Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vanhan syntikan muistiparisto on likainen pommi!
1 2
Jungleman
26.01.2012 11:36:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kirjoitin toiseen ketjuun asiasta juuri. Käytin myös hiukan hakua. Päätin aloittaa vielä uuden ketjunkin, koska asia on jokseenkin tärkeä.
 
Vaihtakaa hyvät ihmiset niitä muistinvarmistusparistoja vanhoihin vehkeisiinne! Nyrkkisääntönä olkoon: jos se on 80-90 -luvulta ja siinä on muistipaikkoja, siinä on sisällä paristo. Kun paristo on käytössä parikymmentä vuotta, se ei jaksa enää. Kun paristo kuolee, se vie muita mukanaan. Vahinko tapahtuu pikkuhiljaa, ja kun pommi pääsee muhimaan rauhassa, korjaaminen muuttuu aina vain työläämmäksi ja kalliimmaksi.
 
Vaihda paristosi jo tänään!
 
Ihan kaikissa muistillisissakaan laitteissa paristoa ei sentään ole. Onneksi. Manuaalista yleensä löytyy maininta asiasta (useimmiten ihan alkusivuilta, siis niiltä joissa varoitetaan käyttämästä laitetta auringonpaisteessa sähköpatterin päällä uima-altaassa alasti jäätelöä syöden) - jos manuaalia ei ole, netti auttaa. Jos manuaalissa ei asiaa mainita, paristoa ei - ehkä - ole. Useiden laitteiden paristot on mahdollista - manuaalin varoituksista huolimatta - vaihtaa itse melko vaivattomasti, jotkut vaativat jonkin verran osaamista, purkamista ja kolvaamista.
 
Korg PolySix ja Poly-61 lienevät tunnetuimpia ripuloivan pariston syndroomasta kärsiviä semiantiikkisynia. Samanlainen viheliäinen pirulainen voi löytyä myös muunmerkkisten ja -tyyppisten laitteiden sisuksista: kaveri toi huollettavaksi + patterinvaihtoon Boss ME-5 -multiefektipolkimen ja sielläkin mokoma möllöttää.
 
Eilen tein kaupat kuolleesta DW-8000:sta. Pikadiagnoosin mukaan sille on käynyt keskivaikea paristovuoto: muisti mennyt, boottaa itsestään, tottelee satunnaisesti säätöjä + koskettimistoa, tuottaa randomrahinaa ja -suhinaa. Patteri on ulostanut pikkuisen mähnää piirilevylle ja parin lähellä sijaitsevan komponentin kylkiin. Näköjään sitten ihan tavallinen, luotettava CR2032 -litiumparistokin alkaa vuotaa neljännesvuosisadan ikäisenä..

Lisää aiheesta mm. täällä:
http://muusikoiden.net/keskustelu/p … sts.php?c=36&t=199184&o=0&#p9834462
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=86762&o=0&#p2428072
 
Avautukaa ja jakakaa kokemuksianne. Ja pitäkää huolta vehkeistänne.
 
Ei se ole vika. Se on ominaisuus.
muto
26.01.2012 12:07:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä muistutus. Lähes poikkeuksetta toimiva patteri ei ole vuotanut. Kannattaa siis vaihtaa patteri asap kun tallennukset lakkavat tallentumasta.
 
xulu
26.01.2012 12:49:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan noita tullut vaihdettua, jos CR2032 ni tullut laitettua patteripidike helpottamaan seuraavaa vaihtoa. Sen verran tuuria ollut ettei pahemmin vuotaneita ole tullut vastaan.
Jostain syystä valmistajat katsoivat aiheelliseksi kolvata ne patterit suoraan piirilevyyn (varmaan muutaman sentin säästäny) ja piilottaa ne hevonhelvettiin, esim. CZ-1:sen purkaminen krapulassa kesähelteillä oli aika ikimuistoinen kokemus.
 
Aiheeseen liittyen:
http://www.gearslutz.com/board/elec … al-battery-reset-resource-page.html
 
Since few cyberpunks have the requisite equipment to do real cyber music. Instead they make more conventional music to live cyberpunk to.
ngo
26.01.2012 15:17:28 (muokattu 26.01.2012 15:18:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xulu:Jostain syystä valmistajat katsoivat aiheelliseksi kolvata ne patterit suoraan piirilevyyn (varmaan muutaman sentin säästäny) ja piilottaa ne hevonhelvettiin, esim. CZ-1:sen purkaminen krapulassa kesähelteillä oli aika ikimuistoinen kokemus.
 
juotosversio on halvempi kun noita paristoja saa ostettua valmiiksi pistehitsatuilla johtimilla jotka ei tarvitse kuin asetella pcb:n koloihin ja pistää koko roska uuniin. paristonvaihtopidikkeet ovat komponentteina marginaalisesti kalliimpia (valmistaja säästää rutkasti kun ostetaan 50000kpl kerralla määräalennuksilla) ja eivät pakottaisi ihmisiä viemään laitetta vaivalloisesti maahantuojalle/huoltoon paristonvaihtoa varten (valtaosa ei lähde kolvaamaan ja availemaan itse), joten todennäköisempää on että laitteen simahdettua ostetaan suoraan uusi.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence baby!
 
cyberiad2001
26.01.2012 20:24:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jep, näin on... Mulla Polysix ryhtyi vähitellen kummalliseksi joitakin vuosia sitten, ongelmat vaan paheni pikkuhiljaa...valot paloi milloin sattuu ja muistit alkoi pettää ja soundeihin ilmaantui ihan outoja modulaatioita. Tutkin nettiä ja löysin patteriongelman; vaihdoin litium 2032:seen ja olin tyytyväinen. Vuoden kuluttua ongelmat palasivat pahempina. Kävi ilmi, että vanha patteri oli jo levitellyt höyryjään piirilevylle, vaikka se oli näyttänyt silloin ihan virheettömältä. Korroosio tapahtui levyllä ajan myötä, vaikka uusi patteri oli tilalla. Netistä löytyi onneksi kaavio kytkennöistä vahingoittuneen piirin alueelta ja korvasin vialliset juottamalla johdosta uudet polut tilalle. Kaikki ongelmat katosivat ja pelaa kuin uutena!
 
Netistä löytyy googlettamalla hyvät ohjeet ainakin Polysix:in tapaukseen...hoitakaa ihmeessä kuntoon, vaikka ei vielä olis vikoja ilmennytkään.
 
ngo
27.01.2012 01:08:28 (muokattu 27.01.2012 01:09:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pari vinkkiä jotka ovat itsellä toimineet:
 
- neutraloi pariston alkalivuoto laimennetulla viinietikalla tai ruokasoodan ja veden sekoituksella ja tarkista pcb molemmilta puolilta
- vuoto voi helposti tunkeutua pcbn sisään ja aiheuttaa kuukausien sisällä yllättäviä vaurioita (vuoto leviää johtimia pitkin ja rikkoo muitakin komponentteja)
- jos vuotokohdan lähellä on IC-piirejä, kolvaa ne irti ja puhdista piirin ja pcbn välinen tila myös,
- puhdista viinietikan jälkeen liuotinpohjaisella puhdistusaineella
- hammasharja on kätevä väline
 
ei kannata luottaa pelkkään pariston vaihtoon. jos pcblle jää alkalijäänteitä ne ajan myötä syövät tiensä kohti komponentteja ja voivat tuhota pcbn johdotukset. kannattaa putsata kunnolla :)
 
teroyk
28.01.2012 13:46:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xulu: Onhan noita tullut vaihdettua, jos CR2032 ni tullut laitettua patteripidike helpottamaan seuraavaa vaihtoa.
 
Kumpa kaikki aina laittaisivat patteripidikkeen, niihin joissa on alun perin tinattu kiinni. Jos muuten tuo temppu on tehty ja myy soittimia pois niin kannattaa mainita, niin saa helposti parikymmppiä lisää hintaa.
 
Qoshovius
28.01.2012 15:57:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse ostin kanssa käytetyn Poly-61:sen. En tiedä oliko vain vähän käytetty, mutta patteri ei onneksi ollut vuotanut piirilevylle, ainoastaan pariston pinnassa oli pientä kristallimaista settiä. Vaihdatin huoltoliikkeessä.
 
Responsible people don't go around their nipples twisted.
Thomas
29.01.2012 22:55:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Listailkaas missä kaikissa analogi synissa pitää tuon patterin kanssa olla tarkkana?
 
Poly-6 on nyt ainakin tunnettu tapaus! Kuis Mono/Poly by the way?
 
ptpt88
29.01.2012 23:51:43 (muokattu 29.01.2012 23:52:12)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thomas: Listailkaas missä kaikissa analogi synissa pitää tuon patterin kanssa olla tarkkana?
 
Eikös se ole niin simppeliä että kaikki synat, erityisesti vanhat, joissa on mahdollisuus tallentaa jotain muistiin???
 
One thing that I would like to see happen with films is for music not to be treated as just one more ingredient, but as an integral and fundamental part, due to its fatal capacity to affect the mood of the movie. -- Vangelis
tepposal
30.01.2012 10:57:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä näkee, että patch-muisti on pahasta.. ;-)
 
the-wsproject.com
Jungleman
30.01.2012 11:29:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erinomaisia vihjeitä ngo:lta. Pari tarkennusta:
 
ngo:
- neutraloi pariston alkalivuoto laimennetulla viinietikalla tai ruokasoodan ja veden sekoituksella ja tarkista pcb molemmilta puolilta

 
Balsamiviinietikkaa vai etikkahaposta laimennettua perusetikkaa? Molempia löytyy keittiöstä, mutta jotenkin balsamicon läträäminen piirilevyille tökkii vastaan.
 
ngo:
- puhdista viinietikan jälkeen liuotinpohjaisella puhdistusaineella

 
Isopropyylialkoholia vai sytkäbensaa?
 
Ei se ole vika. Se on ominaisuus.
ngo
30.01.2012 18:57:45 (muokattu 30.01.2012 18:57:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jungleman: Balsamiviinietikkaa vai etikkahaposta laimennettua perusetikkaa? Molempia löytyy keittiöstä, mutta jotenkin balsamicon läträäminen piirilevyille tökkii vastaan.
Isopropyylialkoholia vai sytkäbensaa?

 
Joo tosiaan, parempi ehkä tarkentaa ettei kukaan mene marinoimaan balsamicolla tai brandylla piirilevyjään :)
 
isopropyyli (2-propanoli) on aikamoista tyrmäysainetta mutta sillä kyllä lähtee melkein kaikki. Samoin tavallinen väkiviinaetikka on halpaa ja kätevää ja pirkan puhdas ruokasooda käy hyvin.
 
Crashcourse
30.01.2012 20:14:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thomas: Listailkaas missä kaikissa analogi synissa pitää tuon patterin kanssa olla tarkkana?
 
Poly-6 on nyt ainakin tunnettu tapaus! Kuis Mono/Poly by the way?

 
P6 on aikamoinen pommi, MP-4:ssä ei ole patteriongelmaa.
 
P6 + MP4 + J60 + J106 = 2P2JM176
MPPelli
08.02.2012 02:45:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Crashcourse: P6 on aikamoinen pommi, MP-4:ssä ei ole patteriongelmaa.
 
Tuhojen laajuus ja ylipäätään mahdollisuus riippuu paljon siitä, missä paristo sijaitsee laitteen sisällä. Ni-Cad -paristot (oikeammin akut) ovat vaarallisimpia syövyttävän tahnan levittäjiä, mutta kokemusta lithiumpariston vioittamasta DW-8000:sta on myös minulla.
 
Polysix ja Poly-61 ovat pahimmat, DW-6000:n ja 8000:n ja suunnilleen samanikäisten CR2032-paristoisten kanssa kannattaa jo olla tarkkana (D-50, M1...). Ikävästi usein patteri rupeaa tursuamaan sisältöään jo ennen kuin koneen muisti katoaa.
 
Jupiter-4:ssä on iso akku laitteen pohjalla pidikkeessä, mutta se ei kyllä kovin helposti saa tuhoa aikaan missään kriittisessä paikassa. Juno-60:n kohdalla on jo vähän pahempi ja vaikeasti vaihdettavampi paikka. 106:ssa on muistaakseni lithiumkolikko, mutta kannattavaa sekin uusia jos ei ole jo tehty. Vanhemmissa italovehkeissä (Siel Opera ym.) taitaa olla myös pahemman syöpymisen vaara.
 
Vielä sellaisesta huomautan, että myös Rolandin M-16C ja M-64C Memory Cartridgejen sisällä on myös piirilevylle kolvattu patteri. Eli jos noita JX-, MKS- TR- tai minkä lie sarjalaisten kanssa käytätte, kannattaa backupata soundit talteen ja uusia paristo ennen kuin kortti hävittää sisältönsä.
 
JPQ
08.02.2012 10:38:32 (muokattu 08.02.2012 10:47:51)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikkei olekkaan oireita sankaahan millaiset patterit näissä on:
Yamaha S30
Roland Juno-G
Korg Tr-rack
Novation KSR
Alesis S4+
ps. Että osaan varautua ja voi olla vielä joskus että joku noista lähtee itseltä pois kun softa kuitenkin itselle selvästi kätevämpää.
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
Jungleman
08.02.2012 12:20:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPQ: Vaikkei olekkaan oireita sankaahan millaiset patterit näissä on:
Yamaha S30
Roland Juno-G
Korg Tr-rack
Novation KSR
Alesis S4+
ps. Että osaan varautua ja voi olla vielä joskus että joku noista lähtee itseltä pois kun softa kuitenkin itselle selvästi kätevämpää.

 
Heh. Eipä minulla nähtävästi ollut sen tähdellisempää tekemistä, googlasin manuaalit. Ne saattavat monestikin antaa vihjeitä, mutta eivät välttämättä täydellistä varmuutta.
 
S30: manuaali kertoo että patteri EI ole ladattava - lienee mahdollisesti CR2032. Katso "Replacing the backup battery", s. 3.
 
Juno-G ei ilmeisesti sisällä paristoa. Ainakaan manuaali ei mainitse asiaa - vaikka antaakin rolandmaisen uuvuttavalla tarkkudella ohjeita mm. siitä, mihin suuntaan ristipääruuvia pitää vääntää lisämuistiluukun avaamiseksi/sulkemiseksi. Taannoin fiksailin Juno-D:n raatoa eikä siinäkään tainnut näkyä patteria.
 
Tr-rack: manuaali ei mainitse paristoa. Lienee niin uusi laite (1997) että käyttää jo flash-muistia (tjsp.).
 
KSR: katso Tr-rack. Novation on vielä uudempi (2002).
 
S4+: kts. ed. (1995 tai sinnepäin).
 
...niin, ja ken zeniläisen tyyneyden, absoluuttisen totuuden ja kepeät yöunet tahtoo, ottaa ruuvarin käteen ja katsoo itse ;-)
 
Liikaa säätöä.
pekka montin
08.02.2012 12:28:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Cs2x manuaalissa oli aika hauska huomio.
 
Sanatarkasti Suomennettuna: " Soitin voi EHKÄ sisältää muistipatterin.."
 
Siis mitä vit...? Sisältää vai ei sisällä? Ehkä? Ei jumal...
 
tepposal
08.02.2012 13:11:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jungleman:
Tr-rack: manuaali ei mainitse paristoa. Lienee niin uusi laite (1997) että käyttää jo flash-muistia (tjsp.).

 
Just oli TR-räkki auki mutten katsonut. Veikkaan silti että siinä on CR2023 kuten Trinityssä. Ainakin vielä Triton extremessä oli CR2032 (2004) joten ei taida olla flash-muistia.
 
the-wsproject.com
MPPelli
08.02.2012 15:42:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tepposal: Just oli TR-räkki auki mutten katsonut. Veikkaan silti että siinä on CR2023 kuten Trinityssä. Ainakin vielä Triton extremessä oli CR2032 (2004) joten ei taida olla flash-muistia.
 
TR-rackissa ei ole patteria, vaikka Trinityissä ja Tritoneissa on.
 
S4:ssä ja muissa saman sarja Alesis-syntikoissa on perinteinen lithiumkolikko.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «