siirreltävään koulukäyttöön (ja kuntosaleille vähän samaan hommaan) ja niihin on oltu kovasti tyytyväisiä.
 
http://hkaudio.com/products.php5?se … ion=ps&id=3&prod=L.U.C.A.S%20Impact
 
Tohon kannattaa ostaa mukaan sellanen lisävarustepaketti mihin sisältyy kuljetussuojat kaiuttimille, ständit ja kaikki piuhat. Mikseriksi sitten vaikka se Mackie 1604 VLZ3.
 
Toi on suht helppo läjä liikuttaa, subbarissa on pyörät alla ja noi yläpäät nostetaan siihen päälle ja sitten koko hoito liikkuu työntämällä pitkin koulun käytäviä. Tän saman homman voi hoitaa myös niin että kaikki kaiuttimet on aktiivisia mutta siinä on enemmän kytkettävää ja roudaaminen ei oo ihan yhtä helppoa (toi Lucas asettuu sellaseks tosi tiiviiksi paketiksi ihan itsestään).
 
Niin jollain tollasella mä lähtisin tätä tilannetta lähestymään. Jos niitä vanhoja monitoreja haluaa käyttää niin se vanha vahvistin tarvii tosiaan vielä toistaiseksi raahata mukana. Mutta jos budjetissa ei oo joustoa niin melkein tekisin niin että laittaa ton pääasian eli mikserin ja PA:n tosta tänä vuonna kuntoon ja kantaa hampaat irvessä sitä monitorivahvistinta mukana. Budjetoi sitten seuraavalle vuodelle tonnin tai kaksi aktiivimonitoreihin niin sitten pääsee siitä monitorivahvistimesta eroon.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
Rallattelija
31.01.2012 04:07:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T: Kysyjän tilanteeseen on kaksi lähestysmistapaa:
 
1) Mikserivahvistin ja passiivikaapit
- kysyttiin siitä Dynacord Powermatesta niin se on mikserivahvistimien "mersu" mitä on käytössä tässäkin maassa varmaan satoja jossei jopa enemmän. Vanhan liiton vehje mutta on toimiva ja kestävä peli. Vähän hintava se kyllä on.
- jos hakee edullisempaa mikserivahvistinta niin kannattaa tsekata A&H PA20-CP
- kaiuttimiksi suosittelen mikserivahvistimen kavereiksi EV ZX3 tai Martin Audio F12+

 
Jos sitten tulee päädyttyä noihin F12+ kaappeihin niin ehdottomasti se oma prossu siihen kylkeen. Se ei maksa oikeestaan yhtään mitään ja siin on kyl tehtaan sedät miettiny asiat kohdilleen. Äänenlaatuun nähden hyvän hintainen purkki.
 
Ööh joo.. taisin hieman hätäillä mutta tässä tulee taas hyvä esimerkki eteen noista mikserivahvistinten huonosta puolista. prossun kiinnittäminen vahvistimen ja miksuttimen väliin on hieman hankalaa. Ja varsinkin jos tohon viel laittaa subbasen mukaan niin tost prossusta tulee aika hyödytön.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
Sami_T
31.01.2012 04:15:45 (muokattu 31.01.2012 04:22:23)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rallattelija: Jos sitten tulee päädyttyä noihin F12+ kaappeihin niin ehdottomasti se oma prossu siihen kylkeen. Se ei maksa oikeestaan yhtään mitään ja siin on kyl tehtaan sedät miettiny asiat kohdilleen.
 
M3+:ssa on F12+:een vain jakari (jos sitä käytetään subbareiden kanssa) ja limitteri. Mitään eq-asioita siinä ei ole.
 
"Jos punaiset valot ei edes vilku niin laite ei tee kunnolla töitä." - www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
rintapek
31.01.2012 10:50:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T: Koulukäytössä tollaset kevyt tolpannokkakaiuttimet ei oikein meinaa riittää. Etenkin jos tarvii koko bändiä ajaa ulos tai tarvii soittaa CD:lta musaa esim. jonkun tanssiryhmän tueksi (tai on jotain discomeininkejä) niin huomattavasti parempaan lopputulokseen pääsee vaikka on vähän pienemmätkin kaiuttimet kunhan siinä on vaan edes jonkinlainen subbari mukana.
 
Tuon voi lukea monella tavalla, mutta siis nimenomaan niin, että nykyjään pienistäkin ämyreistä lähtee vallan perhanan paljon ääntä. Botnea kaivatessa subi kaveriksi.
 
Toi on suht helppo läjä liikuttaa, subbarissa on pyörät alla ja noi yläpäät nostetaan siihen päälle ja sitten koko hoito liikkuu työntämällä pitkin koulun käytäviä. Tän saman homman voi hoitaa myös niin että kaikki kaiuttimet on aktiivisia mutta siinä on enemmän kytkettävää ja roudaaminen ei oo ihan yhtä helppoa (toi Lucas asettuu sellaseks tosi tiiviiksi paketiksi ihan itsestään).
 
Ymmärsin, että kysyjällä on tarvis toisinaan pikaisestikin saada paketti liikkumaan koululta toisellekin. Tuossa Lucaksessa on se miina, että kaikki vahvistimet on subissa, joten se subi on aina otettava mukaan, oli tarvetta eli ei. Vaikka on kuinka näppärä paketti, niin jos se roudaus hoidetaan pikkufiiatilla, niin minust kätsympää olis, että tarvittaessa yläpäät toimis ilman alapäätäkin.
 
One kind of music only - the good kind
musamies
31.01.2012 15:13:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tullut hoidettua talkoo- ja harrastepohjalta aika iso osa kunnan äänentoistotarpeista, joissa ei ole ollut ostopalveluita mukana. Monessa tilanteessa ollut itsekin esiintymässä ja halunnut samalla hoitaa äänentoiston.
 
Alkuun homma hoitui jotenkin niin, että haalii kasaan tilanteen mukaan sekä omat kuin kunnankin äänentoistolaitteet. Jos kunnan laitteet olivat perinteisiä passiivilaitteita, huomasi, että niitä on erittäin harvoin osattu käyttää kunnolla. Esim. laitteita yhdistävät piuhat saattavat olla hukassa kun niitä tarvisi.
 
Parhaiten kunnan käyttöön sopii pienet ja laadukkaat aktiivikaiuttimet, joita yksinkertaisimmillaan pääsee käyttämään yhdistämällä niihin pelkän mikrofonin. Mikserin kanssa pääsee jo monipuolisempaan esiintymiskäyttöön ja yhdistämällä laitteistoon yhdenkin aktiivisen subbarin, rupeaa jytinää riittämään jo varsin monenlaisiin tarpeisiin.
 
Kun laitteita joudutaan siirtämään, että mennään esiintymään johonkin paikkaan, on kätevää kun ne ovat pieniä ja laitteet voi jakaa vaikka henkilöautoihin. Esim. QSC K10 kokoluokan laitteilla ja yhdellä tai kahdella subbarilla pärjää todella pitkälle ja jos ei pärjää, silloin kannattaa homma jättää äänentoistofirmoille.
 
rintapek
31.01.2012 15:39:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Jos kunnan laitteet olivat perinteisiä passiivilaitteita, huomasi, että niitä on erittäin harvoin osattu käyttää kunnolla...
 
Tuo on ihan totta. Muksujeni suht uudessa koulukompleksissa on juhlasalin äänentoistoon upotettu tonni poikineen, mutta jostain syystä (mainitsemastasi syystä) sieltä ei ole vissiin kertaakaan saatu reksin puhetta kuulumaan eturiviä kauemmas.
 
Mutta astialle.
 
Kysyjän käyttöä ajatellen lähtisin kattelemaan ratkaisua siit kevyemmästä päästä mielummin kuin raskasta sarjaa. Jotenkin arvaan, et noita kamoja pitää yksin kanniskella portaissa ja kuskata pikkuautolla ja kantajana ei ole ammattiroudari tai painonnostaja. Kymmenkiloisen ämyrin vielä nostaa tolpannokkaan hennompikin, mut parikytkiloisen kanssa alkaa jo olla ongelmia.
 
Mikserissä mä pitäytyisin 19 räkkikoossa ja ottaisin tohon käyttöön just ton AH:n. Roudausongelma ratkeaa hankkimalla sille tuommoisen laatikon:
www.stpaulssound.fi/kauppa/index.ph … _info&cPath=56_467&products_id=4421
johon k.o. mikseri mahtuu liitäntäpaneeli 90 asteen kulmassakin. Vetokahva esiin, niin tuo tulee koulun käytävällä (koulussa on käytävä) perässä vetäen kuin lentolaukku. Mahtuu henkilöauton takakonttiin. Kokonaisuus painaa reilu parikytä kiloa, joten ei pitäisi olla ylivoimainen roudattava.
Kevyempi, roudattavampi ja edullisempi ratkaisu on sitten vaikkapa tuo Yamahan MG 166cx:
www.thomann.de/fi/yamaha_mg_166cx_usb.htm USBilla tai ilman. Kokonsa ja painonsa puolesta kulkee vaikka läppärilaukussa. Ei mikserinä oikein voi edes verrata tuohon AH:oon, mutta ei tuossa toisaalta ole sisäänrakennettuna mitään ääntä pilaavaakaan. Sanoisin, että koulutouhuissa tuolla pärjää ihan mainiosti, jos vaan kanavat ja auxit piisaa. Vehje on hyvinkin selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi tuossa on mikkikanavissa ihan näppärä yhden potikan kompressori bonuksena.
 
Jos noita ämyreitä kattelee kevyimmästä päästä, niin ensimmäisenä minulla tulee mieleen EV ZX1A:
www.stpaulssound.fi/kauppa/index.ph … info&cPath=3_43_44&products_id=3229
On mielestäni vallan mukavan kuuloinen pikkuämyri. Itse tiedät luokkahuoneidesi ja juhlasaliesi koot, mutta voi hyvinkin olla, että pärjäät mainiosti ihan noilla. Niille on nykyisin saatavilla kavereiksi ihan omat subit, joista en tosin tiedä yhtikäs mitn.
www.thomann.de/fi/ev_zxa1_sub.htm
Voi tosin olla, että jytkymmissä kouludiskoissa ovatten hieman alamittaiset, mutta toisaalta nois kouludiskoissa kait harvemmin käytetään mitään kuulonsuojaimia, niin se äänenpaineen maksimointi ei välttämättä ole hyvä juttu.
 
Tuo Liuhun mainitsema RCF 310a on sitten kenties yhtä pykälää järeämpi kuin edellä mainittu ja jos ei tuommoisilla koulukekkereissä pärjää, niin budjetti nousee ja paljon. Omalla rautalankapartiolla on tuommoiset olleet käytössä nyt vissiin kuusi vuotta, emmekä ole kummempia kaivanneet, koska huvin vuoksi ei viitsi vaihdella ja merkittävästi paremmat ovat sitten myös merkittävästi kalliimmat. Ihan roudasyistä en tuohon käyttöön katselisi 10 suurempia, koska se pari tuumaa ei tosiaankaan muuta ämyriä bassokaiuttimeksi. Sen sijaan se tekee ämyristä just sen verran suuremman, että esim. sillä henkilöautolla roudatessa ne on juuri ne kiusalliset sentit, jotka haittaavat sitä tetriksen peluuta autoa lastatessa.
 
Subi on sitten jonkunmoinen ongelma, koska ne tuppaavat olemaan isoja ja painavia laatikoita. Tuon Liuhun mainitseman RCF705:n korvaisin roudasyistä saman valmistajan 902:lla, joka on pienempi ja kymmenen kiloa kevyempi, mutta on silläkin painoa se 30kg. Ja hintaa parisataa enemmän.
 
Kaikkia noita, tai vastaavia on saatavana myös passiiveina, mutta siitä huolimatta en käyttöösi suosittelisi mikserivahvistinta. Ihan syystä, että esim subin kytkeminen mikserivahvistimeen on aina enemmän tai vähemmän konstailua. Toisekseen, nuo aktiivit on vallan monikäyttöisiä, koska esim. jollekin jumppa/tanssi/yms tunnille saattaa vallan mainiosti piisata se, että ottaa mukaan yhden ämyrin ja mp3- soittimen, jolloin ei tarvitse turhaan raahata koko systeemiä. Aktiivisubeissakin yleensä/monesti on sisäänrakennettu stereojakosuodin, eli erillislaitetta ei tarvitse hankkia, ellei tahdo. Toki joissain/monissa passiivisubeissa on myös high-out lähtö laulukaapille, mutta niiden käskyttäminen yhdellä vahvistimella vaatii vahvistimelta enemmän mitä budjettiluokan mikserivahvistimilla yleensä on tarjota.
 
One kind of music only - the good kind
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «